un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Trei funcții mișto în Windows 10

4 Jun 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

După problemele cu October Update, Microsoft nu l-a mai pus la update automat, așa că trebuie să intri tu în setările de Windows Update și să-i dai install de acolo. Eu acum câteva zile mi-am amintit de el (pe fondul discuțiilor despre viitorul May Update), așa că am făcut actualizarea. A durat 5 minute, a decurs fără probleme, totul pare în regulă.

Sunt multe funcții noi, dar trei îmi plac în special.

Căutarea pe net direct din meniul de Start

Apeși Winkey și scrii ce vrei să afli. Meniul de start, dacă nu se potrivește vreo aplicație de pe acolo, devine un mic preview de browser care de multe ori îți oferă direct răspunsul. Iată mai jos exemple:


Avantajul este foarte mare pentru că nu trebuie să mai deschid un browser și să intru pe Google sau pe vreun alt site. Treaba asta economisește multe secunde și multe clickuri, iar după ce-ai aflat ce te interesează este suficient să apeși Esc și meniul dispare.

Clipboard cu istoric

Funcția aceasta mă interesa cel mai mult în October Update pentru că am des nevoie de ea. Dau copy la ceva, dau paste unde am nevoie, dau copy la altceva și apoi îmi dau seama că mi-ar fi trebuit în continuare și vechea informație, dar tocmai am șters-o din clipboard.

Acum clipboardul are un istoric și poate fi accesat prin Winkey+V (spre deosebire de Paste-ul clasic de pe CTRL+V). Apare un scurt meniu care-ți arată ce-ai avut în clipboard și, cu un clic acolo, introduci direct acel element în fereastra activă.

Asta îmi permite, de exemplu, să intru pe un site și să dau copy la un paragraf interesant, apoi copy la URL-ul acelei pagini. Abia apoi trec în altă fereastră și, cu această nouă funcție, dau pe rând paste la text și la URL-ul de unde l-am luat.

Există inclusiv opțiunea de a păstra permanent ceva în clipboard, inclusiv între resetări de PC, iar dacă folosiți cont Microsoft puteți transfera clipboardul și către alt PC, dar n-am activat și asta.

Your Phone Companion

Este un program dual – o parte se instalează în PC din Store și altă parte în telefonul mobil Android. Apoi, SMS-urile primite pe telefon pot fi văzute direct pe PC.

Sincronizarea este imediat, aud notificarea de SMS pe telefon și văd mesajul pe ecranul PC-ului într-un mic pop-up, de unde pot să și răspund.

De ce-mi este utilă treaba asta? Pentru că, atunci când lucrez la PC, prefer să nu fiu nevoit să butonez și telefonul. De asta apreciez Messenger și Whatsapp Web, văd pe PC direct ceea ce este în telefon.

Același lucru și cu mesajele SMS. Când cumpăr ceva online și mi se cere codul 3D Secure primit pe telefon, nu mai trebuie să găsesc telefonul, să-l deblochez și să caut codul prin aplicația de SMS-uri, ci acesta îmi apare direct pe ecranul calculatorului. Este doar un scenariu. În practică, poți citi și trimite mesaje SMS din telefon, dar comandând asta de pe PC.


Același Your Phone Companion îți arată pe PC și fotografiile recente din telefon, dar eu nu i-am dat acces și la ele pentru că oricum se transferă în PC prin alt mecanism (Onedrive și Google Photos). În viitor, Your Phone Companion va afișa toate notificările din telefon, nu doar SMS-urile, astfel încât vei putea vedea pe PC de ce a făcut telefonul bip-bip.

Dacă-l instalați, atenție că Microsoft încearcă să vă bage și ceva numit Microsoft Launcher, care-i un home screen pentru telefon și pe care probabil nu-l vreți. Instalați doar Your Phone Companion sau, dacă vă treziți și cu Microsoft Launcher în telefon, dezinstalați-l fără teamă.

May Update va veni cu alte noutăți și funcții. Clipul de mai jos le prezintă pe majoritatea:

    12 comentarii

  1. Oare cu cât a scăzut traficul Google (sau numărul de apelări Google Search din Chrome) după introducerea funcției de căutare din taskbar? :)

      (Citează)

    • În condițiile în care marea majoritate a utilizatorilor habar nu are că poți să scrii chestii după ce apeși pe butonul de start, eu aș spune că nu a influențat prea mult :)

        (Citează)

  2. apropo de mizeria de skype…o sa moara ca ym, asa de varza l-au facut. de ex: cand iti apare pop-up ul ca-ti scrie cineva, si vrei sa dai reply, nu merge cu enter, trebuie sa mergi cu mouse-ul sa dai click. (si ar mai si altele mult mai grave: userul de skype si userul de windows sunt acelasi doar ca nu.)

      (Citează)

  3. da este groaznic sa iei telefonul in mana cand esti la calculator… eu folosesc un suport din ala pentru masina, l-am fixat cu ventuza de monitor

      (Citează)

  4. Si daca ai smartwatch nu trebuie sa te ridici sa vezi mesajul de pe telefon

      (Citează)

  5. “Avantajul este foarte mare pentru că nu trebuie să mai deschid un browser și să intru pe Google sau pe vreun alt site”

    Nu ai un browser mereu deschis? Și nu trebuie sa intri pe google, ci scrii direct ce vrei sa cauți direct in adress bar, bănuiesc că știai asta.

    Btw mie cea mai mișto chestie din Windows mi se pare integrarea linuxului și a terminalului acestuia.Ca sa copiez ceva îmi ia 2 secunde in Linux și vreo 10 in Windows, click-dreapta-copy (sau ctr-c) apoi du-te la folderul respectiv și dă-i paste. La anul apare un nou terminal de Windows care arată demențial, powershell e o mizerie.

      (Citează)

  6. sa inteleg ca nu fol. Pushbullet pentru a vedea notificarile de pe tel. pe descktop sau transfer de date/fisiere? Daca nu, il recomand cu caldura!

      (Citează)

  7. Sa inteleg ca pana acum nu foloseai niciun clipboard manager?
    Daca nu, instaleaza, te rog Ditto (e free si muult mai bun decat ce are windows-ul). O sa imi multumesti.

      (Citează)

  8. Pentru SMS exista asa ceva: https://messages.google.com/web (In cazul in care ai android). Si pentru utilizarea tuturor serviciilor de mesagerie din aceeasi aplicatie recomand Rambox: https://rambox.pro/#home . Eu il folosesc pentru slack, facebook messenger, whatsapp, skype, discord, zoho cliq, google mail si outlook 365

      (Citează)

  9. Mulți scriu în bara de adresă “www.google.ro”, apoi caută pe google. Despre ce vorbim aici?

    Ciuby:
    În condițiile în care marea majoritate a utilizatorilor habar nu are că poți să scrii chestii după ce apeși pe butonul de start, eu aș spune că nu a influențat prea mult :)

      (Citează)

  10. Functia asta in startbar a existat de la lansarea w10, poate dupa update ti-a activat automat si cortana care iti da acces la mini automatizarile astea.

    Cel putin verificarea cursului o fac doar in startbar, ar fi dragut daca operatiile astea s-ar putea inlantui. Ex dupa ce caut o suma la un curs anume sa pot face operatii simple rapid direct in startbar. Acum poti face operatii sau conversie individual.

    Astept cu nerabdare sa refaca functia de search in documente in bara de start, aia stricata de la xp/w7 incoace. Acum daca caut un excel el imi da recomandari online pt ca “reclame”.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus