un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Libertatea redefinește termenul de ironie

18 Jun 2019  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Cei de la Libertatea prezintă o investigație lungă despre cum Clever a plătit un fel de advertorial împotriva taximetriștilor în Adevărul, dar pare să le scape din investigație fix definiția termenului de ironie.

Povestea a fost așa:

 1. Adevărul publică un articol despre cum un taximetrist se declară împotriva trotinetelor electrice, “ca să nu moară de foame” pentru că-i fură clienți. Articolul îi numește “bulagii” pe taximetriști și laudă servicii precum Uber, Bolt și Clever ca alternative civilizate.
 2. articolul era marcat ca fiind sponsorizat de cineva, dar nu foarte vizibil.
 3. mai multe publicații, inclusiv Libertatea, preiau articolul ca și cum ar fi o știre, neobservând că este plătit.

Asta se întâmpla pe 13 iunie. Am citit și eu articolul atunci, pe sărite, mi s-a părut un material de genul “să facem o știre din nimic ca să ne îndeplinim norma zilnică” și am trecut mai departe. Nu știam că-i plătit și nici nu mi-a păsat; mi s-a părut un articol prost și atât.

Și acum, Libertatea publică o mare investigație semnată Cătălin Tolontan și Mihai Niculescu, intitulată “Aplicația Clever Taxi a lui Daimler Benz a plătit un articol în Adevărul, care-i prezintă pe taximetriștii români drept niște brute limitate, homofobe și amenințătoare!”, vorbind despre dezinformare și homofobie și prezentând cele de mai sus.

Știți care este culmea? Că și Libertatea a mușcat momeala. Au făcut un articol bazat pe ce-au citit în Adevărul, fără să verifice corectitudinea informațiilor, dacă este sau nu publicitate, dacă orice de acolo s-a întâmplat. Au făcut un articol pentru trafic pe propriul site, au luat o țeapă mare și acum tot ei sunt revoltați și fac pe lupul moralist!

Mie mi se pare că Clever a făcut o greșeală mare de tot plătind acel material. Este o companie deținută de Daimler, ar trebui să se abțină de la astfel de campanii plătite, iar cine i-a sfătuit să o facă pe asta a dat-o în bară rău de tot. Mai mult, se pare că inclusiv “taximetristul” de la care a pornit “știrea” ar putea fi un cont fals, poate făcut special pentru asta, având în vedere că era la primul mesaj postat pe acel grup de Facebook.

Explicația Clever este hilară. “Articolul pornește de la un citat care nu aparține companiei Clever”, deci cumva nu-i problema lor. Da, poate că nu aparține, dar au acceptat să-l folosească într-un material plătit de ei. Publicitatea ar trebui să fie despre ce faci tu bine, nu despre ce fac alții rău.

Chiar și așa, însă, să-i auzi pe cei de la Libertatea înfoindu-se ca niște cocoși ce caută dreptatea, după ce la momentul inițial au dat copy-paste fără nici un discernământ, este foarte ironic.

  13 comentarii

 1. Libertatea mai exista?! Mirarea mea cea mai mare e ca dai atentie la ceva din Libertatea. Serios, e ca si cum ai merge la popa si ala iti zice sa nu bei, sa nu f*** si sa nu vorbesti urat…

    (Citează)

 2. nu. libertatea, adevărul și alții au mușcat-o de la mine, că eu am publicat aia primul.

    (Citează)

 3. Zici “Tolontan” si tragi apa…

    (Citează)

 4. Libertatea rămâne tabloid, știrea pe larg la pagina 5.

    (Citează)

 5. Moralisti sau nu, sunt cam singurii care au avut curajul sa recunoască destul de public greseala pe care au făcut-o. Ca om care muncește cât de cât in domeniul ăsta, m-as fi asteptat să le apreciezi gestul, nu să-i critici. Câti oameni sau trusturi de presă vezi să mai facă asta in zilele noastre?

    (Citează)

 6. Adevărul publică un articol despre cum un taximetrist se declară împotriva trotinetelor electrice, “ca să nu moară de foame” pentru că-i fură clienți. Articolul îi numește “bulagii” pe taximetriști și laudă servicii precum Uber, Bolt și Clever ca alternative civilizate.
  articolul era marcat ca fiind sponsorizat de cineva, dar nu foarte vizibil.

  Initial, articolul din Adevarul NU era marcat ca publicitate. S-a comentat pe acolo, s-a facut haz. Aparuse deja la Zoso pe blog, dar cei de la Adevarul l-au dat si ei prima data ca fiind pe bune. Daca te uiti in partea stanga, sub articol, vezi ca inca apare “70 comentarii”. Deci s-a facut multa caterinca, apoi s-au prins si cei de la Adevarul care e treaba si au anulat sectiunea de comentarii la articolul respectiv.

    (Citează)

 7. A fost troleala de pe un grup de meme de pe Facebook.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus