un blog de Radu Dumitru

Canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru și youtube.com/NwraduBlog ••• Știri despre Ucraina

Seriale: Cernobîl este bun, dar nu-l confundați cu un documentar

29 May 2019  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

25 comentarii

Serialul Cernobîl de pe HBO este foarte bine făcut și vă încurajez să-l vizionați, era timpul să existe o producție bună despre acea catastrofă nucleară. Jared Harris și Stellan Skarsgard se potrivesc excelent pe rolurile primite. Sunt 5 episoade, iar ultimul apare pe 6 iunie

Rețineți însă că este un serial, nu un documentar. Este șocant pe alocuri, cu imagini puternice, cu vorbe mari (sau mici) ce arată felul în care se făcea atunci politică și se ascundeau problemele sub preș, dar uneori înflorește lucrurile pentru a crea dramă acolo unde n-a existat.

De exemplu, este o scenă în care un elicopter se prăbușește lângă reactorul 4 în ziua următoare accidentului. În realitate, un elicopter din zecile utilizate acolo s-a prăbușit, dar la 6 luni după dezastru, în timp ce se efectuau alte operațiuni pe acolo. N-a fost nici vreun risc de a ucide toți europenii cu o explozie ulterioară, așa cum se zice prin episodul 3.

Au fost însă și tot felul de detalii mișto. De exemplu, în episodul 1 arată cum o parte din pădurea din jurul centralei se veștejește, ceea ce s-a întâmplat și în realitate (Pădurea Roșie), chiar dacă în sezonul următor copacii au înfrunzit din nou.

Dacă serialul vă trezește interesul despre Cernobîl, atunci citiți în detaliu ce s-a întâmplat acolo. Porniți de pe Wikipedia, este suficient de bine alcătuit articolul despre dezastru și prezintă pas cu pas ce s-a întâmplat, inclusiv toți factorii care au dus la acest accident. Poate părea incredibil cum un cumul de vreo 20 de factori constructivi și umani, aparent toți fără însemnătate, au dus împreună la explozia reactorului în timpul unui test al sistemului de răcire.

În 2016 scriam despre un moment istoric, acoperirea reactorului 4 cu un nou sarcofag. Cel construit în 1986 era imperfect și permitea scăpări de material radioactiv. Cel nou, construit în ultima decadă de Vinci și Bouygues, este poate cea mai mare structură construită vreodată. Ar putea acoperi și tot Palatul Parlamentului, la o adică.

Uitați mai jos și două clipuri despre acest sarcofag:

Acum sunt înăuntru niște macarale tip pod rulant, agățate de tavanul sarcofagului și controlate de la distanță, care au rolul de a demonta și investiga sarcofagul vechi. Sunt curios dacă vor arăta cândva starea actuală a acestuia.

Dacă vă gândiți să vizitați Cernobîl, acest lucru este foarte posibil, agențiile de turism ucrainiene organizând zilnic excursii acolo. Înțeleg că un tur de o zi costă cam 100 de euro, dar cu pornire din Kiev, și trebuie să vă rezervați din timp turul cu respectiva agenție pentru ca ei să vă poată obține permisul de acces acolo.

Ghizii vă vor duce doar pe unde nu există radiație reziduală (cică ești iradiat mai mult la un zbor transatlantic). Turul include orașul Prypiat, deși nu știu exact ce înseamnă asta, Pădurea Roșie, vezi reactorul 4 (deși acum cred că vezi noul sarcofag și atât), tot felul de ruine, sate părăsite, ucrainieni care încă locuiesc acolo șamd. Sper să ajung cândva pe acolo, mi se pare un loc unic în lume și nu mă tem de radiații, având încredere în dozimetre și fizicieni în această privință. Iată o poveste de acolo.

  25 comentarii

 1. ..”N-a fost nici vreun risc de a ucide toți europenii cu o explozie ulterioară, așa cum se zice prin episodul 3.”.. sunt destui oameni de stiinta care te-ar contrazice aici. Chiar Gorbaciov a povestit de treaba asta intr-un alt documentar. Riscul a existat, nu pentru toti europenii, dar pentru o buna parte din Europa de Est.

    (Citează)

  • eu nu am stiut de pericolul de o a doua explozie pana la filmul asta, dar din ce am citit pe subiect nu e nici un dubiu ca daca nu goleau rezervoarele de sub reactor urma o explozie care ar fi putut face jumatate de europa nelocuibila

   multa vreme s-a crezut ca cei 3 oameni care au golit rezervoarele au murit de la radiatii, dar de fapt nu, 2 dintre ei sunt inca in viata, au fost decorati de Poroshenko in 2018, iar al treilea a murit in 2005 de inima

     (Citează)

 2. Boss, serialul e excelent si e in mare parte bazat pe fapte reale. Da, unele detalii au fost modificate sau putin dramatizate, dar cred ca esenta povestii aia e. Ascult podcastul in care producatorul discuta detaliile povestii, ce e adevarat si ce nu e. Nu au inflorit asa de mult povestea – situatia chiar era asa serioasa cum o arata.

    (Citează)

 3. Intamplator am fost in ianuarie la Chernobyl. Partea cu nu a existat pericolul unei explozii ulterioare e cam falsa. Pe drumul dintre Kiev si Chernobyl am avut documentare despre accident. Fix aceeasi situatie era prezentata si acolo. Desi serialul este un serial si nu un documentar, informatiile se suprapun 85-90% cu documentarul prezentat.
  Ca sa raspund la ce include turul Prypiat. Pur si simplu o plimbare de 2 ore prin oras prin zonele cunoscute (piata centrala, sala de sport, parcul de distractii, etc). Radiatiile sunt ok. Constant 0.2-0.4 Rontgeni, desi sunt zone unde contorul Geiger urca spre 60-80 (de ex: una din cabinele Rotii din parcul de distractii). Doar se trece prin Padurea Rosie, dar contoarele incep sa sune pe-acolo (peste 0.6).
  In ceea ce priveste centrala, vezi doar sarcofacgul de la 50-100 de metri. Cam atat. In rest celelalte reactoare funcioneaza ok, lumea munceste acolo in ture de 6 luni (din cate tin minte).

    (Citează)

  • Pe Wiki scrie ca incepand cu anul 2000 a fost inchis si ultimul reactor, si de atunci centrala nu mai produce electricitate: “In December 2000, Reactor Number 3 was shut down, and the plant as a whole ceased producing electricity.[19] On April 9, 2015, units 1–3 entered the decommissioning phase.”

     (Citează)

 4. Marean:
  eu nu am stiut de pericolul de o a doua explozie pana la filmul asta, dar din ce am citit pe subiect nu e nici un dubiu ca daca nu goleau rezervoarele de sub reactor urma o explozie care ar fi putut face jumatate de europa nelocuibila

  multa vreme s-a crezut ca cei 3 oameni care au golit rezervoarele au murit de la radiatii, dar de fapt nu, 2 dintre ei sunt inca in viata, au fost decorati de Poroshenko in 2018, iar al treilea a murit in 2005 de inima

  yep, total adevarat.

    (Citează)

 5. ca sa vezi rusnacii – langa un reactor explodat ei inca au celelalte reactoare IN FUNCTIUNE.

  pt ca ce conteaza ca ai omorat mii de oameni si ai pus cancer in farfurie la jumate europa, energia trebuie produsa nu-i asa?

    (Citează)

 6. Walter White:
  Pe Wiki scrie ca incepand cu anul 2000 a fost inchis si ultimul reactor, si de atunci centrala nu mai produce electricitate: “In December 2000, Reactor Number 3 was shut down, and the plant as a whole ceased producing electricity.[19] On April 9, 2015, units 1–3 entered the decommissioning phase.”

  Posibil sa fi gresit eu. Ideea e ca sunt oameni care lucreaza acolo (cateva sute cel putin am vazut eu in cantina centralei). Am presupus ca inca sunt functionale, dar probabil lucrau pentru partea de oprire / mentenanta / decomission (nu gasesc momentan traducerea perfecta).

    (Citează)

 7. “N-a fost nici vreun risc de a ucide toți europenii cu o explozie ulterioară, așa cum se zice prin episodul 3.”

  Ce avem aici? Un documentar:

  https://www.youtube.com/watch?v=p5GTvaW34O0

  De la minutul 32 incolo. Da, exista riscul unei a-2a explozii care sa faca mult mai mult rau + riscul infiltrarii in panza freatica.

    (Citează)

 8. stai chill, a aparut propaganda care se asigura ca totul e ok si ca nu sunt probleme ;)

  Tudor:
  “N-a fost nici vreun risc de a ucide toți europenii cu o explozie ulterioară, așa cum se zice prin episodul 3.”

  Ce avem aici? Un documentar:

  https://www.youtube.com/watch?v=p5GTvaW34O0

  De la minutul 32 incolo. Da, exista riscul unei a-2a explozii care sa faca mult mai mult rau + riscul infiltrarii in panza freatica.

    (Citează)

 9. mi-a dat fiori serialul asta pentru ca mi-am amintit de zilele alea:

  – in Romania nu s-a stiut mare lucru pana dupa 1 mai, asa ca de 1 mai lumea a iesit la iarba verde ca intotdeauna
  – dupa aia s-a stiut de radiatii, dar nu s-a stiut ca vantul aduce particule radioactive care sunt mult mai nocive

  mi-l amintesc perfect pe vecinul care-i zicea lui taica-miu ca nu are de ce sa inchida geamurile, ca radiatiile trec prin orice – da, trec, dar particulele radioactive nu trec ..
  sper ca taica-miu a inchis totusi geamurile…

  si apropo, nu stiu daca stiti cum anume ajuta iodura de potasiu – este absorbita de tiroida, ceea ce face ca tiroida sa nu mai absoarba iodul radioactiv – eu multa vreme am crezut ca neutralizeaza cumva radiatiile :)))

    (Citează)

 10. https://imgur.com/a/TwY6q aici gasiti povestea inca de la inceputul constructiei centralei si pana in ziua de astazi despre ce s-a intamplat acolo si cum a fost creat si distrus orasul Pripyat cu tot cu poze “reale”.

    (Citează)

 11. mi se pare unul din cele mai bune seriale pe care le-am văzut

    (Citează)

 12. asa ai zis si de game of thrones sau altele, cand te uitai la ele :))

  Radu:
  mi se pare unul din cele mai bune seriale pe care le-am văzut

    (Citează)

 13. confuzia cu explozia care ar fi ucis juma’ de Europa e că specialista aia afirmă că ar fi o explozie de 4 megatone, adică o explozie nucleară, de tipul celei care are loc la detonarea unei arme nucleare (ca să fie megatone, tb să fie de tip cu fuziune, popular numită “bomba cu hidrogen”). Eroarea este în dimensiunea exploziei, nu în faptul că ar fi putut avea loc o explozie.

  O centrală nucleară nu este o armă nucleară, din foarte multe motive care fac imposibilă transformarea dintr-una într-alta.

  Deci explozia inițială, care a distrus reactorul, și o eventuală altă explozie pe care au evitat-o golind apa de sub reactor, sînt explozii de abur, comparabile cu explozia oricărui cazan sub presiune – cînd pui în contact apa în mod brusc cu combustibilul nuclear foarte fierbinte.

  Puterea acestor explozii însă e mult mai mică decît a unei explozii nucleare, pt că tocmai aici e problema în proiectarea unei arme nucleare, și de-aia nici nu o poate face oricine așa ușor; masa critică de combustibil nuclear tb să se mențină suficient timp pt ca suficient de mulți atomi să fisioneze (și aici vorbim de numere de tipul 10 la puterea… vedeți nr. lui Avogadro din liceu pt un termen de comparație). Dacă nu, explozia “se fîsîie” cum se spune, adică combustibilul nuclear se sparge în bucăți și se împrăștie.

  Altfel zis, la o explozie nucleară, ca să obții randamentul de kilo sau mega tone, tb ca reacția nucleară să aibă loc mai repede decît se propagă unda de șoc care împrăștie și sparge materialul.

  Evident, chiar și fără puterea de megatone sau măcar kilotone, explozia pe care au evitat-o tot foarte periculoasă ar fi rămas, prin împrăștierea materialului radioactiv pe o arie mult mai mare decît explozia inițială.

    (Citează)

 14. OARE cetatenii afectati pot cere despagubiri? ( pot cere, dar sa si fie despagubiti)

    (Citează)

 15. Nu ar putea acoperi tot Palatul Parlamentului. Verifică datele. Cel de la Cernobîl are 162 m pe o latură, Palatul Parlamentului are aprox 245m x 285m.

    (Citează)

 16. Andrei:
  Nu ar putea acoperi tot Palatul Parlamentului. Verifică datele. Cel de la Cernobîl are 162 m pe o latură, Palatul Parlamentului are aprox 245m x 285m.

  Ma cheama tot Andrei si voiam sa verific acelasi lucru :). Mie se pare aiurea cand Radu vorbeste de lucruri concrete dar nu le verifica. Dupa mine si din filmare se vede ca nu are aceeasi anvergura ca cea a cladirii Parlamentului

    (Citează)

 17. .. serialul asta pe termen lung va avea repercusiuni negative asupra starii de spirtit generale, nu degeaba a sarit pe loc 1 IMDB.. oamenii sunt mai sesibili la verosimilitatea sau iminenta provocarii unui asemenea dezastrul decat la nurii lui Cersei si Daenerys..
  Mai bine lasau asa.. una e sa visezi frumos noaptea, alta e sa-ti strici ziua cu constientizarea tuturor problemelor care concura sa te omoare. Acuma stim de ce se (mai) baga iod in sare..

  Alminteri- nu degeaba se inchid centralele nucleare in vest una dupa alta..

    (Citează)

 18. Andy:
  https://imgur.com/a/TwY6q aici gasiti povestea inca de la inceputul constructiei centralei si pana in ziua de astazi despre ce s-a intamplat acolo si cum a fost creat si distrus orasul Pripyat cu tot cu poze “reale”.

  fmm.. poza cu soarec de ala am si eu din copilarie ..

    (Citează)

 19. Mda, ideea e cutremurătoare, subiectul merita chiar mai bine dezvoltat, fără a dramatiza excesiv, că viața le-a dat suficient material acolo. Nu am văzut să închidă povestea cu minerii ori mi-o fi scăpat mie, ar fi fost de văzut mai bine cum au construit și sarcofagul, în schimb au apăsat pe proces, pe soldatul care împușcă animale… Au rezumat un autobuz de oameni de știință într-unul singur, deși au petrecut destul timp să dezvolte personaje mai puțin importate. Simt că povestea putea și merita spusă mai bine, mai ales dacă ne gândim la standardul lui HBO. Skargaard? Personajul lui a devenit banal și ”șters” cred din episodul 2, păcat de actor. Mi-e și rușine să mă gândesc că ne pierdem timpul cu got și seriale polițiste și ignorăm lecții de viață, drame inimaginabile…
  2 chestii distincte:
  – Uniunea sovietică, o mare scenă care merită explorată mai mult, poate învățăm niște lecții. Nu știu, Siberia, deportările, sacrificiul imens din războiul mondial, revoluția, ce face putin acu, destrămarea urss, marea revoluție… (Inevitabil o să ne gândim la războiul rece și ce minunați îs americanii. Doar că… nu. Doar câteva episoade de last week tonight tot pe hbo și ne crucim și de ăia pe care îi credeam (aproape) perfecți. Propagandă? Percepție? Adevăr? Minciună?
  – Nu pot să nu mă gândesc ce bine e că românia a construit o centrală nucleară într-un loc atât de izolat și ușor de controlat.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus