un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Încă un fake news cu potențial mare: Japonia NU interzice cuptoarele cu microunde

6 May 2019  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Personal sunt de părere că orice om care citește că Japonia va distruge toate cuptoarele cu microunde din țară până la finalul anului nu va crede această știre, reacția logică, după mine, fiind să spui “asta sigur e falsă”.

Dar eu sunt mai logic decât mulți în gândire, așa că veți vedea această știre mult răspândită în perioada următoare pe tot felul de canale. Microundele nu se văd, sunt mai greu de înțeles (practic sunt magice), iar din acest motiv mulți în extrema cealaltă, considerând că e și ceva nociv la mijloc.

Speram că toate problemele anterioare cu fake news fac oamenii un pic mai circumspecți atunci când le ajunge în față o asemenea gogoriță, dar nu este așa. Dacă-i scris pe Internet, sigur e adevărat!

Sper că este clar că Japonia nu interzice și nu distruge cuptoarele cu microunde din țară. De fapt, nu ia nici o măsură împotriva lor și nici nu se gândește la vreuna.

Acest fake news a plecat de pe un site rusesc (ce surpriză!) pe 3 martie 2019 și s-a propagat în lume, fiind preluat și tradus în diverse limbi, zice Snopes (folosiți Google cu translate to romanian și linkul generat acolo dacă vreți să-l arătați cuiva ce nu citește engleză).

La mine a ajuns via Unica.md, care citează două site-uri, Lifter și Noticias Sobre. Primul, Lifter, citează tot Noticias Sobre. Noticias Sobre începe știrea cu textul “atenție, fake news”, dar cei de la Unica.md n-au mai preluat și acest aspect în procesul de copy/paste și traducere din spaniolă. În fond, fac mai multe share-uri și mai mult trafic pe site dacă o dau ca bună.

Undeva, la Unica, un jurnalist este mândru că și-a făcut treaba și împăcat cu modul în care își câștigă salariul provocând panică în rândul oamenilor.

Apropo, când scriam că Balena albastră revine ca Momo Challenge, ziceam și că astfel de hoax-uri și fake-uri revin periodic în actualitate, uneori cu un nou nume. Parca pentru a-mi confirma asta, Snopes mai include un detaliu în investigația lor: în 2016, un alt site scria că URSS a interzis cuptoarele cu microunde în anii 1970, permițându-le pe finalul războiului rece pentru a încălzi relațiile cu lumea vestică (pun intended la aia cu a încălzi relațiile).

Bineînțeles că și asta era falsă, ba chiar URSS a produs o mulțime de modele de cuptoare cu microunde după 1970, ceea ce mă face să mă întreb dacă o fi ajuns vreunul și în România.

Asta e. Să vedem în 2020 sau 2021 ce țară va mai fake-interzice cuptoarele cu microunde.

  22 comentarii

 1. Și mai frumos! :D
  (decât mulți)

  Ar trebui să ne facem și noi un fake news. Că rușii încearcă să acapareze stocul de vaccinuri mondial sau cum secretul tinereții lui Keanu Reeves e că face zilnic un antigripal.

    (Citează)

 2. Chiar voiam sa te intreb despre domeniul microundelor.. A scos cineva vreun studiu la lumina despre efectele spectrului 5G asupra corpului? Ca sunt unde din ce in ce mai mici… E puterea foarte mică și nu ar trebui să poată penetra hainele/pielea?

    (Citează)

  • Si sunt si mai rapide.

     (Citează)

  • Sunt mai rapide decat alea din cuptor? Sunt supermicrounde?

     (Citează)

  • @Cosmin, uite aici niste studii, cu subiect si predicat :)

   https://alexdoppelganger.com/gateala-pseudostiintifica/

   Toate cele bune!

     (Citează)

  • Nu gasesc in acest moment sursa si oricum este in coreeana, deci banuiesc ca nu te-ar ajuta prea mult. Au facut studii cei de la SK Telecom pe 5G mmWave.
   mmWave 5G se va desfășura în cea mai mare parte în spectrul de frecvențe de 24-29 GHz, care suferă de rate foarte ridicate de reflexie. Prin urmare, absorbția de energie este limitată la straturile superficiale ale pielii, mai degrabă decât țesuturile mai adânci atinse de frecvențele mai joase. Penetrarea oaselor sau craniului iese din discuție, astfel încât să puteți arunca la gunoi acele argumente care susțin că provoacă tumori cerebrale.
   De exemplu, o transmisie 5G mmWave pe frecvența de 60GHz, care emite cu o putere de 50W/m2 (in situatia in care limitele maxime pentru public sunt de 10W/m2 pe frecvențe între 24-29Ghz ) va încălzi pielea cu doar 0.8 grade celsius din cauza gradului foarte mare de reflexie.
   Dispozitivele mmWave 5G sunt supuse acelorași standarde de siguranță ca produsele existente 4G LTE, Bluetooth și WiFi.
   Așa că nu vă mai faceți griji că o sa murim de cancer din cauza 5G atunci când fumam 2 pachete de tigări pe zi, sau când inhalam noxele din gazele de eșapament.

     (Citează)

  • @Cosmin: Andrei are dreptate mai sus, sunt factori mult mai gravi care ne înrăutățesc situația decât 5G, 4G, wifi șamd. Poluarea și chimicalele din mâncare sunt mult mai nocive.

   Fizic vorbind, frecvențele mai înalte au o adâncime de pătrundere mai mică, deși nu-ți vor intra prea ușor în țesuturi.

   În plus, în orașe se folosesc puteri foarte mici. Ești supus unei radiații mai mari în afara orașelor, acolo unde antenele radiază mai puternică pentru a acoperi o zonă mare (pentru că sunt mai puține antene) sau unde telefonul tău emite în buzunar cu putere maximă pentru a se conecta la antena aflată la distanță.

     (Citează)

 3. Eu as interzice masinile de spalat celor care au neveste. Pentru economie de curent. Salvam planeta.

    (Citează)

  • Eu as face exact pe dos, as interzice nevestele celor care au masinile de spalat.

     (Citează)

  • Vreți sa stricați femeile. Pe ideea asta eu as interzice mașinile de spălat daca o femeie are soț, să spele el rufele ca e mai puternic si in plus nu își strică ea mânuțele delicate cu frecat-ul rufelor

     (Citează)

  • Cezar:
   Eu as interzice masinile de spalat celor care au neveste. Pentru economie de curent. Salvam planeta.

   Sigur, și după ce primul miliard de femei își omoară soții, chiar că salvăm planeta prin micșorarea numărului de oameni.

     (Citează)

 4. Fake news : nwradu e mai logic decat marea majoritate ….a microundelor.

    (Citează)

 5. Eu am văzut știrea asta la televizor.
  Nu mai știu pe ce post.

    (Citează)

 6. Eu am aruncat cuptorul cu microunde pentru ca ocupa spatiu degeaba in bucatarie. Il foloseam de cateva ori pe an.

    (Citează)

 7. Adrian Enache

  06/05/2019 la 1:22 PM

  Mai e și aia cu apa care „moare” la microunde.
  Și mai e și un text prost tradus cu unul căruia i-a explodat în față apa încălzită la microunde.

    (Citează)

 8. Mulțumim frumos!
  Eu mă lupt de mult cu hoaxurile: http://barsan.weebly.com/exemple-de-inselatorii-pe-facebook.html

    (Citează)

 9. silicon_v:
  Eu as face exact pe dos, as interzice nevestele celor care au masinile de spalat.

  Este nebun :)))))))))))

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus