un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva articole interesante de citit astăzi – 5 mai 2019

5 May 2019  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

De ce episodul 3 din Game of Thrones s-a văzut prost, prea întunecat. Se pare că nu-i musai vina televizoarelor, ci a streaming-ului video care probabil a aplicat o compresie puternică pentru a servi simultan atât de multe streamuri, iar compresia distruge rapid detalii și culori în beznă. Personal nu știu dacă am trecut prin asta. L-am văzut pe la 10 dimineața pe un televizor vechi și în cameră iluminată și s-a văzut nasol; l-am văzut seara pe propriul meu televizor, un LG banal, și s-a văzut foarte bine, dar nu pot compara.

Ce se întâmplă cu un oraș construit în jurul unei fabrici când aceasta se închide. Sau, ca să folosesc termenul de acolo, “the factory was unallocated”. Compania a fost lăudată pentru că a închis 5 fabrici, iar acțiunile au crescut la bursă. Pentru oamenii din acea fabrică, însă, n-a fost la fel de bine… Observați și felul excelent în care este construit și ilustrat articolul; NY Times se pricepe la jurnalism.

Casa Miclescu va fi expropriată. Este cea mai dărăpănată clădire de pe Kiseleff, iar acum Primăria ar putea să o ia înapoi de la proprietarii care n-au investit nimic în ea (unul dintre ei: Țiți Dumitriu) și probabil așteptau să cadă singură pentru a construi una modernă. Un articol mai vechi din Vice o prezintă pe îndelete, cu fotografii din interior.

Criza asiatică din 1997. Interesant de citit ca să vedeți cum o zonă mare din Asia de Sud-Est a intrat în criză financiară dintr-un efect de domino și cât de simplu a fost să se întâmple asta, în special în Thailanda și Indonezia. Dacă vă întrebați cum am ajuns la acest subiect, citeam ceva despre Chaebol și Keiratsu, termeni utilizați pentru mega-corporații coreene și japoneze și care sunt acestea și în ce segmente operează.

Despre Heather Armstrong, o bloggeriță de parenting foarte cunoscută. Blog din 2001, mega-succes, hate, depresie, bani, divorț, înapoi la blogging etc.

Orașele din România care și-au dublat sau triplat suprafața. Bucureștiul a crescut cu o suprafață mai mare decât toată Timișoara, Măgurele a urcat de la 900 ha la 4000 ha. Sunt curios dacă și rețelele de canalizare, electricitate și apă au crescut la fel.

Cum știrile au ajuns să ne domine viața. Majoritatea oamenilor citesc multe știri zilnic, chiar și din share-uri pe FB sau notificări de la aplicații. Ne face asta viața mai bună sau nu?

China nu mai vrea show-uri de striptease la înmormântări. Nu vreau să comentez nimic aici.

Cum a luat naștere Amazon Prime. Abonamentul ce oferă free two day shipping (nu livrare, doar plecarea coletului din depozit) este unul dintre principalele motive pentru care Amazon a crescut de la un magazin mic la gigantul de astăzi. Un programator a venit cu ideea de a simplifica sistemul de taxare a livrării. Articolul arată și cum se colaborează cu Jeff Bezos ca CEO.

De ce este maioneza Kewpie celebră. Este o marcă japoneză destul de cunoscută în lume. Am comandat și eu de la eMAG, să văd cum e.

19 elevi s-au sinucis în India după anunțarea rezultatelor la examene. Un fel de bacalaureat de-al lor. Aveam impresia că este vorba de 19 elevi în toată India, dar numărul este pentru un sigur stat și în ultimele două săptămâni.

O fabrică de componente auto din Timiș s-a închis. Angajații sunt acuzați că au furat niște matrițe Lamborghini de 200.000 de euro pentru a le vinde la fier vechi.

Trailerul pentru GoT Ep 4:

    18 comentarii

  1. O știre din blogosfera mioritică, Eftimie de la Times New Roman folosește într-un articol o poză furată de pe Facebook – https://bit.ly/2GQW3Jv

      (Citează)

    • Nu știu la care fotografie te referi, dar TNR are voie să folosească legal cam orice fotografie sau clip video de oriunde pentru că legea permite astfel de utilizări pentru parodie, critică și alte câteva cazuri.

      Așa că dacă este vorba de așa ceva, nu-i nimic de rău.

        (Citează)

    • Nu este vorba de legalitate, nu este ok ca Eftemie sa fure o poza a unei persoane private si sa o pună pe site.

        (Citează)

  2. Ca inginer, ar trebui să știi că aia cu Lamborghini nu are cum să fie adevărată. Matrițele au greutăți semnificative, nu sunt 3 șuruburi să ieși cu ele pe poarta întreprinderii.
    Dacă te interesează Coreea de Sud și miracolul lor economic ar fi bine să citești Ha-Joon Chang.

      (Citează)

    • Eu cred că orice se poate fura câtă vreme se găsesc oamenii potriviți care să facă asta. Nu se fură doar ce poate încăpea în buzunar. Dacă portarul te lasă, pleci și cu matrița.

      „Dosarul priveşte comiterea infracţiunii de furt, constând în aceea că, în cursul lunii noiembrie 2017 mai multe persoane ar fi sustras din hala unei societăţi comerciale situate în comuna Remetea Mare din judeţul Timiş un număr de patru matriţe din aluminiu. În cauză au dobândit calitatea de suspecţi un număr de patru persoane. Cercetările nu sunt finalizate în cauză”, au transmis reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş pentru „Adevărul”.

      Citeste mai mult: adev.ro/pqtrkd

        (Citează)

  3. Am vazut episodul 3 din GoT pe tableta pe reteaua hotelului din Viena si am cam inteles ce se intampla acolo. Dupa care vazand disperarea de pe net, l-am vazut inca o data pe LG-ul de acasa, care nu este un OLED. S-a vazut foarte bine pentru un film ca actiune noaptea, ambele camere in care l-am vazut erau intunecate ce-i drept.

    Sunt multumit si de tableta si de tv-ul meu, IPS-ul face treaba buna.

      (Citează)

    • Pe oled s-a vazut groaznic pe aplicatia hbo go…

        (Citează)

    • Eu l-am vazut pe tetiera de la Mulsanne, cand rulam cu 250 la ora spre cazinoul de la Monte Carlo. Am deja 5G pe toate masinile.

        (Citează)

    • Giovani:
      Eu l-am vazut pe tetiera de la Mulsanne, cand rulam cu 250 la ora spre cazinoul de la Monte Carlo. Am deja 5G pe toate masinile.

      Și a mers bine? Sau un pic sacadat de la viteza mare?

        (Citează)

    • Eu l-am vazut pe tv pe hbo hd. Si tot prost s-a vazut in multe momente, la tv ce scuza mai au?

        (Citează)

    • Aplicatia HBO pentru LG este mizerabila in general, nu are istoric, crapa, uita sa incarce subtitrarile de la episodul curent si ii da tot cu cele de la episodul precedent.

      Dar ca imagine s-a vazut OK.

        (Citează)

  4. Se fura mese din fier cu blat de stejar de la terase in centrul Clujului. Cu scaune cu tot. Acolo ai si greutate semnificativa, si volum mare. Ai fi uimit ce se poate fura daca iti pui in cap.

    Cristian Banu:
    Ca inginer, ar trebui să știi că aia cu Lamborghini nu are cum să fie adevărată. Matrițele au greutăți semnificative, nu sunt 3 șuruburi să ieși cu ele pe poarta întreprinderii.
    Dacă te interesează Coreea de Sud și miracolul lor economic ar fi bine să citești Ha-Joon Chang.

      (Citează)

  5. Romania mioritica, la noi se fura ca in codru

      (Citează)

  6. Am dat click pe aia cu striptease la inmormantari. Independent.co.uk m-a rugat frumos sa opresc ad-blocker-ul. L-am! Doamne fereste in ce hal poate arata siteul ala. Nu poti citi absolut nimic. Oare ei nu-si pun problema ca, folosind o asemenea “strategie”, nu numai ca nu mai da nimeni click la nimic, dar nici macar nu mai citeste vreun articol? Pe mine nici nu m-a mai interesat despre ce era vorba, am inchis site-ul si la revedere.

      (Citează)

  7. [!] Franţa interzice circulaţia trotinetelor electrice pe trotuare.

      (Citează)

    • Nu-i ceva inedit. Franța are o cultură a bicicletelor, are piste speciale, există deci tot cadrul necesar pentru ca trotinetele să nu intre pe trotuar.

      Nu-i vreo plăcere să mergi pe trotuar. Eu o fac pentru că mi-e teamă de șoferi și pentru că e plin de mașini parcate pe prima bandă, gropi și alte obstacole. În Viena am mers doar pe pistele de bicicliști și a fost perfect.

        (Citează)

  8. Ce surpriza, maioneza e buna ca are MSG. Puteau sa lasa in pace gargara aia cu ouale delicioase japoneze.

      (Citează)

    • Aia cu ouăle este exagerată. Culoarea gălbenușului ține doar de alimentația găinii, nu de alți factori.

      Nu cred însă că MSG-ul este așa un ingredient magic, plus că cine știe ce specie de găină or avea pe acolo, poate chiar face ouă mai gustoase.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus