un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Google Assistant va rula local pe telefon (și alte noutăți de la Google)

8 May 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Holy compression, Google a anunțat o schimbare super mare în Google Assistant. Eu sunt mare fan al asistentului, îl folosesc des nu doar pentru a da comenzi legate de smart home, dar și pentru a întreba cum este vremea și alte asemenea detalii care iau mai puțin timp să le afli prin voce decât prin tastarea pe telefon.

La conferința I/O de ieri, Google a anunțat că a reușit să comprime suficient de mult algoritmul Google de recunoaștere a modelelor de voce încât acum poate fi rulat local, în telefon, eliminând lag-ul acela ce apare momentan la trimiterea vocii spre serverele lor pentru recunoaștere. Google Assistant devine imediat în recunoaștere și răspuns.

Demonstrația făcută live de Google este elocventă. Este mai simplu să vorbești cu telefonul tău decât să apeși pe ecran și prin meniuri, iar interacțiunea cu aplicațiile particulare a crescut. Va fi integrat și cu Waze în curând și va avea și un mod nou pentru mașină.

Dați la momentul de timp 28:20 în caz că nu începe direct de acolo pentru explicație și demo:

Vine pe telefoanele Pixel mai târziu în acest an și probabil pe toate telefoanele după aceea. Produsul și îmbunătățirea aceasta sunt prea importante ca să le țină exclusiv pentru telefoanele lor. Interfețele vocale sunt viitor, vă zic eu.

Apropo, în timpul demo-ului omul de pe scenă a spus “hey google, play some jazz”. Pe lângă răspunsul de pe scenă, s-a declanșat și boxa mea Google Mini și mi-a pus muzică jazz. Boxa asta este prea mișto, o să-i scriu un review.

O altă noutate excelentă este cea legată de Live Caption. Recunoașterea vocală a ajuns atât de performantă (au lucrat inclusiv cu accente ciudate sau oameni cu dificultăți de vorbire) încât poate face subtitrări în timp real pe un clip video. Asta înseamnă că surzii ar putea vedea subtitrări chiar în timpul unei transmisiuni live, de exemplu.

Eu mă gândesc la pasul următor. Eu fac clipuri video în română. Cu recunoaștere vocală suficient de bună, YouTube ar putea crea subtitrări automate și apoi le-ar putea traduce în engleză, făcând clipurile accesibile și străinilor. Ba chiar ar putea folosi Live Caption și Translate pentru a traduce în timp real o transmisiune dintr-o limbă străină.

Google a anunțat și multe alte îmbunătățiri și noutăți:

Noile Pixel 3a și 3a XL – par telefoane mid-range bune, dar la noi nu ajung oficial, așa că pe mine nu mă interesează atât de mult.

Dark mode în Android Q – în sfârșit, ecranul telefonul nu va mai fi ca o lanternă noaptea.

Ghidare mai bună pentru Google Maps în mod pietonal – va prelua imagini din Street View și-ți va arăta exact cum arată clădirea la care trebuie să faci dreapta.

Dispozitivele smart home Google vor fi grupate sub brandul Nest și au prezentat și noul Nest Hub Max cu ecran și cameră îmbunătățite.

Privacy mai bun, incognito mod pentru Maps, gestionarea mai bună a datelor personale, ștergerea lor automată, securitate în aplicații – toate sunt binevenite pentru mulți utilizatori.

Focus Mode – oprești pentru o vreme notificările de la aplicațiile alese de tine ca să te poți concentra pe muncă. Abia aștept să-l folosesc.

Găsiți restul anunțurilor Google pe YouTube

  20 comentarii

 1. Mi-e frica de ce ar fi putut face boxa ta daca ala zicea “Execute order 66”.

    (Citează)

 2. băieții din serialul Silicon Valley au dezvoltat tehnologia aia pe un device acum câteva sezoane :D

    (Citează)

 3. Ultima dată când am vrut sa îl activez îmi cerea location history or something, așa că no, thx, I like privacy.

    (Citează)

 4. Nu mi se pare asa exceptional, au angajat programatori romani care au corectat mizeria facuta de cei indieni.

  E deja fapt istoric de la olimpiadele de informatica, programatorii indieni lucreaza repede si cu mult cod in plus in timp ce romanii scriu mai incet dar mult mai eficient si fara linii in plus.

    (Citează)

 5. Au anuntat cand e disponibil si in limba romana?

    (Citează)

 6. Terminați cu prostiile, nu au anunțat nimic major.
  Toate astea sunt chestii normale pe care au reușit sa le facă într-un an, dar nimic spectaculos, sa fim serioși

    (Citează)

 7. De cateva updates incoace Google Assistant nu-mi mai deblocheaza telefonul cand ii dau comenzi, desi inainte mergea fara probleme.

    (Citează)

  • Păi vezi prin setări, că e ceva pentru asta. Dar poate au modificat cumva setarea, nu știu exact. De când cu boxa Google, răspunde aia în loc de telefon și nu mi-a mai păsat așa tare dacă telefonul este deblocat sau nu.

     (Citează)

 8. Poate ca sunt eu paranoic (adica sigur sunt!), dar eu nu am de gand sa imi impanzesc casa si viata cu microfoane si camere video care sa trimita in continuu informatiile atat de personale catre serverele Google sau alte servere.

  Mai discutam cand o sa fiu sigur ca e o tehnologie care face cam ce vreau eu, nu ce vrea ea. Deocamdata, pot sa traiesc foarte bine si fara.

    (Citează)

  • Deci sa inteleg ca nu ai telefon mobil in casa ? ( care surpriza are camera , microfon si ce crezi poate fi controlat )

     (Citează)

  • Eu am decis de ceva vreme că, dacă e să am încredere într-o companie cu setări, date personale șamd, o să fie Google.

   De asemenea, nu cred că Google mă spionează în vreun mod pe mine personal. Probabil au lucruri mai bune de făcut decât să afle că ascult jazz sau că s-a terminat pâinea.

     (Citează)

 9. Live Captions sunt disponibile demult pe youtube si functioneaza exact asa cum ai spus tu in articol, inclusiv partea de traducere in timp real :)

  https://imgur.com/a/j1apkgJ

    (Citează)

 10. cosm1n:
  Sunt sigur ca cineva doreste sa alfe ce viata mega super palpitanta ai si tu tii secret tot …… uof

  Ce relevanţă are ce tip de viaţa am eu? Vreau sa o impart cu persoanele apropiate, nu cu google? Banuiesc ca tu ai toata viata publica pe undeve pe internet, eventual cu camere de filmat si cati bani ai in cont?

    (Citează)

  • Dar nici măcar nu o împarți cu Google. Nu e ca și cum se uită cineva de acolo ce faci tu în viața ta. E un algoritm care recunoaște ce zici și execută comanda.

     (Citează)

 11. silicon_v:
  Poate ca sunt eu paranoic (adica sigur sunt!), dar eu nu am de gand sa imi impanzesc casa si viata cu microfoane si camere video care sa trimita in continuu informatiile atat de personale catre serverele Google sau alte servere.

  This is so cute :)

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus