un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Experiență plăcută cu ochelari de vedere la Lensa

4 Apr 2019  ·

GÂNDURI  ·

33 comentarii

Un articol din Profit spune că Lensa a deschis luna trecută un magazin foarte mare lângă AFI Cotroceni. Asta m-a mirat un pic, că aveam impresia că acel magazin este deschis de mult mai multă vreme, poate câțiva ani, dar mi-am adus aminte că am și eu de povestit despre el.

În ianuarie i-am făcut tatălui meu trei perechi noi de ochelari. Poate vă ajută informațiile de mai jos în caz că aveți nevoie de încă două ochiuri la aragaz.

În primul rând, am întrebat pe Facebook cam ce-ar trebui să știu dacă fac o pereche de ochelari. Mi se pare un avantaj încă real al acestei rețele că, dacă ai o bulă suficient de mare de prieteni, primești multe răspunsuri bune și tot felul de sfaturi. Vreo doi oameni m-am contactat și în privat și am discutat pe îndelete despre acest subiect, le mulțumesc și lor pe această cale.

Am reținut o idee: lentile foarte bune – Essilor. Ei produc lentile, diverșii comercianți de ochelari le integrează în rame. Lentile bune: Hoya. Există și diverse lentile tratate, precum anti-reflex, anti-UV, super-slim, anti-aburire, sexy-mf șamd, după caz și nevoie, cu prețuri pe măsură.

Altă idee: întâi trebuie să știi de ce dioptrii ai nevoie, apoi te duci să-ți alegi ramele. După cum s-a dovedit la magazin, o ramă nu poate ține orice lentilă, ci este compatibilă doar cu anumite grosimi și forme.

O a treia idee: o mulțime de persoane spun că le-au fost greșiți ochelarii, că de fapt aveau nevoie de dioptrii un pic diferite și acum au dureri de cap sau alte inconveniente. Sfatul meu: faceți două controale înainte de a vă comanda ochelarii.

A patra idee: după ce faceți ochelarii, când îi ridicați, cereți o verificare a dioptriilor fiecărei lentile pe tester pentru a vă asigura că sunt ce-ați comandat. Uneori magazinele greșesc comanda, alteori inversează lentila stângă cu cea dreaptă din neatenție (true story din familie).

Mi-au fost recomandate mai multe magazine: unul pe la Romană, unul pe Moșilor și Lensa la Apaca. Mie mi-a plăcut mereu și un Optiblu mare din Carrefour Feeria. Nu știam că Lensa face și ochelari de vedere, dar auzind asta, am ales să mergem acolo. Am cumpărat de vreo 4 ori ochelari de soare de la ei, prin comandă online, și a fost mereu bine.

Am mai ales Lensa din alt motiv: au în showroom și medic… oculog, o să zic, plus instrumente de verificare și testare. Tata a fost la un alt medic, a obținut o rețetă de ochelari, la Lensa urma să fie al doilea consult pentru verificare, după cum ziceam mai sus că este o idee bună.

Pentru acest consult din showroom ar trebui să faceți programare, dar nu cred că este musai necesară. Nu-i așa multă lume în showroom, probabil vă vor consulta și fără programare. Consultația a fost mișto, profesionistă (am intrat și eu cu tata, că eram curios ce se întâmplă), medicul (Dana… cumva) și-a făcut cu răbdare treaba. Rețeta inițială de ochelari s-a dovedit foarte bună, la un singur ochi s-a declanșat o extorsiune a unui degajament s-a găsit o diferență de 0,25 și asta pentru că tata ținuse la altă distanță un material de test, nu la cea la care ai ține în mod normal o carte, să zicem.

Showroom-ul Lensa este în clădirea Apaca, latura de pe Vasile Milea, la etajul 1 sau 2. Este bine semnalizată intrarea (lângă o shaorma, parcă); parcare nu este în zonă, dar am parcat în subteran la AFI. Magazinul este mare de tot, au cam două treimi rame de vedere și o treime ochelari de soare.

Le-am probat aproape pe toate. Am ales două perechi de rame și din fericire s-au potrivit cu lentilele necesare. Alegi ramele din raft, te duci cu ele și cu rețeta de lentile la un angajat al showroom-ului, îți spune dacă se potrivesc sau nu după ce caută într-un catalog cu specificații. Au pe acolo și rame Silhouette, care sunt ușoare, dar foarte scumpe.

La o a treia pereche a fost mai mult de muncă, dar până la urmă am găsit rame. E destul de complicat, de fapt, că poate vrei rame din acelea pe jumătate, doar în partea de sus, dar nu orice lentilă se poate prinde în ele. Pentru lentile am ales unele românești, Rhein Vision, mai ieftine; am zis că nu are rost să dăm de la început banii pe unele scumpe, ci să vedem cum se păstrează în timp și acestea. Dacă purtați mereu ochelarii, probabil merită investiți mai mulți bani în lentile subțiri și de calitate și în rame ușoare și rezistente.

Ca preț, am dat 1.620 de lei pe trei perechi de ochelari cu rame Calvin Klein, Police și Polarizen; una dintre ele era ultima din stoc și a avut discount mare. A durat 3 sau 4 zile execuția lor, am primis SMS și email când au fost gata.

Ca sfaturi suplimentare, probabil veți prefera rame subțiri, nu unele groase stil hipster. Cu cât mai subțiri, cu atât mai puțin vă ocupă câmpul vizual și nu vă deranjează la “colțul ochiului”. Apoi, nu vă cramponați în mărci de rame, ci alegeți una care vă place. Să nu credeți că Tom Ford sau Alexander McQueen au făcut vreodată o ramă de ochelari, ci plătesc probabil niște chinezi să le producă pentru ei și apoi își pun logo-ul (sau nici măcar) pe ele. Mai bine alegeți unele ușor flexibile, nu din sticlă, poate din titaniu că cică e rezistent.

Mi-am luat și eu unii noi de soare, pentru concediu, că de Ray-Ban n-am avut bani:

    33 comentarii

  1. Cu ochelarii ăștia din poza parca ești din filmul ăla “Întoarcerea omului molie”

      (Citează)

  2. Nu-ți șade bine cu ochelarii aia

      (Citează)

  3. Acum in ianuarie mi-am schimbat lentilele zeiss cu cele de la Optiblue. Plastic vs Sticla. Rama a ramas aceeasi aveam una de la Lacoste. Din pacate acestia de sticla sunt foarte grei, iar nasul meu deja are urme 😁

      (Citează)

  4. Medicul care face controlul este oftalmolog, iar majoritatea ramelor de brand sunt facute in Italia de catre Luxoticca inclusiv Ray-Ban
    https://www.youtube.com/watch?v=voUiWOGv8ec

      (Citează)

  5. Deci tu esti …spiderman.Arata ca naiba.Dar daca tie iti plac aia e.

      (Citează)

  6. Fyi, Lensa s-a mutat cu totul in noul showroom, cel de langa AFI, deci vechea locatie nu mai are de ce sa fie trecuta in articolul tau.

      (Citează)

  7. Mi-am luat si eu doua perechi de ochelari de soare Polaroid de la Lensa. Foarte ok si profesionisti oamenii, ii recomand cu incredere.
    Asta dupa ce acum doi ani, elefant mi-a vandut o pereche de ochelari de soare polaroid fake…

      (Citează)

  8. Confirm experienta placuta cu LENSA. Am comandat ochelaride soare Polaroid. Au sosit, aveau un defect pe lentila din fabricatie, mi-au schimbat fara probleme ba mai mult au trimis produsul de schimb inainte sa expediez eu inapoi primul produs. Din pacate si al doilea produs are un defect dar asta nu mai e vina lor….

      (Citează)

  9. Cand pui si o poza cu ochelarii de soare pe care ti i-ai luat? Ca vad doar o poza cu niste ochelari pe care i-ai probat, ai constatat ca arati ca Terminator in varianta Bollywood si ai renuntat la ei.

      (Citează)

  10. Rhein Vision se fac lângă Ploiești

      (Citează)

  11. Sambata am fost la Lensa pentru o consultatie. Am intrat fix la ora programata si a durat cam 15 minute. (Pe doamna doctor o cheama Dana Hristea.)

    Cum ai ajuns la concluzia ca Essilor fac lentile foarte bune, iar Hoya “doar” bune? Mie mi-au recomandat mai intai Zeiss, iar preturile intre cele 3 marci era diferit cu circa 10-15 lei. Rhein Vision erau la jumatate de pret fata de celelalte.

    Dupa 15 minute in cabinet si alte 20 prin showroom, eu am plecat cu dureri de cap de la albul peretilor si lumina de neon extrem de puternica care se reflecta cumplit in gresia aia super lucioasa.

      (Citează)

    • MacAndrew: Cum ai ajuns la concluzia ca Essilor fac lentile foarte bune

      Așa ziceau cei care portă ochelari de mulți ani. Am studiat un pic, Essilor par a fi foarte buni în lume.

        (Citează)

    • Port ochelari de …mulți ani; vreo 9.
      Am consumat până acum 4 perechi și nu că mi-a crescut dioptria. Prima pereche mi-a căzut și nu am simțit ( erau din ăia ușor din titan și nu eram obișnuit cu ei ) și au fost călcați de un camion, deci nu prea am ce comenta.
      A doua, am cumpărat ramă ieftină și lentile Hoya. S-a bușit rama in circa un an și jumătate, că era una ieftină. Lentilele ok, heliomate, dar mă deranja că se schimba luminozitatea numai când nu voiam, iar când voiam ( la volan) nu. Treburi de parbriz și reflexie UV .
      Am cumpărat pe urmă alții cu lentile Essilor, neheliomată, doar cu antireflex.
      Tot o ramă jenant de ieftină, o copie lamentabilă după RayBan ( asta am văzut pe urmă, că scria pe ei Rich Man,lol). Eu nu mă pricep la branduri de ochelari, nici nu îmi pasă cum se numesc. Asta era din plastic, nu din titan. In 2 ani s-a îngălbenit și a trebuit să fac inca alții . Îi mai am in dulap, lentilele sunt ok.
      Ăștia ultimii, tot din ceva titan, dar mai ieftinache așa , îi am de 4 ani și tre’ să îmi fac iarăși alții săptămâna următoare ( dacă nu îmi fac 2 operatii Lasik și termin cu prostiile astea ) .
      S-a stricat rama (au sărit și au tras copiii de ea ) de cel puțin 3 ori, dar am reparat-o, cu șurubele și alte improvizații, #casaracii. I-am cumpărat tot pe lentile Hoya, ca nu aveau Essilor, iar Zeiss costau aproape dublu la magazinul ăla. Prețul de bază nu diferă chiar cu atât de mult, dar când pui opționale , gen antireflex , antiuv , diferența se mărește și pe mine mă enerva să plătesc atât că bănuiam că o să cumpăr alții din cauză că se va rupe rama.
      Eh, pe ăștia , după vreo 4 ani și ceva trebuie să îi schimb că s-au zgâriat, pătat, deteriorat lentilele. Nu s-au zgâriat ele așa de la sine, deși și timpul are ceva de zis, dar i-am folosit și pe post de ochelari de protecție când am tăiat metale sau beton cu flexul, lemne cu șoricelul și la alte munci (ocazionale, că nu sunt meșter) care impuneau ochelari de protecție. Dacă tot îi aveam pe ăștia la ochi…

      Ce pot sa spun pe temă:
      Mie nu îmi prea pasă de durabilitate că cumpăr chestii relativ ieftine și dacă mi se strică ramele într-un an sau ceva , pot cumpăra alții fara sa clipesc.
      Dar, dacă ai ajuns la concluzia că te costă cam mult ochelarii ( lentilele ) și vrei să îi folosești 3-4-5… ani ( dacă nu ți se schimbă dioptria prea mult ( eu am pus 0.25 de ochi peste ce aveam, în primul an și apoi acolo a rămas)) mai decartează încă niște bani și ia-ți o ramă mai bună.
      Pentru că ramele se strică de obicei înaintea lentilelor și e foarte probabil să nu mai găsești altele la fel, dacă ți-ar trece prin cap ( cum mi-a trecut mie o dată ) să muți lentilele pe alte rame la fel.
      Aveam o colegă cu lentile Zeiss, si erau cei mai buni din birou că erau antiaderenti și nu se abureau decât la diferențe foarte mari de temperatură și umiditate.
      Ai mei tot timpul, pe ambele tipuri de lentile se aburesc grav. Inclusiv ăștia ultimii care cică au ceva protecție anti-condens. Probabil ceva vrăjeală de marketing că zici că sunt din ciob.

        (Citează)

  12. Silhouette sunt o mizerie, mi-am facut ochelari cu astfel de rame si am avut numai probleme cu imbinarile lor. S-au rupt de mai multe ori articulatiile bratelor si costa cam 100 de euro inlocuirea. Cel mai recent s-a rupt si suport de nas, alti 100 de euro si acolo. Titan my ass!

    Si la suport sunt niste jeguri sinistre, le-am scris pe fb ca nu se poate, rame de 300 de euro si am bagat in reparatii in ele inca pe atat ca un bou ce sunt. Sa le zic de unde sunt, ca rezolva. Le-am explicat Bucuresti, Romania, tacere mormantala.

    Mult mai bune si mai ieftine sunt niste amarate de Flexar, le-am luat de pe ebay cu 45$, 9$ transportul. In afara de schimbat protectiile de nas din cand in cand nu am facut nimic la ele.

    Silhouette sunt niste gunoaie, iar eu sunt un idiot ca am luat asa ceva si le-am mai si reparat pe banii mei de prost.

      (Citează)

    • Am ochelari cu rame Silhouette de aproape 10 ani. Am schimbat pana acum doar lentilele, cate o data fiecare, pentru ca s-au zgariat. Ramele sunt perfecte.
      Diferenta e ca eu am luat fara balamale, bratele sunt dintr-o bucata.

        (Citează)

    • Tu ești chiar hater de orice… Silhouette sînt probabil cele mai bune rame de ochelari “in the world”.

        (Citează)

    • Sunt printre cele mai proaste, in 30 de ani de ochelari nu am avut rame atat de proaste ca Silhouette. Da, astea au brate cu articulatie de plastic sau ce naiba o fi chestia aia argintiu-aurie in care se infig bratele.

      Intai au iesit din articulatie bratele dupa care s-a ciobit atat articulatia ca nu am mai putut lipi si a trebuit sa le inlocuiesc cu totul. De cel putin 2 ori am facut asta, daca nu chiar de 3 ori.

      Am renuntat sa le mai repar cand s-a rupt si suportul de nas.

        (Citează)

  13. Doctorul de ochi se numește oftalmolog. Cel mai probabil magazinele de ochelari au optometristi, care pot să rețete de ochelari, dar optometristii nu sunt doctori.

    Ultima oară mi-am făcut ochelari la un magazin lângă piața Dorobanți. Rame bune, din titan, lentilele sunt de la aceeași producători cam peste tot.

      (Citează)

  14. Pentru soare incearca niste ochelari cu lentile galbene spre portocaliu si ai sa vezi ca toate celelalte culori sint minciuni din industria modei (care si duc in timp la probleme cu retina). Ceva mai ieftini sint cei “de soferie”, dar pentru buzunare mai dotate merg si fotocromatici.

      (Citează)

  15. m-am dus si eu la un Optiblu sa-mi fac ochelari si nea optometristul mi-a gresit dioptria, nu stiu cum naiba s-a intamplat ca doar am facut proba.

    dupa 2 luni in care incepusem sa vad mai prost fara ochelari decat inainte de schimbarea ochelarilor, am mers la oftalmolog si mi-a reconfirmat dioptria veche – asta noua era doar cu 0.25 mai mare, dar a fost suficient cat sa ma deranjeze

    ce am invatat din episodul asta e ca intotdeauna trebuie sa iau reteta de ochelari de la medic, nu imi mai fac niciodata dioptria la optometrist.

      (Citează)

    • Optiblu sunt aia care iti rezolvau discromatia parca. Conform reclamei pe care si-o faceau candva.
      Cand o sa fie nevoie sa-mi fac ochelari din nou, astia sigur nu vor fi pe lista.

        (Citează)

  16. Sunt misto ochelarii :))

      (Citează)

  17. Cat a costat o pereche de ochelari cu aceste lentile essilor?

      (Citează)

  18. ochelarii astia merg bine rau cu pantofi si pantaloni de trening.

      (Citează)

  19. Dacă tot vorbește lumea despre jeguri sinistre, habar n-aveți. ADEVĂRATUL jeg sinistru se numește Rhein Vision. Am făcut greșeala să comand așa ceva anul trecut, și sunt primii ochelari din viața mea care au imagine clară doar în centru, pe axa optică, în timp ce la periferie e tulbure. Și nu am luat lentile progresive sau cine știe ce altă fiță: doar un +3 sferic cu +1 cilindric, geometrie simplă, nimic deosebit. Totuși, nu mai pot privi în lateral fără să întorc capul cu totul, ceea ce nu am pățit în 35 de ani!!! :mad:

    Am remarcat din primul minut, m-am plâns, mi-au verificat lentilele în magazin (hint: aparatul din magazin măsoară lentila doar în centru, unde e bună), am mai stat o săptămână, m-am plâns din nou, mi-au trimis ochelarii la producător la Ploiești, s-au întors după câteva zile cu un raport: “lentilele respectă standardul SR EN cutare, și au fost montate conform rețetei”.

    Evaluatori independenți care să certifice că lentilele sunt o porcărie nu există. Trebuie să-mi fac altă pereche de ochelari, pe alți bani, și după aia să le cer ăstora banii pe lentile înapoi. Și pentru că n-or să vrea, că dacă ar fi vrut m-ar fi crezut pe cuvânt de prima dată, să încerc prin OPC.

      (Citează)

  20. nwradu:
    Adică nu mai este acesta despre care am scris eu?

    Nope, noul showroom e la strada, mai aproape de AFI mall, fata de vechea locatie.

      (Citează)

  21. Pretul de productie al unei lentile este de maxim 100 de lei indiferent de dioptrie, brand etc. Asta este pretul fabricii.
    Pretul platit in magazin este exagerat din cauza ca trebuie sa manance si speculantii/intermediarii.
    Essilor este foarte cunoscuta in USA cat si recomandata. Probabil urmata de Hoya.
    Nu stiu cum de Zeiss (cum am eu) a fost detronat. Oricum romanu’ a fost prostit cu “marca germana” si pretul umflat peste masura.
    Concret: ochelarii de vedere X, in Romania sunt 1500-2000 roni iar in USA, identici, chiar poate la jumatate de pret.
    In Romania se vinde:
    1. Brand-ul lentilei
    2. Brand-ul ramei
    3. Brand-ul comerciantului
    4. TVA-ul
    5. Adaos-ul Comercial (ala de 1%-500%).
    Per total poti sa te trezesti cu fake-uri “originale” sau materiale de proasta calitate caci…e Rromania si nu exista ANPC cu adevarat !
    Nici in USA brand-ul unei rame nu se vinde cu pretul din Rromania. Aici se exagereaza mult desi toti vand ca la turma, nimeni nu vine cu “marfa noua sau calitate noua”.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus