un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: PlayStation Classic este remake-ul consolei de acum 24 de ani

30 Jan 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

33 comentarii

Subscribe: http://bit.ly/2RBcHBg

La 24 de ani de la lansarea primului PlayStation, Sony a scos pe piață un remake al consolei, numit PlayStation Classic, iar pachetul include 20 dintre cele mai bune jocuri de PS, două controllere și, desigur, consola în sine. Costă 300 de lei cu totul la eMAG și Altex, un preț valabil câteva zile; la lansarea din decembrie a costat 500 lei.

Specificații PlayStation Classic:

  • 20 de jocuri deja integrate, fără posibilitate de extindere
  • ieșire HDMI, scoate video 480p sau 720p
  • două controllere incluse, conectivitate USB
  • alimentare prin microUSB
  • dimensiuni 149 x 33 x 105 mm, greutate 170 grame pentru consolă
  • alte informații găsiți pe site-ul oficial

CE INCLUDE PACHETUL

Cutia, destul de micuță, include următoarele:

  • consola
  • două controllere cu cablu USB de aproximativ 1,5 metri integrat
  • cablu HDMI-HDMI
  • cablu USB-A la microUSB pentru alimentare
  • manual în română

Sunt fericit că include două controllere (PS3 și PS4 vin cu un singur controller în pachetul normal, de exemplu). Nu include însă alimentatorul de priză, dar funcționează cu orice alimentator USB ce scoate 5 volți cu 1 amper. Eu am alimentat consola de la un încărcător de telefon.

CUM ARATĂ

Consola imită destul de bine aspectul general al primului PlayStation, dar desigur fără a avea porturile aceleia, că pe vremea aceea nu avea USB și nici HDMI. Este foarte mică și foarte ușoară (140 de grame, mai ușoară decât multe telefoane mobile), ceea ce o face și foarte portabilă; poți lua foarte ușor la tine consola și un controller pentru a te juca în vacanță sau într-un weekend la rude.


Are două porturi USB orientate spre jucători, iar în partea opusă se găsesc portul HDMI și portul microUSB pentru alimentare. Pe partea superioară are trei butoane: Power, Reset și Open. Reset este cel care salvează un joc și apoi te duce în meniul principal al consolei, iar Open simulează de fapt închiderea și deschiderea unității de disc a primei console pentru acele jocuri ce erau livrate pe mai multe CD-uri și deci cer și acum să introduci următorul disc.


Ca fapt divers, față de primul PlayStation are suprafață cu 45% mai mică și un volum cu 80% mai mic, iar greutate i-a scăzut de 10 ori. Mie îmi place că, deși puteau face o carcasă absolut banală, nu doar că i-au păstrat aspectul general inițial, dar are inclusiv mici detalii stil easter egg. De exemplu, deasupra porturile USB scrie “memory card”, deși nu se folosește așa ceva, iar într-o parte am găsit și ceea ce pare a fi o ușiță, dar n-am reușit să o deschid și nu cred că se poate, de fapt, deschide.

Ventilația se face prin lateral și în prin partea inferioară. Dacă vă interesează hardware-ul, se pare că folosește un procesor MediaTek MT8167A, care-i bazat pe ARM Cortex-A35 cu patru nuclee tactate la 1,8 GHz și un modul grafic PowerVR GE8300. Are 1 GB memorie RAM și 16 GB stocare internă. Devine astfel clar de ce se poate alimenta cu succes de la un încărcător banal de telefon ce oferă 5 W la ieșire.

Controllerele cred că sunt chiar replici fidele cu cele originale de pe PlayStation, chiar primele variante, adică au patru taste direcționale în stânga, clasicele pătrat-triunghi-cerc-x în dreapta și încă patru butoane pe partea din față, fără joystick-uri (modele cu joystick-uri au fost lansate în 1997 pentru prima consolă). Sunt un pic mai mici decât controllerele moderne de PlayStation, dar m-am obișnuit rapid cu unul în mână. Cablul este integrat în controller și are cam 1,5 metri lungime.


Prețul destul de scăzut a fost obținut prin utilizarea unui plastic banal față de ce-i pe PS4, de exemplu, dar mi se pare un compromis bun.

JOCURI

În primul rând, trebuie menționat că PlayStation Classic este un adevărat plug-and-play, adică o pornești, alegi jocul și te joci. Nu se conectează la nici o rețea, nu faci conturi de utilizatori, nu tragi update-uri, nu se aprind luminițe șamd.

După cum spuneam, butonul Reset salvează jocul curent probabil ca o imagine în memorie și te întoarce în meniul principal al consolei, de unde poți lansa alt joc.  Butonul Open emulează introducerea unui alt cd-rom. Sunt jocuri (de exemplu Final Fantasy VII) care erau livrate pe mai multe cd-rom-uri și sunt momente când cer un alt disc. Decât să modifice întreg jocul pentru a elimina acele momente, bănuiesc că a fost mai simplu să emuleze deschiderea unității de disc.

Cele 20 de jocuri sunt:

  1. Battle Arena Toshinden
  2. Cool Boarders 2
  3. Destruction Derby
  4. Final Fantasy VII
  5. Grand Theft Auto
  6. Intelligent Qube
  7. Jumping Flash
  8. Metal Gear Solid
  9. Mr Driller
  10. Oddworld: Abe’s Oddysee
  11. Rayman
  12. Resident Evil Director’s Cut
  13. Revelations: Persona
  14. Ridge Racer Type 4
  15. Super Puzzle Fighter II Turbo
  16. Syphon Filter
  17. Tekken 3
  18. Tom Clancy’s Rainbow 6
  19. Twisted Metal
  20. Wild Arms

Pe unele le cunosc și eu, poate chiar le-am jucat pe PC. Final Fantasy 7 este unul dintre cele mai bune jocuri făcute vreodată, are o poveste excelentă și personaje memorabile precum Cloud, Aeris și Sephiroth; probabil vă va ține minim 50 de ore în fața televizorului. L-am jucat cândva cu mare plăcere și aș fi foarte încântat acum dacă aș putea-o convinge și pe Matilda să îl joace.

Jocul acesta, după vânzări de peste 12 milioane de unități, a popularizat pe plan mondial stilul RPG-urilor japoneze, a dat naștere și unui film de animație și—doamne-ajută!—cândva va vedea lumina zilei și acel remake la care Square Enix spune că lucrează. Eu de atunci am devenit fan la seriei FF (fiecare joc are altă poveste, cu alte personaje), în prezent chiar joc FF12.

Metal Gear Solid este un alt joc foarte bine vândut și care a generat o serie lungă de jocuri. A fost lansat în 1998, așa că are grafică ceva mai bună decât altele de pe consolă. Rainbow Six, bazat pe romanul omonim al lui Tom Clancy, este un shooter tactic în care vei petrece mult mai mult timp planificând o misiune, alegând waypoint-uri, echipamente potrivite și unde să arunci câte un flashbang. Trebuie planificate cu atenție pentru că, atunci când se trece la etape de execuție/first-person shooter, un singur glonț îți poate elimina un membru al echipei, Rainbow Six fiind foarte realist în această privință.

Practic, cele trei jocuri de mai sus sunt foarte cunoscute și împreună mi se pare că fac consola o afacere bună, asigurând sute de ore de distracție.

Mai sunt alte 17 jocuri. Sunt clasice jocuri de lupte, precum Tekken 3 (unul dintre cele mai bine vândute jocuri de acest tip din istorie) și Battle Arena Toshinden, jump and run-uri precum Rayman și Oddworld: Abe’s Oddysee și Jumping Flash, jocuri cu mașini precum Destruction Derby și Ridge Racer Type 4, aventuri, shootere și acțiune în Grand Theft Auto (ca să vedeți de unde a început seria), Resident Evil, Wild Arms, Persona șamd.

Mi-a făcut plăcere să încerc diverse jocuri de acolo. Mi-am amintit de copilărie. N-am avut niciodată PlayStation, nici nu știu câte au fost aduse prin România de fapt, dar mi-am adus aminte de jocurile de tip platform jucate pe arcade machines, de obicei cele cu jeton ce se găseau prin Mamaia sau alte stațiuni, sau de articolele pe care le citeam prin revista Game Over despre variantele de PC ale unor jocuri ce se găsesc acum și în PlayStation Classic, precum Rainbow Six sau Oddworld. Sunt unele jocuri, de exemplu Rayman,  unde nu-ți poți introduce întreg numele în salvare, ci doar 3 litere, exact ca în jocurile ce rulau prin sălile de jocuri.

Mi se pare că au făcut un mix bun, cum zicea o reclamă. Unele jocuri vor fi plăcerea copiilor mici (Rayman le va plăcea), altele sunt bune și pentru adulți. Câteva se pot juca și în două persoane, dar nu foarte multe. Puteți citi mai multe despre fiecare aici sau pe Wikipedia.

Partea rea este că, având în vedere vârsta jocului, toate cele jucate de mine rulau în raport de aspect 4:3, cum erau televizoarele pe atunci, cu bare negre pe lateral. În rest, emulatorul nu mi-a făcut probleme. Sper, însă, că toată lumea înțelege că jocurile au grafica și sunetul la nivelul primei generații de PlayStation. Doar consola este un remake, jocurile sunt aceleași și rulează într-un emulator bine făcut.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Jocuri de toate tipurile între cele 20.
  • Două controllere incluse în pachet.
  • Foarte simplu de utilizat.
  • Mi-ar fi plăcut să includă controllere cu joystick-uri analogice sau măcar unele cu cabluri mai lungi.

CONCLUZIE

Îmi place PlayStation Classic, mi-a adus aminte de jocurile copilăriei sau măcar de ceea ce citeam despre aceste jocuri, că eu n-am avut PlayStation și pe PC-ul meu au ajuns prea puține dintre ele. Pentru 300 de lei, consola poate fi un cadou bun pentru cineva care vrea să-și aducă aminte de acea perioadă sau pentru un copil căruia să-i arătați ce se întâmpla acum 24 de ani în domeniul gaming-ului.

În ciuda graficii simple față de cea din 2019, PlayStation Classic include câteva titluri mari care sunt, zic eu, nemuritoare.

Preț: 300 de lei la ofertă de lansare la eMAG și Altex.

    33 comentarii

  1. De fiecare data cand vad PlayStation mi-aduc aminte de gunoiul de om Silviu Stroe de la Computer Games. Si ii zic gunoi
    – nu pentru ca aducea si vindea la negru console fara suport pentru Romania
    – nici pentru ca m-a banat pe forumul lui cand am atras atentia cumparatorilor ca trebuie sa se gandeasca inainte sa dea bani pe ceva nefunctional

    Nu, ii zic gunoi pentru ca a iesit la inaintare cu lacrimi de crocodil sa planga soarta gamerilor romani care nu aveau acces in PSN sau Xbox Live si sa declare ca el nu mai vinde produse nefunctionale.

    Ani de zile a luat banii jucatorilor stiind foarte bine ca le vinde produse nefunctionale si chiar cu defecte de fabricatie unele.

    Un gunoi. Silviu Stroe.

      (Citează)

    • Încercările unui om de a vinde console și problemele pe care le-a întâmpinat nu par să aibă vreo legătură cu ce înseamnă PlayStation și gaming-ul pe consolă.

      E ca și cum cineva ar prezenta noul autobuz pe bază de fotoni superluminici și tu zici “eu, de câte ori aud de un autobuz, mă gândesc la șoferul ăla care m-a văzut în 1992 pe marginea trotuarului și m-a stropit trecând printr-o baltă cu autobuzul său” :D

        (Citează)

    • Are legatura cu faptul ca noul autobuz pe bază de fotoni superluminici are acelasi sofer care intra intentionat cu el in balta, stropind pietonii.

      Diferenta e ca soferul nu are de ales, trebuie sa treaca prin balta ca sa ajunga la statie sau ca sa nu intre pe contra-sens vs. ipocrizie.

        (Citează)

  2. Sa zici Final Fantasy 7 si Aeris in loc de Tifa e blasfemie :p

    In rest, consola e un rahatel limitat vs o solutie consacrata : https://www.makeuseof.com/tag/build-playstation-classic-raspberry-pi/

      (Citează)

    • Tifa… era prea gospodină. Mi-a plăcut mai mult de Yuffie, ca personal. Din alte jocuri, Vivi mi s-a părut cel mai memorabil personaj, avea o veselie specifică stilului FF.

      Cred că un Raspberry Pi și controllere te duc la același preț și trebuie să mai și muncești la instalarea emulatoarelor. Aia este o soluție accesibilă pentru 1% dintre doritori, restul vor ceva la cheie, ușor de utilizat, așa cum ar trebui să fie o consolă de jocuri. O bagi în priză și te joci direct.

        (Citează)

    • Poate te duc la acelasi pret dar nu esti limitat la 20 de titluri. Pe mine ma intereseaza vreo 3 din toate alea si vreo 40 din rest.

      Personajul meu favorit (din perspectiva backstory) e Red XIII.

        (Citează)

  3. am primit si eu un nintendo classic si e…dragutel. imi aduce aminte de inceputurile in ale jocurilor unde consola terminator 2 a fost mult timp un fenomen. problema este ca tre sa-mi cumpar si un tv cu tub :))

      (Citează)

  4. Daca te uiti pe situri de specialitate, o sa vezi ca PS Classic e considerat un fail. Motivele – controllerele fara stick-uri, selectie slaba de jocuri (unde e Gran Turismo, Tomb Raider, Symphony of The Night…), calitatea indoielnica a emularii (cat de penibil e ca Sony sa foloseasca un emulator open source dezvoltat de comunitate, ca sa isi emuleze propria consola).

    De-asta e si reducere consistenta la doar 2 luni de la lansare. NES si SNES classic insa isi tin pretul foarte bine (asta cand le gasesti in stoc).

      (Citează)

  5. Mircea cel vechi

    30/01/2019 la 10:25 AM

    Sunt pe YT mai mult clipuri in care poti vedea cum se modeaza in cel mult 15 min. Am gasit foarte usor un pack de 55GB de jocuri, le-am pus pe USB si au mers fara nicio problema. De la CrashBandicoot, Tony Hawk’s pro skater 2,3,4 pana la Mortal Kombat si multe alte titluri clasice. Singurul inconvenient este ca usb-ul se conecteaza in locul slot-ului de player 2, adica nu te poti juca la dublu.

      (Citează)

  6. nu am de zis nimic pe subiect, doar ma intrebam de ce nu imi mai apar comentarii pe aici :)))

      (Citează)

    • In general daca pui un link sau comentezi rar ajungi in moderare, adica peste vreo 3 zile o sa-ti apară comentariul dar nu o sa-l mai citeasca nimeni.

        (Citează)

  7. De o vreme îmi apare pe FB reclama la o consola de jocuri retro, a cumpărat-o cineva ? Link: s-mania.com/v1/ro/consola-jocuri-retro-portabila/

      (Citează)

  8. alunelu:
    Pe Altex e in stoc si costa 279.90 lei.

    Ma refeream mai mult la pietele principale unde chiar s-au epuizat stocurile rapid si au mai trimis batchuri noi in productie ca sa acopere cererea.

    Iar ala e un pret normal pentru NES Classic, care s-a lansat la 60 de dolari. PS Classic a fost 100 la lansare.

      (Citează)

  9. Super review, imi aduce aminte de copilarie si Super Mario :)

      (Citează)

  10. Mircea cel vechi: Sunt pe YT mai mult clipuri in care poti vedea cum se modeaza in cel mult 15 min. Am gasit foarte usor un pack de 55GB de jocuri, le-am pus pe USB si au mers fara nicio problema. De la CrashBandicoot, Tony Hawk’s pro skater 2,3,4 pana la Mortal Kombat si multe alte titluri clasice. Singurul inconvenient este ca usb-ul se conecteaza in locul slot-ului de player 2, adica nu te poti juca la dublu.

    Confirm, merge foarte usor sa pui si alte jocuri pe el totul e sa fie compatibil stickul ( google va va ajuta sa vedeti care stick merge si care nu – la mine din pacate doar un stick de 8gb 2.0 de la transcend a functionat din multitudinea de stickuri pe care o am ). La fel, confirm ca un hub USB a facut minunui ( hama ) si pot juca MK Trilogy in 2 :)

    Consola merita daca te bagi la adaugat jocuri , daca nu, nu prea merita..

    bafta!

      (Citează)

  11. Dacă o modezi poți instala alte emulatoare gen Snes, N64, Gameboy, Sega, PSP ?

      (Citează)

  12. No, daca ar putea fi modata intr-un playstation4 si eventual sa poti instala gratuit ultimele jocuri si sa le vezi in 4K, deabia atunci si-ar merita banii.
    Pe bune?

      (Citează)

    • Aveam un Wii Clasic, l-am mondat cu Homebrew si am instalat un program gen RetroPie care conținea emulatoare de console vechi gen: Snes, N64, Gameboy, Sega, PSP.

      Așa am jucat jocurile copilăriei: Super Mario Kart, Super Mario Bros, Zelda, Bomberman, Lotus, Donkey Kong, Zuma, Mega Man, PAC-MAN, Mortal Kombat etc.

        (Citează)

  13. Dacă ma gândesc bine, pentru proiectul ăsta, la Sony, au lucrat 3 juniori: doi ingineri și un arhitect. Toți până în 25 de ani. Și la marketing a lucrat băiatul care tine contul de twitter. Din România.

      (Citează)

  14. Unde este Consiliul Concurentei sarind de c* in sus ca are consola acelasi pret pe toate site-urile si in toate magazinele?

    Este evident pretul impus de SONY si cartelizarea, dar nimeni nu are vreo problema cu asta. In schimb pentru ca Pepsi a avut pretul asa zis aranjat in cateva magazine s-a dat amenda de 19 milioane de Euro.

      (Citează)

  15. Se pare ca SONY deja renunta la proiect, in Walmart le poti cumpara cu 40$

      (Citează)

    • Ce inseamna “renunta la proiect”? E un one time only facut cu tehnologie foarte slaba pentru care costurile cu proprietarea intelectuala s-au amortizat de multa vreme.

        (Citează)

  16. Este o mini consola excelenta pe care poti juca orice joc de ps1, prin acel trick cu introducerea unui stick in al doilea slot, si totodata poti customiza meniul prin acel stick. Problemele cu PAL/NTSC dispar de indata ce iti pui tu versiunea dorita.
    Ar fi fost mult mai bune controllere dualshock si cabluri mai lungi.

      (Citează)

  17. Salutare,
    Acum la Altex este 99 ron :)

      (Citează)

  18. george:
    Aveam un Wii Clasic, l-am mondat cu Homebrew si am instalat un program gen RetroPie care conținea emulatoare de console vechi gen: Snes, N64, Gameboy, Sega, PSP.
    Așa am jucat jocurile copilăriei: Super Mario Kart, Super Mario Bros, Zelda, Bomberman, Lotus, Donkey Kong, Zuma, Mega Man, PAC-MAN, Mortal Kombat etc.

    Salut George,

    Spune-mi te rog, cum pot face Mario Kart 8 (Wii U) sa mearga pe Wii Clasic?? m-a innebunit fi’miu cu asta..

    Multumesc mult!

      (Citează)

  19. A fost la pret redus la 99 de lei si tot am stat pe ganduri daca sa o iau sau nu desi m-am jucat la toate jocurile de acolo parca grafica de atunci nu ne mai place si preferam un PS4 totusi char daca pretul e de 14 ori mai mare (comparand cu pretul redus la care era la Flanco)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus