un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review de laptop: Acer Swift 3 este un laptop de birou cu design foarte plăcut

29 Jan 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Acer Swift 3, cod SF315-52, este un laptop de birou pentru cei ce-și doresc unul de 15 inchi, cu avantajul că arată bine, venind cu o carcasă metalică elegantă și un bezel destul de îngust pentru ecran.

Specificații Acer Swift 3 SF315-52 testat de mine:

  • ecran 15,6 inchi, rezoluție 1920 x 1080px, display IPS
  • procesor Core i7-8550U quad-core 1,8 GHz
  • placă grafică NVIDIA MX150 cu 2 GB memorie video și Intel 620 în procesor
  • 16 GB memorie RAM DDR4
  • stocare pe SSD 256 GB și HDD 1 TB, ambele SATA
  • un port HDMI, două porturi USB 3.0, un port USB-C, un port USB 2.0, jack audio microfon+căști, cititor SD
  • tastatură iluminată, bloc numeric, cititor amprente, webcam 720p
  • baterie 3.220 mAh, autonomie oficială maximă 10 ore
  • Windows 10
  • 359 x 243 x 16,9 mm, 1,8 kg

Preț: începând cu 3.100 lei, în funcție de configurație, îl găsiți la eMAG, PC Garage și evoMAG. Cea testată de mine costă cam 4.800 lei.

CUM ARATĂ

Principalul avantaj al acestui laptop este design-ul plăcut, combinat cu un preț atrăgător pentru un notebook nou cu specificații bune. Carcasa este metalică, din aluminiu, cu o prelucrare ce-i dă o textură plăcută și muchii ușor strălucitoare, iar grosimea de 16,9 mm îl pune în clasa ultrabook-urilor.

Ecranul are trei muchii destul de înguste, ceea ce contribuie la aspectul modern al laptopului. Există chiar și o mică muchie care te ajută să ridici ecranul.

Tastatura are tastele foarte spațiate, ceea ce înseamnă viteză mare de scris. Cursa lor este satisfăcătoare, iar sunetul produs de taste nu este foarte puternic. Iluminarea poate fi reglată în vreo 5 niveluri. Mi-a plăcut să scriu la această tastatură, dar are și dezavantaje: tastele săgeți sunt cam ciudat aranjate pentru gustul meu, stânga-dreapta fiind mari, sus-jos mai mici și înghesuite și nu le-am simțit niciodată “la deget”.

Blocul numeric este util în special în aplicații office, dar tastele de acolo sunt un pic mai mici și mai înghesuite. Touchpad-ul este așezat asimetric, un pic spre stânga.

Porturile le vedeți mai jos:

  • stânga – kensington, USB 2.0, cititor SD
  • dreapta – conector alimentare, HDMI, USB 3.0, USB 3.0, USB-C 3.1, conector combo microfon+căști TRRRS


CUM FUNCȚIONEAZĂ

Ecranul lui Swift 3 este plăcut ochiului, având culori vii, cu saturație corectă, iar luminozitatea maximă este suficient de puternică pentru majoritatea oamenilor și cazurilor de utilizare.

Luminozitatea scade însă atunci când privești ecranul din alte unghiuri. Măcar este anti-glare, iar reflexia altor lumini din cameră nu este o problemă semnificativă.

Am fost plăcut surprins de cele două difuzoare integrate. Redau o gamă largă de frecvențe și poți asculta și muzică la ele fără să dea impresia că cineva îl gâtuie pe artist, așa că nu este nevoie să zic că sunt foarte bune și pentru redat vocea, indiferent că asta înseamnă clipuri de YouTube sau video-conferințe.

Procesorul este un Core i7-8550U, adică unul quad-core gândit pentru consum redus de energie electrică (U = ultra-low power). Asta înseamnă că nu este foarte performant, motiv pentru care laptopul este util în activități gen office/browsing, nu și editare foto-video de amploare.

Am fost surprins să descopăr că cele două memorii RAM de la bord sunt diferite, una este un Micro DDR4-2666 MHz și alte un Hyunday DDR4-2400 MHz, zice CPU-Z. Nu știu dacă așa vin toate sau modelul testat de mine a fost upgradat de cineva de la 8 la 16 GB. Sunt două sloturi de memorie în interior, oferind un maxim de 32 GB.

 

Sunt două plăci video în Acer Swift 3 SF315-52. Cea integrată în procesor este un Intel 620 și există și un NVIDIA GeForce MX150 cu 2 GB memorie video dedicată, care-i mai performantă, dar nu vă așteptați la minuni. Eu am rulat cu succes pe o astfel de placă jocuri precum Battlestar Galactica: Deadlock și probabil că ar rula și diverse MOBA sau jocuri mai vechi, cu setările bine adaptate. Utilitatea ei principală este în codare sau decodare video, unde accelerează procesul; revin cu niște teste efectuată în Adobe Premiere Pro, ca să vedeți mai bine diferența.

 

Cele două unități de stocare sunt un SSD fabricat de SK Hynix pentru Acer , de 256 GB, și un hard-disk Toshiba de 1 TB, cu rezultatele de mai jos care sunt cifre uzuale pentru SSD-uri SATA și HDD-uri de laptop.

Wireless-ul pe Swift 3 este asigurat de un chipset Intel 7265 cu Bluetooth 4.2 și wifi 802.11ac la un maxim 867 Mbps.

Autonomia totală este de minim 5 ore. Oficial prinde 10 ore, dar nu știu în ce condiții testează ei asta. În browsing normal, cu ceva muzică pe fundal, câte un clip video, diverse tab-uri deschise și luminozitate 66%, așteptați-vă la minim 5 ore și chiar mai mult, în funcție de activități și site-uri vizitate.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Tastatură bună pentru scris.
  • Design foarte plăcut, carcasă metalică și subțire.
  • Difuzoare
  • Tastele săgeți nu sunt pe placul meu.

CONCLUZIE

Acer Swift 3 SF315-52 este un laptop de activități tip office, principalul său avantaj fiind design-ul foarte plăcut, cu carcasă metalică și grosime redusă, practic un laptop normal pentru oamenii care nu vor carcasa neagră de plastic a altor modele din piață. Tastatura este plăcută la scris, hardware-ul suficient de performant pentru activități uzuale, dar în opinia mea design-ul este principalul său avantaj.

Preț: începând cu 3.100 lei, în funcție de configurație, îl găsiți la eMAG și evoMAG. Cea testată de mine costă cam 4.800 lei.

    10 comentarii

  1. Io.s fascinat ca inca e oameni care.si aleg leptopu dupa dizain.
    Inteleg asta la telefon, haine….
    Da’ si laptopu frate!? E doar o scula. Ca doar nu umbli cu el de gat.

      (Citează)

    • why not, vrei sa lucrezi zilnic cu o scula care e neergonomica si arata prost?

        (Citează)

    • Eu lucrez pe imacuri si macbook pro de peste 10 ani in principiu pentru dizain, :)), apoi os X si dupa procesoare si memorii etc…
      Dupa atatia ani mi se face “rau” cand vd cat de prost sunt realizate restul, am vrut sa iau un laptop cu windows si scartia carcasa cand te apasai pe el cu podu palmelor (4000 de lei in sus)

        (Citează)

  2. Sigur este USB 2.0 ? nu 3.0 ?

      (Citează)

    • Da, e pentru periferice, cică. În general la un laptop ai nevoie de multe periferice că… e laptop.

        (Citează)

  3. BlackSkull:
    Io.s fascinat ca inca e oameni care.si aleg leptopu dupa dizain.
    Inteleg asta la telefon, haine….
    Da’ si laptopu frate!? E doar o scula. Ca doar nu umbli cu el de gat.

    Dintre mai multe laptopuri cu aproximativ aceleasi specificatii il aleg pe cel care arata cel mai bine(cat de mari sunt marginile la ecran, cum este tastatura, cat de compact este, ce greutate are, etc), deci da, este un factor in alegerea laptopului.

      (Citează)

  4. Cam mică autonomia pentru 15”, doar full HD și procesor U. 5 ore ar trebui să țină în Photoshop, Lightroom sau ceva de genul la modul continuu, nu office și browsing. Nu știu exact ce ai la 3100 lei, dar 4800 e destul de mult pentru ce are în el.
    E o variantă de compromis, mai bine cauți ceva de 13” ca lumea pentru office decât un ecran ceva mai mare dar nimic altceva, nici măcar baterie.

    Ce înseamnă editare foto de amploare? editare foto merge atâta timp cât ecranul e decent.

    @Radu: Premiere Pro merge mai prost decât ar trebui pe orice, că așa e el, încearcă și un DaVinci Resolve.

      (Citează)

  5. Tu vrei sa spui ca i7 e pt office si browsing? Si atunci laptopurile de 700-1000 lei pentru ce sunt?

      (Citează)

  6. Deja nu mai face parte din oferta evoMAG.

      (Citează)

  7. Marius Popescu

    25/03/2019 la 9:50 AM

    add:
    why not, vrei sa lucrezi zilnic cu o scula care e neergonomica si arata prost?

    Fătălău.. lucrezi sau faci parada modei

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus