blog demisec cu note fine de tehnologie

Robotesc și la canalul meu de YouTube. Aruncați un ochi aici.

O nouă rundă de teste P3 – Telekom crește cu 10% față de anul trecut

30 Jan 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Cei de la P3 Communication, care testează rețele mobile, au mai dat o tură prin România în luna octombrie 2018 și acum încep să apară rezultatele testelor efectuate. Momentan nu-l știu decât pe al Telekom, care a obținut 852 de puncte din totalul de 1000, cu 100 de puncte mai mult decât anul trecut.

Defalcat, au avut:

 • 327 din 600 puncte în Voice Services
 • 525 din 600 puncte în Data Services

Rezultatele sunt mult mai bune decât cele din 2017, cu o creștere substanțială pe Voce, de la 243 la 327 puncte. Rețeaua de date a urcat de la 508 la 525 puncte.

Raportul menționează și rezultatele celorlalți operatori, dar nu le dă numele. Telekom este aproape de un alt operator care a strâns 861 puncte (diferență de 0,9%, cineva își bagă unghia în gât), iar altul are 908 puncte. Un al patrulea operator telecom are 569 de puncte. Cu o creștere de fix 100 de puncte YoY, este foarte posibil ca la anul Telekom să fie pe locul doi în clasament dacă vor menține ritmul investițiilor în rețea.

Mi s-a părut interesant și că din acest test putem vedea diferența de performanță a rețelei în orașele mari, în orașele mici și în mediul rural. Testele au avut loc în perioada 10 octombrie – 29 octombrie pe traseul de mai jos:

…și au fost utilizate telefoane Samsung S8, cu diverse teste pentru date (download, upload, YouTube, browsing) și voce (calitate sunet, timpul necesar rutării conversației), fiecare test defalcat apoi (pagină live, pagină statică șamd).

Rezultatele în fiecare mediu sunt acestea:


Eu mă așteptam să văd discrepanțe mai mari între rural și urban, bazându-mă doar pe experiența personală. Dacă n-am greșit eu matematica, rețeaua de voce a Telekom în mediul rural este la 80% din performanța celei din marile orașe, iar rețeaua de date la 78% din cea a marilor orașe.

Sunt disponibili indicatorii fiecărui test, dar m-am uitat doar la unul: YouTube fără întreruperi, unde indicatorul este de 99,9% în marile orașe, 99,5% în orașe mai mici și 95,8% pe drumuri între orașe. Sigur, cei de la P3 fac testele din mașină (au condus 7.200 km), deci vorbim de acoperire și performanțe outdoor, nu deep-indoor.

sursa: Telekom, unde găsiți și link spre toate rezultatele.

  13 comentarii

 1. 2 orange, 3 Vodafone, 4 digi? 🤔

    (Citează)

 2. vodafone orange telekom digi ?

    (Citează)

 3. Erată: la voce, numărul total de puncte este 400, nu 600. Așadar, au avut 327 din 400 de puncte.

    (Citează)

 4. Dar de ce nu sunt numiti toti operatorii? Nu este un studiu independent?
  O mutare de marketing clasica, avem o retea “foarte foarte buna”

    (Citează)

 5. Dubios ce spui tu acolo. Eu am avut Vodafone si Telekom , iar acum am Orange si Telekom.
  Singurul lucru valabil a fost acoperirea in termen de spatiu acoperit.
  Atat voce , cat si internet 3G si EDGE s-a intamplat sa gasesc locuri unde Orange si Vodafone nu aveau acoperire, iar Telekom avea.
  DAR.
  In privinta calitatii vocii Telekom a fost continuu mai slab decat celelalte 2, vodafone mi s-au parut ca ofera cea mai buna voce. Am testat diferite telefoane, inclusiv dual sim de pe acelasi telefon. Si am observat si cu cartele din alte tari ( DK, UK) aduse in Romania, ofera voce mai buna daca se conecteaza pe roaming la Vodafone sau Orange.
  In privinta vitezei de download atat pe 4G, HDSPA, 3G, Vodafone mi s-a parut cel mai bun peste tot pe unde au acoperire, iar orange cat de cat aproape de ei.
  Telekom mi se par aproape acceptabili la calitatea vocii ( acceptabili pentru anii ’90 ), iar la internet cam inacceptabili.

  Poate sunt traseele mele o exceptie, dar m-as mira sa fie asa.

    (Citează)

 6. In Brasov am orange, rtl, digi.

  Cea mai buna acoperire/viteza o are orange, cel mai bun pret il are digi, cea mai voce din galeata o are rtl-ul. Serios, de fiecare data cand am nenorocul sa ma sune cineva pe rtl am impresia ca s-a stricat difuzorul.

    (Citează)

 7. Parca Telekom si Orange aveau un parteneriat: Orange oferea Telekom 4G-ul iar Telekom oferea fibra prin orase. Caz in care se explica rezultatele.

    (Citează)

 8. nu inteleg acest race pt ‘cea mai buna retea’.
  adica la ce torni bani nonstop in infrastructura, si pe de alta parte ai melteni bucurosi ca au 6G cu 5 eur pe luna, la cartela se stie. ca aia cu abonament sunt fraieri.

  adica ceva nu pusca aici.

  la americani e invers – retea veche, de abia tinuta la zi, si abonamente de te rupe.

    (Citează)

 9. Sunt singurul ce observă că drumurile acoperite sunt toate în afară de fix cele mai circulate, București – Sibiu și București – Brașov? Cum de tocmai pe astea le-au omis? Sau au vrut sa evite ambuteiajele?

  P3 mereu ii scoteau învingători pe Vodafone ceea ce din punctul meu de vedere (și insist pe asta la modul ca s-ar putea să nu fie adevărul absolut) nu este adevărat. Vodafone are într-adevăr cele mai mari viteze prin orașe dar aș prefera ca acoperirea de date sa fie mai mare. În forte multe locuri au doar EDGE. La ce ma ajută că în București am 150 Mbps și apoi între Câmpina și Brașov ma ține tot pe EDGE?

  De asemenea, Vodafone sunt cei mai puțin transparenți cu acoperirea de date. Sunt singurii ce pe hartă nu arată ce tip de acoperire au (goes, edge, 3G, 4G). De exemplu, în Deltă toți au cel puțin 3G (inclusiv RDS) iar Vodafone în afară de Sulina și Sfântu Gheorghe te tine în GPRS (nici măcar EDGE). Dacă te uiți pe harta lor totul pare brici cu acoperire SuperNet :)

    (Citează)

 10. Deci să înțeleg ca ma uit la un studiu de pe site-ul Telekom, unde doar numele lor apre si ceilalți operatori sunt 1, 2, 3. Adică un studiu corect, echidistant, bla, bla. Cine ziceai ca i-a plătit pe ăștia sa facă studiul?

    (Citează)

  • Telekom îi plătește, bănuiesc. Ăia vin și măsoară și le arată rezultatele.

   Faptul că nu zic care sunt ceilalți operatori mi se pare normal. Lăsând la o parte că poate sunt niște norme în privința asta, nu ți s-ar părea ciudat ca Telekom să plătească măsurătorile și apoi Orange să spună “wohoo, am ieșit pe primul loc, mulțumim concurenței că a plătit studiul”?

   Oamenii ăștia de la P3 măsoară. Dacă vrei să te lauzi cu rezultatele și să-ți dea diplomă, plătești.

     (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus