un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce înseamnă că România are președinția Consiliului Uniunii Europene

4 Jan 2019  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Ce este Consiliul Uniunii Europene? Este una dintre instituțiile fundamentale ale UE, “instituția în care guvernele statelor membre își promovează pozițiile naționale în negocierea dosarelor legislative și non-legislative”, adică locul în care fiecare stat membru încearcă să se asigure că îi sunt foarte bine reprezentate interesele în interiorul Uniunii și că profită cât mai mult de pe urma apartenenței la UE. Consiliul Uniunii Europene, alături de Parlament și de Comisia Europeană, dezvoltă legislația europeană.

România asigură președinția Consiliului Uniunii Europene în perioada 1 ianuarie — 30 iunie 2019. Ați văzut că-i mare tam-tam pe la știri. Iată mai jos un clip oficial privind ce înseamnă asta:

Explicația este mult prea simplă și nu m-a lămurit prea mult. Am rămas însă cu idee că nu-i ceva crucial, nu vor reașeza românii Uniunea Europeană pe altă strategie, ci pur și simplu Consiliul UE are nevoie de un soi de “team leader” care să-l reprezinte în relația cu alte instituții, să facă agenda de lucru și să vegheze că totul merge bine.

Guvernul României asigură președinția, fiecare ministru acționând pe domeniul său în cadrul Consiliului, desigur când și dacă este cazul. Din ce-mi dau seama, Iohannis nu are vreun rol în această treabă, președintele țării fiind mai degrabă implicat în instituția numită Consiliul European, unde se întâlnește cu alți șefi de state sau de guverne.

Nu-i crucială președinția, străinii știu mai bine decât noi ce au de făcut pentru că sunt în UE de mai multă vreme și au interes mai mare să colaboreze bine de tot. Aș spune că este, de fapt, o ocazie bună ca românii să pară profesioniști și bine organizați asigurând această președinție. Suntem penultimii veniți în UE, printre ultimii la majoritatea indicatorilor sociali, așa că președinția ar fi o ocazie bună să arătăm că suntem mici, dar “normali la cap”. Rămâne de văzut în ce măsură guvernul Dăncilă va transmite această imagine.

Dacă filmul de mai sus nu v-a mulțumit, intrați pe romania2019.eu, care-i site-ul oficial al președinției, și veți găsi acolo mai multe informații. Site-ul este bine făcut. Puteți vedea cele patru direcții prioritare pentru consiliu și, mai detaliat, rolul președinției consiliului uniunii. Logo-ul de mai jos este cel oficial și arată bine, puteți citi tot brandingul aici.

Conturi oficiale social media: Instagram, Facebook, Twitter, YouTube.

Cu ocazia președinției române a Consiliului UE, pe 9 mai 2019 va avea loc la Sibiu un summit european, primul de după Brexit, unde vor participa șefii de stat și de guverne și multe alte oficialități din statele membre UE, plus 800 de jurnaliști. Să vedem ce-o fi și acolo și cum va face față orașul acestui eveniment.

  12 comentarii

 1. Cand ai zis “guvernul Dancila” deja ne-ai dat cu firma-n cap!

    (Citează)

 2. Dacă ar fi fost cu adevarat un domeniu crucial pentru Europa nu ne-ar fi lasat sa asiguram președinția.
  În concluzie, dacă nu facem nimic tot aia este, la fel ca atragerea fondurilor Europene.

    (Citează)

  • Cum adica sa nu ne lase? Nu suntem in curtea scolii sa nu ne lase cineva sa facem ceva. Se stie de la inceput ca fiecare membru detine presedintia timp de 6 luni, prin rotatie.

     (Citează)

  • Nu ar fi fost un job atribuit prin rotatie ci unul prin care ajungeai in urma unui concurs sau a unor alegeri.

     (Citează)

 3. Ma gandesc sa nu incerce guvernu Dancila niste amnistii pentru toata Europa, ca apoi s-ar putea sa le placa alora si sa ii faca statuie.

    (Citează)

 4. Foarte inspirati liderii europeni cu denumirile.
  Exista Consiliul UE, Consiliul European si Consiliul Europei. Mindfuck

  Sunt curios daca Viorica a invatat sa spuna presedintie, nu presedentie…

    (Citează)

 5. Sa speram ca e idiot proofed.

    (Citează)

 6. Să vezi ce le-o trage Johanis la pesedeu aste șase luni…

    (Citează)

 7. deci consiliul asta nu face nimic, e doar o duda.
  ca si seful clasei sau alte titluri pompoase, e ca un fel de hai ocupati-va si voi astea alte tari de birocratie 6 luni, sa o ardem democratic.

  poate si vreau sa ma insel, dar altfel as vrea sa vad o lista in care sa zica consiliul ue in perioada 2018 aflat sub guvernarea tarii x, a indeplinit obiectivele x si y, clar.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus