un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Un cititor întreabă: probleme cu o rețea locală mai complexă

7 Dec 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

29 comentarii

Mihai mi-a trimis schema de mai jos în care expune configurația rețelei sale și problema pe care o întâmpină. Eu n-am reușit să-l ajut, dar cred că, după ce schemă a făcut, merită un brainstorming din partea tuturor.

În plus pe lângă cele de mai sus, din dialogul nostru mi-a mai spus:

 • switch giga 2 este “chior”, fără management
 • QoS nu există pe “router 3 wifi” și nici pe altele
 • interferențe nu sunt, am verificat
 • nu am schimbat switchurile între ele, însă am dus “router 3 wifi” și l-am legat în primul switch și nu face problema.
 • am înlocuit “router wifi 3” care era un TP-Link 845n cu un alt TP-Link mai vechi 1043nd v.1 care are WAN 100 și LAN uri de 1000 (așa era modelul atunci) și problema nu mai apare. Tot în mod AP legat prin LAN l-am pus.
În caz că vă întrebați, acel MikroTik RBwAPG-60ad Wireless Wire este o pereche de dispozitive ce comunică între ele prin 802.11ad, adică un protocol foarte rapid ce poate, pe distanțe de câțiva metri, să înlocuiască un cablu Ethernet. Cum zice chiar numele, wireless wire.

  29 comentarii

 1. TP-Link :))

    (Citează)

 2. Nu ai spus cum ai făcut testele.
  R3 este condiționat de toți consumatorii din schema.

    (Citează)

 3. Cabluri + conectică?

    (Citează)

 4. Cam asta voiam si eu sa fac sa leg casa parintilor (care e la 20m distanta de a mea) si sa platim un singur abonament RDS.
  Insa la 800ron cat e wireless wire-ul ala nu prea merita. Se amortizeaza investitia in 2 ani…

    (Citează)

  • Cablu LAN?

     (Citează)

  • Ideal ar fi sa tragi un cablu, un Cat 6 merge ok pana la 100 m.
   Daca nu poti trage cablu si nu ai nevoie de viteza gigabit, poti face un link la 300 mbit cu doua AP-uri TPLink CPE210, care costa sub 200 lei bucata.

     (Citează)

 5. Pe ca canale sunt routerele wifi? Posibil ca router3 sa fie pe un canal cu multe interferente. De urmarit de asemenea ca cele 3 routere wifi sa fie pe setate pe canale diferite.

    (Citează)

  • Mai vad aici o chestie: DNS-urile de la Google setate pe Mikrotik. De ce? DNS-urile de la Digi de obicei raspund mai repede.

     (Citează)

  • 1. inlocuieste firul intre sw2 si wifi3 – vezi daca mai face
   2. inlocuieste sw1 cu sw2 – vezi daca mai face
   3. scapa de dns de google si pune-l pe cel digi – vezi daca mai face
   Eu as merge pe problema cu sw2 . Am avut unul in firma care dadea rateuri din cand in cand, l-am schimbat si totul a fost ok de atunci. Era fara management.
   4 P.S. verifica setarile din wifi 3, poate ca ceva nu e ok, un dns poate setat diferit. Da o resetare eventual, un update la ultimul fw si seteaza-l iar de la 0, asta in cazul ca laptop 3 pe fir in sw2 merge ok.

     (Citează)

 6. Ap-urile au acelasi SSID?

    (Citează)

 7. am ras, cred ca reteaua aia putea fi facuta chiar si mai complicata :))

  nu sunt IT-ist, dar ce am observat eu la reteaua mea care consta intr-un router si un switch :) este ca uneori e bine sa nu lasi pe auto-negociere…

    (Citează)

 8. Încearcă sa schimbi DNS la MicroTik. Cele 2 DNS sunt de Google și se leagă de faptul ca în Drive nu iti apare limitarea.

    (Citează)

 9. Pare a fi un mare bridge wired+wireless, probabil din componente de la producatori diferiti. As paria pe o setare nestandard pe undeva in lantul respectiv. Sau poate un MTU atipic? Daca laptop3 e legat direct prin cablu la sw2 mai apar probleme?

    (Citează)

 10. 1. TP-Link 845n este limitat undeva la 72mbps chiar daca spune ca are 300mbps.
  2. MikroTik RBwAPG-60ad – se face test cu winbox. Nu se pune DNS la bridge.

  Dar, din ce vad aici.. e un double NAT.

    (Citează)

 11. Radu:
  Cam asta voiam si eu sa fac sa leg casa parintilor (care e la 20m distanta de a mea) si sa platim un singur abonament RDS.
  Insa la 800ron cat e wireless wire-ul ala nu prea merita. Se amortizeaza investitia in 2 ani…

  E suficient un meshpoint ca sa extinzi reteaua si la vecini.

    (Citează)

 12. D’aia IT-istii sunt plătiți bine. Ca înțeleg ce dracu e toată schema aia

    (Citează)

 13. Schema este un optimus prime…

    (Citează)

 14. 1. Sa scada puterea de emisie intre cele doua mikrotik-uri.
  In conditii de trafic mare creste nivelul de zgomot si poate sa faca downgrade la viteza negociata.

  2. Fiecare router sa aiba SSID-ul unic si pe canale diferite (1,6,11) daca-s in 2.4Ghz sau pe canale de x+2 daca-s in 5Ghz.

  3. Routere-le noi de tip ozn cu o gramada de antene sunt cunoscute ca fac zgomot in frecventa, incearca sa le scazi puterea la 50%, mai ales daca ai multi pereti de beton / suprafete metalice in zona.

  Disable upnp pe unde poti.

    (Citează)

 15. Daca pe google drive functioneaza bine si in rest nu, pe structur curente, atunci intuiesc ca problema este la layer superior, aplicatie, prezentare sau sesiune.
  Din ce vad eu acolo, chiar daca QoS nu este vizibil la interfata, este posibil sa se faca implicit, cel mai probabil in wireless link-ul pe care il ai acolo, pentru apelurile facute din MAC ul routerului wireless, pe un TTL mai lung (number of hops).
  Ca prim test as sunta wireless link-ul: imprumuti un fir lung, il montezi temporar si vezi cum se comporta fara el, tragi concluziile.
  Urmatorul candidat este Switch1, este posibil ca el sa faca alocarea astfel, pentru apelurile primite din acel router, la acel no of hops.
  Apoi as incerca cu alt router wifi 3, sa vezi daca felul in care prezinta celelale pachete decat google drive mai influenteaza asa tare traseul.

  @Radu, o retea mai complexa? :)) mai complicata decat ce? Un router WiFi de la RDS ? :)

    (Citează)

 16. Poti sa faci ceva capturi cu wireshark, cu cele doua teste, cu trafic ok si cu trafic nok ?
  Iti da Radu adresa de mail si discutam.

    (Citează)

 17. foloseste cloudfare 1.1.1.1, cel mai rapid :)
  altfel nu vad de ce ai folosi dns de la un ISP

  Teo:
  Mai vad aici o chestie: DNS-urile de la Google setate pe Mikrotik. De ce? DNS-urile de la Digi de obicei raspund mai repede.

    (Citează)

  • asa am zis si eu. Si tot DNS extern folosesc. Numai ca la un moment dat (acum vreo 3-4 ani) s-a trezit RDS sa faca redirect din DNS pentru toate siturile catre o pagina a lor sa prezinte nu stiu ce si sa nu permita accesul pana nu dai click ca accepti nu stiu ce dracu voiau ei sa te informeze. Ca deh, e rezidential, ce daca taie tot netul pana dai click? Cam ca atunci cand uiti sa platesti si iti apare pagina aia. Doar ce de data aia nu aveam nici o vina. Am pierdut vreo 2-3 de debugging pana am scos DNSul si am vazut mizeria aia de pagina.

   PS. si tot din cauza de redirect de pagina (de login/accept TOS) din DNS e o idee proasta sa pui DNS custom pe placa wireless a laptopului cu care te plimbi prin wifiuri publice.

     (Citează)

  • De ce n-ai folosi DNS de la ISP?

     (Citează)

 18. Salut ,
  Eu am Ubiquiti Amplifi HD cu 3 antene .
  Așa am scăpat de toate echipamentele de 2etaje din casa !!!
  Orice sistem wifi mesh te va costa dar merită.
  Pe exterior intre clădiri folosește ftp de exterior cu protecție UV și la fel și cu cablu tv.

    (Citează)

 19. De la DNS clar nu e, am văzut o sumedenie de răspunsuri. DNS-ul este folosit doar la inițierea fluxului de date, când sr convertește din domain name în IP. După, transmisiunea se desfășoară între IP-uri și porturi.

  Presupunând că testele se desfășoară pe un flux TCP, ar merita într-o primă fază de făcut o captură de pachete (cu Wireshark sau tcpdump) și de văzut ce se întâmplă. Cel mai probabil TCP-ul limitează viteza de transfer prin setarea window size mai mic din cauza pierderilor de pe drum.

  Apoi, divide et impera.

    (Citează)

  • Cel mai probabil George are dreptate, pentru ca Google foloseste un protocol dezvoltat de ei, Quic, bazat pe udp. Daca faci niste capturi de trafic se va obderva imediat problema.

     (Citează)

 20. rezolvarea asta este … :

  concluzie: switch 2 nu este compatibil hardware cu router 3 wifi. am facut toate setarile posibile pe router 3 wifi. din toate testele si setarile asta am gasit. inclusiv cu cei de la tp link si d link prin team viewer. acum am pus un tp link mai vechi 1043nd v.1 si merge fara probleme. este ciudat, dar asta este ! am pus vreo 3 routere diferite, doar 2 din 3 merg, printre care si acest 1043nd !

  raspunsuri pentru cei care au incercat sa ma ajute:

  – wireless wire este un super produs. practic este un cablu cu conexiune de 1000. eu aveam nevoie musai de conexiune “biznis” asa ca la mine se amortizeaza mai repede :)
  – cablurile sunt toate cat 6 si mufe metalice
  – prin LAN aveam viteze maxime
  – canale diferite la toate routerele
  – DNS Google am lasat, la fel si pe DNS Digi
  – am schimbat si cabluri, la fel
  – firm uri la zi, plus ca am dat reseturi si am facut tot de la zero
  – SSID diferite toate
  – cu auto-negociere si fara, la fel
  – “componente de la producatori diferiti” – asta cred si tinand cont de solutia gasita mai sus
  – tot ce este prin LAN merge OK
  – “MTU pe una din interfetele de pe switch 2” – este switch chior… – setari clasice de mtu la toate
  – “TP-Link 845n este limitat undeva la 72mbps chiar daca spune ca are 300mbps” – daca il pun fara switch nu mai este limitat
  – “MikroTik RBwAPG-60ad – se face test cu winbox. Nu se pune DNS la bridge” – da, fac test cu winbox este updatat la zi iar DNS urile asa au fost setate. le am scos si la fel
  – “E suficient un meshpoint ca sa extinzi reteaua si la vecini” – am 140 de metri intre locatii peste case si strazi. mai buna solutia asta. MikroTik RBwAPG-60ad este full duplex, exact ca pe cablu
  – “D’aia IT-istii sunt plătiți bine” – asa e :) dar in acest caz, la asa chestii simple dupa parerea mea…clar este problema de hardware incompatibil. setari in routerul 3 chiar nu mai avem de facut…le am facut toate posibile pentru un router home de 100 ieftin
  – “Sa scada puterea de emisie intre cele doua mikrotik-uri” – nu se poate la aceasta configuratie. este un bridge facut de ei sa mearga ca un clablu fara multe batai de cap
  – “Fiecare router sa aiba SSID-ul unic” – sunt de lainceput diferite
  – “incearca sa le scazi puterea la 50%” – la router 3 am facut asta. nimic.
  – “@Radu, o retea mai complexa?” – ptr multi home useri este complexa :)). Radu are dreptate :) Si na ! cu toate ca nu i asa complexa, da totusi probleme de ti pierzi timp la greu. Exista si lucruri simple complicate :)))
  – “Poti sa faci ceva capturi cu wireshark” – deja am inlocuit router 3 wifi si acum e ok tot.
  – ” DNS-urile de la Google setate pe Mikrotik” – din experienta e mai ok. da, poate fi si altfel dar am ramas asa.
  -“Eu am Ubiquiti Amplifi HD cu 3 antene ” – repet. locatii la distanta de 140 metri. in casa am si eu AP uri NanoHD si AC Pro. super bune !
  – “Orice sistem wifi mesh te va costa dar merită” – nu ma ajuta in actula configuratie. repet. asta este gigabit si full duplex
  – ” Daca faci niste capturi de trafic se va obderva imediat problema” – nu mai am cum. l am aruncat pe vechiul wifi 3 :)

  Am tinut sa raspund la postarile voastre pentru ca poate se mai loveste cineva vreodata si cauta raspunsuri…

  Va multumesc tuturor pentru ajutor si mai ales lui Radu care a postat problema mea !
  Daca pot sa va ajut si eu cu ceva vreodata va stau la dispozitie si ne “gasim” aici pe blog !

  Numai bine !

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus