blog demisec cu note fine de tehnologie

Urmăriți-mă pe Instagram și pe YouTube!

acer helios predator la preț bun

Un cititor întreabă: probleme cu o rețea locală mai complexă

7 Dec 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

Mihai mi-a trimis schema de mai jos în care expune configurația rețelei sale și problema pe care o întâmpină. Eu n-am reușit să-l ajut, dar cred că, după ce schemă a făcut, merită un brainstorming din partea tuturor.

În plus pe lângă cele de mai sus, din dialogul nostru mi-a mai spus:

 • switch giga 2 este “chior”, fără management
 • QoS nu există pe “router 3 wifi” și nici pe altele
 • interferențe nu sunt, am verificat
 • nu am schimbat switchurile între ele, însă am dus “router 3 wifi” și l-am legat în primul switch și nu face problema.
 • am înlocuit “router wifi 3” care era un TP-Link 845n cu un alt TP-Link mai vechi 1043nd v.1 care are WAN 100 și LAN uri de 1000 (așa era modelul atunci) și problema nu mai apare. Tot în mod AP legat prin LAN l-am pus.
În caz că vă întrebați, acel MikroTik RBwAPG-60ad Wireless Wire este o pereche de dispozitive ce comunică între ele prin 802.11ad, adică un protocol foarte rapid ce poate, pe distanțe de câțiva metri, să înlocuiască un cablu Ethernet. Cum zice chiar numele, wireless wire.

  27 comentarii

 1. TP-Link :))

    (Citează)

 2. Nu ai spus cum ai făcut testele.
  R3 este condiționat de toți consumatorii din schema.

    (Citează)

 3. Cabluri + conectică?

    (Citează)

 4. Cam asta voiam si eu sa fac sa leg casa parintilor (care e la 20m distanta de a mea) si sa platim un singur abonament RDS.
  Insa la 800ron cat e wireless wire-ul ala nu prea merita. Se amortizeaza investitia in 2 ani…

    (Citează)

  • Cablu LAN?

     (Citează)

  • Ideal ar fi sa tragi un cablu, un Cat 6 merge ok pana la 100 m.
   Daca nu poti trage cablu si nu ai nevoie de viteza gigabit, poti face un link la 300 mbit cu doua AP-uri TPLink CPE210, care costa sub 200 lei bucata.

     (Citează)

 5. Pe ca canale sunt routerele wifi? Posibil ca router3 sa fie pe un canal cu multe interferente. De urmarit de asemenea ca cele 3 routere wifi sa fie pe setate pe canale diferite.

    (Citează)

  • Mai vad aici o chestie: DNS-urile de la Google setate pe Mikrotik. De ce? DNS-urile de la Digi de obicei raspund mai repede.

     (Citează)

  • 1. inlocuieste firul intre sw2 si wifi3 – vezi daca mai face
   2. inlocuieste sw1 cu sw2 – vezi daca mai face
   3. scapa de dns de google si pune-l pe cel digi – vezi daca mai face
   Eu as merge pe problema cu sw2 . Am avut unul in firma care dadea rateuri din cand in cand, l-am schimbat si totul a fost ok de atunci. Era fara management.
   4 P.S. verifica setarile din wifi 3, poate ca ceva nu e ok, un dns poate setat diferit. Da o resetare eventual, un update la ultimul fw si seteaza-l iar de la 0, asta in cazul ca laptop 3 pe fir in sw2 merge ok.

     (Citează)

 6. Ap-urile au acelasi SSID?

    (Citează)

 7. am ras, cred ca reteaua aia putea fi facuta chiar si mai complicata :))

  nu sunt IT-ist, dar ce am observat eu la reteaua mea care consta intr-un router si un switch :) este ca uneori e bine sa nu lasi pe auto-negociere…

    (Citează)

 8. Încearcă sa schimbi DNS la MicroTik. Cele 2 DNS sunt de Google și se leagă de faptul ca în Drive nu iti apare limitarea.

    (Citează)

 9. Pare a fi un mare bridge wired+wireless, probabil din componente de la producatori diferiti. As paria pe o setare nestandard pe undeva in lantul respectiv. Sau poate un MTU atipic? Daca laptop3 e legat direct prin cablu la sw2 mai apar probleme?

    (Citează)

 10. 1. TP-Link 845n este limitat undeva la 72mbps chiar daca spune ca are 300mbps.
  2. MikroTik RBwAPG-60ad – se face test cu winbox. Nu se pune DNS la bridge.

  Dar, din ce vad aici.. e un double NAT.

    (Citează)

 11. Radu:
  Cam asta voiam si eu sa fac sa leg casa parintilor (care e la 20m distanta de a mea) si sa platim un singur abonament RDS.
  Insa la 800ron cat e wireless wire-ul ala nu prea merita. Se amortizeaza investitia in 2 ani…

  E suficient un meshpoint ca sa extinzi reteaua si la vecini.

    (Citează)

 12. D’aia IT-istii sunt plătiți bine. Ca înțeleg ce dracu e toată schema aia

    (Citează)

 13. Schema este un optimus prime…

    (Citează)

 14. 1. Sa scada puterea de emisie intre cele doua mikrotik-uri.
  In conditii de trafic mare creste nivelul de zgomot si poate sa faca downgrade la viteza negociata.

  2. Fiecare router sa aiba SSID-ul unic si pe canale diferite (1,6,11) daca-s in 2.4Ghz sau pe canale de x+2 daca-s in 5Ghz.

  3. Routere-le noi de tip ozn cu o gramada de antene sunt cunoscute ca fac zgomot in frecventa, incearca sa le scazi puterea la 50%, mai ales daca ai multi pereti de beton / suprafete metalice in zona.

  Disable upnp pe unde poti.

    (Citează)

 15. Daca pe google drive functioneaza bine si in rest nu, pe structur curente, atunci intuiesc ca problema este la layer superior, aplicatie, prezentare sau sesiune.
  Din ce vad eu acolo, chiar daca QoS nu este vizibil la interfata, este posibil sa se faca implicit, cel mai probabil in wireless link-ul pe care il ai acolo, pentru apelurile facute din MAC ul routerului wireless, pe un TTL mai lung (number of hops).
  Ca prim test as sunta wireless link-ul: imprumuti un fir lung, il montezi temporar si vezi cum se comporta fara el, tragi concluziile.
  Urmatorul candidat este Switch1, este posibil ca el sa faca alocarea astfel, pentru apelurile primite din acel router, la acel no of hops.
  Apoi as incerca cu alt router wifi 3, sa vezi daca felul in care prezinta celelale pachete decat google drive mai influenteaza asa tare traseul.

  @Radu, o retea mai complexa? :)) mai complicata decat ce? Un router WiFi de la RDS ? :)

    (Citează)

 16. Poti sa faci ceva capturi cu wireshark, cu cele doua teste, cu trafic ok si cu trafic nok ?
  Iti da Radu adresa de mail si discutam.

    (Citează)

 17. foloseste cloudfare 1.1.1.1, cel mai rapid :)
  altfel nu vad de ce ai folosi dns de la un ISP

  Teo:
  Mai vad aici o chestie: DNS-urile de la Google setate pe Mikrotik. De ce? DNS-urile de la Digi de obicei raspund mai repede.

    (Citează)

  • asa am zis si eu. Si tot DNS extern folosesc. Numai ca la un moment dat (acum vreo 3-4 ani) s-a trezit RDS sa faca redirect din DNS pentru toate siturile catre o pagina a lor sa prezinte nu stiu ce si sa nu permita accesul pana nu dai click ca accepti nu stiu ce dracu voiau ei sa te informeze. Ca deh, e rezidential, ce daca taie tot netul pana dai click? Cam ca atunci cand uiti sa platesti si iti apare pagina aia. Doar ce de data aia nu aveam nici o vina. Am pierdut vreo 2-3 de debugging pana am scos DNSul si am vazut mizeria aia de pagina.

   PS. si tot din cauza de redirect de pagina (de login/accept TOS) din DNS e o idee proasta sa pui DNS custom pe placa wireless a laptopului cu care te plimbi prin wifiuri publice.

     (Citează)

 18. Salut ,
  Eu am Ubiquiti Amplifi HD cu 3 antene .
  Așa am scăpat de toate echipamentele de 2etaje din casa !!!
  Orice sistem wifi mesh te va costa dar merită.
  Pe exterior intre clădiri folosește ftp de exterior cu protecție UV și la fel și cu cablu tv.

    (Citează)

 19. De la DNS clar nu e, am văzut o sumedenie de răspunsuri. DNS-ul este folosit doar la inițierea fluxului de date, când sr convertește din domain name în IP. După, transmisiunea se desfășoară între IP-uri și porturi.

  Presupunând că testele se desfășoară pe un flux TCP, ar merita într-o primă fază de făcut o captură de pachete (cu Wireshark sau tcpdump) și de văzut ce se întâmplă. Cel mai probabil TCP-ul limitează viteza de transfer prin setarea window size mai mic din cauza pierderilor de pe drum.

  Apoi, divide et impera.

    (Citează)

  • Cel mai probabil George are dreptate, pentru ca Google foloseste un protocol dezvoltat de ei, Quic, bazat pe udp. Daca faci niste capturi de trafic se va obderva imediat problema.

     (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus