un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Mai multe detalii despre Max-Q și cum se schimbă laptopurile

10 Dec 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

La ultimul review de laptop, cineva întreba de ce este nevoie de laptopuri de gaming. Îi este utilă unui gamer portabilitatea? Răspunsul este că bineînțeles că da. Mulți nu vor să aibă separat, doar pentru jocuri, un întreg desktop, monitorul său și cablurile ce trebuie trase între ele. Alții vor laptop ca să-l poată duce la prieteni și la LAN party-uri, alții profită de gama “de gaming” pentru a-și cumpăra de fapt laptopuri foarte performante pentru editare foto, video sau alte proiecte.

Și dacă nu ar fi nevoie de ele, nu s-ar vinde. Piața de laptopuri de gaming a fost în 2016 de 18 miliarde de dolari și se estimează că va crește constant până în 2023, când va ajunge la 22 de miliarde de dolari.

Pe partea de hardware, unui laptop de gaming nu-i lipsește nimic. Au plăci video performante, au procesoare de ultimă generație, au ecrane de 144 Hz inclusiv cu suport pentru G-Sync, tehnologia NVIDIA de sincronizare perfectă a refresh-ului ecranului cu frame rate-ul obținut de placa video în fiecare moment al jocului.

Iar partea și mai bună este că laptopurile de gaming se află la un al doilea atac al pieței după ce chiar NVIDIA a dezvoltat Max-Q, adică un set de recomandări pentru design-ul unui laptop ce duce la carcase mai subțiri și, în consecință, mai ușoare, adică rezolvă două inconveniente mari ale unui laptop de gaming (gabaritul și greutatea totală), păstrând performanța la un nivel ridicat. Max-Q a fost introdus anul trecut și acum, în sfârșit, îi vedem roadele în piață.

Momentul este asemănător, dacă mai țineți minte, cu cel din 2011 când Intel le-a arătat producătorilor de laptopuri cum să construiască un ultrabook, definind termenul și condițiile acestuia, dând laptop-urilor cu Windows o nouă direcție de dezvoltare ce le-a scos din amorțeala de design în care se aflau.

Vorbind pe specificații, prin Max-Q, NVIDIA și-a dorit să determine apariția unor laptopuri cu grosime de maxim 18 mm și care folosesc plăci GTX 1080 cu răcire adecvată lor. Nu am motive să cred că în viitor nu vor apărea și plăci din seria RTX 2xxx pe astfel de laptopuri.

O imagine de la NVIDIA arată evoluția design-ului: în stânga un laptop din 2014. În dreapta, unul din 2017, un Asus Zephyrus de 2x mai ușor, de 2,5 ori mai subțire și de 3,3x mai performant.

Numele Max-Q, apropo, vine din industria aerospațială. Acolo semnifică momentul când forțele ce acționează asupra unei rachete sunt maxime. Orice lansare spațială urmărește acest moment deoarece, odată trecut de el, se consideră că s-a trecut de cel mai riscant moment al lansării. NVIDIA l-a ales, zic ei, pe ideea “construit pentru a rezista cerințelor extreme de performanță”.

Max-Q de pe laptopuri se bazează pe regândirea și îmbunătățirea a patru elemente: designul, răcirea, consumul energetic și software-ul care controlează totul.

Consumul energetic a fost punctul de plecare. Cei de la NVIDIA spun că o placă GTX 1080 consumă 150 W la nivelul maxim de performanță, dar o scădere cu 10-15% a acestui nivel reduce până la 90 W consumul energetic, o diferență semnificativă. Așa că, pentru Max-Q, acel 90 W este the sweet spot unde placa video trebuie să funcționeze.

Asta înseamnă o reducere a performanței totale, dar cu beneficii foarte importante pe design și portabilitate, ceea ce face compromisul să fie justificat. Analizând laptopurile subțiri între ele, cele certificate Max-Q sunt mult mai performante pentru că permit integrarea unei plăci video mai bune:

Se fac și laptopuri Max-Q cu plăci GTX 1070 și GTX 1060, desigur.

Design-ul hardware a trecut prin alte modificări. O analiză NVIDIA a arătat că eficiența energetică a componentelor uzuale era de aproximativ 80%, adică 20% din energie consumată de laptop se transforma în căldură. Max-Q impune atunci niște standarde pentru componentele electronice utilizate, până la nivelul tranzistoarelor, și a modului în care PCB-urile sunt proiectate, totul pentru a crește această eficiență (sau a diminua căldura generată, dacă doriți).

Trecerea la componente de calitate superioară și la arhitecturi mai bune a mai crescut cu câteva procente eficiența energetică.

Căldură este generată oricum, dar prin Max-Q NVIDIA solicită trecerea la metode mai eficiente de a o disipa. Heatpipes mai multe, radiatoare mai mari, ventilatoare mai eficiente, tot ce se poate pune. Mie mi se pare că producătorilor li se transmite mesajul “nu mai utilizați cea mai ieftină metodă de răcire când există posibilități mai bune în piață”.

Și ca să fie totul complet, NVIDIA a propus două ținte producătorilor de laptopuri Max-Q:

 1. grosime în jur de 18 mm;
 2. răcirea să nu fie mai zgomotoasă de 40 dBA. Geforce Experience vine chiar cu un mod numit Whisper în care sistemul de răcire devine și mai silențios, pentru momentele când nu vrei să-i deranjezi pe cei din jur.

Cele două ținte reprezintă un ghid, ca să știe producătorii când au implementat suficiente modificări sau dacă mai au de lucru.

NVIDIA testează toate laptopurile înainte de a le oferi certificarea Max-Q, zice un interviu citit în Tom’s Hardware. Mai jos vedeți un laptop Dell G3. Dacă n-aș fi știut despre Max-Q, n-aș fi crezut că are Core i7-8750 la bord, placă video GTX 1060 cu 6 GB memorie RAM, HDD de 2 TB și SSD de 256 GB și 16 GB memorie RAM în acel design.

  12 comentarii

 1. Ca o mica paranteza legata de laptopurile de gaming. Cand am vrut sa imi iau un laptop pentru ca sa scriu cod pe el am tinut cont de consumul de memorie si mi-a dat un minim 7GB deci zona optimima era de 16GB. In plus cautam un procesor de tip HQ plus 256(sau 512)GB ssd. Marea problema in aceasta zona este faptul ca toate laptopurile sunt de gaming (adica mult prea mari) asa ca a trebuit sa caut destul de mult pana am gasit unul care sa nu iti rupa mana(cateva din gama pro de la toti producatorii au aceste calitati).

  Ce vreau sa spun este ca generatia urmatoare de laptopuri care sunt mai mici nu vor fi folosite doar in gaming ci si in mai multe domenii.

    (Citează)

  • Pai am stabilit deja la articolul anterior ca laptopurile de gaming de fapt sunt targetate subtil catre populatia care doreste un laptop performant, dar nu pt gaming, pe ideea “daca e bun pt gaming, sigur o sa fie bun pentru ce am eu nevoie”… idee care justifica aruncatul unor bani in plus pe partea video de care cumparatorul nu are nevoie, dar care bineinteles este in avantajul producatorului.

   Grosimea si greutatea erau ultimele oprelisti pt astfel de cumparatori si daca ele vor fi rezolvate prin acest Max Q, vom avea si la laptopuri aceeasi situatie ca la telefoane, respectiv device-urile rezonabile/ medii ca performanta si pret vor fi scoase usor usor din oferta.

     (Citează)

  • 7 GB pentru scris cod pe el? Poate sa il si testezi in actiune, nu doar sa il scrii.

     (Citează)

  • Aceeași problemă o am și eu. Am nevoie de 16 GB… și costă mult. Vreau și portabilitate mare, adică ultrabook, și sunt câteva modele, dar scumpe rău.

     (Citează)

 2. A fost o buna perioada de timp in care singura optiune serioasa pentru munca mai grea si portabilitate erau laptopurile de gaming.

  Powerbook-urile si probook-urile mergeau pe niste configuratii odioase si inutile. Ingropau o multime de bani si dezvoltare sa replice mac pro-urile din 2012 si se zgarceau la componente de te trezeai cu hdd-uri de 5400 si ecrane jenante pentru “baterie”.

  Acum mi se pare ca producatorii de componente au miscat industria nu bundelerii si producatorii de dispozitive finale. Nvidia cu Max-q intel cu generatiile noi foarte eficiente.

    (Citează)

 3. cat de lipsit de imaginatie sa fie DELL de si-a botezat modelul G3? Exista un HP G3 deja, cat de rahani sa fie?

    (Citează)

 4. Marean:
  Pai am stabilit deja la articolul anterior ca laptopurile de gaming de fapt sunt targetate subtil catre populatia care doreste un laptop performant, dar nu pt gaming, pe ideea “daca e bun pt gaming, sigur o sa fie bun pentru ce am eu nevoie”… idee care justifica aruncatul unor bani in plus pe partea video de care cumparatorul nu are nevoie, dar care bineinteles este in avantajul producatorului.

  Grosimea si greutatea erau ultimele oprelisti pt astfel de cumparatori si daca ele vor fi rezolvate prin acest Max Q, vom avea si la laptopuri aceeasi situatie ca la telefoane, respectiv device-urile rezonabile/ medii ca performanta si pret vor fi scoase usor usor din oferta.

  În mod paradoxal, cei ce au nevoie de hardware performant s-au dus spre gaming pentru că sunt mai ieftine și par să aibă aceeași putere de procesare pentru bani mai puțini. Gama pro de la Nvidia sunt plăcile video QUADRO pe care nici nu le găsești pe multe laptopuri, iar atunci când le găsești sunt scumpe.

  Nu e vorba doar de grosime și greutate, ci și ecran și baterie. Mobilitate nu înseamnă că ești cu el în priză tot timpul, mai mult degeaba ai tu nu știu ce 1070 dacă pe baterie e la 75%, sau chiar mânâncă mai mult decât duce alimentatorul (vezi Surface Book de la Microsoft). Deja e ca la telefoane – laptopurile bune all around trec de 2000 de euro, iar dacă e importantă mobilitatea pentru tine, așa ceva o să-ți iei. În rest, pentru ăia care vor doar să-l ducă la lan party o să fie variante mai ieftine tot timpul.

  Lasă medii ca performanță, că pe hârtie și acum arată binefoarte multe, diferența de preț vine din ecran, carcasa din plastic, trackpad, tastatură etc.

    (Citează)

 5. nwradu:
  Aceeași problemă o am și eu. Am nevoie de 16 GB… și costă mult. Vreau și portabilitate mare, adică ultrabook, și sunt câteva modele, dar scumpe rău.

  In 5000 ron gasesti Asus Zenbook cu 16 gb Ram ultrabook.

    (Citează)

  • Fuzz: In 5000 ron gasesti Asus Zenbook cu 16 gb Ram ultrabook.

   Corect! Zenbook cu 16GB , SSD si i5-i7 + MX150 este decent pentru allday use. DA nu costa sub 1000euro ci ~1300-1400euro.

     (Citează)

  • Fuzz: In 5000 ron gasesti Asus Zenbook cu 16 gb Ram ultrabook.

   Care model? Că ce am văzut eu era minim 6.000 lei la ofertă.

     (Citează)

 6. Dragos: Asus Zenbook

  Link? thx !

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus