un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Haos mare cu bonificația de 10% pentru plata anticipată a taxelor pe venituri independente

7 Dec 2018  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii

Update: cel mai bun răspuns din comentarii, care explică bine situația, vine de la Adrian:

Eu am înțeles așa (din ce s-a scris și din ce a răspuns ANAF la întrebările de pe FB):

1. Venit realizat în 2017, CAS 2017 – regularizări
S-au primit decizii cu termen de plată iulie 2019. Cine le plătește până la 14.12.2018, plătește cu 10% mai puțin decât scrie pe decizii.

2. Venit realizat în 2018, CASS 2018, CAS 2018 – anticipate (finale în cazul CAS, CASS)
Sumele sunt cele din D212 depusă în iulie 2018. Termenul de plată este tot în 2019, dar cine le plătește până la 15.12.2018, plătește cu 5% bonificație. Suma deja bonificată apare pe D212.

3. Așa cum scrie în Codul Fiscal: „pentru veniturile realizate în 2018″ – adică veniturile pe care le vom declara în ianuarie 2019, se aplică:
– 5% bonificație pentru depunerea online a declarației D212
– 5% pentru plata integrală până la în iulie 2019.


Mi se pare că sarcina presei este să explice o știre în limbaj accesibil oamenilor de rând, nu să dea copy/paste la un comunicat de presă și gata, job done!

M-am lovit recent de următoarea lipsă de informații. Ordonanța de urgență 89 din octombrie 2018 prevede o reducere totală de 10% (“bonificație”) pentru cei ce și-au depus declarația unică până la 31 iulie 2018 și apoi plătesc impozitul pe venit și contribuția socială până la 15 decembrie 2018, deși termenul normal este de 31 iunie 2019.

Și cum deciziile mele de impunere au sosit pe la final de octombrie cu niște sume considerabile menționate în ele, voiam sa beneficiez de reducerea de 10%. În ambele decizii, sub calculul sumei de plată, scrie mare:

Sumele de plată stabilite prin prezenta decizie se plătesc până la data de 30 iunie 2019. Pentru plata cu anticipaţie a sumelor se acordă o bonificaţie de 10% din aceste sume, dacă sunt plătite integral până la data de 15 decembrie 2018, inclusiv.

Bun, să fie reducere! Dar cum beneficiez în mod practic de ea? Plătesc cu 10% mai puțin decât suma din decizia de impunere și se prinde ANAF de ce am făcut asta? Plătesc suma întreagă și primesc ulterior înapoi 10%? Sau îmi ține statul oricum cei 10% și se reportează pentru următoarea plată?

Cum se face?

N-am reușit să aflu. O căutare pe Google după “plata anticipata bonificație 10%” mi-a arătat 3 pagini de rezultate. Am intrat pe majoritatea, practic pe fiecare publicație mass-media importantă, și toate citau comunicatul oficial și atât, fără detalii despre cum faci plata respectivă. Mi se pare un mare fail atunci când jurnalistul ia textul primit pe email, nu cere alte detalii, nu caută să înțeleagă despre ce este vorba, nu își pune întrebări despre respectivul material, ci doar îl publică rapid, să fie încă un articol indexat în Google.

Avocatnet sunt singurii care aproape au reușit să dezvolte materialul respectiv. Spun că “aproape” au reușit pentru că nu explică tocmai scenariul simplu (“ți-a venit de plată 100.000 de lei? Plătește 90.000 de lei!”) ci se complică în unele ce includ plata din 2 sau 3 tranșe, de genul “ai plătit 50.000 în august, 20.000 în octombrie, teoretic mai ai de plată 30.000 de lei, dar dai doar 20.000 de lei pentru că beneficiezi de bonificație dacă o faci până la 15 decembrie”.

Au și un fișier Excel de simulare a bonificației în funcție de suma individuală de plată, dar acesta nu calculează bine pentru plata dintr-o singură tranșă. Am citit ordonanța 89 art III punctul 3 și nu spune că s-ar aplica doar dacă plătești în tranșe. Ar fi chiar o tâmpenie să se aplice așa.

De ce spun că era nevoie de lămuriri? Pentru că este un haos mare. De exemplu, citiți și acest articol din Gestiune PFA ca să vedeți cum se întreabă specialiștii dacă este vorba de 5% sau 10%. În plus, în ordonanță spune că se oferă bonificație de 5% celor care au depus declarația unică până la 15 iulie 2018 (și încă 5% pentru plata anticipată, în total 10%). În decizia mea de impunere, primită acasă, scrie negru pe alb că bonificația este de 10% dacă plătesc anticipat, fără a face referire la modul în care am depus declarația unică în vară.

Și, ca să fie haosul complet, suma din decizia de impunere diferă cu vreo 45 de lei în plus de suma pe care o văd pe ghiseul.ro la secțiunea ANAF a contului meu. Nu știu de ce.

To whom it may concern, am plătit 90% din suma din decizia de impunere. Să sperăm că am făcut bine.

  28 comentarii

 1. Eu am avut deja suma redusa cu 5% pe declaratia unica. Restul urmeaza sa ii primesc ca reducere anul viitor, asa mi s-a transmis cand am fost la finante sa platesc.

    (Citează)

 2. Suma de plata nu apare direct in cont pe ghiseul.ro sau pe taxe si impozite s4, aka dgits4?

    (Citează)

 3. Merg cu soția la ANAF sa plătim si noi pana pe 15 pt bonificația aceea. Eu la un ghișeu, ea la altul. Mie imi zice sa plătesc fără 10% din suma, ei ii ia toți banii si-i spune ca se vor returna cei 10% mai tarziu.

  Beat this! :(

    (Citează)

 4. Eu inca n-am primit decizia de impunere ptr 2017 si ANAF-ul spune ca se “lucreaza” la ele …

    (Citează)

 5. Sunt curios cum se aplica pentru cei impozitati la norma de venit. Practic ar trebui sa se plătească tot impozitul acum in 2018.
  Pe ghișeul.ro nu apare nimic, 0.

    (Citează)

 6. Stai, voua va mai vin decizii de impunere?
  Stii ce-ar fi frumos? La vara sa te trezesti cu conturile poprite pentru aia 10%. Nu m-ar mira absolut deloc.

    (Citează)

 7. Jurnalistii nu au cum sa explice ce-a vrut sa zica mintea intortocheata a alora care scriu nenorocitele astea de legi fiscale pentru ca risca sa dea informatii gresite. De obicei nimeni nu stie cum exact se aplica un anumit rahat, nici macar ala care l-a scris.
  De aia in materie de fiscalitate in Romania toata lumea asteapta “normele de aplicare” si de multe ori nici alea nu sunt clare, trebuie sa treaca un timp in care lumea le aplica asa cum crede si abia cand vine ANAF in inspectia iti valideaza sau nu modul de aplicare si apoi informatia circula in piata de la om la om sau pe forumuri.

    (Citează)

 8. Noi am primit un răspuns că au fost prea multe documente trimise și nu știu ce nu s-au putut la sistem și am plătit parcă ori cu 5% ori fără bonus din ăsta și că rămân ei datori și se scade data viitoare.
  Ca de obicei, legile sunt opționale pentru ANAF când e vorba de să ia mai puțini bani.

    (Citează)

 9. Dan:
  Cand ai completat declaratia unica ti s-a generat “total impozitpe venit datorat”.

  Corect. Dar acolo apare doar 5% bonificatie. Eu nu mai am regularizare in 2019, plata din 2018 e finala.
  Se poate beneficia de 10%? Cum?

    (Citează)

 10. Cred că încurci bonificațiile pentru regularizarea pe 2017 care vin cu decizie de impunere cu cele pe 2018 care sunt doar cu autoimpunere.

    (Citează)

 11. Decizii de impunere se trimit pe anii anteriori. Incepand cu 2018 a intrat in vigoare sistemul de auto-impunere. Ce declari in foi atat platesti urmand ca ANAF-ul sa verifice ulterior daca si corespund cu incasarile tale.

  Ordonanta face referire la deciziile de impunere pe 2017. Pentru acelea se acorda o reducere de 10% daca le platesti pana la 15 decembrie.
  Pentru 2017 e simplu, va duceti cu decizia de impunere la ghiseu si cereti sa platiti cu reducere.

  Incepand cu anul asta nu vor mai fi decizii de impunere. In momentul in care ai depus declaratia devine titlu executoriu si esti bun de plata. Reducerea de 5% + 5% se refera la CASS/CAS/estimarile de venit/norma de venit din 2018 incolo.

  Iti calculezi de mana cat ai de plata, scazi reducerile de care stii ca ar trebui sa beneficiezi si platesti acea suma. Nu va duceti la ghiseu sa platiti pe 2018 fara sa stiti suma pentru ca va intoarceti asa cum ati venit. (Prefer sa pierd putin timp platind la ghiseu, chitanta de la ANAF e sfanta)

    (Citează)

 12. Eu am înțeles așa (din ce s-a scris și din ce a răspuns ANAF la întrebările de pe FB):

  1. Venit realizat în 2017, CAS 2017 – regularizări
  S-au primit decizii cu termen de plată iulie 2019. Cine le plătește până la 14.12.2018, plătește cu 10% mai puțin decât scrie pe decizii.

  2. Venit realizat în 2018, CASS 2018, CAS 2018 – anticipate (finale în cazul CAS, CASS)
  Sumele sunt cele din D212 depusă în iulie 2018. Termenul de plată este tot în 2019, dar cine le plătește până la 15.12.2018, plătește cu 5% bonificație. Suma deja bonificată apare pe D212.

  3. Așa cum scrie în Codul Fiscal: „pentru veniturile realizate în 2018″ – adică veniturile pe care le vom declara în ianuarie 2019, se aplică:
  – 5% bonificație pentru depunerea online a declarației D212
  – 5% pentru plata integrală până la în iulie 2019.

  —-

    (Citează)

 13. Sau mai bine intrebati un consultant fiscal, adica omul a carui meserie e sa stie fix treaba asta, in loc sa asteptati explicatii de la jurnalisti?

    (Citează)

 14. Ordin 2906/2018. Dacă tot spui că ai niște sume considerabile poate apelezi la serviciile unui consultant fiscal, nu la presă.

    (Citează)

 15. La mine e asa: Norma de venit. Depus declaratia unica online. In ea, era deja reducerea de 5% calculata in sumele datorate. Am platit exact sumele alea. Teoretic ar trebui sa primesc inca 5% reducere pentru plata anticipata (pana la 15 decembrie). Din ce-am auzit (pareri, speculatii) diferenta aceas se va scadea din sumele datorate pe anul viitor.

    (Citează)

 16. Am depus declaratia pana pe 15 iulie, am un contract de inchiriere modic, niste sute de lei. Incercarea de depunere online a esuat, cumva greseam eu ceva in pdf-ul ala. Asa ca am depus la ghiseu. Contractul a expirat in octombrie si l-am reinoit. A trebuit sa depun declaratie rectificativa pentru cele doua luni ramase din 2018. La ANAF am aflat ca nici pana acum nu a fost calculata impunerea pentru declaratia din iulie 2018. Asa ca am facut declaratia rectificativa, am calculat cei 10% bonificatie si am platit impozitul complet pe anul 2018. La ora asta in SPV nu apare nici o impunere de impozit, ANAF-ul nu stie cat am eu de platit impozit pe anul asta, desi l-am platit deja pe tot. Probabil ca raportul conturilor arata ca ANAF are bani in plus deja, desi nu stie ce e cu ei, de unde vin. De asta Valcov mananaca cacat cu polonicul ca Romania are crestere de PIB.

    (Citează)

 17. Ce-i cu porcaria asta? Sa dau statului banii cu 6 luni mai devreme ca sa aiba cu ce plati salariul+prima unui puturos de bugetar de craciun? Pa c** pe ea reducere.

    (Citează)

 18. Eu am platit mai putin cu 10 % decat scria pe decizii si am luat teapa. Acu mi-au trimis de plati diferentele respective la suma intreaga. :(

    (Citează)

  • Dă-ne o poză cu decizia de impunere nouă, cu diferențele. Poți să blochezi detaliile private. Eu, din câte știu, nu s-au trimis noi notificări.

     (Citează)

  • Nu am nici o decizie. Am fost ieri la informatii la ei am stat la coada 1 ora si mi-a printat tipa de la informatii o situatie analitica in care apar de plata respectivele diferente de 10 % care nu le-am platit. Si nu a stiut sa ma lamureasca cu nimic.

     (Citează)

  • Stai să mai treacă ceva timp, cred că prin februarie se lămuresc ei exact cum trebuia făcută bonificația. Pentru 2018, de exemplu, apare direct în declarația 600 că trebuie să plătești mai puțin, din ce-am văzut eu.

     (Citează)

 19. E o bataie de joc la adresa cetatenilor ANAF-ul in actuala forma de organizare.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus