►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
« Snapdragon 855 în detalii: performanță crescută, procesare avansată de imagini și filme
Haos mare cu bonificația de 10% pentru plata anticipată a taxelor pe venituri independente »
Chivas organizează anual competiția Chivas Venture, la nivel mondial, unde asigură finanțare pentru un proiect cu impact social. Ca și în anii anteriori, România va trimite acolo un reprezentant, iar semifinala națională a avut loc recent și, din cele 10 start-up-uri ajunse acolo, 5 au intrat în finală. Câștigătorul și reprezentantul României vor fi deciși peste câteva săptămâni.
Îmi place să descopăr ce start-up-uri se dezvoltă la noi și cu ce idei vin pe piață, mai ales în domeniul social. Iată cei 5 finaliști de acum:
Touching AI este aplicația care face legătura între tactil și digital – prin aceasta nevăzătorii primesc descrierile precise ale zonei pe care o ating. AI-ul răspunde la nedumeririle utilizatorului și îl ajută să verifice informațiile acumulate. Touching AI, susținut de Ilie Sorin Țața, Fondator, face viața mai bună nevăzătorilor prin augmentarea percepției lor asupra lumii.
Dacă am înțeles corect cum funcționează, persoana nevăzătoare pipăie un desen și o cameră video îi recunoaște gestul și-i spune detalii despre zona pe care o atinge. Cel mai bun exemplu este cu o hartă. Camera video detectează mâna și-ți spune ce țară este acolo, ajutându-te să înțelegi mai bine cum arată Europa, să zicem.
Treaba asta poate fi extinsă pentru a ajuta nevăzătorii să învețe mult mai bine anumite lucruri, fiind importantă inclusiv pentru educație. Sigur că imaginile trebuie întâi mapate, dar prin crowdsourcing se poate face ușor acest lucru.
The Human Link, dezvoltat de Connected Medical Devices, conectează pacienții care suferă de Alzheimer cu familiile lor folosind tehnologia Internet of Things și oferă siguranță familiilor prin servicii financiare și servicii medicale profesionale. The Human Link, prezentat de Ruxandra Mocanu, Co-fondator, facilitează o legătură constantă între persoanele care suferă de Alzheimer și famiile lor, reducând semnificativ stresul acestora.
În general monitorizarea de la distanță a bolnavilor va fi tot mai populară în viitor, fiind un domeniu în care tehnologia Internet of Things se poate integra cel mai ușor.
Să vă dau un alt exemplu auzit recent de la un spaniol: compania de electricitate îi oferea, ca serviciu, să-l anunțe atunci când tatăl său, în vârstă, stinge seara luminile și când le aprinde dimineața. Adică, prin monitorizarea atentă a consumului, compania își dădea seama dacă apare un comportament anormal sau nu.
În particular pentru acest subiect, The Human Link este o brățară ce monitorizează permanent poziția bolnavului de Alzheimer pentru a putea fi găsit de familie, iar la pachet vine și cu asigurare de viață și accident pentru aparținător, plus servicii de îngrijire la domiciliu, contra-cost, dar la preț preferențial. The Human Link se vinde deja prin distribuitori.
XVision este un sistem automat de analiză a radiografiilor, care folosește inteligența artificială pentru a genera interpretări și diagnostic. XVision, prezentat de Ciprian Man, Business Angel și Mentor, eliberează medicilor radiologi de volumul ridicat de muncă și facilitează un diagnostic mai rapid.
XVision este un alt exemplu bun de tehnologie de recunoaștere a imaginii. Radiografiile sunt, în general, imagini simple prin natura producerii lor. Un sistem care să identifice automat fracturi, fisuri și alte afecțiuni uzuale ar putea fi ușor dezvoltat. Pentru orice altceva, inteligența artificială poate lăsa unui om sarcina interpretării.
Echipa XVision, formată din 4 studenți din Timișoara plus un coordonator, a câștigat deja locul 1 în competiția internațională Big Idea din cadrul Imagine Cup 2018, de la Microsoft.
LiveCare este un device ergonomic, sub forma unui plasture, care folosește algoritmi de Inteligență Artificială pentru a monitoriza și analiza, în timp-real, semnele vitale ale pacienților. LiveCare, prezentat de Elena Ovreiu, CEO și Co-fondator, răspunde lipsei personalului medical și ajută clinicile să monitorizeze pacienții în timp real.
Și asta cu plasturii de monitorizare va fi foarte populară în viitor. Astfel de sisteme se utilizează deja în cazul diabeticilor pentru monitorizarea continuă a glicemiei, astfel încât sistemul să dea alerta dacă apar depășiri în timpul somnului sau poate fără ca pacientul să-și dea seama de risc.
LiveCare este un fel de GPS de interior. Monitorizează temperatura pacientului, pulsul acestuia și poate detecta căderea. Cuplat cu alte dispozitive, poate arăta poziția unui pacient în interiorul spitalului, iar personalul medical poate vedea de cât timp nu s-a mișcat cineva sau unde este.
Singura problemă pe care o văd este că LiveCare este deja numele unui mare serviciu canadian de telemedicină.
VASK este un sistem de purificare a aerului care își propune să remedieze calitatea aerului în orașele poluate printr-un device ce poate fi instalat direct pe automobile. VASK, susținut de Vladimir Sabo, CEO și Co-fondator, caută să prevină problemele de sănătate ale sistemului respirator care afectează oamenii ce locuiesc în zone urbane puternic poluate.
Aici nu pot decât să spun “mult noroc cu asta!”.
« Snapdragon 855 în detalii: performanță crescută, procesare avansată de imagini și filme
Haos mare cu bonificația de 10% pentru plata anticipată a taxelor pe venituri independente »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
2 comentarii
06/12/2018 la 2:43 PM
The Human Link ofera un ceas, nu o bratara. Ceasul permite si interactiune in timp real cu bolnavul intrucat are si bearer de voce. Este singura si de departe cea mai ok solutie de eHealth care exista pana acum in Romania – ar trebui sa ia lectii si alti integratori sau furnizori de solutii IoT.
Silviu(Citează)
06/12/2018 la 2:48 PM
P.S. Ca sa nu mai zic si ca “Human Link” este o solutie complete de monitorizare a bolnavilor de Alzheimer, si nu un device :-)
Silviu(Citează)