un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Câteva oferte bune la SSD-uri de 1 TB

7 Dec 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

După-amiaza aceasta am montat SSD-ul cumpărat de Black Friday și, intrând pe magazine să văd la ce-aș putea visa pentru viitor, am găsit câteva oferte foarte bune pentru SSD-uri de 1 TB:

SATA

Samsung 860 EVO – 879 lei. Este cel mai performant model din tot ce-am testat eu până acum (am pus graficele mai jos). Nu este cel mai bun preț din piață, poate fi găsit la alții și cu până la 30 de lei mai ieftin, dar probabil că preferați eMAG. Garanție 5 ani.

ADATA Ultimate SU800 – 750 lei. Un alt SSD bun, cu preț pe măsura performanței. Garanție doar 2 ani.

Crucial MX500 – 698 lei. N-am testat seria MX500, ci doar MX300, care teoretic este mai slabă, dar am fost mulțumit de rezultatele obținute. Bănuiesc deci că și MX500 se ține bine. Garanție 3 ani.

ADATA SU650 – 614 lei. Pe acesta l-am luat eu de Black Friday și acum este la preț mai bun (a fost 629 lei la eMAG). Nu i-am scris review-ul, dar l-am testat deja și îl puteți vedea în graficele de mai jos.

PCI-Express

ADATA Gammix S11 – 1.075 lei. Am comandat și eu unul, că vreau așa ceva pentru editarea video. Am testat Gammix S11 în varianta 240 GB și este un model performant (grafice mai jos), iar varianta de 1 TB mi se pare foarte bună la preț. Nu știu ce înseamnă “în stoc furnizor” și cât durează până vine, voi vedea.

Intel 660p – 838 lei, redus de la 1.038 lei. Prețul pare foarte bun, dar acest model necesită atenție suplimentară. Este printre primele fabricate cu tehnologia QLC, adică quad-level cell, adică înghesuie 4 biți pe celulă, ceea ce reduce costul și crește densitatea de stocare. În același timp, asta înseamnă că SSD-ul este mai încet. Nu mult mai încet, că oricum vorbim de 1800 MB/s, dar mai încet decât Gammix S11 de deasupra, care ajunge mult mai sus.

Mai mult, cei de la Intel au declarat o anduranță mică pentru 660p, este vorba de 200 TBW, adică terabytes written, de vreo trei ori mai puțin decât alte unități din piață (Gammix S11 are 640 TBW, de exemplu). Tehnologia QLC probabil că este la început și încă nu are fiabilitatea celor mai vechi. Nici asta n-ar fi o problemă majoră dacă îl luați, de exemplu, pentru un laptop. 200 TBW înseamnă că, dacă zilnic scrieți 10 GB în SSD, tot vă ține 20.000 de zile. Dacă-l folosiți însă pentru editare video și scrieți câte 100 GB în fiecare zi… ține mai puțin.

Mai jos sunt graficele unităților testate până acum, SATA și PCI-Express. IOPS-ul este important dacă-l folosiți pentru sistemul de operare.

  9 comentarii

 1. Nu vad 970 evo. E mai rapid și mai ieftin. Garantat. 5 ani.

    (Citează)

 2. Samsung 860 EVO – imens de scump, pe amazon.de a fost 690 lei cu tot cu transport de BF

  ADATA Ultimate SU800 – garantia este gresita, producatorul ofera 3 ani si ma astept sa vad pretul pe langa 649 in curand.

  ADATA Gammix S11 – curand vor aparea cele din generatia a 2-a, cu sufixul Pro, vor fi mai rapide si vor avea stocare completa 256/512/1Tb

  Am cam ajuns cu SSD-urile la preturile minime, pe Amazon.de am vazut deja cum s-au ridicat putin preturile fata de perioada dinainte de BF.

  Fiabilitatea QLC nu are sanse de imbunatire, sa indesi 4 unde era loc de 3 inainte vine cu mari sacrificii si complicatii din cauza voltajelor si mai multe si mai fine necesare pentru citirea/scrierea informatiei. Nu sunt deloc recomandate pentru sistemul de operare care scrie des pe SSD, sunt si mai incete si mai putin rezistente in timp. Sunt OK pentru jocuri si aplicatii care au volum mare de citire.

    (Citează)

  • Decât că eu am Intel de-ăsta rău cu QLC (ptiu, piei Sutană!) și am pus OS pă el. Și jocuri, ca să fie clar! Și nu-mi pare că merge rău deloc! În ceea ce privește ”rezistența”, dacă mă ține 5 ani eu sunt mulțumit!

   Am impresia că nu e prea clar cărui segment i se adresează acest SSD. Adică, la 440 lei (cât am dat pe el) pentru 512GB, putea să meargă și mai prost un pic, că nu mă deranja. Oricum, e mai rapid ca unul SATA, iar pentru un utilizator ”obișnuit” e suficient.

     (Citează)

  • Eu l-am luat (Samsung 860 Evo 1 TB) cu 670 de pe Amazon.com tot de BF cu tot cu taxe vamale si transport (daca alegeam sa fac eu vama mai scoteam 50 de lei ).

     (Citează)

  • L-ai scos bine. Am făcut și eu o simulare de ssd pe Amazon și ieșeam cu 20 de lei sub prețul de la eMAG, ceea ce nu mi s-a părut combinație de senzație.

     (Citează)

  • Pe Amazon.DE a fost 139 de euro varianta 860 Evo de 1Tb. Iar transportul era pe langa 7 euro si daca luai 1 SSD si daca luai 5 din diferite capacitati. Amazon te lasa sa iei maxim 3 bucati la capacitatile de 512Gb si 1Tb, nu ca eMAG doar cu 1 bucata.

   Iar duminica de dupa BF le-au mai bagat o data la acelasi pret in promo, de asta am 5 bucati de 512Gb pe drum.

   Amazon. DE au fost scarbe, mi-au luat transportul pentru 2 comenzi si mi le trimit intr-un singur unic colet pe toate. Si fara tracking, cu o posta ordinara. Daca tot mi-au luat banii de 2x, puteau sa le puna de bun simt pe un DHL macar.

     (Citează)

 3. Despre produsele cumparate la oferta. Dureros de adevarat. https://pentruprieteni.com/tehnologie/atentie-la-electronicele-cumparate-la-oferta/

    (Citează)

 4. Uite mai Radu, ca sa nu mai gresesti in legatura cu garantia produselor ADATA
  http://www.adata.com/us/ss/prowar/

    (Citează)

 5. Test

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus