un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Alții sunt ceva mai serioși cu grațierile

19 Dec 2018  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Au americanii niște cazuri în sistemul lor de justiție de te ia durerea de cap.

Un caz care acum revine în atenție după niște proteste este al lui Cyntoia Brown. Femeia s-a născut dintr-o mamă alcoolică și dependentă de cocaină, iar tatăl nu era cunoscut. La un moment dat, mama a părăsit-o și copilul a fost adoptat de altă femeie, dar, ca adolescentă, Brown a fugit de acasă.

A ajuns să locuiască cu un bărbat cunoscut sub numele Kut-Throat, devenind prostituată pentru acesta. În interviuri, povestește cum inclusiv Kut-Throat o bătea și viola periodic, inclusiv episoade în care acesta a strâns-o de gât până a leșinat, când se certau.

“He would explain to me that some people were born whores, and that I was one, and I was a slut, and nobody’d want me but him, and the best thing I could do was just learn to be a good whore,” Brown said at a parole hearing.

La 16 ani, când lucra ca prostituată, Cyntoia Brown este angajată de un bărbat de 43 de ani. În acea noapte, după sex, Brown îl omoară. Ea spune că se temea pentru viața ei, mai ales că fusese drogată de proxenet. Procurorii au susținut că e vorba de o crimă cu premeditare (bărbatul dormea, spun probele) pentru că după aceea i-a furat victimei vreo 200 de dolari și s-a întors la proxenet.

Deși avea 16 ani, a fost judecată în regim de adult și condamnată la închisoare pe viață, cu posibilitatea de eliberare condiționată abia după 51 de ani petrecuți în penitenciar (adică prin 2057).

Acestea se întâmplau în 2006. Brown este în închisoare de atunci, are acum aproape 31 de ani, a făcut niște studii prin învățământ la distanță… în fine, reportajul văzut de mine spune că a avut o evoluție bună ce arată remușcare și dorință de îndreptare.

Faptul că era pe vremea crimei o minoră ce n-a știut niciodată altceva decât o viață de abuzuri, plus evoluția ulterioară din închisoare, îi fac pe mulți să ceară clemență pentru Brown, spunând că de fapt și ea este o victimă a împrejurărilor nefericite. S-au făcut și câteva documentare în acest sens.

În Tennessee sunt acum diverse proteste ce-i cer guvernatorului să o elibereze sau să-i micșoreze sentința sau ce s-o putea face legal. O petiție în acest sens a fost semnată de peste 600.000 de oameni, iar tot felul de vedete mari îi susțin cauza. Nu se știe ce va face guvernatorul, probabil nimic.

Mă gândeam, urmărind reportajul, cu câtă lejeritatea se vorbește la noi de grațiere.

Surse: Indystar, Wikipedia, PBS.

    12 comentarii

  1. Il astept pe Marian M, sa vina sa ne explice el cum e de fapt “la noi”

      (Citează)

  2. pentru mine gratierea si amnistia nici nu mai prezinta interes – o sa se faca, let’s get over it.

    acum ma uit cu morcovul in c*r la cum vor sa distruga ce mai misca din economie printr-un atac fara precedent la sectorul privat si sa ne intoarca la un sistem de tip capitalism de stat cleptocratic, scotandu-ne totodata si din UE cu retorica clasica “multinationalele ie ciuma”

    sa nu uitam ca Firea deja a bagat juma de miliard de euro in companii de stat care nu fac nimic in afara de a tine in puf reteaua ei personala de servitori, asa ca exista o tendinta aici, nu e nimic intamplator

    vin vremuri grele babaeti.

      (Citează)

    • Pai tu de ce crezi ca au ales fix acest moment sa anunte aceasta ordonanta?
      Tocmai ca sa mute discutia de la amnistie si gratiere pe alte subiecte, ca pe om brusc il intereseaza daca vede ca ii sunt afectati banutii…

        (Citează)

    • Nu cred ca este doar o fumigena, pentru ca bani la buget nu mai sunt, motiv pt care au intarziat cu legea bugetului 2019. Ordonanta e incercarea lor disperata de a petici bugetul.

        (Citează)

    • Nu mai exista companiile alea, s-au desfiintat. babaete…

        (Citează)

    • Inca nu s-au desfiintat, li s-au declarat nelegale deciziile de infiintare si in prezent activitatea lor e blocata. Si nici nu e clar cum si daca se vor desfiinta, mai ales ca pentru unele nu exista alternativa, ramanem cu serviciile publice in aer (ex. iluminatul public).

      Dar asta nu are nici o importanta, importanta e tendinta spre etatizare – negoita la S3 si tudorache la s1 au preluat modelul si infiinteaza si ei companii municipale, iar Dragnea face fond de 10 miliarde.
      Astea sunt vehicule pentru sifonarea banului public si pentru intretinerea retelei, care omoara totodata concurenta libera pe piata.

        (Citează)

  3. Nu e adevărat! Cred că s-a vorbit cu dracnea:
    “The White House claimed a major legislative victory after the Senate on Tuesday night overwhelmingly approved a bipartisan criminal justice reform bill backed by President Trump.”

      (Citează)

  4. GabrielG:
    Nu mai exista companiile alea, s-au desfiintat. babaete…

    atat de desfiintate sunt incat Firea “vrea să transfere activitatea ELCEN și RADET către Compania Municipală Energetica București, deși instanța a anulat actul de înființare a companiei”

    https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22875641-primaria-capitalei-vrea-transfere-activitatea-elcen-radet-catre-compania-municipala-energetica-bucuresti-desi-instanta-anulat-actul-infiintare-companiei.htm

      (Citează)

  5. ‘bipartisan’ stii ce inseamna? Cam cum ar fi la noi de acord si opozitia si s-ar vota aproape in unanimitate. Ti se pare ca suntem in situatia asta?

    theSame: bipartisan

      (Citează)

  6. Astia sunt un caz particular. Si la noi se poate gratia de catre presedinte un anume caz. S-a mai intamplat.
    Insa la noi se doreste gratierea “la liber”. Si pentru cine? pentru corupti, nu pentru ala care iti fura casetofonul din masina.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus