un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

“Să dăm bani sub orice pretext” pare a fi politica PMB

26 Nov 2018  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Gabriela Firea pare disperata să dea bani tuturor cetățenilor cărora la poate da bani, probabil cu gândul că va primi voturi la schimb.

Bani pentru tineri căsătoriți, bani pentru nou născuți, pentru biciclete, acum și pentru benzina celor ce-și duc la comun copiii cu mașina la școală. Concedii în Grecia s-au dat. Parcă erau în plan și vouchere pentru electrocasnice? Ce mai urmează, bani pentru bradul de Crăciun?

Acestea se fac pentru că sunt măsuri simple. Ca în proverb, Firea preferă să dea câte un pește în loc să învețe oamenii să pescuiască.

Măsurile care ar îmbunătăți pe termen lung viața oamenilor costă voturi, nu aduc voturi. Mai țineți minte benzile unice pentru STB, trasate într-o noapte de vară 2017 pe un bulevard din București? Au fost anulate chiar a doua zi de primărie după reacția negativa a șoferilor, Firea dând imediat înapoi în spate de teama pierderii popularității. A promis că va reveni la idee toamna; se încheie 2018 și nu s-au mai pus în discuție.

Benzi pentru biciclete? Taxarea parcărilor și amendarea celor parcați aiurea? Obligativitatea întreținerii fațadelor? Taxă de intrare în centrul orașului? Interzicerea circulației pe anumite bulevarde în weekend? Sancționarea șantierelor care poluează?

Acestea sunt măsuri complicate, nepopulare. Trebuie luate, altfel ne vom sufoca aici. Se zice că un oraș poluat precum Bucureștiul micșorează speranța de viață a locuitorilor săi cu 3 ani. Probabil că în curând vom vedea și în statistici medicale cum crește incidența unor boli în capitală față de alte zone.

Primăria Capitalei va implementa, începând din această toamnă, tichetul unic de transport, un călător putând astfel să folosească acelaşi bilet pentru pentru călătoriile cu metroul, cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul, dar şi cu microbuzele firmelor private care vor circula pe traseele către localităţile din Ilfov, a anunţat, joi, primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Iar prin “a anunțat joi” este vorba de joi, 20 iulie 2017. De atunci este citatul de mai sus.

    11 comentarii

  1. Partea amuzanta va fi ca banii astia (vouchere eco, biciclete, benzina etc.) vor trebui declarati ca venituri la ANAF si va trebui sa platesti impozit pentru ei.

    Oare cati din cei care au primit / vor primi astfel de vouchere le vor declara si vor plati impozitul pentru ele?

    Totusi, ma gandesc eu, ANAF are baza de date cu cine si ce sume a primit, iar cei care nu platesc se vor trezi la un moment dat cu popriri si sume de plata (datorate penalitatilor) mai mari decat ce au incasat de la Primarie…

    Yeey for that.

      (Citează)

  2. Am recitit știrea de câteva ori și în fapt voucherele se dau pentru oricine care folosește mașina în comun cu cineva.
    Eu merg zilnic cu mașina la serviciu și o iau pe soție până la un punct, după care îmi continui traseul. Faptul că merg cu ea, colaborat cu o declarație pe proprie răspundere mă face elibil pentru voucherul lunar de 500 lei.
    Practic, tot Bucureștiul pare eligibil pentru acest voucher.

      (Citează)

  3. unele programe au o idee buna la baza, insa implementarea nu este foarte practica si fara completarea cu alte masuri in aceeasi directie.. sunt cam degeaba.
    ex, voucherele de bicicleta ar fi trebuit sustinute cu o campanie de informare (despre cum si de ce sa mergi cu bicicleta) si mai ales cu piste si alta infrastructura.
    daca mai adaugau si interdictia de a vinde bicicleta un numar de ani si eventual de a purta un banner pe ea (pentru a ajuta partea de informare de care ziceam mai sus).. deja lucrurile putea arata mai bine.

      (Citează)

  4. “Va fi o procedură simplă, tocmai pentru a nu îngreuna.”
    sa fie bine ca sa nu fie rau, word!!!

    si o tine tot asa…
    “Şi oricum va fi o declaraţie pe proprie răspundere”
    care oricum se stie ca nu valoareaza nimic.

      (Citează)

  5. Si cred ca nici macar nu e bine gandita strategia asta cu “nu fac nimic pentru ca pierd voturi”.
    Pentru ca ceea ce ar trebui facut de un primar normal la cap – “Benzi pentru biciclete? Taxarea parcărilor și amendarea celor parcați aiurea? Obligativitatea întreținerii fațadelor? Taxă de intrare în centrul orașului? Interzicerea circulației pe anumite bulevarde în weekend? Sancționarea șantierelor care poluează?” – nu ii afecteaza negativ pe votantii ei. Poate doar faza cu intretinerea fatadelor, dar se pot gasi formule de credite municipale, ceva.
    Eu cred, de exemplu, ca votantii ei sunt majoritar pensionari si asistati social. Cei ce sufera in trafic, parcheaza aiurea si nu vor taxe de acces fie nu voteaza, fie nu sunt din Bucuresti (adica voteaza in Ilfov).
    Orice masuri care ar face ca autobuzele sa mearga mai repede, ca trotuarele sa nu mai fie pline de masini, sa nu mai fie praf si betoane si santiere peste tot, ar fi pe placul votantilor lui Firea. Si cu sanse chiar mari sa-i aduca si mai multi votanti.

    Dar tot e mai bine sa nu faci nimic si sa arunci cu bani. Nici macar nu trebuie sa gandesti. Plus ca Firea in particular a venit pe functia asta ca sa dea un tun si apoi sa fuga la Cotroceni, ea nu vrea sa fie primar.

      (Citează)

  6. Eu prefer blogul asta fara discutii despre politica, politicieni, administratie și alte lucruri care înseninează pe toata lunea

      (Citează)

  7. Radu:
    Bine.

    Nu de alta, dar e oricum prea multa incrancenare in toata societatea romaneaca.
    Chiar daca articolele sunt pertinente, de bun simt si corecte.
    Toti contribuim cate un pic la o atmosfera naspa.

      (Citează)

  8. Eu aștept voucherul ăla de 9000 de lei și după aia comentez la articolul ăsta.
    Că banii tot eu i-am dat. Și voi (sper). Pentru toate tichetele, bonusurile, voucherele și companiile municipale.

      (Citează)

  9. A învățat și ea ceva de la Dragnea. “Ia și dă la toți, că tot de la ei dai!”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus