un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Luminile de Crăciun se aprind pe 30 noiembrie, plus alte informații despre parada militară

29 Nov 2018  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

15 comentarii

Dacă vreți să asistați la aprinderea luminilor de Crăciun în București și să faceți tradiționala plimbare pe Magheru pe sub ele, Doamna Noastră Gabriela Firea le va aprinde pe 30 noiembrie, la ora 19, în Piața Constituției. Mă așteptam să se întâmple acest lucru pe 1 decembrie, ca să meargă mână în mână cu parada, dar anul acesta este 30 noiembrie.

Tot atunci se va deschide și Târgul de Crăciun din Piața Constituției. De obicei eu merg acolo și sfătuiesc și pe alții să meargă deoarece doar așa se poate îmbunătăți și poate crește în ceva mai frumos și mai amplu. Din păcate, în ultimii ani nu am văzut nici o îmbunătățire în calitatea târgului, fiind aceeași amestecătură de mâncare prăjită, muzică prea puternică de la formații care au pretenție ca publicul să cânte alături de ei și tot felul de obiecte de artizanat românesc sau chinezesc vândute la suprapreț.

Probabil voi trece cândva pe acolo, dar nu mă aștept la minuni. Stă deschis până pe 26 decembrie, în intervalul 10-22, și vor fi concerte de la artiștii abonați la banii primăriei.

Un program artistic inedit are loc de Ziua Naţională a României, sâmbătă, începând cu ora 18.30, când pe scena Târgului de Crăciun Bucureşti vor concerta: Orchestra Naţională „Valahia” a Primăriei Capitalei, condusă de maestrul dirijor Marius Zorilă şi vedete de muzică populară, urmaţi de un spectacol special dedicat Zilei Naţionale – „Unirea, Visul unei Naţiuni”: Nicolae Furdui Iancu şi Grupul „Crai Nou”, Paula Seling, Proiect K1, Iuliana Tudor, Tuan, Daniel Lazăr, Vlad Rădescu, Sorin Francu, Victoria Cocias.

N-am găsit comunicatul pe site-ul PMB, așa că citiți pe Digi24.

Zilele Bucureștiului au costat 20 de milioane de lei. Să vedem cât va costa programul de sărbători. Totuși, se putea și mai rău. Galați cheltuie 700.000 de euro pe iluminatul festiv, iar Ghimbav, cu 5.000 de locuitori, 100.000 de euro. În Târgu-Jiu, bradul metalic cumpărat acum doi ani cu 100.000 de euro va rămâne în depozit. Primarului nu-i mai place, deși acum doi ani spunea că suma mare este justificată pentru că-l vor folosi foarte mulți ani; probabil că firma ce vinde astfel de lucruri are din nou nevoie de bani și era cazul de un nou contract.

Parada de 1 Decembrie are loc în București la Arcul de Triumf, începând cu ora 10. Ca de obicei, să fiți acolo minim pe la ora 9 dacă vreți să prindeți loc mai în față, ca să vedeți ceva. Programul este pe site-ul MApN. Dacă mergeți, uitați-vă după noile transportoare Piranha 5, care vor participa anul acesta pentru prima oară la parada militară. Sunt greu de ratat, au 8 roți, gabarit mare, gardă la sol de poți trece pe sub ele fără probleme și vor defila în vreo 3 variante, dacă mă iau după Rumania Military. Între timp au montat și turela de 30 mm pe un Pirahna.

MApN cumpără 227 de bucăți Piranha V, dintre care 197 vor fi produse în România, la Uzina Mecanică București, ocazie cu care am descoperit un tur de fabrică pe care mi-ar plăcea să-l fac.

Tot pe 1 decembrie, ies pe traseul și primele autobuze Otokar cumpărate de STB. 30 de bucăți intră pe liniile 302, 336, 601, 780 şi 783. 780 și 783 sunt cele care duc la aeroportul Otopeni, adică bagă autobuze noi, dar nu unele cu rastel pentru bagajele călătorilor.

La Alba Iulia, prețurile pentru cazare au ajuns la valori extreme, pe Airbnb se ajunge și la 300 de dolari/noapte, iar pe Booking sunt oferte și între 5.000 și 10.000 de lei pentru 3 nopți.

În rest, țara merge mai departe. Codrin Ștefănesc: “Vom continua să modificăm legile, vom modifica și se trece totul prin Parlament, vom continua ca ăștia să răspundă în fața legii și la final dăm și amnistie și grațiere. Cu sau fără voia PNL, Orban, USR și Tomac.”

    15 comentarii

  1. nu sunt de acord cu războiul și niciodată nu susțin violența…dar decât să văd lumea că stă jumătate de zi la coadă la catedrală….oricând îndoctrinare pentru război

    https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/2252488804966773/

      (Citează)

  2. Buna informatiile tale pentru cei interesati. Personal, nu am inteles niciodata aceasta dorinta de a vedea parada militara, ba chiar pe mine ma sperie aceasta mare adunare de oameni si de arme.

    La fel pentru luminite, nu imi plac, mi se par toate la fel, dar am prieteni care abia asteapta sa le vada chiar in seara lansarii.

    De 1 decembrie voi face acelasi lucru ca in fiecare an: pun steagul la poarta, aprind gratarul si fierb un vin!

    Traiasca Romania! :)

      (Citează)

    • E un semn de respect pentru una dintre puterile statului si pentru ca multumita armatei si oamenilor care s-au jertfit pentru ideal si pamant astfel ca tu sa poti de 1 Decembrie sa iti pui steagul (Romaniei) la poarta, sa aprizi gratarul si sa fierbi un vin.
      Liniste si Pace!

        (Citează)

    • Cum zice Mihai Dobre, parada este un pretext pentru a omagia eroii căzuți în lupte pentru țară. De obicei făceau parte din forțele armate, iar acestea defilează pentru că aceasta este metoda de a arăta ce au mai bun.

      Dincolo de posibilitatea de a vedea vehicule de luptă, mi se pare un moment frumos, printre singurele legate de ideea de patriotism de-a lungul anului.

        (Citează)

  3. Peste cateva ore ajung la mare. Mamaia. 4 stele. Piscina interioara, saune, masaj. Si cel mai important…..multa liniste. 2.2 mil pe noapte. Pret de iarna. Ca vara nu te.atingi. De 3 ani repet experimentul de minim 2 ori pe iarna si e super. Ma.ntorc luni.
    Dupa ce trece toata ghiorțăiala asta cu parade de 2 lei, cu buluceala, cu valea prahovei fututa, cu sclifoceala cu alba iulia, cu declaratii pompoase spuse de niste căzături umane, cu imbranceli pe scarile catedralei lu’ danel…etc.

      (Citează)

    • BlackSkull, e interesant că ai simțit nevoia să ne împărtășești activitățile tale extraordinare (motiv de mare mândrie de altfel, după cum am constatat.. 2.2 mil pe noapte..). E mai interesant ce faci tu decâ “sclifoceala cu alba iulia” dar puteai măcar să le ții pentru tine, apropo de ce a scris Mihai Dobre mai sus. În țara asta nu au trăit și nu trăiesc doar lepre, mai sunt și oameni normali, unii fiind cei datorită cărora alții pot să facă acum “parade de 2 lei”..

        (Citează)

    • Și mie mi se pare că niște oameni care, în caz de conflict, sunt primii care merg la luptă, merită ceva mai mult decât aprecierea că totul este o “ghiorțăială de 2 lei”.

      E o paradă, se fac peste tot în lume, mi se pare chiar mișto ca cei ce defilează să vadă oameni care îi aplaudă și apreciază. Mai puțin jandarmii, desigur.

        (Citează)

  4. Ar trebui sa fiu prost sa ma duc la targ avand in vedere ca “în ultimii ani nu am văzut nici o îmbunătățire în calitatea târgului, fiind aceeași amestecătură de mâncare prăjită, muzică prea puternică de la formații care au pretenție ca publicul să cânte alături de ei și tot felul de obiecte de artizanat românesc sau chinezesc vândute la suprapreț”

    Din contra, sa se inchida dracu’ daca tot este o mizerie si o bataie de joc.

      (Citează)

  5. Ca în fiecare an, eu mă duc la “retragerea paradei” pe traseul tramvaiului 41 de la Mihalache – pod – pasaj Lujerului – parc dr. Taberei – ghencea.

    Mi s-a părut mereu mult mai interesant să văd “tehnica de luptă” ca să-i spunem așa, pe străzile normale, amestecate cu mașini, și mult mai uman, soldații sînt mai relaxați, toată lumea le face cu mîna de pe margine, iar ei răspund în același fel sau claxonează.
    La parada propriu-zisă toți sînt crispați în poziția de salut iar șoferii sînt stresați și concentrați la maxim să păsteze distanța și încadrarea pe bandă, plus că probabil le clănțăne dinții de frig (la cei care stau sus). Am fost și eu soldat și uniformele alea nu-s așa călduroase plus că fiind uniforme nu poți să le mai “completezi” cu vreun fular sau căciulă neregulamentare (am încercat și m-a luat colonelu’ la ochi de am jurat că în caz de război pe el în împușc primul).

      (Citează)

    • Din experiența mea, poți să le vezi pe Kiseleff, că opresc acolo vreo oră între arcul de triumf și piața victoriei. Se fac fotografii, copiii se urcă pe ele.

      Sau le poți vedea la repetițiile oficiale, deși acestea au trecut deja.

        (Citează)

  6. Cică va fi și o rachetă Patriot la paradă.

      (Citează)

  7. Oare or sa fie si tancuri?

      (Citează)

  8. La întoarcere unul din tancuri a venit pe platformă, tractată de un camion :-)

      (Citează)

  9. un filmuleț făcut cu telefonul de un militar de pe un tab în timpul traseului de întoarcere:

    https://www.youtube.com/watch?v=DHbg-hpth4U

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus