un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Dacă nu sunteți deja eroi naționali, ar fi bine să deveniți rapid așa ceva

23 Oct 2018  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, vorbind la Digi24 despre ancheta ce se face la ambulanța Craiova după intervenția la Ilie Balaci, unde cei din jur reclamă că aceasta s-a făcut cu întârziere și incompetență:

Domnul Ilie Balaci este un erou național și era datoria noastră să facem acest lucru

Sunt curios dacă s-ar fi făcut vreo anchetă privind intervenția echipajului de urgență dacă ar fi fost un neica nimeni, un om obișnuit.

“Ministra” a continuat, declarația completă fiind:

Pot să vă spun că ne-am autosesizat în urma suspiciunilor pe care le-a ridicat familia și pe care le-am aflat din presă. Ilie Balaci este un erou național și era datoria noastră să facem acest lucru. Împreună cu Raed Arafat am constituit o echipă de control din care fac parte specialiști care vor merge la Craiova pentru a verifica ce s-a întâmplat exact în cazul lui Ilie Balaci, modul în care s-au respectat procedurile de la preluarea pacientului de la dispecerat până la declararea decesului.

Ce frumos! Ar fi interesant de știut în câte alte cazuri s-au mai autosesizat pe baza articolelor din presă, în câte alte cazuri s-a implicat personal Arafat și o echipă de specialiști a plecat imediat pentru a ancheta procedurile.

“În maxim 2 zile vom afla exact dacă procedurile și protocoalele au fost respectate”

În maxim 2 zile, uimitor! De obicei anchetele de acest tip durează… și durează… și durează… ca iepurașul cu baterii bune din reclamă.

Ancheta a început după ce familia a reclamat că intervenția primei ambulanțe a fost defectuoasă. Echipajul n-a reușit să-l intubeze pe Balaci, este și o discuție privind de ce nu i s-a administrat un medicament ce-ar fi putut dizolva un posibil cheag făcut de un atac cerebral, dar se pare că acel medicament se administrează doar pacienților conștienți. Oficial, Balaci a murit de infarct. Ambulanța a ajuns în 9 minute, un al doilea echipaj a venit ulterior pentru a ajuta la manevrele de resuscitare, care au durat peste o oră.

Cu alte cuvinte, la o primă vedere nu pare o intervenție cu probleme clare, cum am citit prin multe alte știri. Să vezi reacția promptă a ministrului chiar și în acest caz mă duce, în concluzie, la afirmația din titlu.

    16 comentarii

  1. Mizerie electorala. Populism. Asta e de fapt.

      (Citează)

  2. sistemul medical romanesc: lacomie, prostie, incompetenta, egoism, lasitate

      (Citează)

  3. La 3 ani dupa Colectiv nu exista tratament la nivel european pentru arsi.

    Ce naiba, nu exista nici pentru fracturi comune, daca nu insisti si nu cauti pe google nu afli de fasa cu rasina si vata rezistenta la apa sa te poti spala fara grija.

    Iti faci radiografii dupa radiografii printr-un gips mizerabil si nu se vede nimic, prin rasina trece ca si cum nu ar fi.

    Gips si pansament e ce trebuie, sa tragi kg dupa tine, poate chiar sa se uneasca prost oasele pentru ca atarna kg de membru. Asta in loc sa pui o imobilizare usoara si rezistenta si compacta care incape sub haine.

    Intrebi de la inceput de suplimente, vitamine, calciu… se gandesc ei mai bine dupa aproape o luna ca ar fi cazul. Si glume cu acatiste. Am gasit pe net pliante de la spitale din Marea Britanie, cu ce ai voie sa faci, ce nu, la ce simptome sa apelezi doctorul dupa impobilizare.

    Ce ma lasa pe mine interzis suntindolenta, nepasarea si ignorarea completa a juramantului lui Hypocrate. OK, statul iti da gips de 2 lei kilul, dar spune-i din start pacientului ca exista optiuni. Spune de operatie, si cu detalii desre cat de mare e incizia, cat dureaza statul in spital. Zi de vitamine, minerale, suplimente pentru ca nimic nu se vindeca fara materia prima pentru reparatii.

      (Citează)

    • În medicina veterinară se folosesc acele bandaje de imobilizare a fracturilor de care zici tu, din rășini. Doar zic…

        (Citează)

    • Nevestei i-a strambat din nas doctorita de familie cand a fost sa-i dea reteta gratuita pentru anticoagulante dupa o fractura. Ca “de ce e nevoie?”.
      Iar pentru imobilizarea definitiva a sunat sa se programeze la Ortopedie (la Urgente i-au pus atela gipsata si trebuia fixat dupa ce se dezumfla) si au chemat-o peste 6 saptamani, ca numai atunci au loc liber.
      De fasa cu rasina am auzit acum prima data, pana la urma ea a stat cu orteza, luata pe bani, bineinteles, pentru decontarea cu Casa de Sanatate trebuia un teanc de acte.

        (Citează)

    • In vreo saptamana, maxim 2, de la impobilizarea initiala gipsul trebuie dat jos si inlocuit tocmai din cauza ca se dezumfla inflamarea cauzata de factura. Fixarea cu o fasa este o improvizatie de genul “merge si asa”, ca sa nu faca o treaba ca lumea si corect profesional.

        (Citează)

    • Gaelex e clasicul doctor de google. Sa inteleg ca al dracu ghips…blocheaza radiografiile?

      radu: tot nimic cu pastratul informatiilor in casute?

        (Citează)

  4. Toți suntem egali, însă unii sunt mai egali decât alții.

      (Citează)

  5. Daca nu eroi, macar actori.

      (Citează)

  6. Pe langa ca ministrul sanatatii ar trebui sa isi dea demisia ca se intelege ca fac ancheta doar pentru ca era cineva important, mai este o problema a memoriei de peste de acvariu a presei romanesti (si a romanilor in general) se face mult scandal cand se intampla ceva si pe urma apare un subiect nou si se uita cel vechi. Nu am vazut ca presa sa urmareasca ce s-a intamplat cu un caz, ce masuri au fost luate, cum se previne pe viitor, etc. Ne indignam acum si pe urma uitam.

      (Citează)

  7. Probabil s-a sesizat echipa de PR din Israel a partidului PSD si au trimis-o pe ministra sa dea niște declarații.
    Normal ca Spitalul isi va acoperi angajații. Păcat ca PSD nu s-a sesizat cand a murit copilul operat la Sanador.

      (Citează)

  8. ar trebui si clubul din care a plecat eroul national sa fie tras la raspundere?!

      (Citează)

  9. demisia pt ce?
    mai dute cu politica asta de anii 90 cu demisia pt orice

    Alex:
    Pe langa ca ministrul sanatatii ar trebui sa isi dea demisia ca se intelege ca fac ancheta doar pentru ca era cineva important, mai este o problema a memoriei de peste de acvariu a presei romanesti (si a romanilor in general) se face mult scandal cand se intampla ceva si pe urma apare un subiect nou si se uita cel vechi. Nu am vazut ca presa sa urmareasca ce s-a intamplat cu un caz, ce masuri au fost luate, cum se previne pe viitor, etc. Ne indignam acum si pe urma uitam.

      (Citează)

  10. Draghe se vede că nu place la voi fotbalul..

    A murit el Maicăl..

    Cand îți moare mândria națională te manifești cum poți..

      (Citează)

  11. Copilul a murit la Sanador de la o hemoragie pe care nu au gasit-o pentru ca l-au tinut la monitorizare postoperatorie doar o ora. Am auzit din sursa legata de Sanador ca doctoritele s-au speriat asa de rau cand si-au dat seama ca l-au omorat pe copil ca s-au baricadat in birou si nu au mai iesit.

    Eu le-as da puscarie pe viata.

      (Citează)

  12. un erou a fost si tatal meu cind ambulanta a venit dupa 30 minute de la 2 km distanta avind de parcurs un bulevard fara ambuteiaje si o strada normala.
    Dupa internare, fiind erou regional, misunau minut de minut in jurul lui microbii.
    A mai rezistat 5 luni.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus