un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cele mai recente sondaje arată că nu s-au schimbat multe lucruri în România

18 Oct 2018  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Au apărut niște sondaje noi și n-am mai văzut de mult unele, așa că să le discutăm un pic. Sunt dezamăgit.

Sondaj IMAS, prezentat de Digi24:

Sondaj CURS, găsit la Manafu:

Să observăm câteva aspecte:

Între cele două sondaje este o diferență foarte mare în ce privește PSD-ul. Cam atât de mult merge încrederea în sondaje și cei care le fac. Care-i faza? Când le comandă opoziția, cei care execută sondajul se simt obligați să-i facă să arate mai bine?

În varianta IMAS, alianța curentă PSD-ALDE-UDMR ajunge la 45,1%. În varianta CURS, ajunge la 51% și ar avea în continuare majoritatea parlamentară. Inclusiv primul caz este nefast. PSD își mobilizează bine alegătorii, în 2016 a scos la urne mai mult decât estimau sondajele. Sunt dezamăgit că, în ciuda tuturor celor întâmplate în ultimii doi ani, PSD în continuare stă așa bine în sondaje. Se pare că strategia lor de a ține ostateci bugetarii și pensionarii și de a-i pune să voteze în schimbul promisiunii unei măriri de venituri funcționează bine.

Nu înțeleg de ce PNL are în continuare rezultate așa bune în ambele sondaje. N-au mai făcut nimic, dar nimic, din 2016 încoace. Singura lor activitate este de a comenta împotriva PSD-ului—atunci când nu votează cot la cot cu ei de fiecare dată când este în favoarea baronilor locali și afaceriștilor apropiați acestui partid. N-am văzut de la ei nici o propunere bună, nici o declarație interesantă, nimic care să mă facă să zic “da, aș putea vota cu ei în 2020”.

În sondajul IMAS, RO+ al lui Cioloș depăsește USR. Este unul dintre motivele care mă fac să cred că rezultatele sondajului CURS sunt mai apropiate de realitate; pur și simplu nu cred că un partid despre care abia s-au auzit câteva știri ar putea depăși USR care, de bine, de rău, își face datoria de a fi în opoziție, atât cât poate un partid tânăr, fără mare experiență și căruia i se pun bețe în roate peste tot.

Iată și partea despre prezidențiale din sondajul CURS:


Nu știu de ce primul grafic nu o include și pe Gabriela Firea, dar observați în al doilea că mai mulți oameni au o părere bună despre ea decât despre Iohannis. Asta ar trebui să-i dea de gândit președintelui și să-l facă să fie mai combativ, mai îndrăzneț pe viitor, având în vedere că în 2019 sunt alegeri prezidențiale.

Dăncilă este mai bine văzută decât Ludovic Orban. Dacă asta nu le dă de gândit celor din PNL, nu știu ce le va da.

Mai jos sunt rezultatele unui sondaj comandat chiar de PSD (sursa RomâniaTV). Acolo se compară diverse scenarii pentru turul 2 de alegeri și reiese că tot Tăriceanu este cel mai bun contracandidat pentru Iohannis, chiar dacă n-ar putea câștiga împotriva lui.

    12 comentarii

  1. Eu n-as pune prea mare baza in sondajele astea. Cititi si parerile de sociolog ale lui Barbu Mateescu, face niste calcule care mi se par mai aproape de adevar.

    Si eu zic ca PSD-ul si -a atins apogeul la alegerile parlamentare trecute, unde a strans in jur de 3 mil de voturi. Mai mult de atat nu pupa, iar eu sunt convins ca ca protestele, situatia economica, lupta cu justitia au mai erodat ceva din cifra asta si, in plus, o sa scoata la vot pe unii din absenteisti. Care nu vor vota clar cu PSD.
    Indraznesc sa las si o cifra pentru viitor aici: PSD nu ia mai mult de 20% (cu ALDE si UDMR sa ajunga pe la 30%).

    Nu trebuie sa ne cuclam pe o ureche, trebuie luptat impotriva lor cu toate mijloacele, convins pe cine putem sa nu voteze PSD, usual stuff. Dar sunt destul de optimist, partea proasta fiind ca deja guvernele Ponta si Dragnea ne-au luat mai bine de 5 ani din viata, tinandu-ne pe loc sau tragandu-ne inapoi.

      (Citează)

  2. trebuie vazut cati primari are pnl. de acolo vin voturile lor

      (Citează)

  3. Am o singura remarca legata de sondajele astea, si mai ales de CURS: ei au zis cu cateva zile inainte o prezenta la referendum de 34% – si de fapt a fost 20%. Si cam atat despre +-3% a lor.

      (Citează)

    • Subscriu!

      Dupa ce a fost preluat de seful goarnei PSDiste, anume Buble, CURS a devenit brusc cu cifre favorabile PSD intr-un mod cat se poate de abject.

        (Citează)

  4. Presupun că sondajele reprezintă doar cei care au spus că știu sigur pe cine votează. Poate de aici și procentele mari ale PSD-ului. Electoratul lor e constant. Sunt curios care a fost procentul de ‘Nu știu/nu sunt hotărât’.

      (Citează)

    • Hai că am văzut că erau trecute niște procente pe graficele de la CURS, ~68%, presupun că undeva pe acolo a fost și la IMAS.

      Hmm.. 30% de electorat din care PSD nu cred că mușcă mai mult de câteva procente orice ar face.

        (Citează)

  5. vrajeala. la cat s-a batut USR-ul, are sigur peste 10%. in schimb, PNLul cred ca are mai putin decat in sondaj, iar panarama de ALDE sigur nu are 9%.

      (Citează)

  6. Nu stiu ce au fumat aia de la CURS dar sunt convins ca partidul lui Ponta si cel al lui Ciolos nu prind 5%. Nu azi.

      (Citează)

  7. Sunt bugetar si mai toti colegii mei voteaza cu PNL-USR deci nu e chiar asa ca tin bugetarii captivi. Poate pe la primariile din sate si din orasele mici sa mai fie astfel de dictaturi ca la orasele mai mari nu prea mai tine. Chiar daca cresc salariile pe o parte, maresc si preturile pe cealalta parte si in final iesim pe minus. Pana si pensionarii au iesit la protest mai nou.

      (Citează)

  8. Nu cred nimic deocamdata.

    La Johannis, a castigat pe un val care s-a pornit abia in ultimele 3 zile.

    Nu poate nimeni sa stie inainte.

      (Citează)

  9. nici eu nu cred in aceste sondaje, dar pe de alta parte nici nu cred ca ce s-a intamplat in ultimii 2 ani a schimbat semnificativ intentiile de vot ale celor care au votat la ultimele alegeri, pentru ca am impresia ca lumea e obosita si percepe tot ce se intampla ca pe un fel de zgomot de fond, un fel de “toti sunt la fel”, iar asta este foarte trist, pentru ca cei de la USR chiar nu sunt la fel si au dovedit-o de multe ori.

    ce sper eu sa se intample este sa vina la vot o parte din cei care au absentat anterior, asta cred ca e singura noastra sansa.

    PS sunt absolut socat ca 50% dintre intervievati au o parere foarte buna despre Firea. De fapt, ma deprima teribil chestia asta si ma face sa-mi pierd orice speranta. Si-asa nu prea mi-erau dragi oamenii, dar o chestie de genul asta ma face sa-i urasc in mod activ, pentru ca pot sa inteleg ca un amarat de la tara voteaza cu PSD pentru ca e captiv, dar nu pot sa inteleg cum poti sa traiesti in Bucuresti si sa ai despre Firea orice alta parere decat aceea ca merita cate un scuipat pe zi.

      (Citează)

  10. As vrea “sa nu plec prost din viata asta” si sa inteleg cum se face practic aceste sondaje. Pe telefon fix, pe numerele de mobil, pe email, e un mix de metode. Caci putem sa ne uitam in urma 5-6 ani si sa observam ca toate sondajele de opinie sunt praf.
    Unele intentionat, pentru ca sunt facute pe modelul “zi-mi cum vrei sa iasa ca sa fie bine”, dar unele cred ca sunt facute cu buna credinta dar cu o metodologie invechita care nu mai functioneaza in realitatea romaneasca.
    Poate ca ar fi o idee pentru Radu sa faca un tur al caselor de sondaje. :-) Dar pe bune, nu cu d’alde palada. Sau pieleanu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus