un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Windows are nevoie de rutare audio mai bună

28 Sep 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Nu-mi vine să cred ce slab optimizat este Windows 10 pentru gestionarea ieșirile audio ale PC-ului. Nu pare o problemă importantă, probabil că nici nu te-ai gândi la ea până nu te lovești de limitările sistemului de operare și îți dai seama cât de slab gândit este acest aspect.

Pe partea de video lucrurile se mișcă mai bine. Eu am două monitoare și un televizor conectate la PC și ferestrele se pot muta rapid între ele folosind mouse-ul sau combinații de winkey+shift+săgeți. Asta merge.

Acum încercați să mutați și sunetul pe altă ieșire. De exemplu, dacă mutați fereastra de Twitch sau cea de Netflix sau un clip de YouTube pe televizor, să faceți cumva ca și sunetul să fie redat din difuzoarele televizorului, nu din cele conectate la PC. Nu se poate, nu există astfel de opțiuni în Windows.

Asta e ridicol pentru că Windows 10 pare să fi fost dezvoltat pentru sisteme multi-display, pentru entertainment și gaming. Să nu poți spune “vreau ca sunetul de la aplicația X să fie redat pe ieșirea Y mi se pare o mare scăpare”.

Am găsit un program care face ceea ce zic eu mai sus. Se numește Audio Router și este gratuit; dacă-l utilizați, bifați și opțiunea de Soft Routing, că altfel de multe ori trebuie repornit streamingul pentru a reinițializa sunetul. Eu îl folosesc pentru a pune Twitch cu tot cu sunet pe televizor, ca să se uite Matilda, în timp ce eu mă joc ceva pe alt monitor, cu sunetul jocului redat în căști.

Ceva gen Audio Router ar trebui inclus direct în Windows.

O altă scăpare este clasicul Volume Mixer, de unde poți regla volumul fiecărei aplicații ce rulează. Este bun în teorie. Eu îl folosesc pentru a micșora volumul unor aplicații în anumite momente, de exemplu la editarea video, când doar tai și unesc clipuri pe baza imaginilor din ele și nu vreau să mă deranjeze sunetul lor în timp ce ascult și muzică, așa că dau Spotify mai tare și editorul video mai încet.

În practică, e mai greu de accesat (e ascuns la un click dreapta pe pictograma de volum din systray), iar fereastra care se deschide este foarte mică și necesită multă butonare pentru a face acele reglaje. Ar fi nevoie de o interfață mai mare, o fereastră mai mare, ușor de accesat și cu funcționalitate suplimentară de rutare.

Volume Mixer acum mai are o hibă: lipsa unei opțiuni de “fă-le pe toate egale din nou”. Dacă dai de sliderul unei aplicații mai sus decât volumul global, se modifică și acesta, iar restul aplicațiilor rămân în urmă. La un moment dat m-am luptat să mișc acele slidere pas cu pas ca să le pun egale.

    21 comentarii

  1. Asta ca sa nu mai spunem de varza pe care au facut-o cu bluetooth audio.
    Pur si simplu daca ai niste casti la care vrei sa folosesti si microfonul trebuie sa te multumesti cu calitate audio de telefon fix cu disc.
    https://www.howtogeek.com/354321/why-bluetooth-headsets-are-terrible-on-windows-pcs/

      (Citează)

    • Și apropo de asta, lipsa de standardizare pe laptopuri. Unele au doar ieșire de căști, altele au și intrare pentru microfon, altele au jack combinat TRRRS ca la telefoane (microfon și căști pe aceeași mufă). Mai bine ar ajunge la o înțelegere și gata, ca să poți folosi aceleași căști peste tot.

        (Citează)

    • Cred că asta e o limitare a Bluetooth, nu a sistemului de operare. Când selectezi căștile Bluetooth ca input acestea trec pe profilul HSP/HFP care e gândit pentru convorbiri telefonice, drept urmare și calitatea. Același lucru se întâmplă și pe MacOS cât și pe Linux, din ce țin eu minte.

        (Citează)

    • Problema la Windows e ca nu face switch automat. La Mac si la Linux nu stiu cum e, dar Androidul si iOS-ul se descurca sa faca asta cumva. Nu cred ca e mare branza, ca sistem de operare, sa te prinzi cand o aplicatie cere acces la microfon si sa comuti numai atunci pe tipul de device headset in loc de headphones.

        (Citează)

    • Laptopurile de business ( cele mai multe ) au ieșire cu o singura mufă, ca la telefon. Și calitate mai slabă a sunetului, de obicei.
      Alea ieftine, sau gaming, sau gaming wannabe, sau de maneliști au cu două, unele au chiar ieșire 5.1, pe care o rezolvi mai greu, cred, cu mufa aia unică.
      Iar eu, de exemplu, mă bucur de laptop cu mufă că telefonul, să nu mă plimb cu mai multe feluri de căști. Nu aș cumpăra altfel.
      Un tip care folosește laptopul pentru muzică cred că e de altă părere.

        (Citează)

  2. a trebuit sa dau un google sa vad ce e twitch. si daca tot am ajuns acolo m-am uitat si ce e fortnite.

    must be getting old.

      (Citează)

  3. Eu tot nu am reusit sa conectez castile Bose QC35 II prin bluetooth la PC. A functionat o singura data si dupa nu s-a mai conectat. Am un adaptor bluetooth de la Asus.

      (Citează)

    • Uita-te prin manualul de la casti, ar trebui sa aiba o modalitate de resetare a tuturor pairing-urilor. De multe ori nu e suficient sa stergi device-ul doar din windows, trebuie sa il convingi si pe el sa “uite” ca a fost conectat cu acel calculator.

        (Citează)

    • Pune-ti pe telefon aplicatia Bose Connect si de acolo poti reseta conexiunile. Eu am castile imperecheate cu vreo 10 dispozitive, de acasa si de la birou. Aleg intre ele fara probleme.

        (Citează)

  4. The Gadgetist: fortnite

    Eu am aceleasi casti, adaptor BT asus si se concteaza fara problema mereu.

      (Citează)

  5. faci un click pe butonul sound poti alege orice dispozitiv valabil pentru audio. Bluetooth, dac etc.

      (Citează)

  6. Nu neg problemele semnalate, mă mir că pentru mine nu sunt așa importante. Cum spune și me, poți alege device-ul pe care să iasă sunetul, acolo unde vezi speakers și săgeată în jos… Apoi ca să faci egale sliderele alea… le dai la maxim pe toate. Astfel le faci pe toate la același nivel și modifici doar masterul după.

      (Citează)

  7. Poate depinde de drivere insa eu am gasit in windows 10 ce zici tu, e drept ceva mai ascuns:
    in settings: https://prnt.sc/kzwnk4

    asa arata https://prnt.sc/kzwnvi

      (Citează)

  8. Foarte multumesc, Radu! Sufeream de mult din cauza asta.

      (Citează)

  9. the_real_blue

    29/09/2018 la 8:49 AM

    Mai există și soundswitch cu care poți asigna pe fiecare tasta o ieșire audio (dacă ai tastatură de “gheiming” îți poți pune pe tastele alea suplimentare …) și schimbi practic de la un buton…

      (Citează)

  10. În Volume Mixer-ul clasic, ca să le aduci pe toate la același nivel iei master-ul si îl cobori până la 0, apoi îl crești din nou…

      (Citează)

  11. Asta are cumva legătură și cu faptul că sunetul prin bluetooth când joc ( Bf 1 ) pe laptop, nu merge; trebuie să îmi pun căștile cu sârmă.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus