un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O mulțime de țări sărbătoresc centenarul în 2018

13 Sep 2018  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Eram în Cehia când am realizat că nu doar România sărbătorește centenarul marii uniri în acest an. Am rămas un pic dezamăgit. Credeam că măcar în acest aspect suntem unici, cu sărbătoarea noastră proprie și personală.

Nu știu de ce credeam asta. În fond, căderea Imperiului Austro-Ungar la finalul Primului Război Mondial a deschis calea independenței și a unificării pentru multe state, nu doar pentru România.

Cehii au și ei sărbătoarea lor:

De fapt, la finalul WW1 și-au declarat independența:

  • Cehia
  • Slovacia (ambele ca Cehoslovacia, până s-au împărțit în 1993)
  • Serbia
  • Slovenia
  • Croația

Ah, iar cum în 1918 și imperiile ruse și otomane s-au dus pe apa istoriei, și mai multe state au luat naștere sau și-au redobândit teritoriul sau independența:

  • Armenia
  • Georgia
  • Belarus (în 1917)
  • Polonia
  • Lituania
  • Letonia
  • Estonia

Ah, și Islanda a devenit națiune independentă de Danemarca în 1918.

Nu știu dacă toate țările de mai sus sărbătoresc ceva legat de vreun centenar acum în 2018, având în vedere că majoritatea au avut o istorie tumultoasă post-WW1. Germania nazistă și URSS-ul s-au băgat peste tot și harta Europei s-a modificat de multe ori, iar unele țări au trecut prin mai multe etape înainte de forma de acum. De exemplu, după ruperea Imperiului Austro-Ungar, Serbia, Slovenia și Croația au format întâi un regat al celor trei țări, ca apoi să facă parte din Iugoslavia și abia în 1991 să fie din nou declarații de independență.

Nu m-ar mira ca și austriecii și ungurii să sărbătorească una-alta în 2018, pe același principiu.

Pe subiectul centenarului, dar mai degrabă cel al României, s-a discutat mult și în episodul 254 din podcastul ICR, dacă vreți să-l ascultați pe Georgia Damian explicând diverse subtilități și amănunte mai puțin știute.

    15 comentarii

  1. Serbia era principat inca din 1815 si a fost recunoscuta in 1878 conform Wiki.
    Si btw, WWI a inceput cand AH a declarat razboi regatului Serbiei

      (Citează)

  2. Da , sărbătoarea României este proprie, unică și personală.Centenarynews.com prezină mai multe aspecte legate de ‘18-‘18 ;) .Cât despre Ungaria, centenarul lor ar putea fi foarte bine sărbătorit în ‘20 căci Tratatul de la Trianon a consfințit bazele teritoriale ale statului Maghiar modern.

      (Citează)

  3. “Gânduri” – am vizitat recent multe din țările mai sus-menționate.Anul centenar se bucură acolo de multe evenimente bine puse la punct și promovate, iar băncile naționale ale acelor țări emit bancnote și monede comemorative atât pentru colecționare cât și pentru largă circulație; Cehia are chiar un concurs național pentru designul bancnotei conenorative de 100CZK.
    Crezi că asemenea bancnote ar fi utile și’n România (mă gândesc în special la una de 20 Lei și una de 100 Lei)?

      (Citează)

  4. 1918 este al treilea cel mai popular an de dobandire a independentei. Topul arata cam asa:

    an nr tari
    1960 18
    1991 15
    1918 8
    1821 8
    1975 7
    1962 7
    1971 4
    1968 4
    1966 4
    1965 4
    1945 4

      (Citează)

  5. Add: Da , sărbătoarea României este proprie, unică și personală.Centenarynews.com prezină mai multe aspecte legate de ‘18-‘18 ;) .Cât despre Ungaria, centenarul lor ar putea fi foarte bine sărbătorit în ‘20 căci Tratatul de la Trianon a consfințit bazele teritoriale ale statului Maghiar modern.

    Stiu multi cetateni romani (din Harghita si Covasna) si unguri care, cand aud de Trianon, se trag la fata si incep sa se tanguie cum a fost sfasiata Ungaria cea mare la Trianon, si cum Transilvania le-a fost smusla cu japca…
    Eu le zic mereu cand povestesc cu ei ca depinde de unde alegi sa incepi sa-ti amintesti istoria…

      (Citează)

  6. În 1918 Krspets era în România!

      (Citează)

  7. Ungurii si austriecii nu sarbatoresc, ei comemoreaza Trianonul.

      (Citează)

  8. Tarile baltice sarbatoresc in mod deosebit suta lor de ani, se pregateau inca de anul trecut. Renovau, reabilitau, spalau si curatau tot ce se putea la cladirile vechi.

    Talinn si Riga pe o vreme insorita sunt de vizitat, Vilnius tot un Bucuresti mai curat si trist este.

      (Citează)

    • Mi-am propus un concediu / roadtrip pentru 2019: Cracovia – Vilnius – Tallin -Helsinki – Riga – Varsovia pentru la anul :) Cate 2-3 zile pentru fiecare oras.

        (Citează)

  9. Ce legătură are Marea Unire cu proclamarea independenței de către diverse state? Nu-s lucruri diferite? Sau in fine, centenar pentru evenimente diferite? …

      (Citează)

    • Nu chiar, este un centenar de la înființarea formei moderne a țării. Pentru unii a fost prin unire, pentru alții prin rupere din ceva mare și declararea independenței.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus