un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Povestea unui hangar de un miliard de dolari ridicat la Câmpia Turzii

28 Aug 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Un articol de pe Agerpress spune următoarele în titlu:

SUA ar putea desfăşura drone MQ-9 la baza de la Câmpia Turzii, unde au construit un hangar de un miliard de dolari

Un miliard de dolari un hangar? Cred că n-ar fi ajuns la această valoare nici dacă-l umpleau la final cu aur. Nici dacă-l executau cu Tel Drum.

Conform unui document al U.S. Air Forces Europe care listează proiecte de construcţii la Câmpia Turzii, noul hangar de 950 de milioane de dolari va putea găzdui drone de altitudine medie

[Construcția] a fost ridicată de o echipă de opt persoane a US Air Force între octombrie 2017 şi mai 2018, a declarat generalul de brigadă Roy Agustin, directorul de logistică al U.S. Air Forces, într-un interviu din 31 iulie.

Am intrat pe Defense News și am găsit articolul original. Iată o fotografie a hangarului de 950 de milioane de dolari:

Da, așa scrie și acolo: “the new $950 million hangar”. Așa scrie la străini, așa s-a tradus, că unde-i ordin, se execută cu plăcere de către redactorul român de știri (o echipă de trei persoane: “autor: Irina Cristea, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu”).

Autorul colectiv nu s-a gândit nici o clipă că poate e o greșeală de redactare în engleză, că o clădire de dimensiunea aceea n-are cum să coste 950 de milioane de dolari sau că, în fine, un hangar nu are cum să coste cât 10 avioane F-35 noi. Copy/paste, tradus, ridicat din umeri și trecut mai departe. Gândit probabil că se face de la alt nivel salarial în sus.

Dacă la Agerpress nu cunosc pe nimeni, de la cei de la Profit.ro, care au preluat și ei aceeași sumă, aveam ceva pretenții. Au modificat după încă o zi, dar URL-ul din link dovedește ce era acolo.

Drona MQ-9 Reaper este practic un avion de mici dimensiuni fără pilot. Are 11 metri lungime, anvergura aripilor de 20 de metri, poate zbura la 15.000 de metri, mai sus decât majoritatea avioanelor de linie, are o viteză de 300-400 km/h și o autonomie de 14 ore. Poate transporta diverse rachete și bombe la bord, dar la noi probabil că va fi utilizată neînarmată pentru misiuni de supraveghere a Mării Negre. Cel mai probabil, va fi pilotată direct din SUA.

    17 comentarii

  1. Dronele MQ-9 Reaper este un avion doar daca este mai putin de 50.

      (Citează)

  2. E cat buda de la Metro, sa moara Piti Satana!

      (Citează)

  3. Interesant este faptul ca acel hangar a fost ridicat de o echipa formata din 8 oameni. Oare cum ar arata Romania daca toti oamenii (bugetari etc.) ar fi cel putin pe jumatatea acestor 8 oameni :D

      (Citează)

  4. Poate-i pretul cu tot cu drone. Sau stii tu ce-i in subsolul lui? :)

      (Citează)

  5. Morala e ca se mai intampla si la case mai mari, DN e de obicei o sursa OK.
    Mai interesant at fi de stiut cat a costat/va costa hangarul pentru C-17.

      (Citează)

  6. 2x 14 = 28 de ore
    O drona in hangar una in aer :)
    2 drone+hangarul+spalarea de bani de 950 mil de euro

      (Citează)

  7. “Almost $25 million of that $40 million ………..
    The Air Force has already spent $5 million to repaint, repair and reseal one runway, as well as $950,000 on a new hangar that could be used to house drones like the MQ-9 Reaper.” https://www.defensenews.com/air/2018/08/27/in-its-bid-to-counter-russia-us-air-force-to-spend-40m-on-romanian-air-base/
    ce mai e in ziua de azi un 1 milion sau un miliard ?

      (Citează)

  8. Imi place cum ai sarit repede pe aia ca au documentare slaba, dar nu te-ai putut abtine sa faci o glumita fara sa gandesti macar o secunda.
    1 kg de aur azi = 40800$
    de 1 miliard de coco cumperi 24510kg aur.
    Densitatea aurului = 19300kg/m3.
    de 1 miliard de coco cumperi aprox 1,27m3 aur.
    Ori hangarul ala e foarte mic, ori ai facut scoala de arte.
    Ca inginer, ma simt jignit de aceasta gluma. Sa nu se mai repete!

      (Citează)

  9. 10 F35 noi au trecut de 1 miliard din 2012..

    Acu e peste 1,65 mld..

    (Nel 2001 il costo medio di acquisizione era stimato a 69 milioni di dollari; oggi è di 165 milioni -)

    Da’ comparatia e faina, chiar si cea cu aurul..ca e neprelucrat de la Rusia Montană..

      (Citează)

  10. repair and reseal one runway, as well as $950,000 on a new hangar that could be used to house drones like the MQ-9 Reaper.

      (Citează)

  11. Să mai aud pe careva că zice de panseluțele lui Firea. Ar trebui să luăm lecții.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus