un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

DiscuÈ›ia săptămânală cu Radu È™i Matilda – episodul 7 (despre bani, bugetul familiei È™i pensie)

29 Aug 2018  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

31 comentarii

Cineva ne-a întrebat la episodul anterior cum ne organizăm cu banii, așa că i-am răspuns acum, discutând cu Matilda despre cum ne organizăm bugetul, conturile, cardurile și de ce avem un sistem complex pus la punct.

Discuția a continuat apoi despre pensie și ce măsuri ar trebui să luăm de acum pentru ea. Eu am o nelămurire, nu înțeleg cum ar trebui să aleg o pensie privată de la X sau de la Y, din moment ce nici o companie nu-ți poate spune ce-ți va da pentru acei bani.

Ca și înainte, puteți asculta audio-only pe Podbean, dacă nu găsiți un motiv să vă uitați la imagini. Puteți lua de acolo și fișierul mp3 și să-l ascultați pe orice dispozitiv doriți.

Am pus emisiunea și pe Anchor.fm, dar o găsiți și pe Spotify, iTunes, Google Podcasts și alte servicii.

    31 comentarii

  1. La ai mei e similar cum zice Matilda. Ca maica-mea tinea “contabilitatea” banilor.

    La noi, eu tin contabilitatea pentru ca sunt mai atent la detalii decat partenerea.

    Si noi folosim ceva similar legat de cardul de credit. Doar ca il folosim pe cel de la raiffeisen vdf.

    Ce mi s-a parut ca nu ati spus in filmulet, e cum folositi chestiile cumparate “la comun”. Adica, inteleg ca fiecare pune pe cardul de credit ce a cheltuit. Dar daca numai unul din voi merge la cumparaturi? Cum faceti acolo? De exemplu, noi mai avem cont la o alta banca si punem o suma egala pe acel cont pentru cheltuielile astea, gen intretinere cumparaturi si alte cele.

      (Citează)

    • Daniel G: Dar daca numai unul din voi merge la cumparaturi? Cum faceti acolo? De exemplu, noi mai avem cont la o alta banca si punem o suma egala pe acel cont pentru cheltuielile astea, gen intretinere cumparaturi si alte cele.

      Nu ținem așa detaliat socoteala la chestii mărunte. La chestiile mari, gen mers la hipermarket, plătim alternativ.

        (Citează)

  2. Legat de cheltuielile comune fix asa facem si noi (acum ai mai auzit de cineva care face chestia asta :)) ). Contul cardului de credit e la mine, contul de economii e la sotie.

    Extra am investit si in ceva proiect de economisire / asigurare de viata.

      (Citează)

  3. Daca mai faceti o discutie legata e finante personale as fi si eu itneresat de doua chestii :D
    Ce pareri sau idei aveti legate de investitii, eu sunt in punctul ala in care am realizat ca degeaba ai un salariu daca nu faci o investitie cu banii, sa mai fie si o alta sursa de venit.
    Cum va descurcati cu veniturile din blog, cu raportarea lor la ANAF cu actele, drumurile pe la institutii etc. Sunt la inceput de drum pe freelancing si ma sperie ce citesc pe internet, casierite care nu stiu ce e cuvantul “blog” cand platesti impozitul pe venit, nu inteleg ce inseamna freelancer etc.

    Merciii

      (Citează)

    • Nu iti va spune nimeni niciodata cati bani face din blogging/vlogging. Doar daca sunteti shogori sau beti intr-o seara 3 navete cu bere si il tragi de limba. Sau amandoua.

        (Citează)

    • Cosmo: Ce pareri sau idei aveti legate de investitii, eu sunt in punctul ala in care am realizat ca degeaba ai un salariu daca nu faci o investitie cu banii, sa mai fie si o alta sursa de venit.

      O părere similară, dar nu avem bani de investiÈ›ii pe bursă/fonduri/afaceri, aÈ™a că sperăm la metoda clasică “ia un apartament È™i închiriază-l”

        (Citează)

  4. Noi avem un cont de economii comun plus un depozit in euro la banca. Pentru urgenta tinem si ceva cash in casa.

      (Citează)

  5. 1. Like the colours & the furniture
    2. Matilda e cute.
    3. Subiectele si ideile voastre sunt in general bune, dar se vede ca nu aveti experienta.
    4. Socat ca nu te intereseaza partea financiara aproape deloc… ( de ex. cate economii aveti).

      (Citează)

    • mc: 3. Subiectele si ideile voastre sunt in general bune, dar se vede ca nu aveti experienta.

      Păi mulțumim, dar zi și ce-ar trebui îmbunătățit.

        (Citează)

    • mc:
      4. Socat ca nu te intereseaza partea financiara aproape deloc… ( de ex. cate economii aveti).

      Ah, știu în mare ce economii avem: nu avem suficiente pentru planurile noastre, așa că nu-mi pasă prea tare de suma exactă. Când ne vom apropia de o sumă cu care putem face ceva, o să fiu mai interesat de subiect. Momentan punem bani în pușculiță și atât.

        (Citează)

  6. GabrielG:
    Nu iti va spune nimeni niciodata cati bani face din blogging/vlogging. Doar daca sunteti shogori sau beti intr-o seara 3 navete cu bere si il tragi de limba. Sau amandoua.

    Nu vreau sa stiu cat castiga din blog, vreau sa stiu cum se descurca cu hartogaraia. Declararea venitului din surse netraditionale in Romania, freelancing, fotografie, blog etc. Astfel incat sa nu fie probleme cu anaf-ul sau mai stiu eu ce institutie.

      (Citează)

    • Am contabilă pe care o plătesc pentru a depune declaraÈ›ii È™i pentru a calcula impozite È™i din astea. ÃŽmi spune cât am de plată È™i plătesc prin transfer bancar.

      Teoretic te poți descurca și singur, că nu-i complicat, dar dacă te complici și cu pensia și sănătatea ai mult de alergat și trebuie să înveți unde.

        (Citează)

  7. Mie imi place ca participa si pisicile la discutie :))

      (Citează)

  8. Radu, ai grija cu contul ala de economii, sa ai acces la el, macar in vizualizare.
    Acum sunteti proaspat casatoriti, dar pe termen lung va crea probleme daca ramane asa invizibil.

      (Citează)

  9. Veniturile le tinem separat, dar evidenta bugetului se face la comun, 1-2 ori pe luna (un excel pe drive). Tot atunci se trage linia sa vedem cat am economisit fata de luna precedenta, ce cheltuieli am avut, decidem ce ne permitem in functie de cheltuielile / veniturile extraordinare urmatoare.
    Nu vad utilitatea unui cont comun, cat timp amandoi suntem calculati cu banii nostri. Cumparaturile mari / investitiile mereu se discuta in prealabil si se fac dupa un sfat de familie, iar plata acestora (precum si a facturilor recurente) efectiv se realizeaza din unul dintre conturile personale, de regula unde s-a adunat o suma mai mare (asa se pastreaza o oarecare paritate).
    In asa fel amandoi detinem o minima independenta financiara (pur moral), necesara pentru a nu vorbi de finante decat atunci cand ne stabilim obiectivele urmatoare.

    Ce am observat ca functioneaza pe termen mediu / lung:
    1. Orice economie este buna. Daca ai pus 1 leu la ciorap luna asta este deja bine, asa iti formezi deprinderea de a fi atent cu banii tai. Data viitoare iti propui sa pui mai mult.
    2. Daca ea vrea o saptamana la mare, iar tu – o saptamana la munte, dar banii ajung doar pentru una din aceste vacante (sau orice alta cheltuiala de ambele parti), inseamna ca nu-ti permiti de fapt niciuna din aceste activitati. Lower your expectations.
    3. Economia / geopolitica / statul iti f*te planurile exact cand nu te astepti. Crize economice, fluctuatii de curs valutar, ROBOR, taxe revizuite – multe metode de a pune o afacere / investitie / venitul curent pe butuci. Trebuie sa fii mereu capabil sa te descurci cu maxim 50% din venitul obisnuit. De preferat sa ai pus deoparte bani cat sa stai 3-6 luni pe bara (in caz de venit 0).
    4. Telefon nou la abonament cu “doar” 50E x 24 luni nu este niciodata o oferta buna. Idem o cafea de “doar” 10 lei in fiecare dimineata. Orice cheltuiala recurenta se analizeaza raportata la un an (sau pe perioada contractata).
    5. Fara plati in rate, fara credit (decat doar cand nu se poate altfel sau ai beneficii majore). Banul jos, negociat un pret mai bun, profit! Daca nu ai buget sa cumperi un lucru cu banii jos (exceptie imobiliare & sanatate), nu ti-l permiti, treci peste. Ca vorbim de asigurari, de abonamente medicale, diverse servicii sau achizitii – pui cash pe masa si mereu poti scoate un pret mai bun. Un 5% de aici, alt 10% de acolo si se aduna bani de o vacanta la sfarsitul anului.
    6. Fara decizii pripite in privinta cheltuielilor. Ai stat nspe ani fara o drona / bicicleta electrica / tatuaj / catel ca la vecina de la 5? Mai pot rabda 2 zile pana iti dai sigur seama daca e o achizitie potrivita. Emotiile nu fac bine la buget. Oferte de nerefuzat nu exista.
    7. Poti sa dai cu imprumut doar atat cat nu-ti pare rau sa pierzi definitiv.
    8. Revizia anuala auto / la centrala termica / ITP / RCA / CASCO / abonamente medicale anuale / impozitele la stat nu sunt cheltuieli extraordinare, stii exact cand & cat te va costa. Incepi sa-ti pregatesti bugetul cu mult timp inainte.
    9. Vecinul este mereu mai bogat, are masina mai scumpa si casa mai inalta. Treci peste. Bucura-te de ce ai realizat tu, cat de putin nu ar parea la inceput.

      (Citează)

    • Bun comentariu.

      Referitor la existenta ofertei de nerefuzat: uita-te la Godfather si vei vedea ca exista.

        (Citează)

    • “Daca nu ai buget sa cumperi un lucru cu banii jos (exceptie imobiliare & sanatate), nu ti-l permiti, treci peste.”

      words of wisdom.

      nu are sens sa discutam de aia care-si fac credit pentru chestii gen televizor mai mare (daca or mai fi), dar ce s-a scris mai sus se aplica de exemplu in ceea ce priveste autoturismul, chiar daca multi vor spune ca e ok sa iei masina in rate.

      Nu e ok, masina se ia cu banii jos, altfel nu ti-o permiti.

      Exista o diferenta intre ce “poti” sa cumperi cu banii pe care ii ai si ce “iti permiti” sa cumperi cu banii pe care ii ai la un moment dat.

        (Citează)

    • Asa si mai voiam sa zic ca la imobiliare e ok sa iei credit doar pentru locuinta in care vei sta. Specula (sau “investitia” cum i se zice de obicei :-)) se face tot cu banii jos.

        (Citează)

    • Multumesc pentru acest comentariu

        (Citează)

    • Bun comentariu, mulÈ›umesc!

        (Citează)

  10. Si oamenii astia care vin cu idei bune merita cate ceva. Cine a propus subiectul? 🙄

    Hai sa ajungem la elefantul din incapere. Eu am tot 92kg, si, la fel ca si in cazul tau, partenera e way above my league. Bravo Radu!
    Uite un alt subiect bun de discutii! :)))

      (Citează)

  11. La ai mei se procedeaza traditional… din cate stie maica’mea.

      (Citează)

  12. Radule, fara sa fie cu suparare, daca cineva isi aloca 40 de minute sa se uite la filmuletul asta asteapta ca discutiile sa fie la un alt nivel. La routere esti profesor dar discutia asta a fost la un nivel infantil, in neconcordanta cu gesturile “grave” pe care le face Matilda.
    1. La pilonul 2 exista garantia contributiilor nete;
    2. Pilonul 1 nu are randament;
    3. Pilonul 3 nu este o sursa de venit, e o modalitate de economisire;
    4. Contributia la pilonul 3 e deductibila fiscal intr-o anumita limita;
    5. Veniturile din dobanzi, chirii sau investitii pe bursa sunt impozabile;
    Etc.

    Folosesti un Expense Manager?
    Aveti un buget lunar? Ai o strategie in ce priveste bugetul lunar (cheltuieli fixe/cheltuieli variabile)?
    Ai o idee despre rentabilitatea neta a unei investitii intr-un apartament?
    Cum iti protejezi economiile fata de fluctuatia valutara si inflatie?

    P.S. A mai salvat @benea din timpul pierdut.

      (Citează)

    • Gabriel: 1. La pilonul 2 exista garantia contributiilor nete;
      2. Pilonul 1 nu are randament;
      3. Pilonul 3 nu este o sursa de venit, e o modalitate de economisire;
      4. Contributia la pilonul 3 e deductibila fiscal intr-o anumita limita;
      5. Veniturile din dobanzi, chirii sau investitii pe bursa sunt impozabile;

      Nu văd cu ce-am zis noi ceva greșit apropo de cele de mai sus. Ca să-ți răspund punctual:

      1. mă bucur, dar nu mă temeam că dispare sau ceva.
      2. știu, am scris de multe ori despre pensii aici.
      3. eu o văd ca pe o sursă de venit la bătrânețe. În practică, orice modalitate de economisire este o sursă de venit pentru când ai nevoie de acei bani, nu?
      4. știu și asta, deși nu se știe pentru câtă vreme mai este deductibilă în limita a cei 400 euro.
      5. și plătim impozit la stat pentru chiria încasată, dar nu văd ce importanță are pentru discuție.

      Vezi că e o discuție relaxată între doi oameni, nu o emisiune financiară despre chichițele celor patru piloni. Noi am dezbătut suficient de mult și restul întrebărilor tale privind rentabilitatea imobiliarelor sau riscul valutar, dar nu intru în detalii acum.

        (Citează)

  13. Și la divorț cum faceți partajul dacă fiecare ați fost cu banii lui ?

      (Citează)

    • La căsătorie bifezi undeva că tot ce iei după căsătorie se va împărÈ›i la doi. Contează prea puÈ›in cine a plătit pentru ele sau cum aÈ›i făcut voi cu banii.

        (Citează)

  14. Cum sa faci sa ai o batranete linistita:
    0. O nevasta intelegatoare. Daca e mai destepta ca tine las-o pe ea la management…
    1. Expense Manager (gen Quicken, Money, Mint etc). Important de setup: un buget de cheltuieli personale limitat (tine minte ca o femeie are nevoie de un buget cu cel putin 30% mai ridicat decat al partenerului)
    2. Investiti de la primul salar, la fiecare salar, in actiuni (altele decat cele romanesti)
    3. Daca te face fericit o masina noua, e un obiectiv prea mic si costisitor. Cumparati real estate mai bine.
    4. Daca pica pleasca unei loterii sau mosteniri pe capul vostru, nu o tratati cu nepasare. Ganditi-va cat de greu e sa aduni bani si ce usor e sa-i risipesti
    5. Cu varsta, cheltuielile medicale cresc si nu pot fi evitate
    Astfel de sfaturi sunt de obicei ignorate exact de cei carora le sunt adresate. Din pacate in viata nu te poti baza pe noroc.
    Karma’s a bitch…

      (Citează)

    • Am încercat diverse soluÈ›ii de Expense Manager È™i n-a mers nici una. O să detaliez într-un articol de ce, că poate are lumea sugestii.

        (Citează)

  15. Merci :D

    nwradu:
    Am contabilă pe care o plătesc pentru a depune declarații și pentru a calcula impozite și din astea. Îmi spune cât am de plată și plătesc prin transfer bancar.

    Teoretic te poți descurca și singur, că nu-i complicat, dar dacă te complici și cu pensia și sănătatea ai mult de alergat și trebuie să înveți unde.

    nwradu:
    Am contabilă pe care o plătesc pentru a depune declarații și pentru a calcula impozite și din astea. Îmi spune cât am de plată și plătesc prin transfer bancar.

    Teoretic te poți descurca și singur, că nu-i complicat, dar dacă te complici și cu pensia și sănătatea ai mult de alergat și trebuie să înveți unde.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus