un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: purificator de aer Sharp FP-F30EU, un model entry-level

4 Jul 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

39 comentarii

Sharp a lansat recent în România o seria nouă de purificatoare de aer, iar eu am testat unul pentru câteva zile așa cum m-am priceput mai bine. Purificatorul este un aparat portabil ce recirculă aerul din cameră, eliminând din el particule de praf, alergeni, spori de mucegai, fum de țigară și alte particule ce-ți pot strica zen-ul.

Modelul testat de mine este Sharp FP-F30EU, dotat cu tehnologia Plasmacluster, pe care Sharp a introdus-o în anul 2000 pe astfel de echipamente. Plasmacluster produce particule ionizate care sunt răspândite în aer și contribuie suplimentar la purificarea și îndepărtarea unor contaminanți, ionii “agățându-se” de aceste particule și grăbind descompunerea lor.

Cui îi trebuie un purificator de aer? Probabil că în primul rând persoanelor alergice, astmatice, celor ce locuiesc în zone cu mult praf (de exemplu pe lângă marile bulevarde sau pe lângă șantiere), fumătorilor, celor “intoxicați” de diverse mirosuri ce intră de la vecini, celor cu bebeluși ce doresc să-i asigure acestuia un aer cât mai curat șamd. Să nu uităm că Bucureștiul este un oraș foarte poluat, iar poluarea scade direct speranța de viață.

Specificații Sharp FP-F30EU:

  • ventilator cu trei trepte de putere și funcție Somn
  • activare/dezactivare tehnologie Plasmacluster
  • filtru HEPA inclus
  • recomandat pentru camere de aproximativ 21 metri pătrați
  • dimensiuni 46 x 40 x 18 cm, greutate 4 kg
  • consum maxim 51W

Preț: în jur de 1.000 lei, încă nelistat.

Nu sunt multe de spus pentru că dispozitivul este simplu de utilizat, cu doar câteva butoane de control, “magia” lui întâmplându-se prin sistemul de filtre și ionizare.

Instalarea este simplă. Filtrul HEPA vine sigilat într-o lungă, așa că trebuie scos capacul din spatele purificatorului, scos filtrul din pungă, montat la loc și asta e tot. Există un loc unde puteți scrie data instalării filtrului HEPA, ca să-i țineți evidența. Producătorii recomandă schimbarea filtrului la fiecare doi ani.

Poate fi poziționat oriunde în cameră, dar se recomandă să nu fie lipit de perete, ci ținut la vreo 30 de centimetri de acesta și pe o suprafață plană, că altfel ventilatorul din interior l-ar putea face să vibreze ușor.

Operarea purificatorului este la fel de simplă. Aparatul are doar 4 butoane dispuse într-un mic panou de control în partea de sus.

  • Start/Stop pornește și oprește sistemul.
  • Turația ventilatorului poate fi reglată între Sleep, Mediu și Maxim
  • Plasmacluster on/off pornește și oprește această tehnologie
  • Clean Ion Shower este un buton ce determină pornirea unui curent mai mare de aer și eliberarea de ioni în acesta, un fel de mod de “forță”.

Am rămas impresionat de cât de silențios este purificatorul FP-F30EU. Pe turația Sleep abia îl auzi, poți dormi lejer cu el pornit (iar o combinație de butoane poate stinge unele LED-uri de pe panou ca să nu deranjeze în noapte), iar pe Mediu și Maxim nu va deranja, mai ales dacă funcționează și televizorul sau altă sursă de sunet prin cameră.

Cele trei trepte ale ventilatorului îl ajută să circule 60 metri cubi pe oră pe cea mai mică și 120 și respectiv 180 mc/h pe următoarele două.

Mai multe detalii despre tehnologia de filtrare, care este duală: filtru HEPA și sistemul Plasmacluster. HEPA este un acronic pentru High Efficiency Particulate Air, un filtru făcut din fibre ce rețin peste 99,97% dintre particulele mai mari de 0,3 micrometri ce trec prin acesta. Cum ar fi, reține o mulțime de particule, deși și mai multe sunt ceva mai mici de atât și îi vor scăpa. Filtrul HEPA este considerat consumabil, trebuie periodic curățat și înlocuit la doi ani.

Plasmacluster este o tehnologie Sharp ce eliberează ioni de ambele tipuri, ioni produși din vaporii de apă ce se găsesc oricum în aer. Cu alte cuvinte, purificatorul nu necesită vreun “combustibil” și nu are consumabil la acest capitol. Ionii aceștia, odată eliberați în aer, (sunt inofensivi pentru oameni, desigur) găsesc diverse particule nedorite și ajută la descompunerea lor, eliminându-le din aer.

Îmi este ceva mai greu să zic cât de performant este purificatorul pentru că nu am fum sau mirosuri în casă, nici nu sunt alergic la ceva ca să-mi dau seama dacă m-a ajutat sau nu. Perceptual, aerul pare mai curat, asta e ușor de sesizat. În ce privește reducerea numărului de particule, aici Sharp avansează diverse cifre despre cum purificatoarele lor opresc peste 80%, uneori peste 90%, din spori de mucegai, particule de praf și alte bacterii, iar testele se fac în laboratoare independente.

Inclusiv suprafața recomandată a camerei, acei 21 de metri pătrați, este calculată pe baza unui standard japonez de testare numit JEM 1467 și care spune în cât timp trebuie filtrate un anumit număr de impurități din aer.

Consumul energetic mi se pare bun, 51W pe turația maximă a ventilatorului, 13W pe modul Sleep. Pe turația maximă, asta înseamnă un cost de aproximativ 0,6 lei la 20 de ore de utilizare. Pe modul Sleep, înseamnă 0,6 lei la 76 de ore de utilizare continuă.

Întreținerea este și ea foarte simplă. Folosind un aspirator, poate cu o perie moale atașată în vârf, se curăță capacul din spate și una dintre părțile filtrului HEPA. Producătorii nu recomandă ca acesta să fie spălat.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Greutate redusă, ceea ce-l face ușor de mutat rapid prin casă.
  • Silențios.
  • Consum mic.
  • Butoane ușor confuze, trebuie citit manualul cu atenție.

CONCLUZIE

Sharp FP-F30EU este un model entry-level în gama purificatoarelor, având în vedere că alte modele includ mai multe filtre și funcții mai complexe, dar un entry-level ar putea fi exact ceea ce trebuie în casele multor interesați de un astfel de echipament. Singurul dezavantaj real este cel specific purificatoarelor de aer: sunt foarte scumpe.

Preț: în jur de 1.000 lei, încă nelistat.

    39 comentarii

  1. Boss, mai bine il dadeai si tu cuiva care are nevoie sa-l testeze. Ca asa, nu ma ajuta nimic ca imi zici de butoane si de functiile sale, pe care pot sa le citesc oricum pe site-ul producatorului.

      (Citează)

    • E bine şi aşa, acum sincer: dacă nu ai probleme de alergie şi copii mici, tu l-ai cumpăra doar pentru purifiarea aerului?

        (Citează)

  2. Eu de exemplu stau la casa in Bucuresti. Langa mine se construieste un bloc.

    PLIN DE PRAF. Nu au protectie pe fatada, se arunca chestii de la etajul trei, vezi nori de praf. Faci curat si speli, peste cateva zile dai cu degetul si e iar praf. Mi-e groaza de toate electronicele pe care le avem, stau cu tubul de aer comprimat o data la saptamana.

    Un astfel de scenariu e indicat pentru testarea functiilor aparatului. De ce nu testezi practic? Intr-o camera, fa praf. pune mostre de test, vezi unde se depune, cat se depune inainte/dupa, etc.

      (Citează)

    • Și cum măsor exact cât praf a fost reținut? Nu poți face teste bune fără un laborator de testare, iar laboratoarele de testare nu fac review-uri. Dacă ai nevoie să știi cât praf reține, poți să crezi site-ul producătorului, că de obicei nu minte.

      Un astfel de dispozitiv nu poate fi testat competent pe site-uri uzuale. Mi-am dat seama de asta încă de când mi s-a propus să-l testez și știam de atunci că-i voi face o simplă prezentare.

        (Citează)

  3. Cosmin:
    E bine şi aşa, acum sincer: dacă nu ai probleme de alergie şi copii mici, tu l-ai cumpăra doar pentru purifiarea aerului?

    De ce e? Am probleme de alergie si vreau sa stiu daca chiar isi indeplineste scopul principal, de a curata aerul.

      (Citează)

  4. A oprit ceva din blana/puful de pisica?

      (Citează)

    • Da, rămâne în plasticul din spate sau în filtru, dar trebuie curățat des acesta. Plus că părul de pisică nu circulă prin aer ca să-l prindă așa ușor purificatorul, tot un aspirator este mult mai bun acolo.

        (Citează)

    • Al pisicilor mele zboara prin toata casa, pentru ca nu stau la periat… (Iar eu am descoperit, la 6 ani dupa ce mi-am luat pisici, ca sunt alergica la ele.)

        (Citează)

    • Si până la urmă nimic nu bate foarfeca. De fiecare dată aștept vremea tunsorii, să nu mai văd plutind smocuri de păr prin casă. Și mâțelor (mele) le place cu blana mică vara, simt mult mai bine mângâierile și nu se mai lăbărțează cu totul pe gresie.

        (Citează)

    • Unul dintre ei a fost tuns anul trecut, dar celalalt face foaaarte urat la veterinar si nici la noi nu sta. Asa ca imi fac stocul de Xyzal si imi curat in fiecare seara patul cu rola de scame…

        (Citează)

    • Tunsul rămâne sfânt.

      Ia-ți mănușă din aceea de curățat blana de pe pat, e mai bună decât rola de scame. Sunt niște mănuși cu cleme precum cele din benzile cu arici.
      http://www.zooplus.ro/shop/pisici/igiena_ingrijire_pisici/indepartare_par/316108

      Pisicile se obișnuiesc în timp cu tunsul. Și mai bine o chinui un pic acolo până o tunde decât să suferi tu de alergie.

      Mai sunt aspiratoare speciale pentru animale, cu periile și motorul optimizat pentru a trage blană astfel încât să nu se blocheze rapid. N-aș putea recomanda vreunul, însă.

        (Citează)

  5. Problema nr.1 la astfel de echipamente este sa gasesti filtru de schimb, de exemplu, la 4 ani dupa ce l-ai cumparat. Eu stiu ca dpdv legal trebuiesc asigurate consumabile 5 ani. Daca cine il importa nu are succes cu vanzarea si dupa un an sisteaza afacerea…..Am patit-o cu un purificator de aer Vortex cu ionizare si filtru cu granule de carbon activ care era foarte bun, absorbea mirosul de mancare, de fum de tigara etc. Super pret cca. 240 lei. La 2 ani nu s-au mai gasit consumabile.

      (Citează)

    • Parerea mea este ca e simplu de rezolvat. Ai cumparat aparatul, ti-a placut, ti-ai facut stoc de consumabile.

      In cazul acestui purificator, filtrul se schimba din 2 in 2 ani. Cumperi 4 filtre + cel din pachet => 10 ani aparatul functioneaza 100% (daca nu se strica intre timp).

        (Citează)

    • Și până la urmă cred că poți rezolva cu Amazon sau alte rețele mari de distribuție, iar la un service autorizat sigur pot aduce. Că nu-l găsești pe magazinele online uzuale e altă treabă.

        (Citează)

  6. Iona:
    Si până la urmă nimic nu bate foarfeca. De fiecare dată aștept vremea tunsorii, să nu mai văd plutind smocuri de păr prin casă. Și mâțelor (mele) le place cu blana mică vara, simt mult mai bine mângâierile și nu se mai lăbărțează cu totul pe gresie.

    Ba da. Piatra bate foarfeca.

      (Citează)

  7. Jen:
    Unul dintre ei a fost tuns anul trecut, dar celalalt face foaaarte urat la veterinar si nici la noi nu sta. Asa ca imi fac stocul de Xyzal si imi curat in fiecare seara patul cu rola de scame…

    Dar de ce nu mergi la sursa problemei? Câte o injecție mică ambelor pisici și au scăpat de stres.

      (Citează)

  8. Fara teste concrete legate de calitatea aerului inainte si dupa, nu raman cu nimic. Putea fi la fel de bine review la un aparat psihotronic.

      (Citează)

    • +1
      Macar nu-l mai numi “review”, ci “mi s-au oferit bani/ alte chestii ca sa scriu despre asta si am decis sa accept”.

        (Citează)

    • Nu mai fitz hateri mah leprelor, sintetz gelosi pe banu muncit de radu

        (Citează)

    • Bani? Aș vrea eu.

      Cred că exprimarea pe care o căutați este “mulțumim că ai consumat câteva ore ca să ne arăți măcar câteva detalii despre aparat, ceea ce este mai mult decât putem afla de pe alte site-uri”.

        (Citează)

  9. Ar fi ideal ca cititorii sa recomande alternative testate deja.

      (Citează)

  10. e cu ioni, face bine!!
    ioni peste tot, nebunie

    Sol:
    Fara teste concrete legate de calitatea aerului inainte si dupa, nu raman cu nimic. Putea fi la fel de bine review la un aparat psihotronic.

      (Citează)

  11. eu am un model de la Rowenta si sunt f multumit, am mai putin praf in casa decat inainte, sper sa am si mai putine microparticule (traiesc intr-un oras mult mai poluat decat Bucurestiul). dupa review-urile de la modelul lor, se pare ca am.

    o remarca importanta apropo de poluare, de fapt f importanta: daca nu ventilati zilnic casa, aerul interior va fi INTOTDEAUNA mai poluat decat cel exterior (*). daca stai cu geamul inchis, un filtru ca acesta nu va reusi niciodata singur, spatiul trebuie aerat zilnic.

    (*) – mai ales daca mobila voastra e exclusiv facuta din aglomerat de lemn tip ikea si mochete din plastic, nici nu vorbim de animale de casa, plante sau alte distractii.

      (Citează)

    • asa, modelul e asta : Rowenta PU4020F0.
      are 4 filtre: de praf, de miros (cu carbune), microparticule (HEPA) si un filtru pentru formaldehida, unul din cei mai mari poluanti la interior. (apropo de mobila Ikea).

      PS: radu zice ca se curata Hepa, pe documentatia de la filtrul meu zice sa nu-l cureti > se arunca. iar daca esti alergic la tot ce zboara prin aer nici nu prea ar trebui sa il atingi, e practic un concentrat de mizerii.

        (Citează)

  12. GabrielG:
    Chiar. Cu pentobarbital.

    Exact. Problem solved.

      (Citează)

  13. Pare un aparat bun, ma intereseaza mai mult pentru fetita mea, l-a incercat cineva?

      (Citează)

  14. Cum arata filtrul la sfarsitul testului, era la fel de alb?

      (Citează)

  15. Îmi plac ca toți au tehnologii revoluționare când tot filtru de cărbune e peste tot.

    Eu am ceva ce se cheamă Clean Air și e pentru 80 m2 și când fac grătar și intră fumul în casă dispare cu totul. Aproape că poți să fumezi lângă el ca scoate mirosul super rapid. Mai are ceva lampă UV ce cică omoară bacteriile. Cam asta m-ar interesa la un review de genul nu ce pretinde producătorul. Dacă scoate sau nu scoate mirosurile. Ca praf știu că e uitându-mă la plasa de țânțari nu dând 1000 de lei :)

      (Citează)

    • Acesta nu are filtru de cărbune :P

      Cu mirosuri n-aș putea să te ajut, e un termen relativ și greu de măsurat cantitativ, iar la mine în casă nu prea fac miros :P

        (Citează)

  16. Există aparate de măsurat concentrația de particule (praf) din aer, și fără așa ceva orice test e f. subiectiv, e aproape imposibil să-ți dai seama că “e mai puțin praf”.

      (Citează)

    • De asta e păcat că a murit presa profesionistă. Ăia își permiteau să facă texte la laborator și aparate de măsură, că încasau și bani pentru ele.

        (Citează)

  17. Primul rezultat la o căutare pe Google după Sharp FP-F30EU? Acest articol!

      (Citează)

  18. Imi place in mod deosebit cum chestii care costa 170 de euro afara, la noi ajung sa coste peste 210 euro. Inca un pic si costa cu 25% mai mult, pentru ca Romania e tara cu locuitori bogati, nu ca nemtii din Germania, niste saraci.

      (Citează)

  19. Nu stiu de ce as da banii pe chestia asta, cand aspiratorul face aceeasi treaba.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus