un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

PC Garage devine al doilea cel mai mare magazin online IT&C

9 Jul 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Un moment important a avut loc recent în comerțul românesc: PC Garage a întrecut CEL în clasamentul cifrei de afaceri, devenind al doilea magazin online IT&C din România la acest capitol.

Clasamentul arată acum în modul următor:

 • eMAG – 2.580 milioane lei
 • PC Garage – 261,4 milioane lei
 • CEL – 255 milioane lei
 • Quickmobile – 178 milioane lei (cifre din 2016)
 • (Elefant – 130 milioane lei)
 • F64 – 122 milioane lei
 • evoMAG – 82 milioane lei
 • Ideall – 81 milioane lei

PC Garage a crescut constant în anii anteriori, adăugând aproximativ 50 de milioane de lei în fiecare an (166 milioane în 2015, 214 milioane lei în 2016), o creștere anuală de peste 20%, peste media pieței. Mi se pare un rezultat impresionant având în vedere că PC Garage vinde totuși un număr mic de game de produse, în special IT&C, în timp ce alte magazine (inclusiv CEL) s-au dus deja spre segmentul “electro-IT”, adică incluzând și o gamă largă de electrocasnice mici și mari.

CEL, de fapt, a dezvoltat și un sistem marketplace asemănător cu cel eMAG, deși nu știu cum merge. CEL a avut o creștere anuală mai mică decât a lui PC Garage; evoMAG a redus cifra de afaceri cu vreo 2 milioane de lei față de anul anterior. F64 a avut o creștere de sub 1%. Quickmobile nu a publicat bilanțul pe 2017, așa că cifrele sunt de acum un an.

Ideall este o surpriză plăcută. Magazin specializat pe electrocasnice, cifra de afaceri în ultimii ani arată ceva de genul 37, 61 și acum 81 milioane lei și respiră în ceafa lui evoMAG, care are awareness în piață și game de produse mult mai dezvoltate.

Am vorbit mai sus despre magazinele online. Lider al pieței electro-IT din România rămâne grupul Altex-Media Galaxy cu o cifră de afaceri de 3,28 miliarde de lei în 2017, dar probabil cu 70-80%  din vânzări făcute în magazine, în rețeaua brick & mortar. Concurentul Flanco a încheiat anul cu 983 milioane de lei, în creștere cu 7% față de anul anterior.

Luând în considerare și operațiunile din alte țări, cea mai mare companie electro-IT de la noi rămâne eMAG (sau mai bine spus Dante Internațional, cum este înregistrată oficial), cu afaceri de 4,06 miliarde de lei în România, Bulgaria, Ungaria și Polonia. S-ar putea să fie ultimul an în care o mai numesc electro-IT, având în vedere că vând de toate. Devine mai ușor de realizat ce colos este Altex-Media Galaxy, care vând doar electro-IT de 3,28 miliarde de lei.

Am pus în paranteză Elefant pentru că ei n-au legătură prea mare cu domeniul IT&C, dar am vrut să raportez cifra lor de afaceri la întreg contextul. Ar fi fost interesantă o comparație între ei și Fashion Days, dar ultimii sunt acum parte din Dante Internațional și nu știu cât reprezintă ponderea din total.

Sper că n-am uitat pe nimeni din listă.

  10 comentarii

 1. Are cel mai ieftin chromecast și cu transport gratuit zilele astea…

    (Citează)

  • PCG are transport gratuit la orice comanda, daca platesti cu cardul. (in fine, ei ii zic ramburs gratuit, dar conteaza doar ca achiti cat costa produsul si atat).

     (Citează)

  • @kopa: ms.. pe mobil nu se pot vedea nici ofertele care defileaza pe desktop… nu stiam…

     (Citează)

  • in schimb reducerea este absolut mincinoasa. de vreo 3 luni am produsul intr-un bookmark (l-am cumparat luna trecuta de la emag cu 179 ron – ridicare din showroom) si a fost permanent in 170-190 ron cu diverse alte sume “taiate”. sa spuna acum ca e redus de la 260 ron e pura caterinca

   ps. inca vad serviciul de “testare produs” cum naiba de rezista, cine e atat de idiot sa comande la 59 ron testare produs pentru ceva care costa 150 ron? iar testele sunt absolut cretine – la monitor testul se refera la pornire si daca e imaginea centrata – nicio vorba de pixeli morti, sau alte traznai – si dai 59 ron pentru ce? ca il scoate din cutie si baga un cablu in el sa vada ca porneste – for what?

   singura chestie care imi placea la pcgarage era ca vindeau produse A-Data in timp ce emag nu aducea deloc, asa ca i-am folosit de cateva ori dar nu am fost entuziasmat de nimic

     (Citează)

 2. Anul trecut cand am luat xiaomi-ul de la ideall ma gandeam ce magazin de cartier dubios mai sunt si aia :).

    (Citează)

  • Pcgarage merita sa fie sus, pe langa comenzile individuale am luat pe startup nation si au fost exemplari: acte, comenzi, contracte, consultanta. Profesionisti. Asta comparand cu cel si evomag, care raspundeau greu sau deloc.
   Iar la Ideall cand am luat frigider de exemplu (ca doar la ei am gasit ce vroiam eu) i-am cautat pe mfinante sa vad cifra de afaceri si alti indicatori, asa ca nu ma surprinde prezenta lor in top, au crescut treptat.

     (Citează)

 3. Ar trebui inclus si profitul, sa vedem cam cu ce adaosuri umbla oamenii.

    (Citează)

  • Nu o sa te ajute foarte mult. Au 2-3% la telefoane + CN pe % din vanzari pentru marketing sau alte asemenea si 20-70% la accesorii.

     (Citează)

 4. Pcgarage sunt ok, cu doar 2 lucruri enervante: taxa de interchange daca platesti oricum altfel decat prin OP pt. comenzile pe persoana juridica(eu n-am mai vazut asta la niciun alt magazin), si faptul ca de cand au fost cumparati de Emag folosesc Depanero pentru service/ garantie.

    (Citează)

 5. Marketplace-ul cel este pe acelasi principiu ca si la emag, diferenta o face implementarea execrabila. Lucrez cu amandoua constant si daca la emag tot mai se lucreaza si apar modificari, la cel de cateva luni de cand s-a dat drumul, tot foarte slab este, cu lucruri elementare lipsa.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus