un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Culmea parcării: să pretinzi că mașina este păzită ca să nu-ți mai ridice alții ștergătoarele

21 Jun 2018  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Dacă sunteți din București și umblați prin intersecțiile aglomerate ale orașului, sigur ați văzut mașinuțele care fac reclamă joburilor la videochat. Sunt diverse Smart-uri și chiar și un X6, vopsite portocaliu și inscripționate cu “vino acum să câștigi 5.000 de dolari pe lună”, parcate de obicei la Piața Victoriei, în față la ASE, la Unirii, la Timpuri Noi lângă facultatea de acolo șamd.

Ca paranteză, nu mă deranjează industria videochat-ului. Mi s-ar părea ciudați oamenii care se uită la pornografie, dar au ceva împotriva videochat-ul și le înjură pe femeile care fac asta. Mai bine te dezbraci în fața camerei decât noaptea pe stradă.

Mă deranjează parcarea mârlănească a acestor mașini, în intersecții, pe trecerea de pietoni, în locuri unde parcarea nu este permisă. Și, dincolo de asta, mașinile din imagine au atins un nou nivel de mârlănie: pe ele au apărut niște mici autocolante pe care scrie “autovehicul supravegheat video”.

Probabil diverși cetățeni ridicau ștergătoarele, dădeau un șut mașinilor sau puneau afișe cu “blocați strada ca să angajați curve”, cum am văzut pe net (de unde și paranteza de mai sus). Așa că, în loc să le mute de unde blochează străzile și trotuarele, au pus pe ele echivalentul mesajului “ia aveți grijă, că sunt păzite!”

Așa îți dai seama și cât de nepăsătoare este primăria la problemele mărunte ale orașului. Înțeleg că parcarea mașinilor în locuri nepermise este tolerată pentru că e imposibil să ridici sau să sancționezi zeci de mii de șoferi în fiecare zi, mai ales fără locuri de parcare în oraș, dar ei tolerează și blocarea străzilor și a trotuarelor în scop publicitar, fără a se plăti vreo taxă în acest scop, și ignoră această problemă de luni de zile.

Într-o lume normală, măcar acest comportament ar fi rapid sancționat, mașinile ridicate și livrată o amendă generoasă livrată proprietarilor, a doua zi trimis un control la respectiva firmă pentru a-i verifica dacă au contabilitatea în regulă și stingătoarele de incendiu la locul cerut de normative. Într-o lume normală…

Chiar cred că pe străzile orașului nostru poți face ce vrei tu, autoritățile nu se vor sesiza niciodată.

    24 comentarii

  1. Acum vine intrebarea: ai facut vreo sesizare la autoritati legat de masinile alea parcate neregulamentar? Inainte sa ne plangem/lamentam e bine sa si actionam.

      (Citează)

    • Eu am facut la brasov pentru alea cu anunturi de vanzare pe ele, parcare in statie de autobuz.

      2 ani mai tarziu inca sunt acolo.

        (Citează)

  2. Eu nu mai pot sa postez pe pagina de fb a primaritei capitalei, mi-au blocat contul pentru ca am rugat-o sa faca si urmatoarele fapte bune:
    – spalat masinile RATB-ului
    – curatat Bucurestiul de mizerie
    – rezolvat traficul, cum a promis de altfel
    pentru ca dupa evenimentul organizat pentru Simona Halep, d-na Firea s-a plans ca faptele ei bune nu raman nepedepsite.

    Mandra exponenta a mizerabililor din PSD…

      (Citează)

    • Pai ia vezi ca in SUA s-a stabilit ca nu pot sa iti dea block pentru ca e pagina de interes public si astfel iti ingradesc niste drepturi (la libera exprimare), Da stiu, e SUA, bla, bla, dar nu ar fi rau sa se puna in discutie aceasta.

        (Citează)

  3. In unele tari care au mari probleme cu aglomerarea trebuie sa faci dovada ca ai loc de parcare autorizat pentru a detine un autoturism. O astfel de lege nu cred ca este prea greu de implementat. Nu aruncati cu pietre ca nu sunt locuri de parcare si bla bla. In acest oras este imposibil sa construiesti parcari astfel incat sa fie comod pentru fiecare sa ajunga la masina. In locul unei parcari prefer sa am un parc si sa imi tin masina in afara oeasului pentru cazurile cand am nevoie sa calatoresc in alta localitate.. pentru cumparaturi exista serviuciul Bringo care iti aduce cumparaturile acasa pentru suma de 20 de lei, asa ca nu mai putem justifica necesitatea unei masini pentru cumparaturi.

      (Citează)

    • Bringo nu inlocuieste complet mersul la supermarket. Eu de exemplu am comandat de 2-3 ori si de fiecare data desi am discutat telefonic tot erau produse gresite. Plus ca nu gaseseai chiar tot ce este in hipermarket si in aplicatie.

      Daca s-ar baga treaba cu loc se parcare obligatoriu s-ar gasi cativa dezvoltatori sa faca niste locuri de parcare la suprapret.

        (Citează)

  4. cam asa ar trebui procedat si la noi : https://www.youtube.com/watch?v=yPSS9t8UE4E

    Cine se baga ?

      (Citează)

  5. Pai ti-ai pus problema ca poate patronul acestui business are ceva prieteni pe la primarie?

      (Citează)

  6. totusi, trebuie sa ai doctorat in onanism ca sa dai bani la videochat…

      (Citează)

  7. Hahaha…stickerele alea au apărut după ce cele două smarturi de la AFI au fost acoperite cu stickere gen “ai parcat ca un bou” dar așa mici ca și alea cu supravegherea video…mici și muuuuulte.

      (Citează)

  8. idea e sa raporteze lumea, daca din 100.000 oameni care or fi trecut pe acolo macar xx% faceau reclamatie, se luau actiuni stai linistit.

    user:
    Eu am facut la brasov pentru alea cu anunturi de vanzare pe ele, parcare in statie de autobuz.

    2 ani mai tarziu inca sunt acolo.

      (Citează)

  9. “Mai bine te dezbraci în fața camerei decât noaptea pe stradă”

    Alea mai scumpe au camera, nu se dezbraca pe strada. Eu zic ca merita sa faci investitia.

      (Citează)

  10. Dude penultimul paragraf se termina abrupt rau de tot. Intr-o lume normala nu vine fiscul peste tine doar pentru niste contraventii in trafic.

    Also, nu cred ca exista cadru legal pentru amendarea selectiva a masinilor “plantate” pe post de panou publicitar.

    Inteleg si sunt de acord cu spiritul articolului dar pare ca nu te-ai relaxat suficient in concediu :)

      (Citează)

  11. si aia care ridica stergatoare ar trebui sanctionati pentru vandalism.

    la unele modele de masini (de ex cele din grupul VAG) cand ridici stergatoarele razuiesti si niste vopsea de pe capota si e posibil sa le strici si mecanismul, pentru ca stergatoarele nu pot fi ridicate din pozitia lor normala de stationare, trebuie sa fie miscate mai intai spre mijlocul parbrizului.

    deosebit de magari sunt aia care iti ridica stergatoarele pentru ca ai parcat pe ceea ce considera ei ca e locul lor dat de dumnezeu, doar pentru ca acolo parcheaza ei de obicei.

    cat despre subiectul in sine, macar astia cu videochat-ul lor parcheaza pe strada.

    in unele locuri in schimb nu numai ca se parcheaza pe trotuar, dar se si MERGE cu masina pe trotuar, printre pietoni (de ex in Piata Romana, dar si la mine in zona am vazut asta)

    am citit chiar ieri pe FB un caz in care un copil mic a fost lovit de o masina la Romana in timp ce se afla pe trotuar, cu mama lui de mana.

      (Citează)

  12. Nu stiu cum e in Bucuresti, dar la mine in oras se face o plangere on-line la politia locala. Am facut lucrul asta, cu tot cu poze. Mi-au raspuns ca s-au constatat cele reclamate si au dispus mutarea masinii + amenda. Ce-i drept, a doua zi masina nu mai era.
    Asadar, in Bucuresti nu se pot depune astfel de reclamatii la o institutie?

      (Citează)

    • Faci plangere daca ai pentru ce. In cazul de mai sus, cred ca cel putin 1 masina sta pe trecerea de pietoni. Nu am nimic impotriva mesajelor de marketing de pe masini, dar sa fie parcate regulamentar si cu bun simt (pentru cele de pe trotuar). Altfel, nu as avea nicio retinere sa-i alterez stergatoarele sau oglinzile. Da, trebuie practicat acest sport daca blochezi caile de acces sau nu lasi spatiu suficient pentru cei in scaune cu rotile (sau carut pentru copii).

        (Citează)

  13. legat de asta cu ai masina daca ai loc de parcare, la noi (sectorul 3) e invers :))
    tre sa ai masina ca sa ai loc de parcare.
    cand depui cererea pt loc de parcare, iti cere datele masinii si e obligatoriu sa fie inmatriculata in sectorul 3.

      (Citează)

  14. Am un comentariu in moderare cu cadrul legal pentru amendare.
    Cautati pe google: “precum şi parcarea sau staţionarea vehiculelor utilizate în scopul desfăşurării unor activităţi comerciale pe domeniul public al municipiului Bucureşti, ”

      (Citează)

    • nice, mersi de informatie. desi e doar in sectorul 3, nu am gasit nicio prevedere general valabila.

      also, in decizia aia pentru sectorul 3, scrie si ca “se interzice […] parcarea şi/sau staţionarea vehiculelor utilizate în scopul desfăşurării unor activităţi comerciale pe domeniul public şi/sau privat al Municipiului Bucureşti aflat în administrarea Sectorului 3.”

      lol? cum a putut sa treaca asta?

        (Citează)

    • Cautand pe google vad ca apare si pe la sectorul 6.
      Cred ca te referi la termenul “PRIVAT” si ai dreptate WTF :|

        (Citează)

    • Pe de alta parte… cred ca au avut o exprimare aiurea. Teoretic nu poti sa faci in general activitati comperciale nici pe spatiu privat fara anumite avize etc. Aici au extins aiurea… ceva de genul iti faci Food Truck si vinzi burgeri la tine in curte… fara autorizatie, fara nimic ;)

        (Citează)

    • Nu, statul poate avea si domeniu privat.

      Ma reream la vehiculele destinate activitatilor comerciale. De exemplu, conform formularii, nu ai voie sa parchezi taxiuri. Sau masini cu macara/nacela. Sau *Radu se ingrozeste la gandul asta* food trucks.

        (Citează)

  15. Cristi:
    Hahaha…stickerele alea au apărut după ce cele două smarturi de la AFI au fost acoperite cu stickere gen “ai parcat ca un bou” dar așa mici ca și alea cu supravegherea video…mici și muuuuulte.

    Spune-mi si mie, te rog, de unde pot cumpara stickerele gen de care ai scris.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus