un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: Fitbit Versa este un smartwatch foarte bun

21 May 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Versa, cel mai nou smartwatch lansat de Fitbit, are toate șansele să devină cel mai popular produs al companiei. Ceasul este foarte bun în tot ceea ce-și propune să facă, vine cu o aplicație matură și complexă de telefon, are accesorii frumoase și un preț atrăgător, în jur de 1.000 de lei pe piață.

Specificații Fitbit Versa:

  • ecran tactil, color, pătrat, diagonală 1,34 inchi, rezoluție 300 x 300 pixeli, luminozitate 1000 nits, acoperit cu Gorilla Glass 3
  • greutate 37 grame, 41 mm lungime și lățime, 11 mm grosime
  • baterie de 4 zile și jumătate
  • conectivitate bluetooth 4 pentru sincronizare și wifi pentru transfer de muzică în memoria internă
  • monitorizare permanentă a pulsului
  • accelerometru, giroscop, altimetru pentru măsurarea diverselor tipuri de exerciții și semn, NFC pentru plăți, senzor de lumină pentru reglaj automat
  • rezistență la apă 5 atmosfere, poate măsura exerciții de înot, se poate face duș cu el etc
  • arată notificări din telefon de la aplicațiile alese de tine
  • curea S și L inclusă în pachet
  • disponibil în diverse combinații de culori și curele.

Preț: în jur de 1.000 de lei în varianta normală la eMAG, Altex, Flanco, Orange, Vodafone. Eu am testat varianta specială cu curea textilă, care costă 1.199, pachet ce include și o curea normală în cutie pe lângă cea textilă.

AMBALARE ȘI ACCESORII

Ceasul vine într-o cutie tipică Fitbit în care am găsit, după cum vă spuneam, Versa cu cureaua S instalată, varianta L a curelei, plus încă o curea normală neagră în variantele S și L și încărcătorul USB. Eu am testat o ediție specială, după cum spuneam; cele normale vin cu ambele dimensiuni S și L ale unei singure curele. Iată diferențele:



Ca ghid, cu cureaua S mă încheiam pe la gaura 3-4 și restul curelei avea loc să intre în gaica ceasului, dar am montat-o pe cea L ca să fie mai multă curea dincolo de încuietoare.

Încărcătorul e un dispozitiv cubic în care ceasul se prinde ca într-un clește pentru a se încărca de la orice port USB.

Este mult de zis la partea de accesorii, unde Fitbit a creat pentru Versa o mulțime de curele siliconice, de piele, textile și metalice. Eu am avut-o pe cea textilă gri, care are o textură plăcută în diverse nuanțe de gri, dar există și o curea mov (lavandă), tot textilă, ce pare mai potrivită pentru o femeie.

În diversele imagini de pe site apar însă curele de piele și metalice ce arată foarte bine. Ceasul se potrivește bine cu diverse modele, mie-mi place cum arată cureaua maro cu cusături vizibile, dar și cea albastru închis, iar din cele metalice toate par interesante, inclusiv una cu zale foarte mici. Cei sportivi vor prefera, probabil, o curea siliconică. Curelele sunt foarte ușor de schimbat și după achiziție, după cum puteți vedea mai jos.

Ceasul în sine este disponibil în mai multe culori de carcasă, poate fi aproape negru, gri închis, gri deschis, aur roz.

CONSTRUCȚIE

Versa mi s-a părut foarte bine construit și vreau să remarc întâi greutatea redusă, doar 37 de grame, care-l face foarte ușor de purtat. Ziua uiți că-l ai la mână și este primul ceas cu care n-am avut probleme să dorm noaptea (îți spune cum ai dormit, cât timp în fiecare stadiu al somnului etc) pentru că nu mă deranja la mână.

Ca aspect, este pătrat cu colțurile rotunjite. Ecranul, pătrat și el, are o ramă neagră și diagonala utilă de 1,34 inchi și este acoperit cu Gorilla Glass 3, iar sticla este tăiată în unghi la îmbinarea cu carcasa de aluminiu, obținându-se un design reușit, de ceas “serios” ce poate fi purtat în orice condiții și asortat cu orice tip de haine. Arată bine, nu pare grosier ca realizare, nu pare jucărie, nu pare (și nu este) de plastic și nici nu este prea gros, ceea ce nu multe dispozitive de pe piață pot spune.



Sunt trei butoane, unul în stânga pe centru și două pe dreapta. Au diverse funcții la apăsări scurte sau lungi, dar cred că ar fi putut fi doar două la număr. Majoritatea funcțiilor le accesez prin swipe pe ecran, nu din butoane, iar în majoritatea aplicațiilor sau situațiilor unul dintre butoane nu are nici un rol. Butoanele sunt destul de vizibile, ușor de apăsat și cu o cursă mărișoară, ușor de simțit la deget (mai mare decât la unele telefoane mobile testate), ceea ce este binevenit în momentele unor exerciții fizice când vrei un feedback clar de la acestea.

Văzut din profil, ceasul pare mai degrabă octogonal, având baza mai mică decât lungimea și lățimea maximă a carcasei. Suprafața de contact mai mică pe piele contribuie suplimentar la senzația că e ușor de purtat.

Pe spate sunt 4 pini pentru încărcarea de la alimentatorul său și senzorul optic ce măsoară pulsul. Senzorul acesta Purepulse, zice Fitbit, a fost îmbunătățit față de alte modele anterioare și tind să-i cred, în testele mele măsura mereu bine pulsul.

Cureaua, vă spuneam este simplu de înlocuit pentru că se bazează pe clasicul telescop de ceas. Mai mult, nu e nevoie să mergeți la ceasornicar pentru o unealtă de desfăcut telescopul, ci curelele (cel puțin cele din pachetul meu, posibil ca altele să difere) vin cu un fel de țâmburuș suplimentar cu care poți trage chiar tu de telescop. Eu am trecut de la cureaua small la cea large în câteva secunde.

Întreaga carcasă este rezistentă la apă. Nu-i un ceas gândit pentru scufundări, deși teoretic rezistă la 5 atmosfere, adică 50 de metri adâncime, deci poți face și asta. Mai important este că-ți permite să înoți cu el (ba chiar măsoară aceste exerciții) sau să faci duș cu el la mână. Cureaua mea textilă a rezistat bine la băgat în apă, deși nu știu dacă pe termen lung s-ar păstra la fel de bine.

CE MĂSOARĂ, CUM FUNCȚIONEAZĂ

Să încep cu lucrurile simple: bateria chiar m-a ținut 4 zile și jumătate cu senzorul de puls activat non-stop, purtat chiar și noaptea și mereu conectat prin bluetooth la telefon pentru notificări. Fitbit anunță 4+ zile oficial și se pare că lucrurile chiar stau așa. Bluetooth 4.0 LE chiar are un consum scăzut de energie.

Pulsul este măsurat permanent și-i vezi valoarea de câte ori se aprinde ecranul, dacă ai o față de ceas ce-l afișează. Îmi place că-l măsoară și în timpul nopții și îți face grafice cu ritmul cardiac pe tot parcursul zilei, iar aplicația îți spune și cât timp ai fost în regim de ardere a grăsimilor sau de cardio.

Ceasul are și 2,5 GB de spațiu în memoria internă pentru muzică. Poți transfera acolo muzică, prin wifi, și o poți reda prin bluetooth direct spre căști; funcția asta este gândită pentru momentul când faci sport și n-ai telefonul mobil cu tine ca să asculți muzică direct de acolo. Din păcate, ceasul nu controlează un player de muzică din telefon (de exemplu Spotify sau playerul intern) ca să folosești ceasul ca o telecomandă pentru a schimba melodiile din telefon. Are însă integrare cu Deezer, serviciu pe care suportă aceste funcții.

Versa poate fi utilizat pentru măsurarea a vreo 20 de tipuri de exerciții fizice, incluzând mers, alergat, înot, urcat scări, alergat pe bandă, eliptică, pilates, arte marțiale, ridicat greutăți și altele. Folosește accelerometrul, giroscopul și altimetrul pentru a-și da seama când faci pași, când urci, când ridici mâna șamd. La final îți spune ce puls ai avut, câte calorii ai consumat, cât timp a durat exercițiul șamd. Datele înregistrate sunt utile pentru a le compara cu alte antrenamente, din alte zile, sau pentru țeluri proprii de genul “vreau să consum 300 de calori” sau “vreau să fac asta timp de 20 de minute”, caz în care ceasul vă ajută.

Ceasul nu include GPS, dar poate prelua informații GPS din telefon, dacă e conectat, și le suprapune în programul de tracking exerciții.

Suplimentar, prin cuplarea cu aplicația separată Fitbit Coach, ceasul vă poate spune și cum să faceți anumite exerciții. Alegeți de acolo unele și ceasul vă arată pe ecran ce trebuie să faceți și pentru câte secunde, fiind disponibile diverse programe. De exemplu alegi Dynamic Balance și ceasul îți spune îți arată cum să faci ridicări de picior și apoi te cronometrează că faci asta timp de 50 de secunde înainte de a trece la următorul exercițiu, când te pune să stai într-un fel de pod pe spate și te cronometrează că faci asta timp de 10 secunde. Poate fi o soluție pentru cei ce vor să facă exerciții acasă și nu știu cum, dar atenție că Fitbit Coach, spre deosebire de aplicația standard Fitbit, implică un cost anual pentru anumite exerciții mai complexe.

Mie mi s-a părut că, pe partea de sport, are tot ce-ți poți dori de la un tracker de fitness, iar partea de recomandări de exerciții, cu tot cu feedback cerut apoi dacă au fost prea dure pentru tine, este un mare bonus în plus. Practic, Versa este mult mai ieftin decât celălalt ceas al companiei, Ionic, dar face aproape tot ce face și acela pe partea de sport.

Trecând peste sport, ceasul mai include și alte aplicații preinstalate:

  • Cronometru
  • Alarme (ceasul vibrează)
  • Meteo
  • Relax (te ghidează prin exerciții de respirație pentru a te calma)
  • Plăți (nefuncțional în România, că e nevoie de parteneriat cu băncile pentru Fitbit Pay)
  • Strava
  • Deezer (ceasul vine și cu 3 luni de cont premium)

Există și un magazin de aplicații de unde pot fi descărcate gratuit multe alte aplicații, precum tot felul de jocuri simple sau aplicații dedicate unor servicii, de exemplu una cu știri de la New York Times. Eu am instalat una pentru Philips Hue, ca să pot aprinde luminile din ceas, și una pentru Google Maps, făcută de un dezvoltator 3rd party (și care merge destul de prost).

Mi-ar fi plăcut să văd o aplicație cu instrucțiuni de navigare, adică să-ți apară pe ceas instrucțiunile de la Google Maps sau Waze, chestie utilă pentru pietoni, bicicliști și motocicliști. Unele smartwatch-uri fac așa ceva.

Nu există multe setări de configurat. Poți alege după cât timp să se stingă automat ecranul, între ce ore să-ți mai dea un reminder ca să faci mișcare, dacă să funcționeze permanent senzorul de puls și alte câteva. O parte parte din customizare vine din alegerea diverselor fețe ale ceasului, iar în aplicația Fitbit găsiți sute disponibile, pe diverse tematici.

Sincer să fiu, majoritatea fețelor sunt destul de aglomerate, cu prea multe informații afișate pe ecran. Mie mi-au plăcut vreo trei dezvoltate chiar de Fitbit și folosesc una dintre acestea. Partea rea este că în ceas poți instala o singură față, dacă vrei alta trebuie să o schimbi din aplicația de telefon, cu download pe loc (nu-i mare, dar pierzi 20 de secunde făcând asta). Mi-ar fi plăcut să pot schimba rapid între mai multe fețe tocmai pentru a avea una simplă pentru momentele uzuale ale zilei și una ceva mai complexă, cu mai multe informații afișate pe ecran, pentru momentele când fac sport.

Există însă niște fețe interactive amuzante în secțiunea Fitbit Labs, unele în care primești pe ecranul telefonului un câine sau o pisică și ca să-l ții fericit trebuie să faci mișcare. Dacă nu faci suficienți pași în fiecare oră, animalul nu primește mâncare, se supără pe tine și poate pleacă. Mi s-a părut o metodă distractivă de a te motiva să fii mai activ și cred că merge bine și la copii.

Există și fețe ce-ți permit să alegi o fotografie și să o folosești ca background de ceas. Versa e lansat de puțin timp, cred că în viitor vor apărea mai multe fețe de toate tipurile, API-ul fiind deschis dezvoltatorilor.

Ceasul arată notificări din telefon. Inițial este configurat să-ți arate cine te sună, mesajele SMS, emailurile noi și reminderele din calendar, iar pentru restul aplicațiilor nu sunt activate notificările. Le-am activat eu manual, dar am ales doar câteva importante, precum Telegram, Biziday, Uber și Messenger. Pe restul el voi vedea doar pe mobil, când îl mai deschid. Vă sfătuiesc să vă deconectați un pic de valul de notificări, selectând mai puține pentru ceas.

Inițial vezi titlul notificării și câteva cuvinte din aceasta, dar la o apăsare poți citi primele zeci de cuvinte dintr-un email, de exemplu.

Mai sunt două funcții pe care nu le-am putut testa:

  • plățile cu ceasul, care are NFC, dar băncile din România nu sunt înrolate în Fitbit Pay. Opțiunea mi-a și dispărut din meniu după ce s-a prins că sunt în România.
  • tracking de menstruație, ciclu, ovulație sau cum vreți să-i spuneți: va apărea printr-un update în luna mai și probabil trebuie trecut profilul pe unul de femei. Ceasul și aplicația au și această funcție, mai multe detalii găsiți în acest video YouTube.

Ca interfață, ecranul tactil suportă gesturi, dar poți folosi și butoanele. Un swipe de sus îți arată notificările. Un swipe de jos îți arată sumarul zilei pentru mișcare, calorii și puls. Un swipe spre dreapta deschide lista de aplicații.

Cam același lucru îl fac și butoanele. O apăsare lungă pe cel din dreapta-sus arată notificările. O apăsare scurtă deschide prima aplicație din dreptul său, de obicei Exercise. O apăsare lungă pe butonul din stânga deschide playerul de muzică.

Spuneam inițial că probabil ar fi mers și doar două butoane, nu trei. Funcțiile lor sunt de obicei mai simplu de accesat prin swipe-uri de ecran, iar de cele trei butoane nu ai nevoie decât în câteva aplicații precum cronometru sau Coach, unde un buton face start/stop, altul reset șamd. În final, însă, nu contează așa tare câte butoane sunt pe ceas, că nu cer de mâncare.

Constructiv vorbind, interfața răspunde imediat la comenzi, nu “agață”, iar ecranul are o rezoluție bună, inclusiv caracterele mici fiind afișate fără “pixelizare”. Culorile sunt bune, fotografiile sunt bine redate, iar luminozitatea maximă de 1000 nits este foarte mare, făcând ceasul vizibil chiar și în soare puternic.

Trăgând linie, Versa este foarte bun pentru tracking de activități sportive, dar și extra-sportive, precum mers și urcat scări, plus monitorizarea inimii pe tot parcursul zilei. Notificările vin fără probleme, Versa îndeplinind și această funcție fără probleme, iar bateria ține minim 4 zile, ceea ce mi se pare foarte mulțumitor. Restul aplicațiilor nu sunt indispensabile sau foarte utile, dar e un ceas, nu un telefon, iar pentru prețul de 1.000 de lei Versa este un produs foarte bun.

APLICAȚIA DE TELEFON

Versa este un ceas bun completat cu aplicația Fitbit de telefon, care a ajuns la o maturitate ce o face foarte utilă și simplu de utilizat.

Aplicația permite configurarea ceasului, fiind locul din care alegeți fața acestuia, ce notificări să vă sosească, transferați muzică, instalați aplicații șamd.

Zona principală a aplicației este însă un dashboard care-ți vorbește despre activitatea ta fizică și o face într-un mod simplu de înțeles prin tabele și grafice. Este foarte ușor să vezi câți pași ai făcut azi, în fiecare zi, în fiecare săptămână șamd, iar în meniu poți introduce și ținta ta de pași, de calorii sau de somn zilnic.

Pentru puls, îți arată un grafic cu acesta pe tot parcursul zilei, dar și grafice din care poți vedea cât timp ai stat în zona de fat burn sau de cardio sau de peak. Aplicația îți spune și cum se definesc acestea, ba chiar calculează și un indice de sănătate a inimii, despre care mie îmi spune că este fair to average față de bărbații de vârsta mea.

Pentru somn, iți arată cât ai dormit în fiecare noapte și îți spune câte minute ai stat treaz (cică te mai trezești noaptea, dar nu-ți aduci aminte de asta), câte în REM, light sleep și deep sleep. O apăsare pe buton și-ți spune cum sunt rezultatele dintr-o noapte față de media ultimelor 30 de zile. Altă apăsare și, pe același grafic, îți arată imediat care este media altor utilizatori de vârsta și sexul tău.

Văd că dorm destul de prost, sunt sub medie la toate tipurile de somn și în doar 3 zile din 11 mi-am atins ținta de a dormi 7 ore pe noapte.

Un alt grafic îți arată dacă ai făcut în fiecare oră măcar 250 de pași. Același meniu îți spune recordurile negative, cât timp ai stat maxim nemișcat în fiecare zi. M-am speriat văzând că, într-o luni, am stat peste 4 ore fără a mă ridica de pe scaun nici măcar pentru câțiva pași, iar miercurea următoare vreo 3 ore și 40 de minute în același mod. Graficul acesta, combinat cu niște notificări discrete de la ceas care-mi aduc aminte să fac mișcare în fiecare oră, mă motivează să fac mai multă mișcare ziua.

Aplicația calculează, desigur, și câți kilometri ai mers pe jos, câte etaje ai urcat, câte minute active ai avut în fiecare zi (cu puls mai ridicat, de exemplu la mers mai rapid sau alergat). Mai are trei funcții pe care nu le poate face automat, ci trebuie să introduci tu date: câtă apă ai băut (apeși rapid niște butoane de cantități), ce ai mâncat (unde cauți ingredientele și mărimea porției, iar pentru restaurante celebre din SUA le știe direct) și câte kilograme ai (ceea ce se poate automatiza, probabil, folosind un cântar Fitbit Aria).

Fitbit poate genera și un raport pe 7 zile, care în cazul meu arată destul de trist. Am fost abia la jumătate cu ținta de pași, am făcut exerciții fizice în doar 2 zile din 5,  n-am slăbit deloc etc. Aceeași aplicație se utilizează cu toate produsele Fitbit, așa că datele vor fi disponibile și în viitor, după un eventual upgrade de dispozitiv sau dacă iei și un cântar sau o brățară.

Aplicația include și o zonă Challenges, unde te poți întrece cu prietenii în rezultate și unde îți sunt propuse inclusiv diverse trasee pentru mers, deși țara noastră nu e inclusă. Poți alege, de exemplu, un traseu prin New York unde vei face aproximativ 3,1 mile și 8.000 de pași.

Există și o zonă de Community unde poți vedea rezultatele prietenilor tăi ce au Fitbit și au făcut publice datele, dar și un feed de la alți oameni, feed ce arată uneori precum cel de la Instagram cu selfie-uri făcute la sala de fitness sau în fața unei porții sănătoase de mâncare.

O altă aplicație independentă este Fitbit Coach, unde majoritatea exercițiilor necesită un abonament anual, dar aplicația îți arată cum să le faci, te ghidează și cronometrează în decursul lor și, zic eu, este gândită pentru cei ce iau sportul mai în serios decât mine.

Ca o concluzie la partea de aplicație, cea Fitbit este foarte bine făcută și foarte ușor de folosit. M-am găsit deschizând-o de multe ori pe zi pentru a vedea diverse grafice sau pentru a studia cum am dormit în noaptea trecută, iar acum încerc și să trec acolo câtă apă am băut zilnic, că ia 2-3 clickuri toată treaba.

Aplicația este aceeași pentru toate dispozitivele Fitbit, deci indiferent dacă alegeți Versa, Ionic sau o brățară precum Alta HR, veți avea cam aceeași experiență plăcută.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Aspect plăcut, bine construit, rezistă la apă.
  • Autonomie de peste 4 zile.
  • Aplicație foarte bună de telefon.
  • Gamă largă de curele disponibile separat.
  • Preț bun.
  • Aș fi vrut să pot controla muzica din telefon și să am notificări de la navigație.
  • Nu pot instala simultan mai multe fețe de ceas.

CONCLUZIE

Versa este cel mai bun ceas făcut de Fitbit până acum, mai ales dacă ne uităm la ce oferă și pentru ce preț, și probabil una dintre cele mai bine alegeri din piață. Arată bine, oferă autonomie bună, totul funcționează fără probleme și vine cu o aplicație de telefon bine făcută atât pentru cei pasionați de activități sportive, cât și pentru viața de zi cu zi.

Preț: în jur de 1.000 de lei în varianta normală la eMAG, Altex, Flanco, Orange, Vodafone. Eu am testat varianta specială cu curea textilă, care costă 1.199, pachet ce include și o curea normală în cutie pe lângă cea textilă.

    20 comentarii

  1. CE E BINE: Autonomie de peste 4 zile. Am un Garmin si tine 30 zile, poate nu compar mere cu mere dar 4 zile mi se pare foarte putin!

      (Citează)

  2. Display-ul ala e jalnic. Ma duce cu gandul la un ceas din plastic, din ala ieftin.

      (Citează)

    • PS: foarte bun review-ul, cuprinzator. Ma cam lupt cu screenshot-urile alea extended pentru ca scrisul e f mic si nu avem optiunea de zoom.

        (Citează)

    • Da, mulțumesc. M-am gândit dacă să scriu un review mai rapid de citit, dar din astea găsești deja pe net, așa că am făcut unul pentru cei interesați să cumpere ceasul și vor să afle cât mai multe detalii.

      Pentru screenshoturi mari poți să dai fie Open Link in New Tab și dai zoom acolo sau deschizi imaginea, se încarcă interfața de galerie, dai click dreapta și alegi Open Image in New Tab. Cred că merge și pe mobil.

        (Citează)

  3. Ceasul pare interesant, dar nu aduce nimic nou (nimic util). Ba din contra, lipsa GPS-ului si autonomia de 4 zile reprezinta chiar un minus. Sincer, preferam un display mai slab, in care se vad pixelii, daca duceau bateria la 10 zile. Chiar nu stau sa ma uit la poze pe ceas, sa citesc emaiuluri si altele. O simpla notificare este suficienta. Pe bune, daca cineva ar face o statistica cu “Ai un smartwatch dar nu-l folosesti. De ce?” cred ca primul motiv ar fi autonomia scazuta. Ai deja un telefon ce trebuie incarcat la 1-2 zile, acum trebuie sa ai si grija ceasului. Apoi oferi facilitati de transfer/redare muzica direct de pe ceas, ca poate n-ai telefonul la indemana, dar restul facilitatilor presupun sincronizarea full-time. Din experienta, iti spun ca as folosi muzica pe ceas daca as alerga, ca nu vreau sa am obiecte suplimentare dupa mine (gen telefon). Insa, daca alerg am nevoie de GPS (care nu este incorporat). Deci, ce facem? Apropo de muzica, ai pus la “puncte rele” faptul ca nu controlezi muzica din ceas (eu nu vad aici o problema). Daca ai si telefonul, mai bine schimbi de acolo. Daca n-ai telefonul, inseamna ca iti este incomod pentru ca faci o activitate anume (gen alergat, fitness, innot). Deci nu ai timp sa butonezi la el si cel mai bine schimbi direct de la casti (dai enter de mai multe ori, dar asta e). La partea de “waterproof” sunt putin sceptic. Am un Fitbit Surge care rezista la 5 ATM, dar a prins condens la interior si acum abia daca mai functioneaza touch-ul (problema bine cunoscuta la acest model). Sper ca acesta nou sa nu aiba astfel de probleme.

      (Citează)

    • Cred că ce-ai scris tu poate fi rezumat prin “mie nu mi se potrivește Versa” :P

      Apropo de ce-ai mai spus pe acolo:

      – doar notificările presupun sincronizarea full-time, dacă le vrei. Altfel, poți să faci sport și ceasul se sincronizează cu aplicația când poate, nu musai în fiecare moment.

      – treaba cu controlul muzicii din telefon este foarte util în practică. Telefonul poate că-l ai în buzunar sau poate l-ai pus în buzunarul scaunului de avion și vrei ca din ceas să dai Next și volumul mai tare. Eu foloseam des această funcție pe vremea când nu aveam căști cu același tip de telecomandă pe ele.

      – de GPS nu cred că are toată lumea nevoie când aleargă. Nu toți vor să vadă pe o hartă traseul pe care au alergat, ci vor să vadă ce distanță au parcurs și în cât timp pentru a compara asta cu rezultatele din alte zile. De obicei oamenii aleargă pe același traseu zilnic sau aleargă pe bandă și vor să vadă ce ritm cardiac au avut și cât au rezistat astăzi înainte să dea STOP.

      Personal n-am văzut lipsa GPS-ului ca pe un punct negativ. Dacă vrei GPS și îl vrei musai în ceas, ia Fitbit Ionic, dar dacă nu vrei, Versa nu te obligă să-l plătești oricum, ci-l poate folosi pe cel din telefon.

        (Citează)

  4. Pe piata exista ecrane amoled care arata foarte bine si consuma mai putina baterie deci nu vad sensul acestor ecrane slabute pe produse care inceraca sa se incadreze in segmentul premium. Nu vreau sa vad pixelii pe ecran !
    Pachet incomplet dpmdv …

      (Citează)

  5. Pe mine ma intereseaza urmatoarele: sa arate bine la costum (asta nu prea bifeaza dar se apropie), sa aiba HRM care sa ma anunte daca sar calul cu pedalatul, sa ma trezeasca dimineata cand trebuie, sa pot porni Strava de la el, sa citesc mesaje, sa raspund la telefon. Bateria sa tina peste 3 zile si sa fie futureproof 3-4 ani. Sa nu fie facut de Apple.
    Nu ma intereseaza GPS (am mereu telefonul la mine) sau sa ascult muzica. Nu as da mai mult de 700eur.
    Pana acum nu am gasit ceva care sa se incadreze. Orice am gasit bifeaza cateva casute.

      (Citează)

    • Păi Versa pare să aibă toate punctele zise de tine, mai puțin cel cu arătat bine la costum, unde tu alegi cum vrei să arate un ceas.

      Bine, dacă prin răspuns la telefon te referi că vrei să vorbești la ceas, ca-n Star Trek, nu merge asta, dar nu cred că cineva va vorbi prea mult la ceas…

        (Citează)

    • Prin raspuns la telefon inteleg sa pot accepta o convorbire. Nu imi trebuie mai mult.
      Nokia steel HR arata bine la costum desi e putin cam mic. Garmin chronos la fel, dar e oversized si un pic peste buget.

        (Citează)

  6. Sa imi explice cineva care este faza cu ecranul – cadranul este patrat cu colturile rotunjite, display este si el un patrat cu aspect 1:1, DAR acesta nu este centrat pe cadran + vine cu niste bezeluri oribil de mari si in plus o inscriptie total inutila in partea de jos. De asta majoritatea fetelor arata anost si aglomerat, in special cele ce imita un ceas analogic.
    Cum sa scoti asa ceva in 2018?

      (Citează)

    • Ceasul are nevoie de niște componente interne care ocupă un anumit spațiu. Probabil ai putea face un ceas cu ecran din muchie în muchie, fără bezel, dar i-ai crește grosimea, și fiecare producător gestionează acest aspect după cum dorește, mai ales și în funcție de prețul produsului final și segmentul de piață pe care vrea să introducă acel ceas.

        (Citează)

    • Totusi un 37.5% screen-to-body ratio este extrem de putin (ca si comparatie in acelasi form-factor, un Sony SmartWatch 2 lansat acum 5 ani avea 46.8%, cu tot cu 3 butoane capacitive si port alimentare microUSB; Asus ZenWatch 2 – 42.5%; Sony SW3 – 45%; Apple Watch este deja la 55%).
      Nu vorbim de un dispozitiv ieftin, deci pretul nu justifica acest defect vizual – orice altceva decat text pe fundal negru (care sa se confunde cu marginile de la bezel) arata de-a dreptul caraghios.

      Pacat de ce stie sa faca si un software ce arata interesant.

        (Citează)

  7. nwradu:
    Am un Garmin care ține un an, dar are un simplu display cu digits alb-negru. În lumea smartwatch-urilor de tipul Versa, 4 zile și ceva e bine.

    eu vorbesc de un Garmin similar cu Versa. Display color, GPS build in, water resistant, monitorizare puls non-stop….

      (Citează)

  8. Giani Mucea:
    Prin raspuns la telefon inteleg sa pot accepta o convorbire. Nu imi trebuie mai mult.
    Nokia steel HR arata bine la costum desi e putin cam mic. Garmin chronos la fel, dar e oversized si un pic peste buget.

    Garmin Fenix 3 HR Sapphire?

      (Citează)

    • Ma uitam la garmin fenix 5s sapphire. Se incadreaza in buget, pot sa ii adaug o curea de piele, arata bine. Dar tot oversized e. Nu e de costum.
      Ieri eram gata sa comand un nokia steel hr. Mai aveam sa fac plata si am zis sa mai citesc niste review-uri. Si am vazut ca se zgarie sticla usor. Bagpicioarele.

        (Citează)

  9. Am doua ceasuri Garmin pentru sport si raman inca foarte bune. Garmin Forerunner 610 si Fenix2. Forerunnerul are precizie de pozitionare de 3m, am facut cu el ceva geocaching, Fenix-ul e mai complex si waterproof 50m. Fenix-ul permite exploatarea unei functionalitati scoase din urmatoarele variante, respectiv incarcarea unei harti simple de pe OpenstreetMap, in care ai numai drumurile trasate, sa te poti orienta. Merge beton cand fac ture cu bicla. Da, nu merg la costum, dar au functionalitate.

    Despre smartwatch-uri, ce sa mai zicem, fiecare firma cu strategia proprie. Am luat un ceas chinezesc, Thor Zeblaze, amoled 400×400 pixeli rotund, 1GB RAM, 16GB flash, quad core 1.3GHz, telefon 3G in toata regula cu SIM, gps, heart rate monitor cu led, pedometru, carcasa metalica, camera 2Mpixeli. Am un sim de date de la rds, dat cu o tableta veche, merge beton. Cam orice aplicatie e compatibila cu el, singura problema fiind optimizarea interfetei touch a aplicatiei pe 400pixeli, unele neputand afisa butoane pe 400 pixeli. SOC-ul e un MTK6580, inca exista telefoane chinezesti foarte eficiente energetic cu acest SOC. Cum chinezii nu se chinuie sa atinga varf de tehnologie, bateria e destul de mica, 350mAh e ok doar pentru cateva ore de muzica, aproape o zi in standby cu 3G-ul pornit, sau doua zile fara radio. Nu-i fac reclama, sunt destul de incantat de miniaturizarea facuta de niste chinezi obisnuiti doar cu copierea.

    Asa ca fitbitul asta e neimpresionant, nu ofera nimic din ce poate oferi un ceas chinezesc de maxim 100 dolari.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus