un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Jurnaliștii TVR au uitat că lucrează pentru TVR, nu pentru vreo organizație de renume

4 May 2018  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

Câțiva jurnaliști TVR sunt indignați după ce directorul general al TVR, Doina Gradea, a fost auzit spunând că o jurnalistă are “cap de porc”, asta după ce respectiva jurnalistă a fost prea insistentă cu întrebările la adresa primarului general al capitalei, Firea.

Și au semnat o hârtie prin care cer directorului să-și prezinte scuze pentru acest lucru.

Să recapitulăm un pic ce este TVR-ul:

  • un post TV aflat veșnic pe pierdere pentru că are o structură complexă, cu multe căpușe, post ce se întreține cu infuzii de bani de la bugetul de stat sau luând cu japca bani de la oameni prin taxa TV.
  • un post TV clar aservit politic partidului de la conducerea țării, din moment ce directorul este numit, practic, de acest partid.
  • bonus: numiți ultima emisiune sau ultimul serial de succes difuzat de TVR.

Să te indignezi acum că directorul ți se adresează cu “cap de porc”, ca și cum n-ai fi observat că lucrezi într-o cocină și n-ai fi acceptat deja tacit acest lucru, este inutil. Astfel de umilințe vin la pachet cu fișa postului și nu cred că vreunul de acolo nu știa asta.

Mulți spun că jurnaliștii TVR au avut ouă pentru că au dat acea scrisoare. Or fi avut. Dar dacă le aveau mari, își dădeau demisia în bloc, blocau activitatea TVR-ului și nu acceptau să se întoarcă la muncă până când Gradea nu zboară de acolo. Trăgeau o linie clară și ziceau “pe aici nu se trece”, iar în plus scăpau și de conducerea actuală. Asta cu scrisoarea e ca și cum cineva i-ar viola periodic, dar ei se supără abia când primesc și o palmă peste fund și protestează “cere-ți scuze pentru palma aia!”.

Context și surse: Tolo.ro, Adelin Petrișor, înregistrări aici.

“Stai, mă, să vezi. Băi, și se duce reportera noastră, care e o tipă cu cap de porc, să-mi bag picioarele, că nu poți să o scoți de pe post. Dar, ok femeia. Și în timp ce lumea se bucura că s-a făcut spitalul ăsta, că-i pentru copii, la Foișor, deci l-au refăcut, că-i o investiție spectaculoasă, asta o întreabă pe Firea: cum e cu statuile, nu știu ce, câte statui ați făcut în București? (…)Tot astăzi, ai înțeles? Ce să vezi? Fata ne spune că a pus-o EOD-ul de ieri, care i-a zis: n-ai ce întrebare să pui decât asta. S-o întrebi pe Firea, că avem subiect luat de pe Hotnews.”

“Deci ce merită ăștia? Pumni în gură! Pumni în gură! Nu mă bag în conținutul, în politica editorială! Da, când sunt derapaje, sunt nevoită, sunt obligată să fac asta. Dar ăștia merită poliție pe ei, le-am și spus: trebuia să aduc un șef din afară ca să vă taie! Că nu meritați altceva, decât să fiți tăiați!”

    23 comentarii

  1. Mie mi se pare de prost gust treaba cu “dezvăluirile” astea. Pe aia au făcut-o cap de porc într-o discuție privată nu publică. Să ridice piatra ăla ce nu i-a făcut idioți pe unii ce nu erau de față sau nu și-a băgat-o și scos-o cu mult aplomb. Nu e ca și cum ar fi scos-o pe aia ca la școală la careu și făcut-o de rahat în fața întregului colectiv.

    Cât despre producător, nu văd unde a greșit ca s-a plâns de niște oameni ce nu sunt dispuși să se adapteze timpului și ce generează doar costuri pe care nu îi poate da afară pe criterii de performanță.

    Pătraru uită cum în emisiunile de acum câteva sezoane îi făcea treacă de porci pe ăia din TVR ce o frecau degeaba.

    La cât tam-tam s-a făcut cu dezvăluirile astea ma așteptam sa fie ceva de capul lor nu niște discuții despre chestii private. Când zici ca pune presiune pe departamentul de știri ma așteptam ca într-o ședință de politică de editorial zice asta nu într-una privată unde se plânge ca pe unii ii consideră idioți.

      (Citează)

    • Pătraru nu e angajatul TVR-ului în momentul de faţă şi îi face în contiuare treacă de porci , chiar la ei pe post. Ar trebui să urmăreşti emisiunile…

        (Citează)

    • Credeam că sunt înregistrări din ședințe.

        (Citează)

    • Corect. Mîrlan e Pătraru, care dă drumul unor înregistrări din discuții private, iar ce zice aia zice oricine are oameni în subordine, nu înțeleg de ce se dau unii panseluțe.
      În felul ăsta a plecat Pătraru și de la Digi, vina e la el. Nici o firmă nu suportă să fie făcută de rahat pe banii ei.

        (Citează)

    • Emil C: Corect. Mîrlan e Pătraru, care dă drumul unor înregistrări din discuții private, iar ce zice aia zice oricine are oameni în subordine, nu înțeleg de ce se dau unii panseluțe.

      Serios? Atunci mârlan este oricine înregistrează abuzurile cuiva, indiferent că vorbim de șefi, profesori, doctori, asistente, polițiști, Trump și grab them by the pussy șamd. Și ca să vezi, toate acestea au fost pe la știri de nenumărate ori, au semnalat probleme și s-au luat măsuri concrete.

      Dacă ție ți se pare normal ca un șef să vorbească așa, poate că nu lucrezi în cel mai bun loc. Cu siguranță nu este normalitatea, iar relațiile de subordonare nu includ și libertatea de a le spune subalternilor “ai un cap de porc”.

        (Citează)

    • Erau discuții private, nu ședință…
      Cum a vorbit, frate? Nu mi s-a părut nimic foarte deplasat, am impresia că sînteți prea sensibili. Femeia a vorbit mai “colocvial”, faptul că e slobodă la gură mie mi se pare un plus, e un om relaxat, nu o momiie corporatristă care nu știe decît limba de lemn. NU I-A ZIS reporteriței ăleia că e cap de porc, mai ascultă o dată, iar pentru cine nu știe cumva, în televiziuni e important aspectul fizic al celor care apar pe ecran.
      Pătraru (pe lîngă faptul că nu face cine știe ce emisiuni, are un umor căznit) cred că chiar e un tip conflictual, nu e coincidență faptul că și de la digi a plecat cu scandal. Audiențele mari le fac toate mizeriile astea de emisiuni “pamflet”, așa că nu mi se pare ceva de mare laudă. Nu cred că îl mai angajează prea ușor vreo altă televiziune. Iar dacă voi credeți că nu există “politica editorială” și niște reguli interne oriunde ar merge… Chiar el zice în clipul ăla că avea niște clauze prin contract, dar se pare că s-a pișat pe ele. Repet, pentru “noi, aia buni” regulile nu se aplică, se aplică doar la “ciuma roșie”.

        (Citează)

    • Pai cauta si citeste cam tot. Pana la urma, nu partea cu “cap de porc” e buba.

      Buba e ca sefa aia insista cu una si buna: “idiotilor, astia de la putere ne dau bani si buget cum nu am mai avut, si voi ii frecati la cap?”

      Asta e buba, ca televiziunea publica, sectia de stiri, ar trebui sa fie in viziunea sefei o curva recunoscatoare cu ala care da banii. Banii care nu vind de la Firea si compania, banii vind din bugetul public, din taxe.

      Pai nu mai bine desfintam TVR de tot? Ca ne costa cam scump compania de PR-ul a partidului de guvernamant,

        (Citează)

  2. Mai exista TVR ? Ultima oară cred că m-am uitat la Surprize-surprize , copil fiind.

      (Citează)

  3. Ultima emisiune de succes – Teleenciclopedia.

      (Citează)

  4. Eu sunt curios ce post o sa mai lucreze cu Patraru acum, după ce a arătat că umblă cu reportofonul în buzunar în discuțiile private.

      (Citează)

    • Nu prea pot fi de acord cu ultimele 2 articole, nwradu.

      Pana la urma primul pas spre rezolvarea unei probleme este sa recunosti ca ai o problema.

        (Citează)

    • IonutIFR:
      Eu sunt curios ce post o sa mai lucreze cu Patraru acum, după ce a arătat că umblă cu reportofonul în buzunar în discuțiile private.

      Multă lume înregistrează ședințe, de exemplu. Și eu o făceam, ginisem niște șefi care aveau obiceiul ca ulterior să nu mai recunoască că au zis ei ceva. Erau ca ăștia din PSD, “ați înțeles voi greșit”.

        (Citează)

    • mac gregor: Pana la urma primul pas spre rezolvarea unei probleme este sa recunosti ca ai o problema.

      Da, dar acolo problemele sunt cunoscute de vreo 15 ani.

        (Citează)

  5. Eu urmăresc documentarul Istoria Campionatului Mondial de Fotbal, mai au documentare filmate in Munții Carpați, Știrile Tvr si emisiunea lui Dragoș Patraru.
    Curățenie la TVR se poate face din interior asa ca este bine ca angajații au luat poziție împotriva conducerii, este un inceput.
    Dupa ce PSD a renunțat la taxa radio-tv era evident ca vor depinde de banii de la guvern asa ca nu ma mira atitudinea conducerii.

      (Citează)

  6. [citat]Astfel de umilințe vin la pachet cu fișa postului și nu cred că vreunul de acolo nu știa asta.[citat]

    asta e la fel cu “nu stiai ca sunt salarii mici cand te-ai facut profesor/doctor?! ce comentezi acuma?”

    serios Radu, scrie in fisa postului, chiar si in aia informala, ca vei fi facut cap de porc si altele asemenea?

    iar pentru baiatul care a spus mai sus ca ce zice aia zice oricine are oameni în subordine – incorect, eu nu fac asa.
    si nici seful meu.

    sunt sigur ca si voi vreti “o tara ca afara”.
    poate ar fi cazul sa incepeti sa aveti si atitudinea potrivita.

      (Citează)

    • Da, poate m-am exprimat prea vehement.

      Oricum, eu sunt de acord că angajații trebuie să ia poziție. Poziția pe care o iau însă prin acea scrisoare este mult prea slabă.

        (Citează)

    • N-a făcut-o nimeni cap de porc, a apreciat aspectul ei, într-o discuție privată, din p.d.v. al apariției pe ecran. Cum probabil ar fi spus și despre Pătraru cap de cimpanzeu. :) Iar dacă tu într-o discuție – repet – privată nu spui despre unul care te enervează diverse lucruri care ar fi urît de spus în public, înseamnă că ești cel mai bun.
      E drept că Gradea asta arată ea însăși ca o scroafă, dar noi, progresiștii de bine, avem voie să o facem cum ne vine la gură, că e pesedistă.

        (Citează)

    • @nwradu
      si mie mi se pare slaba pozitia lor, dar daca ma gandesc ca ei lucreaza intr-un loc in care slujba lor depinde de niste oameni numiti politic, parca incep sa-i inteleg, ca nici eu nu as fi asa tare in gura in locul lor

      @Emil C – sa te legi de aspectul fizic al cuiva este un nivel la care nu reusesc sa cobor oricat as incerca
      una e sa spui intr-o discutie privata ceva urat legat de competenta profesionala a cuiva sau, hai sa zicem, de inteligenta lui, si alta e sa te legi de cum arata

      intamplator, eu nu vorbesc urat nici despre competenta sau inteligenta cuiva in discutii private, pentru ca eu spun lucrurile alea direct in fata omului – dar ma rog, eu sunt un caz mai special – nu recomand nimanui sa faca ca mine :))

        (Citează)

  7. Patraru joaca un joc periculos, pe care l-a jucat si Andrei Gheorghe si l-a pierdut. Adica sa fie arogant, independent, sa spuna ce vrea, cui vrea si unde vrea. Si in final Andrei n-a mai fost angajat de nimeni.
    Desigur ca Patraru are farmecul lui si pornind pe drumul asta fara intoarcere va fi ca “un talisman al corectitudinii” adica televiziunea care-l gazdueste este corecta.

      (Citează)

  8. nwradu: Multă lume înregistrează ședințe, de exemplu. Și eu o făceam, ginisem niște șefi care aveau obiceiul ca ulterior să nu mai recunoască că au zis ei ceva. Erau ca ăștia din PSD, “ați înțeles voi greșit”.

    Radu, acu că ești căsătorit îți recomand să faci asta și în casa :p

      (Citează)

  9. totusi, daca analizati intreaga inregistrare a discutiei care a fost pe o tema profesionala ( discutia privata inseamna cu totul altceva, pentru ca si notiunea de viata privata inseamna altceva ) faptul ca a facut-o pe reporterita “cap de porc” este un lucru minor in comparatie cu faptul ca D-na Presedinta TVR isi aroga dreptul de a interveni in politicile editoriale si in modul in care se fac stirile. Totusi altele sunt atributiile unui presedinte TVR. Iar toate discutiile au pornit de la interventia D-nei Firea, suparata de intrebarile puse … In final este o presedinta TVR numita politic si care se comporta ca atare.

      (Citează)

  10. Eu urmăresc pe TVR emisiunea Flavours of Romania prezentată de Charlie Ottley – realizatorul documentarului Wild Charpathians.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus