un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva sfaturi despre cum să alegeți calorifere, aer condiționat cu invertor și altele (p)

11 May 2018  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Este sezonul renovărilor, spun sunetele din bloc. Trei dintre vecinii mei asta fac—sau poate fac săpături arheologice, cine știe—și dacă aveți și voi planuri, nu uitați că găsiți inspirație în catalogul do it yourself de la Brico Depot, cu 376 de pagini de produse și idei de amenajare din 13 categorii diferite. Îl găsiți gratuit în magazinele lor sau online la bricodepot.ro/catalog/

Vin mai jos cu câteva sfaturi pentru instalații sanitare și de încălzire/răcire. Încep cu caloriferele, mai ales că tocmai ce am pus unele noi acum câteva luni. Poate vă amintiți un articol mai vechi de-al meu din 2015 în care ceream sfaturi despre cum să le aleg și câți elemenți să aibă fiecare model, sfaturi pe care le-am aplicat la achiziție și acum le pun mai jos:

Materialul: eu am mers pe aluminiu pentru că au un design mai elegant, parcă mai potrivit unei locuințe. Cele de fontă mi se par prea voluminoase, cele de oțel nu-mi plac ca aspect, deși sunt cele mai ieftine și pot fi o soluție dacă nu vreți să investiți mult în asta.

Contrar opiniilor diverse, materialul în sine nu contează așa mult în ce privește căldura transmisă camerei. Mulți spun că fonta e cea mai bună pentru că se răcește greu, dar asta înseamnă și că se încălzește mai greu; personal n-aș plăti diferența de preț pentru fontă. Mai degrabă, proprietățile semnificative sunt:

  • oțelul este cel mai ieftin, dar este considerat și cel mai puțin durabil ca lungime de viață (deși asta depinde de calitatea produsului și de cea a apei ce trece prin el);
  • aluminiul are o durată de viață mai mare și se încălzește rapid;
  • fonta este scumpă și grea, dar caloriferele sunt rezistente inclusiv la șocuri.

Aluminiul este bun și foarte ușor și mi s-a părut soluția potrivită pentru camerele noastre. Alegeți unul din material mai gros pentru că probabil se va dovedi mai fiabil și mai bine făcut.

Dimensionare: trebuie să calculați volumul camerei în metri cubi și aveți nevoie de 50 watti pentru fiecare metru cub. De exemplu, într-o cameră de 4,3 x 3,5 metri și înălțime 2,8 metri veți avea un volum de 4,3 x 3,5 x 2,8=42,14 mc. Rotunjim la 43 mc și calculăm 43 x 50=2.150 W minim pentru calorifer. Apoi vă uitați la diversele tipuri de calorifere și alegeți modelul potrivit care să ofere acea putere sau mai mult: la oțel trebuie luat unul de dimensiunea potrivită, la aluminiu unul cu numărul necesar de elemenți șamd.

Dacă aveți centrală termică proprie în condensație, majoritatea specialiștilor spun să înmulțiți la final puterea necesară cu 1,3, adică 2.150 W x 1,3 = 2.795 W necesari. Asta deoarece o centrală în condensație funcționează cu apa pe tur la 55 de grade, ceva mai jos decât dă RADET-ul, de exemplu, și e nevoie de calorifere mai mari pentru a obține același confort termic.

Dacă din calcul iese un calorifer prea lung, alegeți unul mai gros, trecând de la tipul 11 la tipul 22 sau chiar 33.

Eu am mers pe țevi de cupru, nu de pexal. Unii zic că e mai bun cuprul, dar nu cred că e așa important. Mai important mi se pare sfatul de a pune robineți în exteriorul caloriferului și pe tur și pe retur, suplimentari față de robineții de pe calorifer. Asta vă va permite să umblați și chiar sa schimbați caloriferul respectiv chiar și cu apă prin instalație, că o opriți de la primul robinet. Treaba asta m-ar fi ajutat acum câțiva ani când robinetul de pe un calorifer s-a defectat și a rămas închis pe perioada iernii; nu l-am putut schimba decât în primăvară, după golirea instalației de apă, pentru că nu am avut un robinet pe țeavă din care să închid apa oricând doresc eu.

Indiferent ce calorifere alegeți, puneți unul de prosoape în baie. Sunt geniale, țin prosoapele călduțe de e mai mare plăcerea să le folosești după o baie și apoi le usucă rapid, eliminând eventualele mirosuri de “umezeală” din baie.

Personal nu sunt fanul centralelor termice la bloc, că mi se pare că mai ocupă și ele spațiu pe perete, dar eu am stat mereu într-un cartier unde RADET-ul a funcționat fără probleme. Dacă aveți nevoie de centrală, porniți căutarea de la acest Ferroli Diva Condens, dar uitați-vă și după una cu telecomandă portabilă. Dacă stați la casă și aveți spațiu, probabil veți avea nevoie de un boiler extern, o idee fiind acest Ariston Shape Eco, are rezervor emailat cu titan.

În ce privește aerul condiționat, mereu am considerat că cele de 9.000 sau 12.000 BTU sunt suficiente pentru orice încăpere uzuală. Dacă aveți palat și vreți răcoare în sala de bal, luați unul mai mare, într-adevăr.

Eu am luat aparatele de aer condiționat din casă acum 9 sau 10 ani tot dintr-un magazin de bricolaje și funcționează și acum fără probleme, mai ales că anul trecut am chemat niște specialiști să le curețe, să le igienizeze, să verifice freonul din instalație și să reizoleze furtunurile exterioare apartamentului, că izolația lor fusese mâncată de ploaie, îngheț și—se pare—de păsări (damn birds!).

Totuși, mă bate un gând să schimb aparatul de aer condiționat din camera principală cu un model cu invertor și asta pentru că:

  • un aparat cu invertor are consumul cu aproximativ 30% mai mic decât unul fără invertor. Cele normale, indiferent de temperatura reglată din telecomandă, pornesc la maxim compresorul și îl opresc când temperatura camerei atinge valoarea cerută. Cele cu invertor pot regla progresiv funcționarea compresorului și a ventilatoarelor, asigurând într-un mod mai plăcut confortul termic pentru oameni și consumând mai puțină energie electrică pentru a menține constantă temperatura dorită.
  • un aparat cu invertor este mult mai util și pentru încălzirea casei. Cele clasice pot da căldură în interior atunci când temperatura exterioară este mai mare de -5 grade. Cele cu invertor pot da căldură chiar și când temperatura exterioară scade la -15 grade Celsius, uneori chiar și spre -20 grade Celsius.
  • sunt mai silențioase, zgomotul de pornire a compresorului de obicei dispare.

Un model interesant de la Brico Depot este acesta Yoki cu invertor. Acele rating SEER și SCOP sunt bunicele, spun că oferă 6,1 unități de răcire pentru fiecare 1 W energie consumată (SEER) și 4 unități de căldură pentru fiecare W de energie electrică consumată (SCOP).

Există și dezumidificatoare, apropo, dacă aveți umiditate prea mare în casă.

Odată cu catalogul Brico Depot vine și un concurs. La cumpărături de minim 150 de lei veți primi la casă un talon cu are puteți participa la tombola cu premii săptămânale, se dau peste 8.000 de vouchere valorice, inclusiv câteva mari de 3.000 lei.

    24 comentarii

  1. Caloriferele din aluminiu în câțiva ani fac o pelicula la interior care obstrucționează transmiterea căldurii.

      (Citează)

    • Ar trebui să cercetăm această peliculă uimitoare și să o folosim la izolații termice :P

        (Citează)

    • stie el ceva. e vorba de coroziune, la care caloriferele din aluminiu sunt mai expuse, daca din instalatii fac parte si elemente de cupru.

        (Citează)

    • eu stiam ca acea pelicula este oxidul de aluminiu si e motivul pentru care caloriferele de aluminiu au o durata mai mare de viata: oxidul de aluminiu nu reactioneaza cu nimic din apa si in felul asta protejeaza metalul de sub el.

      din cate stiam, pelicula nu creste, tocmai pt ca nu mai reactioneaza cu nimic din apa.

        (Citează)

    • iar chestia cu cuprul e o problema atat timp cat cuprul si alumiuniul sunt in contact direct, altfel nu,

        (Citează)

    • add:
      stie el ceva. e vorba de coroziune, la care caloriferele din aluminiu sunt mai expuse, daca din instalatii fac parte si elemente de cupru.

      Asta e o problemă la îmbinările dintre țevile de cupru și caloriferele de aluminiu. Din fericire, îmbinările nu sunt directe cupru pe aluminiu, se folosesc tot felul de piese de conexiune pe care știe instalatorul să le aleagă.

        (Citează)

    • Robo:
      eu stiam ca acea pelicula este oxidul de aluminiu si e motivul pentru care caloriferele de aluminiu au o durata mai mare de viata: oxidul de aluminiu nu reactioneaza cu nimic din apa si in felul asta protejeaza metalul de sub el.

      din cate stiam, pelicula nu creste, tocmai pt ca nu mai reactioneaza cu nimic din apa.

      Yes.

        (Citează)

  2. Apropo de curatarea AC ului, intr o perioada ma apucase stranutatul si mi se inroseau ochii dupa ce porneam aerul conditionat in camera. Dupa ce am pus lanterna pe palele aparutului am vazut ca pe interior e plin de mucegai. M am scarbit instant si am decis sa il curat cu o solutie slaba de soda caustica. Dupa ce s a uscat bine de tot am repornit aparatul si am constatat ca nu mai aveam acele simptome. Recomand tuturor sa faca operatiunea aceasta pe langa banala curatare a filtrelor.

      (Citează)

    • Și eu aveam într-unul, de asta i-am și chemat pe oamenii aceia. Au avut niște spray-uri speciale anti-muceigai, l-au curățat bine de tot.

        (Citează)

    • Radu, poti te rog sa imi spui cine sunt “oamenii aceia”? Caut o firma serioasa pt igienizare si ceva revizie.
      Ultima data cand am avut de a face cu o firma care s-a laudat ca imi curata AC-ul a venit un gigel, n-a spalat nici filtrele (le spalasem eu cu 3 zile inainte, dar nici n-a intrebat), a dat de 2 ori cu un spray pe acolo si apoi a concluzionat expert ca mai trebuie “agent”, fara sa masoare nicun fel de presiune.

        (Citează)

  3. Dimensionare: trebuie să calculați volumul camerei în metri cubi și aveți nevoie de 50 watti pentru fiecare metru cub.

    Recomandarea de a calcula necesarul termic cu formula empirica 50W * m³ este gresita. Rugamintea mea este sa nu mai pornim de la acest calcul.

    Pentru ca pierderile de energie termica sunt diferite la aceeasi suprafata si volum, in functie de cati pereti sunt la exterior, daca esti la parter sau la ultimul etaj.

    De exemplu, pentru o locuinta nou construita, care respecta normativele in vigoare (consumul specific anual sa fie mai mic decat 100kW/m²util), necesarul termic ajunge, daca ne raportam la volum, la ~15W. Daca vorbim de o camera cu 2 ziduri exterioare la ultimul etaj, s-ar putea sa creasca la ~75-80W.

      (Citează)

  4. Ai dreptate cu aerul conditionat cu inverter.
    Am achizitionat de curand un Yamato de 12.000 si pot sa iti spun ca consumul este minuscul fata de un AC vechi.
    Am instalatie fotovoltaica si am cautat si m-am documentat mult timp pt un aparat care consuma foarte putin. Dupa primele minute de functionare unde aparatul citeste temperatura interioara , compresorul isi regleaza turatia iar consumul instant inregistrat de invertorul solar este de 350W/h. Impressive as zice.

      (Citează)

    • Nice. Asta mă motivează și mai mult să-l schimb pe al meu, deși mă gândesc că iar va fi ceva de tras cu demontarea și montarea unuia nou.

        (Citează)

  5. vezi ca ai inversat link-ul de la centrala cu boilerul

      (Citează)

  6. Problema mare la caloriferele de aluminiu e ca nu vei sti ce cumperi, si ma refer in special la sunetele scoase. De exemplu am luat un brand pentru niste camere si un alt brand pentru alte camere. Una din marci e OK, se aude foarte putin apa circuland prin ele, la cealalta marca in schimb, Doamne… zici ca am apa de la chiuveta pornita pe jet puternic permanent.

      (Citează)

    • Dar asta nu e cam ciudat? Că după ce se umple cu apă, n-ar trebui să se mai audă.

        (Citează)

    • Vezi ca atunci cand se aude apa prin ele s-ar putea sa necesite aerisire. Aveam unul din cauza caruia nu puteam dormi, asa de tare se auzea. L-am aerisit si s-a potolit :)

        (Citează)

  7. Ce firma ti-a facut curatarea AC-ului?

      (Citează)

  8. Caloriferul pentru prosoape de baie (cel vertical din poza ta) nu este bun de nimic – decat estetic si eventual cum ai zis tu, sa tina prosoapele caldute. Dar atat.

    Nu iti va da caldura destula in baie orice ai face, mai ales cand ai nevoie (iarna).
    Probat la mai multe case..

      (Citează)

    • eu am 2 astfel de calorifere (1 in fiecare baie) si sunt super incantat de ele exact din motivul zis de Radu (se usuca f bine prosoapele iarna si nu prind miros), iar cu temperatura nu e nici o problema.

      acum desigur mai depinde si cat de mare e baia si cum e izolata casa.
      eu am bai mici (5-6 metri patrati) si nu e nici o problema.

      daca ai o baie de 20 mp, cum am vazut in unele case, probabil ca nu e suficient un astfel de calorifer, trebuie mai multe.

        (Citează)

  9. La cine ai apelat pentru curățarea aerului condiționat? Și eu aș vrea să chem pe cineva.

      (Citează)

  10. Prin ce brand de calorifere se aude apa si prin care nu ? O informatie completa te rog, daca tot ai inceput. Multumesc

      (Citează)

  11. Fonta face cele mai bune calorifere din punct de vedere energetic pentru ca cedeaza caldura cel mai usor si asta este scopul lor.
    Scurt si simplu, chestie de fizica elementara.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus