un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Lounge-uri de aeroport: Al Mourjan Business Lounge în Doha, Qatar

23 Apr 2018  ·

TURISM  ·

4 comentarii

Al Mourjan este cel mai impresionant lounge de aeroport vizitate de mine până acum. Dacă ați citit celelalte articole din seria de lounge-uri, veți înțelege imediat cât de mult în față este acest lounge față de celelalte vizitate până acum. Din păcate, eu doar l-am vizitat, ceea ce pentru acest tip de articole este suficient, dar dacă aș avea o escală mai lungă în Doha, aș vrea să intru o dată aici.

Accesul în lounge este gratuit pentru pasagerii claselor Business și First Class ce călătoresc prin Doha cu Qatar Airways sau alte linii aeriene din alianța Oneworld (British Airways, American Airlines, Cathay Pacific, Qantas ș.a.). Pentru pasagerii Economy, înțeleg că accesul costă 120 de dolari/persoană. Apropo, Al Mourjan nu este cel mai luxos salon din Doha; există și Al Safwa, rezervat pasagerilor de la clasa I (puteți face aici un tur virtual prin ea).

Lounge-ul se află la etajul 3, accesibil din zona centrală, și are peste 10.000 de metri pătrați, întinzându-se pe o suprafață mai mare decât a unor aeroporturi văzute de mine. Camera centrală din Al Mourjan este atât de lungă încât nu cred că ai putea arunca o piatră dintr-o parte în alta.

Intrarea este impresionantă, un pupitru foarte lung de primire. Tot aici sunt și dulapuri securizate în care vă puteți lăsa bagajele, ceea ce e bine: nu toate lounge-urile au așa ceva, de stai mereu cu ochiul pe bagaje când te duci după ceva de băut sau mâncare.

Odată intrați în lounge, vă întâmpină ceva sculptură modernă. S-a zis un nume și o denumire, dar n-am reținut nimic. Este, însă, o operă de artă a unui artist și probabil a costat mult; în aeroportul din Qatar se află și ursul cu lampă în cap pe care conducătorii au dat câteva milioane de euro pentru a-l achiziționa.

Lounge-ul este uriaș. În dreapta intrării se află o zonă ornamentală cu apă, o întindere mare cu câteva arteziene foarte discrete din care uneori țâșnește un blob de apă ce face splac înapoi în fântână. Deasupra acestei zone, ca o pasarelă de mari dimensiuni, se află restaurantul principal, cu sute de locuri disponibile, iar pe lângă apă sunt diverse fotolii și combinații de mese pentru clienți.

În capătul ei, cu priveliște spre zona de manevră a aeroportului, sunt diverse combinații de fotolii, fiecare cu masă și prize și o tabletă disponibilă. Diverse automate de cafea și zone cu gustări sunt disponibile în diverse zone.

Lounge-ul include un salon pentru fumători, dotat cu canapele confortabile.

Alte zone includ alte tipuri de fotolii, gândite parcă pentru câte o mică discuție de business.

Oarecum dincolo de zona aceea cu apă, mergând în direcția opusă, am găsit un design ce amintește de natură, cu tot felul fotolii și paravane făcute din nuiele. Personalul a ținut să ne precizeze că poți sta în acea zonă cât vrei tu, dar nu să și adormi acolo. Au alte zone pentru asta.

Urmează apoi o zonă ceva mai clasică, cea mai întinsă, cu fotolii confortabile, mese și veioze ce asigură un iluminat plăcut, discret. De fapt, în întreg lounge-ul iluminatul este foarte bine făcut, creând o atmosferă relaxantă, nu una de agitație specifică unui aeroport. Mi-au plăcut și materialele alese, totul pare amenajat cu atenție și totul este în stare foarte bună, de zici că-i nou-nouț lounge-ul.

Asta a fost camera principală. O altă zonă avea fotoliile de mai jos:

Iar în altă parte am găsit paravane fonoabsorbante ce separau diverse fotolii-pat pe care te poți întinde.

Zona de business este foarte mare și include o mulțime de calculatoare Apple, câteva multifuncționale, ba chiar și o masă de ședință.

Toaletele arată foarte bine, curățenie impecabilă peste tot:

Există o cameră de rugăciuni cu o arhitectură foarte frumoasă. Pereții sunt gri, placați cu un model greu de explicat în cuvinte, iar accesul se face întâi într-o cameră de spălat picioarele și apoi în cea de rugăciuni.

O altă zonă este de tip “quiet room”, unde nu ai voie nici să vorbești, iar orice zgomot trebuie ținut la minim. Aici sunt separeuri mari cu canapele și fotolii, covoare moi pe jos, lumea merge încet, își deschide cât mai silențios gențile șamd.

Mai sunt săli de jocuri și pentru copii, săli cu locuri pentru familii numeroase, ziare, televizoare șamd.

Apoi sunt restaurantele. Ce vedeți mai jos este “restaurantul mic” (am fost în lounge-uri ce erau mai mici decât acest restaurant), unde se servesc doar sandvișuri și salate, plus o mulțime de băuturi (puteți vedea mărci cunoscute în bar, desigur).

Restaurantul principal, cel de deasupra apei, are întâi un bar foarte mare, cu tot felul de băuturi și vinuri. Barmanii pot prepara orice le ceri. Ca mâncare sunt disponibile multe feluri, inclusiv unele vegetariene, plus dulciuri (singurele care nu arătau prea impresionant, de altfel). Mesele sunt cu zecile pe acolo, depinde doar ce priveliște vrei să ai, spre zona de magazine, spre avioane, spre lounge etc.


Undeva pe acolo există chiar și o cameră privată cu o masă de 8 persoane, probabil pentru vedete sau alți clienți ce nu vor să se amestece cu plebea de la business și first class.

Cam acesta este Al Mourjan. Dacă aveți câteva ore de petrecut în aeroportul din Doha și banii nu sunt o problemă, intrați aici, oferă un lux peste ce-am văzut eu în Europa. Dacă doar vreți un lounge confortabil, cu mâncare și băutură de calitate, încercați Oryx Lounge tot în același aeroport, accesul costă 50 de dolari.

  4 comentarii

 1. astia au facut tot etajul lounge?

    (Citează)

 2. E lux decadent. Eu, daca as fi folosit unul din acele prosoape rulate de la baie, nu cred m-as fi indurat sa il arunc pe urma in cos; l-as fi rulat si l-as fi pus inapoi peste celelalte.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus