un blog de Radu Dumitru

laptop msi la oferta buna
laptop msi la oferta buna

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

La cratiță, nu la tranzistoare!

25 Apr 2018  ·

GÂNDURI  ·

78 comentarii

Nu știu dacă treaba de mai jos este reală, dar nu am motive să cred că n-ar fi, mai ales dacă mă iau după profilul ei și prietenii comuni. Pe scurt, o femeie era de mulți ani membră pe un grup de electroniști pe Facebook. La un moment dat, administratorul grupului a dat-o afară pentru că e femeie, motivând că pe grup sunt numai electroniști, nu și electroniste.

Nu știu alții cum sunt, dar eu am pufnit în râs. N-am o explicație simplă pentru de ce mi-a venit să râd. Cred că am văzut postul respectivei doamne după o zi din aceea în care am fost bombardat cu tot felul de știri grave legate de atentate, corupție, furturi, bani șamd și apoi vezi o din asta și mi-a fost reamintit că oamenii sunt numeroși și diferiți și fiecare are diversele lui probleme sau fixații, uneori foarte absurde, dar care-i consumă timpul.

Mare este lumea aceasta de există chiar și electroniști femei! I mean… the other guy!

Serios vorbind, treaba asta de mai sus este serioasă. Este demonstrația practică a faptului că există mai multe bule decât putem număra.

  78 comentarii

 1. d’aia ne meritam soarta…oricat de nesemnificativa ar parea intamplarea de mai sus, in ea se regaseste boala romaneasca in starea ei pura..

  off topic (legat de intamplari bune, karma si dumnezeu) ieri ne-a prins ploaia cu puradelul pe afara si ne-am refugiat intr-o scara de bloc la ~500m de casa. nu am stat mult in scara ca o familie cu copil de-o varsta cu al nostru, ne-au si invitat inauntru. intre timp am aflat ca-s din acelasi oras de provincie cu sotia. inca sunt marcat :)

    (Citează)

  • Foarte mișto!

     (Citează)

  • Super tare ! Exista si reversul medaliei insa. M-am adapostit de ploaie sub un chiosc de ziare. Baba care vindea (un fel de Visinescu feminin) a iesit si m-a imbrancit ca stau in fata ziarelor si nu se vand… i-am zis ca a imbatranit degeaba. :)

     (Citează)

  • batranii sunt cei mai periculosi. pe unde dai de ei fac scandal.
   intamplarea de mai sus mi-a dat curaj sa le scriu celor de la auchan un mail despre cum sunt tratate gravidele la casa lor prioritara pentru ca atunci cand am incercat sa discut cu ceva manageri mai tineri au cam ras de mine si m-au trimis la plimbare. probabil starea asta de bine si de sperata va tine pana dupa vacanta de 1 mai :)

     (Citează)

 2. Cred ca un report la Facebook ar fi justificat.

    (Citează)

  • report pentru ca o persoana a fost data afara dintr-un grup privat pentru ca cineva e mai taran sau bulangiu pur si simplu sau a avut alte motive si mai e si admin pe grupul lui.
   boala romaneasca. d’aia ne meritam soarta.
   da, aici e miezul, practic din asa ceva apar toate problemele lumii

     (Citează)

 3. Eu cand scriu pe-aici ca tara e plina de toparlani misogini de caverna, nu trece minutul pana sa apara unul care tipa “leftard! leftard” cu satisfactia papagalului care tocmai a invatat un cuvant nou.
  Vai de mamele, sotiile si fetele noastre.

    (Citează)

  • pai, cand scrii ca futaiu intre doi betivi este doar viol…cum ai vrea?

     (Citează)

  • te-a marcat, eh?

   mai citeste si tu ce cred altii pe-afara despre subiect, stiu ca pentru un ciobanete misogin de caverna ca tine e un soc, dar adevarul e ca alcoolul viciaza sau poate vicia consimtamantul, iar contactul sexual non-consensual, ce sa vezi, se numeste viol.

   art 218 cod penal
   (1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

   vezi cum scrie acolo, bobonete?
   “punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare”

     (Citează)

 4. Discriminarea femeilor si misoginismul se manifesta pe multe paliere in Romania. Domnul din postare este reprezentativ, barbatii normali la cap sunt minoritari.

    (Citează)

 5. Eu am făcut electronică o perioadă la clubul copiiilor cu mai mulţi colegi de clasă, ne bucuram de numa dacă era vreo fată printre noi, iar ăsta le dă afară :))

    (Citează)

 6. Eu cred ca adminul este fan al Coaliției pentru Familie astfel nu-mi explic.
  Oricum, reacția lui poate fi reclamata la Consiliul pentru discriminare, recent un Judecător din Piatra Neamț a declarat ca profilul de Facebook este spațiu public si poți fi condamnat dacă aduci injurii unei alte persoane.
  Uitați cum se poate face reclamație http://cncd.org.ro/modele-tip-pentru-cereri-si-reclamatii

    (Citează)

  • CNCD a amendat recent si TNR, deci cred ca se pot baga si pe facebook.

     (Citează)

  • Ce treaba are Coalitia pentru Familie cu misoginismul? Din contra, CpF militeaza pentru egalitatea dintre barbat si femeie. Spre exemplu, iata cum suna propunerea legislativa de modificare a Constitutiei: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat și o femeie, pe EGALITATEA ACESTORA şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”

     (Citează)

  • @gigi – nu știu daca ai spus-o in gluma dar este bine cunoscut ca in familiile ultrareligioase femeia este supusa bărbatului asa cum scrie in Biblie, cu batic pe cap tot timpul si cu fusta lunga. Aia cu egalitatea este vrajeala maximă.

     (Citează)

  • Cătălin Tănase

   26/04/2018 la 8:23 AM

   Auzi mai Gigi, daca tot ne-am abătut de subiect și văd că te și pricepi la coaliția asta: de ce nu au avut nimic de spus cu privire la legea “prima bătaie”? Că dacă tot apară ei valorile familiei tradiționale, mă gândesc că ar fi oportun să se ocupe și de ADEVĂRATELE probleme, nu că unii vor să își facă acte pe relația lor

     (Citează)

 7. Ender:
  report pentru ca o persoana a fost data afara dintr-un grup privat pentru ca cineva e mai taran sau bulangiu pur si simplu sau a avut alte motive si mai e si admin pe grupul lui.
  boala romaneasca. d’aia ne meritam soarta.
  da, aici e miezul, practic din asa ceva apar toate problemele lumii

  Grupurile Facebook trebuie sa respecte anumite reguli, chiar daca sunt private. In general comunitatiile online nu tolereaza rasismul, sexismul, atacurile personale, etc.

    (Citează)

  • hai sa mai zic odata. aia poate e un taranism dar nu este nicidecum o problema majora. practic nu e nimic. un tip e taran pe tarlaua lui. end of story.
   iar asta cu comunitatile online nu tolereaza rasismul, sexismul, atacurile personale e o gluma. acum cateva zile a pus radu un articol despre computergames si forumul de acolos i cat de darguti sunt oamenii care comenteaza. dar poti sa vezi asta pe mai toate bloggurile unde au acces diversi si vor sa isi exprime problemele.
   serios acum, comunitatile online in general functioneaza in regim de haita. asa ca reactii de genul astuia cu grupul pe fb sunt cea mai mica problema.

     (Citează)

 8. Ce are tipul, nu ii plac femeile? Vb cuiva, ar tb sa fie recunoscatori ca au o femeie printre ei.

    (Citează)

 9. Robert:
  d’aia ne meritam soarta…oricat de nesemnificativa ar parea intamplarea de mai sus, in ea se regaseste boala romaneasca in starea ei pura..

  off topic (legat de intamplari bune, karma si dumnezeu) ieri ne-a prins ploaia cu puradelul pe afara si ne-am refugiat intr-o scara de bloc la ~500m de casa. nu am stat multin scara ca o familie cu copil de-o varsta cu al nostru, ne-au si invitat inauntru. intre timp am aflat ca-s din acelasi oras de provincie cu sotia. inca sunt marcat :)

  Mai exista si oameni printre noi.

    (Citează)

 10. Sol: Grupurile Facebook trebuie sa respecte anumite reguli, chiar daca sunt private. In general comunitatiile online nu tolereaza rasismul, sexismul, atacurile personale, etc.

  Asa o fi regulile, dar asta nu inseamna ca e bine. Chiar daca mi se pare prostie ce a facut omul, ar trebui sa aiba dreptul sa discrimineze dupa bunul plac pe tarlaua lui. Greseala lui a fost sinceritatea :-).

    (Citează)

 11. ion:
  Eu cred ca adminul este fan al Coaliției pentru Familie astfel nu-mi explic.

  De ce?

    (Citează)

  • Epistola către Efeseni 5 – Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului, Pentru că bărbatul este cap femeii, precum şi Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor şi este. Ci precum Biserica se supune lui Hristos, aşa şi femeile bărbaţilor lor, întru totul. … Astfel şi voi, fiecare aşa să-şi iubească femeia ca pe sine însuşi; iar femeia să se teamă de bărbat.

   Timotei 2: Femeii nu-i dau voie să înveţe pe alţii, nici să se ridice mai presus de bărbat, ci să stea în tăcere. Căci întâi a fost întocmit Adam şi apoi Eva. Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, fiind amăgită, s-a făcut vinovată de călcarea poruncii.

   Deuteronomul 22 – Dacă un om întâlnește o fată fecioară nelogodită, o apucă cu sila şi se culcă cu ea, și se întâmplă să fie prinși, omul care s-a culcat cu ea să dea tatălui fetei cincizeci de sicli de argint; şi, pentru că a necinstit-o, s-o ia de nevastă, şi nu va putea s-o gonească, toată viața lui.

     (Citează)

  • Cătălin Tănase

   26/04/2018 la 8:25 AM

   Amin!

     (Citează)

  • @florin, pentru o mai buna intelegere a primului citat, recomand doua articole: ziarullumina .ro/taina-aceasta-mare-este-5325.html si ziarullumina .ro/vrei-ca-femeia-sa-ti-se-supuna–124371.html

   Al 2-lea citat cred ca face referire la faptul ca femeia nu trebuie sa predice in biserica. Oricum citatul respectiv nu este din Noul Testament editat de Biserica Ortodoxa Romana ci este din Biblia protestantilor (versiunea Dumitru Cornilescu).

   Ultimul citat este din Legea Veche, mozaica iar crestinismul are la baza Noul Testament.

   In concluzie ai cam amestecat merele cu perele si a iesit un borhot.

   La final as mai adauga doar ca un mare duhovnic de-al nostru obisnuia uneori sa spuna urmatoarele: “nu roadeti cuvintele Scripturii cu dintii cunoasterii de lapte”.

     (Citează)

 12. Mhmm, nu ar trebui sa conteze sexul persoanei. Doar daca stie sa tina in mana un letcon. Femeile s-ar putea sa aiba chiar un avantaj aici.

  Sunt misogin de obicei, dar datul asta afara din grup este dovada de idiotenie.

    (Citează)

  • Gaelex, esti fascinant. Reusesti sa spui tampenii si cand vrei sa spui ceva de bine.
   De exemplu, faptul ca implici ca femeile ar fi mai bune cu letconul pentru ca sunt femei, adica stie toata lumea ca femeile sunt cu treburi din astea migaloase (cum e cusutul) este bineinteles o dovada de sexism, poate chiar misoginie (in masura in care consideri treburile migaloase sunt nedemne de un barbat).
   Apoi, ma indoiesc ca in ziua de azi diferenta dintre un electronist bun si unul slab o face cat de bine tine letconul in mana.

     (Citează)

 13. Nu știam ca ptr a fi electronist prima condiție e să îți atârne între picioare!

    (Citează)

 14. Robo:
  Gaelex, esti fascinant. Reusesti sa spui tampenii si cand vrei sa spui ceva de bine.
  De exemplu, faptul ca implici ca femeile ar fi mai bune cu letconul pentru ca sunt femei, adica stie toata lumea ca femeile sunt cu treburi din astea migaloase (cum e cusutul) este bineinteles o dovada de sexism, poate chiar misoginie (in masura in care consideri treburile migaloase sunt nedemne de un barbat).
  Apoi, ma indoiesc ca in ziua de azi diferenta dintre un electronist bun si unul slab o face cat de bine tine letconul in mana.

  Pe bune? Ești real? Da coe o femeie e peste un bărbat la treburi migăloase si șansele sa facă treabă mai eficient cu letconul, cum un bărbat e peste o femeie când e de dat cu coasa! Vrei nu vrei sexul diferențiază pe undeva, nu vad de ce o femeie nu ar putra fi electronist, dar clar unele munci sunt prestate mai bine de partea feminina.

    (Citează)

  • iaca, au aparut retarzii

   iti garantez ca tu dai mai prost cu coasa decat bunica-ta, prostovane
   si decat toate prietenele ei.

   asa ca ori nu esti barbat, ori esti barbat dar esti prost.

   sexul diferentiaza, i-adevarat, de aia p**a si P***a sunt diferite (nu doar la numarul de litere)

     (Citează)

  • @Robo – vorbesti de caz particular si conditii diferite.
   In aceleasi conditii si considerand un numar reprezentativ de persoane, se poate trage concluzia usor ca femeile sunt mai bune la unele activitati decat barbatii si invers.

     (Citează)

  • Ba, da’ voi chiar sunteti dilii cu totii?

   E chiar atat de greu de inteles ca daca exista activitati la care femeile sunt mai bune si invers, asta nu se datoreaza unor diferente biologice obiective, ci exact faptului ca oamenii isi cresc copiii crezand in aceste diferente, adica isi “programeaza” copiii in functie de sexul lor, purtandu-se si tratandu-i diferit in functie de sex inca de la nastere?

   Voi chiar credeti ca exista activitati pe care le pot face doar femeile sau doar barbatii?!

   Exemple:
   – femeile in general nu sunt bune la fotbal pentru ca le este imposibil dpdv biologic sa fie bune sau pentru ca nu joaca fotbal la fel de mult ca baietii?
   Atat timp cat exista chiar si 1 singura femeie care joaca fotbal la un nivel comparabil cu barbatii (si exista mai multe) concluzia e ca nu e vorba de diferente biologice, ci de diferente culturale.

   – barbatii nu cos pentru ca le este imposibil dpdv biologic sa coase sau pentru ca nu au fost pusi sa coase niciodata, tocmai pentru ca se crede ca cusutul e o “treaba de femeie?”
   Ia vedeti, daca luati ac si ata in mana mai barbati, oare o sa puteti coase sau o sa vi-l bagati in ochi? Si daca coaseti in fiecare zi timp de 1 an, oare o sa fiti comparabil de indemanatici ca o femeie sau nu?

   Hai, urmeaza sa-mi spuna unul ca barbatii sunt mai puternici decat femeile.

     (Citează)

  • Adevarul e ca femeile fac cei mai buni mineri si petrolisti. Iar barbatii sunt cei mai talentati florari sau educatori de gradinita.

     (Citează)

  • Iar asta nu e din cauza ca alea sunt vazute ca meserii de barbati si respectiv de femei, esti tu sigur ca e din cauza ca femeile nu sunt capabile sa fie mineri iar barbatii nu sunt capabili sa fie educatori (o sa-i spun asta si educatorului fetitei mele, ma vad azi cu el).

   Iar femeile nu sunt in stare sa programeze, se stie.

   In definitiv tot asa ceva crede si baiatul de pe facebook: ca femeile nu prea se fac electronisti – parca nu erai de acord cu el?!

     (Citează)

  • Femeile erau aproape 50% din programatori in anii ’70 – ’80. Cand lumea nu era political correct. Acum sunt 10%

   Si pentru ca li se spunea ca era o meserie buna de femei, pentru ca nu necesita forta fizica, stai la birou la caldura si apesi la tastatura, si poti oricand sa iei o pauza de cafea.

   Stii ceva, robo? pe langa ca e 100% adevarat e si o strategie mai buna de comunicare. Pentru ca absolut toti oamenii gandesc de fapt in stereotipuri, indiferent daca sunt constienti de asta sau nu. E mai ieftin pentru creier.

   Singura problema a femeilor programator e ca progresistii actuali sunt cea mai mare adunatura de tampiti din istorie.

     (Citează)

  • Eu inteleg ca oamenii au tendinta sa gandeasca in stereotipuri dar asta nu inseamna ca nu e nevoie ca macar din cand in cand sa facem efortul de a constientiza aceste stereotipuri si de incerca sa mai reducem din ele, ca lumea si viata sunt complexe.

   Iar stereotipurile ii afecteaza negativ pe oameni: tipa asta de care e vorba in acest post, de exemplu, a fost data afara din grupul de facebook, dar e foarte posibil sa fi fost data la o parte la un job, dinbcauza ca ala care facea angajarile gandea in acelasi stereotip: ca un electronist bun e neaparat barbat.

   Si-n locul ei in alte situatii sunt mamele, sotiile si fiicele noastre, ale tuturor. Asa ca de dragul lor am putea macar sa nu perpetuam activ stereotipurile astea cretine. Nu e vorba de progresism aici, e vorba de a intelege ca atunci cand perpetuezi un stereotip la adresa femeilor, de fapt faci rau in mod indirect unora din persoanele care conteaza cel mai mult pentru tine in viata: maica-ta, nevasta-ta sau fiica-ta etc
   Cine nu intelege atat lucru, imi pare rau dar e idiot.

     (Citează)

  • Nu, sterotipurile sunt necesare pentru ca nu putem gandi cu milioane de detalii. E imposibil sa “reducem din ele”.

   De aia zic ca e absolut gresita gandirea progresistilor.

   Ce vrei tu sa spui poate este ajustarea stereotipului pe masura ce intalnesti oameni noi. Aia da, e posibila si un lucru bun.

     (Citează)

  • precizare: nu e imposibil. E foarte costisitor.

     (Citează)

  • cum poti sa spui ca e imposibil sa reducem din ele cand stai de vorba cu un om care nu gandeste in stereotipul ca “femeile sunt mai bune la unele meserii in timp ce barbatii sunt mai buni la altele”?

   adica, what the fuck man?!
   imposibil?!
   :))

     (Citează)

  • “nastere?

   Voi chiar credeti ca exista activitati pe care le pot face doar femeile sau doar barbatii?!”

   Nasterea. Ai folosit cuvantul chiar inainte. Dar ti-a scapat in propozitia urmatoare.

   “Atat timp cat exista chiar si 1 singura femeie care joaca fotbal la un nivel comparabil cu barbatii (si exista mai multe) concluzia e ca nu e vorba de diferente biologice, ci de diferente culturale.”

   Daca esti analfabet in domeniul statisticii, da. Atfel statistica stie sa explice foarte clar de ce e asa.

   Sau ma rog, orb voluntar la statistica, ca domnii progresisti, care tb sa fie orbi voluntari la jumatate din stiinta moderna ca sa isi poata crede teoriile.

   Cea mai mare adunatura, dupa cum am spus.

     (Citează)

  • @Robo: dupa cum spuneam, in aceleasi conditii si luand un numar reprezentativ de persoane.
   Aduna random 2000 de femei si 2000 de barbati care nu au cosit (sau cusut) niciodata nimic. Sunt sigur ca gasesti. Pune-i la treaba si vezi ce iese.
   Pot sa pun pariu ca daca faci media o sa vezi o diferenta destul de mare.

     (Citează)

  • @giani mucea
   Te cam arunci cu experimentul asta.
   Chiar mi-ar placea sa fie facut un asemenea experiment – dupa mine diferentele dintre barbati si femei vor fi sub pragul de semnificatie, dupa cum se spune in statistica.

   Tu nu te bazezi pe nici un fapt cand spui ca se va vedea o diferenta sembificativa. Eate doar stereotipul care vorbeste, practic folosesti concluzia drept premisa.

     (Citează)

 15. Futacul neprins…negustor cinstit :))

  florin:
  Epistola către Efeseni 5 – Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului, Pentru că bărbatul este cap femeii, precum şi Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor şi este. Ci precum Biserica se supune lui Hristos, aşa şi femeile bărbaţilor lor, întru totul. … Astfel şi voi, fiecare aşa să-şi iubească femeia ca pe sine însuşi; iar femeia să se teamă de bărbat.

  Timotei 2: Femeii nu-i dau voie să înveţe pe alţii, nici să se ridice mai presus de bărbat, ci să stea în tăcere. Căci întâi a fost întocmit Adam şi apoi Eva. Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, fiind amăgită, s-a făcut vinovată de călcarea poruncii.

  Deuteronomul 22 – Dacă un om întâlnește o fată fecioară nelogodită, o apucă cu sila şi se culcă cu ea, și se întâmplă să fie prinși, omul care s-a culcat cu ea să dea tatălui fetei cincizeci de sicli de argint; şi, pentru că a necinstit-o, s-o ia de nevastă, şi nu va putea s-o gonească, toată viața lui.

    (Citează)

 16. Totusi ar trebui sa acceptam ca exista meserii unde exceleaza barbatii si altele unde sunt mai bune femeile. De exemplu in educatie si contabilitate sunt mult mai bune femeile. In cele tehnice si stiintifice sunt mai buni barbatii.

  Probabil avand in vedere aceste lucruri iata ca exista “Olimpiada de Matematica pentru Fete”:
  http://www.egmo2018.org/

    (Citează)

  • eu sunt socat de cat de usor spuneti lucruri de genul “in educatie si contabilitate sunt mult mai bune femeile. In cele tehnice si stiintifice sunt mai buni barbatii.”

   nu ai absolut nici o baza obiectiva pentru ce spui mai sus, este pur si simplu un stereotip care ti-a intrat tie in cap si pe care il iei de bun.

   ai vreo statistica din care sa reiasa ce spui tu?

   si chiar daca ar fi asa, mai spun o data ce am spus mai sus, ca vad ca e intr-adevar foarte greu de inteles: faptul ca societatea in general crede astfel de lucruri, ca exista meserii “pentru femei” si “meserii pentru barbati” este suficient pentru ca femeile si barbatii sa fie programati de mici de parinti si de societate sa se indrepte spre meseriile conforme cu genul lor si sa se indeparteze de meseriile ne-conforme cu genul lor.

   si-apoi, dupa ce trec anii, ne uitam si vedem ca femeile sunt supra-reprezentate in unele meserii si sub-reprezentate in altele si tragem concluzia ca femeile sunt mai bune la meseriile in care sunt supra-reprezentate si mai slabe in cele in care sunt sub-reprezentate.

   dar macar supra si sub-reprezentarea sunt masurabile si exista statistici pentru ele.

   ce spui tu insa, ca femeile ar fi “mai bune” in unele meserii si “mai slabe” in altele este un nou nivel de stupiditate:
   – in primul rand, e greu daca nu imposibil de masurat daca femeile in totalitate sunt mai bune sau mai slabe decat barbatii intr-un anumit domeniu, in lumea intreaga
   – chiar si daca s-ar putea dovedi cu numere ca femeile sunt mai bune in unele si mai slabe in altele, asta e o consecinta fireasca a supra sau sub reprezentarii: cand mai multi barbati urmeaza o anumita meserie, e normal ca sansa ca printre ei sa existe un geniu e mai mare decat in randul femeilor, care sunt mai putine in acel domeniu

   este incredibil.

     (Citează)

  • Robo, raspunde-mi te rog la o intrebare, de ce exista “Olimpiada de Matematica pentru Fete” ? De exemplu strict pentru baieti nu exista.
   Eu cred pentru se se crea o discriminare pozitiva in favoarea fetelor.

   Măsurile care vizează un anumit grup și care urmăresc eliminarea și prevenirea discriminării sau compensarea dezavantajelor rezultate din atitudini, comportamente și structuri existente poartă denumirea de “discriminare pozitivă”.

   Deci Robo mai pune mana pe carte si mai lasa gargara.

     (Citează)

  • imi pare rau, nu reusesc sa urmaresc logica ta.
   posibil sa fie discriminate pozitiva, dar nu inteleg ce vrei sa spui.
   de obicei, masurile de discriminare pozitiva se iau atunci cand o anumita categorie sau minoritate este discriminata.
   deci, o concluzie ar fi ca aceasta olimpiada exista pentru ca femeile sunt discriminate de barbatii care considera ca femeile sunt proaste pentru ca sunt femei.

   ceea ce cam e adevarat, majoritatea barbatilor cred ca femeile sunt proaste.

   deci, fara sa stiu prea multe despre olimpiada asta, mi se pare un lucru bun.

   what’s your point?

     (Citează)

 17. Robo:
  Ba, da’ voi chiar sunteti dilii cu totii?

  E chiar atat de greu de inteles ca daca exista activitati la care femeile sunt mai bune si invers, asta nu se datoreaza unor diferente biologice obiective, ci exact faptului ca oamenii isi cresc copiii crezand in aceste diferente, adica isi “programeaza” copiii in functie de sexul lor, purtandu-se si tratandu-i diferit in functie de sex inca de la nastere?

  Voi chiar credeti ca exista activitati pe care le pot face doar femeile sau doar barbatii?!

  Exemple:
  – femeile in general nu sunt bune la fotbal pentru ca le este imposibil dpdv biologic sa fie bune sau pentru ca nu joaca fotbal la fel de mult ca baietii?
  Atat timp cat exista chiar si 1 singura femeie care joaca fotbal la un nivel comparabil cu barbatii (si exista mai multe) concluzia e ca nu e vorba de diferente biologice, ci de diferente culturale.

  – barbatii nu cos pentru ca le este imposibil dpdv biologic sa coase sau pentru ca nu au fost pusi sa coase niciodata, tocmai pentru ca se crede ca cusutul e o “treaba de femeie?”
  Ia vedeti, daca luati ac si ata in mana mai barbati, oare o sa puteti coase sau o sa vi-l bagati in ochi? Si daca coaseti in fiecare zi timp de 1 an, oare o sa fiti comparabil de indemanatici ca o femeie sau nu?

  Hai, urmeaza sa-mi spuna unul ca barbatii sunt mai puternici decat femeile.

  stimate robo. e mai simplu sa spui ca nu intelegi ce spun oamenii astia si sa faci un pas in lateral si sa reiei firul logic. oamenii si femeile sunt genetic adaptati pentru diferite activitati. unele sunt comune, altele nu. cand se incearca schimbarea fortata apar rezultate mediocre sau proaste. incercarea asta de sublinia ca barbatii si femeile sunt egali in toate privintele inseamna doar o foarte gresita intelegere a realitatii. drepturi egale nu inseamna si alte lucruri.

    (Citează)

  • ia zi tu care sunt diferentele alea genetice care le fac pe femei mai bune decat barbatii la anumite lucruri si invers.

   arata-mi si mie dpdv stiintific unde s-a dovedit ca femeile sunt mai bune la contabilitate decat barbatii, cum zice un nene mai sus.

   ai o fractura de logica in ce spui cat casa de mare: esti de acord cu drepturi egale, in timp ce spui ca suntem diferiti dpdv genetic si deci mai buni sau mai slabi in diferite activitati.

   partea a doua contrazice partea intai, nu stiu daca iti dai seama.

   ca daca eu sunt femeie si vreau sa ma fac pilot de avion, vine unul ca tine si zice “dar dpdv genetic barbatii sunt mai buni sa fie piloti de avion;
   or, nu ne permitem sa avem piloti slabi, pentru ca pilotii au pe mana sute de vieti la fiecare zbor”

   asta nu-mi incalca mie, in calitate de femeie, dreptul de a-mi alege meseria de aviator?

     (Citează)

  • si inca ceva: exista unele diferente genetice si intre diferite rase de oameni, nu numai intre barbati si femei.

   asta inseamna, conform gandirii tale, ca exista activitati la care negrii, de exemplu, sunt mai buni decat albii, si invers.

   exact asa gandeau si cei care sustineau sclavagismul, ca negrii nu sunt capabili sa gandeasca la fel ca albii, deci ei sunt buni doar pentru munca, sunt un fel de animale cum e boul.
   felicitari.

   de asemenea, exista diferente genetice si intre diferite popoare: de exemplu intre nemti si evrei.

   gizas craist esti complet idiot.

     (Citează)

  • Robo: asta inseamna, conform gandirii tale, ca exista activitati la care negrii, de exemplu, sunt mai buni decat albii, si invers.

   Te-ai uitat vreodata la atletism 100m sprint?

     (Citează)

  • @robo: asistente, educatoare, orice activitate care implica empatie. pentru ca femeile au pur si simplu acest avantaj natural. e doar un exemplu simplu.
   daca citeai cu atentie realizai ca nu e vorba de rasa, culoare sau alte lucruri de genul asta. e vorba de barbati si femei.
   exemplul cu albii si negri are si el sens dar in alt context. faptul ca oamenii sunt diferiti nu e un lucru rau si nu trebuie privit dintr-o perspectiva limitata ca a ta.
   faptul ca faci pe cineva idiot pentru ca nu intelegi ce zice cumva arata cam cat te duce bila.

     (Citează)

 18. @Robo

  “asta inseamna, conform gandirii tale, ca exista activitati la care negrii, de exemplu, sunt mai buni decat albii

  gizas craist esti complet idiot.”

  te-ai uitat vreodata la baschet?

    (Citează)

 19. De fapt, insasi ideea ca toti oamenii (albi/negri, femei/barbati) sunt la fel contrazice teoria evolutiei. Dupa cum conditiile climatice/geografice au dus la dezvoltarea anumitor abilitati sau particularitati anumitor grupuri de persoane (negri, nordici, caucazieni etc), la fel specificul si obiceiurile familiale din ultimii mii de ani au dus la favorizarea femeilor cu anumite aplecari sau abilitati. Si a barbatilor cu altele. Nimeni nu a vrut ca sotie un butch sau de barbat un fatalau.

  Ca exista si exceptii, e explicat tot de teoria evolutiei. De fapt, cam asa evoluam.

    (Citează)

  • Dpdv biologic exista un fenomen numit specii cu dimorfism sexual, in care masculul nu arata ca femela. De ex leul nu arata ca leoaica.

   Oamenii sunt una din ele, cu diferente clare intre sexe. Dar doamne fereste ca progresistii sa recunoasca asta – pentru ca un tampit a scris intr-o carte ca barbatul e exact ca femeia, aia e dogma.

     (Citează)

 20. @robo
  Competitiile sportive au grupe diferite pentru fete si baieti. Vezi ca datorita unor progresisti au mai scapat niste transcenderi le fete. Ce creI ca s-a intamplat. Google it

  La sah baietii si fetele concureaza separat, de ce?

  @radu femeile vor ajunge la cratita oricum, asta este starea default.
  Societatile care dau drepturi femeilor mor, nu au natalitatea minima supravituirii. Vor fi inlocuite de patriarhat. Vezi Islamul in Europa.

    (Citează)

 21. “De fapt, insasi ideea ca toti oamenii (albi/negri, femei/barbati) sunt la fel contrazice teoria evolutiei.”

  n-a zis nimeni ca nu exista un anumit determinism biologic.
  exista.
  ce e idiot e sa folosesti acest determinism ca sa construiesti roluri sociale din care sa nu dai voie sa se iasa.

  exemplu:
  femeile au constitutia mai putin puternica decat a barbatilor, ok.
  e asta un motiv sa interzicem unei femei sa se faca halterofila, daca asta-si doreste?

  toate aceste afirmatii de genul “femeile sunt asa/ barbatii sunt asa” au efectul de a limita, in practica, posibilitatea femeilor si barbatilor de a iesi din rolurile de gen traditionale.

  si-acum intrebarea e: de ce am dori sa facem asta?

  care e problema daca o femeie vrea sa fie electronist sau miner?

  pai problema e ca ne-ar ameninta patriarhatul, care a avut si inca are multiple avantaje pentru barbati.

  iar de-abia asta este inacceptabil, pentru ca in societate, ca si in fata legii, oamenii trebuie sa aiba aceleasi drepturi.

  daca nu sunteti de acord cu asta, intr-adevar nu prea avem ce discuta.

    (Citează)

  • refuz sa continui discutia, pui problemele mult prea aiurea.

   mai citeste si tu si lasa propaganda deoparte. Unde e patriarhia asta imaginara, pot sa ma inscriu in ea? Are taxa lunara?

   “ce e idiot e sa folosesti acest determinism ca sa construiesti roluri sociale din care sa nu dai voie sa se iasa.”
   cine nu da voie, mai exact? Un tampit la 0,0001% din cazuri, ca adminul de mai sus? Sa se inscrie femeile la sport barbati, e o cale sigura de a intra depresie, dar daca cred prostiile astea oricum tot acolo ajung. Crash course de progresism, zbang, capul de prag, trezirea din iluzie, poate la timp.

   Macar nu dau peste cap societatea de tot cu mizeriile astea.

     (Citează)

  • Serios, ma intrebi unde e patriarhatul?

   Cine a facut si face curatenie si mancare in familia romaneasca, femeia sau barbatul? Cine are grija de copii dupa ce copiii nu mai sunt sugari (adica dependenti de mama)? Femeia sau barbatul?

   Ia explica-mi cum femeile sunt mai bune la curatenie si la facut mancare zilnic si la avut grija de copii pentru ca sunt femei si sunt mai bine inzestrate genetic pentru aceste activitati.

   Cum numim un barbat care face sex cu multe femei? Un cuceritor, admirat atat de barbati cat si de femei.
   Cum numim o femeie care face sex cu multi barbati? O tarfa, blamata atat de femei cat si de barbati.
   De ce?

   Sa mai dau exemple sau te-ai lamurit?

   Eu zic ca tu traiesti intr-o lume imaginara.

     (Citează)

  • Ultima data cand mai comentez, ca nu mai pierd timpul cu tine.

   Esti exact ca unul care citeste in Biblie de diavol, si crede ca diavolul exista fizic, are coarne, ca scrie la cartea sfanta.

   “mah tu ai vazut vreodata diavolul face to face”

   “Vaaai, dar uite cata suferinta in lume – ce esti prost, nu vezi ca asta e opera Satanei, e dovada existentei lui?”

   cam aia e. Du-te boss si mai pierde si timpul altora.

     (Citează)

  • ti-am dat niste exemple concrete referitoare la patriarhatul despre care tu zici ca e imaginar.
   nu ai raspuns la nici unul.

   esti in mod evident in negare.
   pe undeva e de inteles – cand ai fost crescut si educat intr-un anume fel, e greu sa iti schimbi modul de gandire, pentru ca e “costisitor” cum zici tu (prostia, spre deosebire de desteptaciune, nu doare), asa ca preferi sa cauti justificari sau sa ignori pur si simplu realitatea.

   de aia scriu eu aici – pentru orbi ca tine.
   incet incet ne-om trezi cu totii, chit ca mai dureaza niste generatii.

     (Citează)

  • dap, vom crede cu toti in existenta fizica a Diavolului, fara dovezi, pe baza ca a afirmat unul ca asta e cauza unor evenimente din lumea reala, care ar putea avea un milion de alte cauze, fara sa poata dovedi vreodata existenta lui.

   Sau NU.

     (Citează)

  • ai zis ca nu mai raspunzi.
   ma gandeam ca daca tot ai raspuns, o sa scrii si tu ceva cu sens.

   esti liber sa nu mai pierzi timpul pe aici, sa stii, la fel cum esti liber sa oferi o explicatie alternativa decat cea data de mine pentru faptul ca e considerat “normal” ca femeile sa se ocupe de curatenie si de mancare in familie.

   si dupa aia putem discuta, poate explicatia ta are mai mult sens decat a mea.

   ce nu poti sa faci e sa spui in continuare ca nu sunt dovezi pentru patriarhat, adica sa spui, practic, ca nu e adevarat ca femeile fac curatenie, mancare si restul in familia romaneasca (zic romaneasca ca nu am experienta altor familii, dar e clar ca mai peste tot in lume femeia are aceste sarcini).

     (Citează)

 22. Robert:
  d’aia ne meritam soarta…oricat de nesemnificativa ar parea intamplarea de mai sus, in ea se regaseste boala romaneasca in starea ei pura..

  off topic (legat de intamplari bune, karma si dumnezeu) ieri ne-a prins ploaia cu puradelul pe afara si ne-am refugiat intr-o scara de bloc la ~500m de casa. nu am stat multin scara ca o familie cu copil de-o varsta cu al nostru, ne-au si invitat inauntru. intre timp am aflat ca-s din acelasi oras de provincie cu sotia. inca sunt marcat :)

  Noroc cu “puradelul” ;)

    (Citează)

 23. pentra nashu mare si mcgregor, care ma intrebau daca ma uit la 100 m sprint sau la baschet (unde negrii sunt supra-reprezentati)

  http://www.bbc.com/news/magazine-14679657

    (Citează)

  • Articol de opinie cu erori de logica. Da, nu toti afroamericanii stiu sa alerge competitiv asa cum nu toti constantenii stiu sa inoate.

   Ideea e ca aia care vor au performante mai bune decat cetateni de alte culori care vor si sunt dispusi sa alerge. Iar 100 de metri este cursa vedeta a atletismului, exista interes in multe tari din diferite zone.

     (Citează)

  • eu zic sa mai citesti o data articolul.
   cursa de 100 de metri este dominata de afro-americani si jamaicani, la fel cum cursele de endurance sunt dominate de niste oameni care vin dintr-o anumita regiune din Kenya, nici macar “din kenya”.

   suntem de acord, sper, ca in Africa sunt mai multi negri decat in America + Jamaica.
   si totusi Africa nu a facut niciodata performanta la 100 de metri, desi, dupa cum zici si tu, exista interes in multe tari pentru ea.

   asa ca daca vrei sa spui ca UNII negrii americani si jamaicanii sunt dotati pentru atletism, putem sa ducem discutia la urmatorul nivel.

   insa daca spui “negrii sunt dotati pentru atletism”, spui o prostie.

   exista variatie genetica foarte mare si in randul negrilos si al albilor, de aia e o prostie sa imparti lumea dupa o singura trasatura, respectiv culoarea pielii.

   asta e de fapt si problema cu stereotipurile: ca lumea e infinit mai complexa decat au impresia cei care le folosesc.

   iar urmatorul nivel al discutiei “de ce afro-americanii sunt supra reprezentati in sporturi in america”, atunci citeste asta.

   https://www.thestranger.com/slog/2017/09/25/25432524/why-the-over-representation-of-black-americans-in-professional-sports-is-not-a-good-thing

   sau ma rog, daca tu ai ceva in cap si nu te intereseaza sa incerci sa afli daca e corect sau gresit, da-i nainte ca albii sunt mai inteligenti iar negrii sunt mai atletici

     (Citează)

  • Iarasi, tu esti ala care imparte lumea exlucisv dupa culoarea pielii in albi si negri. Eu am spus mai sus ca sunt diferente intre albi, ca sunt nordici, mediteraneeni, caucazieni etc. E deci logic sa fie si mai multe tipuri de “negri”. Si da, unii, din anumite zone, sunt mai sportivi in mod istoric. Si asta e genetic / evolutie naturala sau selectie artificala (pana la urma in America au ajuns initial, in viata, doar aia mai puternici).

     (Citează)

  • pai ma bucur ca suntem de acord.

   inseamna ca am inteles eu gresit intrebarea ta “dar la 100 metri sprint te uiti” data pe post de raspuns la afirmatia mea “asta inseamna, conform gandirii tale, ca exista activitati la care negrii, de exemplu, sunt mai buni decat albii, si invers.”

   mi s-a parut ca mi-ai dat un exemplu de activitate la care negrii sunt mai buni decat albii, in general vorbind.

   apoi, ai mai zis “Ideea e ca aia care vor au performante mai bune decat cetateni de alte culori care vor si sunt dispusi sa alerge”

   si se pare ca iar am inteles gresit, adica am inteles ca potentialul negrilor de a fi mai buni la atletism exista, chiar daca nu e manifestat.

   acum daca zici ca sunt mai multe tipuri de negri, inseamna ca nu consideri adevarata afirmatia “negrii sunt mai buni la atletism decat albii”

   unii sunt mai buni, altii mai slabi, adica rasa este practic irelevanta, ca tot timpul unii oameni sunt mai buni la unele lucruri si mai slabi la altele (asta e determinismul genetic despre care eu ziceam ca exista, doar ca el este relevant la nivelul fiecarui individ in parte, nu la nivel de rasa/ sex)

   asa ca daca este de acord ca exista mai multe feluri de negri, logic ar fi sa fii de acord ca exista si mai multe feluri de femei: unele mai bune la anumite lucruri, altele mai slabe la anumite lucruri, in functie de ce loz a tras fiecare la loteria genetica.
   adica, exact ca barbatii, cum ar veni.

   deci nu avem nici un motiv sa mai spunem “femeile sunt asa/barbatii sunt asa”, corect?

   putem sa spunem UNII oameni sunt mai buni la contabilitate, altii la electronica, unii la atletism, altii la programare
   si desigur unii nu sunt buni la nimic (majoritatea, as zice eu)

     (Citează)

  • Robo: asa ca daca este de acord ca exista mai multe feluri de negri, logic ar fi sa fii de acord ca exista si mai multe feluri de femei: unele mai bune la anumite lucruri, altele mai slabe la anumite lucruri, in functie de ce loz a tras fiecare la loteria genetica.
   adica, exact ca barbatii, cum ar veni.

   Sunt mai multe tipuri, dar vor predomina cele dintr-un tip anume. Celelalte vor fi exceptiile de care spuneam mai sus. O modificare majora, egalizatoare, nu poate aparea peste noapte. Daca parintii erau asa, nu schimbi acest lucru intr-o generatie decat daca intervii masiv asupra popultiei la fel cum s-a facut cu negrii din Jamaica. Asta au incercat ultima data unii pe la 1940 in Europa. Si atunci va fi posibil ca, pornind de la noile abilitati, “noile” mame sa nu mai fie disponbile sa procreeze in aceeasi masura ca cele “Vechi”.

     (Citează)

  • sunteti foarte amuzanti voi.

   daca eu zic ca nevasta-mea conduce masina mai bine decat mine, o sa ziceti ca e normal, ca eu sunt un pampalau.
   daca o sa zic ca nu numai ca conduce mai bine decat mine, ci conduce mai bine decat majoritatea barbatilor de pe strada, o sa ziceti “da, poate, dar e o exceptie printre femei”.

   cand de fapt explicatia e simpla: nevasta-mea e foarte buna la condus pentru ca a condus mult si pentru ca foloseste masina in fiecare zi (spre deosebire de mine, care nu mai merg cu masina la munca de 10 ani)

   pe de alta parte, daca vedeti o proasta dandu-si cu stangul in dreptul in intersectie, o sa ziceti imediat: “pai ce poti sa-i ceri, doar e femeie”

   acolo nu mai poate fi vorba de o exceptie, femeia aia e sigur reprezentativa pentru majoritatea femeilor.

   foarte amuzant e iarasi cum prezentati opinii nebazate decat pe aer drept certitudini.

   de exemplu asta
   “Sunt mai multe tipuri, dar vor predomina cele dintr-un tip anume”

   presupun ca ai numarat tu tipurile si rezultatul a fost ca predomina cele dintr-un tip anume.
   mai mult, stiti sigur si ca tipul care predomina e fix acela care se potriveste cu stereotipul :)))

   bineinteles, asta nu te impiedica sa spui ca articolul pus de mine e un articol de opinie, adica are valoare zero pentru ca nu e bazat pe “facts”

   serios, eu chiar ma pis pe mine ras.

   uite, eu despre tine nu cred ca nu te duce capul.
   inchei discutia de aici, ca si-asa aproape am facut flood, indemnandu-te fara misto sa te mai gandesti.

     (Citează)

  • @robo: ceea ce faci tu este o reprezentare clasica a unei persoane care crede ca stie. cand zic “stie” ma refer la faptul ca stie tot, restul sunt usor idioti ca nu inteleg de fapt ca orice argument logic al lor este degeaba, el stie. asa ca orice discutie cu o astfel de persoana este inutila din start.
   un exemplu simplu e ca atunci cand ii explici unui consumator de a3 ca aia mint. nu se poate. orice argument aduci el se loveste de “stie”. acolo moare logica.
   cu voia proprietarului o explicatie legata de context:
   https://www.sciencealert.com/scientists-tested-how-much-know-it-alls-actually-know-and-the-results-speak-for-themselves

     (Citează)

  • Robo: serios, eu chiar ma pis pe mine ras.

   Si te mai miri ca nu stii sa conduci?

   Plus ca, daca nu conduci, nu e relevant ca cineva stie sa conduca mai bine decat tine. Ne intoarcem iar la activitati pe care cineva e dispus sau nu sa le faca.

   Tu ai probleme in a intelege cum functioneaza genetica si statistica. Si te pisi pe intregi ramuri ale medicinii, precum psihologia. In curand o sa scrii si chestii impotriva vaccinurilor. Ca tot o faci mult si prost.

     (Citează)

  • @nashu_mare
   genetica nu prea cunosc, insa la statistica ma pricep destul de bine, ca am facut la scoala.
   cand tu observi ca niste negri au rezultate bune la atletism si tragi concluzia ca toti negrii sunt mai buni la atletism decat albii, imi pare rau, dar cel care nu intelege statistica esti tu.

     (Citează)

 24. Nu e deloc sexism. Este un fapt dovedit practic. Pur si simplu femeile sunt mult mai bune ca bărbații la treburi migaloase.

  Robo:
  Gaelex, esti fascinant. Reusesti sa spui tampenii si cand vrei sa spui ceva de bine.
  De exemplu, faptul ca implici ca femeile ar fi mai bune cu letconul pentru ca sunt femei, adica stie toata lumea ca femeile sunt cu treburi din astea migaloase (cum e cusutul) este bineinteles o dovada de sexism, poate chiar misoginie (in masura in care consideri treburile migaloase sunt nedemne de un barbat).
  Apoi, ma indoiesc ca in ziua de azi diferenta dintre un electronist bun si unul slab o face cat de bine tine letconul in mana.

    (Citează)

 25. @ender
  foarte bine ai zis – exact la fel cred si eu despre voi – sunteti absolut imuni la orice argument logic.
  nu ma mira, stiu deja ca stereotipurile nu prea raspund la logica.
  in plus, eu stiu si de dunning krueger.

  uita-te si tu un pic cum toate afirmatiile voastre sunt bazate exclusiv pe opinii.

  nimeni nu a adus nici o cifra, nici o statistica, nici un argument logic.

  tot ce s-a spus sunt afirmatii de tipul “femeile sunt mai bune la aia, barbatii la ailalta” – imi pare rau, dar nu e suficient.

  in schimb asta nu il opreste pe nasu mare sa spun ca eu nu inteleg statistica.
  care statistica? ca nu a fost adusa nici o statistica aici.

  aratati-mi o statistica care spune ca femeile exceleaza la ceva ce nu exceleaza barbatii si viceversa si apoi mai discutam.

  pana atunci, stereotipurile voastre formate cu baietii in fata blocului sau cel mult din “anecdotical evidence” sunt egale cu zero.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus