blog demisec cu note fine de tehnologie

Urmăriți-mă pe Instagram și pe YouTube!

Primiți gratuit mașină de înlocuire dacă ați avut un accident auto (așa este legea acum) (p)

29 Mar 2018  ·

AUTO  ·

13 comentarii

Dacă sunteți partea păgubită într-un accident auto, puteți primi gratuit mașină de înlocuire, costul fiind suportat de asigurarea RCA a celui vinovat. Mașina oferită temporar va fi similară cu cea indisponibilizată în service.

Acordarea mașinii de înlocuire se face prin Norma 20/2017, articolul 25. Puteți citi rezumatul ei aici.

Eu habar nu aveam de aceste prevederi, chiar nici o idee că există. N-am avut nevoie de o mașină de înlocuire până acum, dar mă uitam oricum cu invidie când vedeam pe stradă câte o mașină pe care scria mare “mașină de înlocuire oferită de … “, gândindu-mă ce mișto trebuie să fie să fii clientul unui service mare, care are astfel de posibilități.

Acum oricine are această posibilitate, trebuie doar să ducă actele pentru a o cere, adică devizul estimativ de la un service auto, din care să reiasă câte ore de manoperă sunt necesare pentru reparația automobilului lovit. Norma este bine făcută, se acordă o zi de înlocuire pentru fiecare 4 ore de manoperă în service sau pe toată durata în care asiguratorul cere investigație suplimentară sau, în caz de daună totală, până când calculează ce și cât vă datorează.

Mașina de schimb poate fi luată doar de la companiile de închirieri auto, așa că dacă vă regăsiți în situația de mai sus, mergeți la Autonom și cereți una. Autonom are o rețea mare ce acoperă întreaga țară—44 de reprezentanțe în 33 de orașe–și mașini din toate clasele, de la Logan și Duster la Opel Astra, VW Golf, Skoda Octavia, VW Tiguan, Mercedes GLE și BMW seria 5 și altele (sunt exemple pe site). Au chiar și vehicule comerciale, tot felul de dube și camionete. Nu trebuie lăsat nici un depozit pentru ridicarea mașinii și nici nu există limită de kilometri în România.

Utilizatorul nu trebuie să plătească nimic pentru că Autonom are deja contracte de decontare directă cu unii asiguratori înregistrați în România, adică iau banii direct de la aceștia, iar unde nu are deja o înțelegere, Autonom preia oricum rezolvarea problemei din sarcina clientului. E un alt mare avantaj; dacă mergeți la alte companii, este posibil să vi se ceară să plătiți voi înlocuirea și apoi să recuperați banii de la asiguratorul RCA, cu factura în mână, conform legii.

Singurul dezavantaj pe care-l văd momentan este că Autonom nu are mașini de înlocuire pentru clasa super-premium, deci dacă aveți în service Ferrari-ul sau Maserati-ul, nu veți primi temporar ceva similar, ci probabil “doar” un Mercedes clasa E.

  13 comentarii

 1. Toată treabă asta va justifica creșterea prețurilor la asigurări. :))

    (Citează)

 2. Mai bine apelezi la cineva gen http://www.autocar.ro/. ai avantajul ca faci toate lucrurile in acelasi loc.

    (Citează)

  • Diverse service-uri dau mașini de înlocuire. Diferența este că Autonom are puncte de lucru în 33 de orașe, deci primești o mașină cam pe oriunde ai fi în țară, și nu contează la ce service auto ai dus tu mașina ta pentru reparație.

     (Citează)

 3. Vezi ca linkul de la norma duce tot la autonom.

    (Citează)

 4. Oare ce mașină similară dau la Matiz? :)

    (Citează)

 5. Clasa E? vrei sa rada tovarasii de mine?

    (Citează)

 6. Ce se întâmpla când îți lovește altul mașina de înlocuire ?

    (Citează)

  • Primești premiul pentru cel mai ghinionist om, iar cei de la Autonom au asigurare. Probabil că le dă lor cineva o mașină de înlocuire pentru cea lovită :P

   Conform legii, tu ai în continuare dreptul la o mașină de înlocuire, deci probabil că vei primi alta.

     (Citează)

 7. nwradu:
  Parcă erau ceva plafoane la mijloc. Mie mi se pare că au scăzut mult, la Jeep am dat 295 de lei pe un an, nu-mi venea să cred.

  pentru ca ai motor de aspirator

    (Citează)

 8. Foarte interesant! Nu știam despre acest aspect! Mulțumesc pentru informații! Într-adevăr foarte utile!

    (Citează)

 9. masina la schimb nu e pe intreaga perioada a reparatiei. Nu deconteaza nimeni o masina 2 luni de zile pana cand iti vin piesele.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus