un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Formula 1 a început bine

26 Mar 2018  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Mi-a plăcut prima cursă, a reușit să mă entuziasmeze pentru restul sezonului. Cred că Hamilton ar fi trebuit să câștige, dar acel Safety Car i-a stricat planurile. Este însă ceva de remarcat în acest aspect: deși a fost inițial în spatele unei mașini Ferrari după repornirea cursei, nu a reușit să o depășească, ceea ce înseamnă că echipele sunt destul de apropiate și deci anul acesta ne putem aștepta la multe dueluri bune și curse strânse.

Dincolo de asta, mi-a plăcut și abordarea ceva mai spre entertainment a Formulei 1 și noilor săi proprietari, Liberty Media. Startul s-a dat la și 10 minute pentru a lăsa timp televiziunilor să prindă ceva și din ceremonia de început, cu imnuri și piloții în afara mașinilor, zâmbind camerelor. Mi-a plăcut și noua grafică, e mai dinamică, mai asemănătoare cu ce fac americanii în cursele lor, și asta contribuie suplimentar la experiența de telespectator.

În ce privește cursa, mi se pare amuzant că ambele mari probleme ale cursei au fost cauzate de factori neobișnuiți. Cei de la Mercedes au declarat că o problemă software a făcut ca Vettel să iasă în fața lui Hamilton după Virtual Safety Car. Software-ul de care vorbesc ei face simulări permanente privind situația de pe circuit în cazul unor evenimente neprevăzute – o ieșire în decor, un safety car, o ploaie etc. Nu e ceva foarte complicat, ci doar aplică niște întârzieri estimate.

Acum software-ul respectiv i-a trădat, le-a spus că Hamilton are un avans suficient în față lui Vettel în cazul în care ar apărea un safety car, așa că după un timp acesta n-a mai tras tare. Apoi a venit un safety car și s-a dovedit că avansul nu era suficient.

Apoi, ambele mașini Haas au abandonat în tururi consecutive și de pe poziții bune din cauza unor piulițe prost strânse la roți. Se pare că în ambele cazuri n-au montat piulița bine pe filetul ei și aceasta nu strângea suficient de sigur roata. Culmea este că nu același mecanic este vinovat de problemă, o problemă a fost la roata stânga-față, alta la stânga-spate.

Sirotkin, la prima lui cursă în Formula 1, a abandonat din altă problemă ciudată: o pungă de plastic, folosită probabil pentru a înveli un sandviș, a ajuns pe circuit și i-a intrat în frâne. M-aș fi așteptat ca temperatura frânelor să distrugă punga, dar s-a întâmplat invers. Punga a astupat ceva important, frânele s-au supraîncălzit, monopostul a pierdut capacitatea de a frâna.

Următoarea cursă are loc pe 8 aprilie, de Paști, în Bahrain, cu începere la ora 18:10.

    13 comentarii

  1. Digi nu mai da F1 in reluare?

      (Citează)

  2. Mi se pare că va fi o luptă în trei. Din păcate McLaren nu va ajunge în frunte nici acum. Se zice că prima cursă nu poate să îți ofere o imagine clară a ceea ce ar trebui să fie sezonul ce urmează.

      (Citează)

  3. Titlu corect:
    Formula 1 a inceput bine pentru fanii Mercedes (Hamilton, ca Bottas nu cred ca are fani).
    Ce ti se pare asa entuziasmant cand diferenta dintre Mercedes si ceilalti e de aproximativ 0.5 secunde?
    O sa domine in proportie foarte mare Mercedes, cu exceptia a 2-3 curse unde conditiile sunt nefavorabile masinii.
    Din pct meu de vedere o sa fie un sezon plictisitor.

      (Citează)

  4. Ma bucura ca esti optimist si ca vezi ceva bun in ceea ce se intampla in F1 in momentul actual. Din tot ceea ce ai spus lipseste ceva important …lupta dintre piloti, lupta reala pe circuit. Acum lupta se da in timpi, management de anvelope, momentul optim de intrare la boxe si alte lucruri care nu fac decat ca un GP de F1 sa fie plictisitor. Si asta o spune un fan al F1, care urmareste fenomenul inca din 1993.
    Am tot sperat ca lucrurile sa se imbunatateasca in materie de spectacol, si cand spun spectacol ma refer exclusiv la lupta reala dintre piloti, nu la accidente sau iesiri in decor. Sunt dezamagit de actuala situatie din F1 si de directia in care se indreapta.

      (Citează)

  5. Rezumatul cursei, pe canalul oficial: https://www.youtube.com/watch?v=SONGEiVMygg

      (Citează)

  6. Plictisitor rau.

      (Citează)

  7. partea interesanta a cursei?
    a subliniat ca f1 e un sport de echipa.

      (Citează)

  8. Mai, m-am uitat si eu de la lap 40 incolo, asteptand sa se intample ceva, orice. Dar in afara ca Sainz s-a plans ca il doare burtica, absolut nimic interensat. Intr-adevar, partea grafica cu informatii fel de fel, e foarte buna. Dar nu asta ar trebui sa fie atractia unei curse F1. Cred ca m-au mai pierdut un an… Aia e, asteptam anul viitor, poate devine mai interesant.

      (Citează)

  9. A urmărit cineva cursa online? de pe siteul oficial?

      (Citează)

  10. Am așteptat cu mare interes startul. Urmăresc via paid IPTV pe SkySport F1 și e un show total ce se întâmplă pe programul asta. Schimbările către spectacol American style cred că fac bine. Remarc progresul Mclaren și Haas și aștept o lupta teribilă pt locul 3 cu Redbull. E clar cine se lupta pt Nr 1.

      (Citează)

  11. Am urmarit cursa cred ca in ultimele 10 tururi si ce am putut sa inteleg a fost ca:
    -Hamilton a avut cursa in mana, dar din cauze ce nu au tinut de el a pierdut-o;
    -Ferrari a aratat ca o echipa mai inchegata, insa ambii piloti au cam obosit;
    -RedBull va tine capul de afis si anul acesta atat Verstappen cat si Ricciardo fiind piloti promitatori ce in cativa ani vor face trecerea catre cele 2 mari echipe;

    Acum sa revenim la partea care doare, F1 s-a transformat de prea mult timp intr-o competitie in care dezchilibrele sunt vizibile, iar spectacolul este pe cale de disparitie ca si paranteza ultimele 2 curse de la Le Mans mi s-au parut mai interesante decat intreg sezonul din F1 si vorbim de curse de 24 de ore. Sigur Liberty Media va incerca sa mearga pe interactivitate cat mai mare cu spectatorul, insa nu stiu cati vor fi dispusi sa si plateasca pentru aceasta chestie(daca nu era cursa difuzata de Digi Sport nu mi-as fi batut capul sa vad ce s-a intamplat).

    Astept cursa din Bahrain ca sa-mi pot face o idee mai buna, dar ca si pronostic Hamilton va castiga anul acesta titlu apropiindu-se de recordurile lui Schumi, asta aratand si cat de mult in F1 se traieste in prezent si nu in trecut.

      (Citează)

    • Nu stiu de ce zici ca doar din cauze ce nu tin de el: cu 6 tururi inainte de final a venit la 1 sec de Vettel, apoi Vettel a fortat iar si nu mai putea sa se apropie Hamilton, care a lasat-o mai moale pe final. Elocventa a fost faza aia cand dupa 2-3 ture de stat la 1-2 secunde si-a resetat setarile din volan si a incetinit trecand pe modul light. Si softul ala de care zic ei a calculat gresit timpii pe virtual safety car, nu pe SC fizic si a iesit chiar dupa Vettel. Ramane de vazut daca Ferrari nu a muscat din cascaval pe VSC mergand mai tare decat trebuiau.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus