un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Trei idei interesante într-un documentar cu mașini din Franța, Italia și Germania

4 Jan 2018  ·

AUTO  ·

13 comentarii

Pe Netflix este un documentar legat de industria auto, numit Paul Hollywood’s Big Continental Road Trip. Dacă vă uitați pe TV Paprika, îl știți pe Paul Hollywood, este un brutar celebru în Marea Britanie.

Se pare că este și pilot pasionat de mașini, așa că în acest documentar de trei episoade merge pe rând prin Italia, Germania și Franța, vizitând fabricile auto și conducând modele emblematice dezvoltate în aceste țări. E mișto, l-am urmărit cu plăcere.

Două lucruri sunt însă de reținut din el. Unu, că traficul în Italia și Franța este la fel de haotic ca și la noi. Conducând alături de italieni și de francezi, omul observă că se merge la mica înțelegere, că mașinile își taie calea, că se claxonează, că se înjură șamd. Practic, cam ca la noi, deși din experiența mea lucrurile nu stau chiar așa și în realitate. Oricum, e un gând care m-a făcut să zâmbesc.

Prin contrast, în Germania se conduce ca în Marea Britanie, cu răbdare pentru fiecare participant la trafic, cu reguli oficiale și neoficiale bine respectate. Acum ce să zic, mi-ar plăcea ca noi să luăm exemplul nemților și în ale șofatului, nu doar să le admirăm și cumpărăm mașinile.

Doi, plăcerea italienilor de a vedea pe stradă mașinile lor. Este o fază când conduc un Lamborghini decapotabil prin Roma și P.H. spune că în Londra toți l-ar fi considerat un fițos cu bani care se dă mare pe străzile orașului, pe când în Italia lumea întoarce cu mândrie capul după o astfel de mașină, bucuroși că mașini precum Lamborghini, Ferrari sau Maserati sunt pur italienești.

Da, mișto ca industria ta să producă așa ceva, nu?

Trei, este o fază în Franța în care P.H. se întâlnește cu un tip bogat, care locuia într-un castel înconjurat de 200 de hectare de pământ și conducea un Renault Clio moștenit de la maică-sa, care-l cumpărase second-hand la rândul ei. Și se întreabă de ce francezii nu produc supercar-uri sau măcar limuzine scumpe în fabricile lor, iar răspunsul este că nu au cultura aceasta a mașinilor scumpe ca semn al bogătiei. În cuvintele unui francez, acolo dacă ai o mașină scumpă oamenii se întreabă de ce ai muncit o grămadă ca să dai banii pe un vehicul, în loc să te bucuri de mâncare bună sau vinuri de calitate. Interesant mod de a gândi.

Astfel de mici secvențe sunt ca un bonus de observat în cele trei episoade.

    13 comentarii

  1. Perfect de acord cu faza trei. Plus ca poti muri ca fraierul, extrem de usor, cu un supercar cu care atingi frecvent viteze de 200+ km/h.

      (Citează)

  2. Hai ca aia cu intorsul capului e o interpretare cel putin stupida. Italienii intorc capul dupa lamborghini ca stiu ei ca e facut in italia si de mandrie intorc capul? Really? :))
    E purul mod de a fi latin…exact cum suntem si noi, romanii. Aici nu isi intorc capul toti si fac poze cu cate o masina mai exotica? De ce? Ca e facuta la noi si suntem mandri? Evident ca nu. E curiozitatea aia stupida a omului cu preocupari putine si subtiri. Britanicii sau nemtii sau francezii sunt din alt aluat, natii mai evoluate…nu le pasa de rahaturi d’astea si nu ii impresioneaza cu nimic.

      (Citează)

  3. La 1 nu sunt de acord. Traficul in Italia( in Franta am condus prea putin ca sa ma pronunt) este mult mai ok ca la noi. Da, se practica mica intelegere si e diferit de Germania sau tarile notdice, dar e mult mai mult bun simt decat la noi. E drept am condus doar la nord de Roma.
    Pana acum nu am intalnit nicaieri in UE nesimtire in trafic mai mare ca in Romania…

      (Citează)

    • Romania = Bucuresti?

        (Citează)

    • Nu, in Bucuresti e si mai rau din cauza aglomeratiei si a multitudinii de soferi din alte orase care zic din primele minute de condus “uite cum conduc astia, ia sa fac si eu la fel”. Unde ai tu impresia ca se conduce asa civilizat in Romania si doar in Bucuresti e nasol?

        (Citează)

    • In traficul din Bucuresti, probabil in mod fortat, este ordine mai mare decat in alte orase.

        (Citează)

    • Am fost la Napoli anul trecut, nebunie, nici o mașină nelovită. Am înțeles totuși că sunt diferențe mari între nord și sud. Sper să ajung și prin nord să pot compara.

        (Citează)

  4. pct. 3: aia e o gandire normala, nu un interesant mod de a gandi!! si paul hollywood? chiar nu gasira si ei pe nimenea, asta a fost singurul available? cunosc un milionar britanic (nu personal, dar sursa informatiei e ultra reliable) care se imbraca de la marks & spencer, si are o gandire normala, adica se distreaza cat poate pe banii castigati si face naveta cu trenu, ca nu i sta in gat.

      (Citează)

  5. Fix la concluzia de la punctul trei am ajuns si eu cand am vazut pe aici diversi patroni de restaurante si hoteluri conducand vreun Renaul 4TL mai batran si decat mine.

      (Citează)

    • Masina pe care o conduci, hainele cu care te imbraci, mancarea pe care o mananci, tin de gusturi, pasiuni si preferinte. Daca esti un pasionat de masini si ai bani, mergi cu loganul? Fiecare om are slabaciunile lui, fie ca sunt masinile, casele, bijuteriile, pescuitul si ce o mai fi…

        (Citează)

  6. Giovani:
    Perfect de acord cu faza trei. Plus ca poti muri ca fraierul, extrem de usor, cu un supercar cu care atingi frecvent viteze de 200+ km/h.

    Nea Giovanni, citeste din nou ca acolo e vorba de muncit si nu de furat. Matale ti-o convenit sa furi si sa stai pe urma la racoare?

      (Citează)

  7. 1. la noi e haos pe strazi pentru ca politia lipseste, nu se respecta regulile elementare
    2. italienii sunt ca romanii, saliveaza dupa masinile din pozele de la guma turbo
    3.bogatii au masini decente, nu de lux; dar bugatti veyron se fabrica in franta

      (Citează)

  8. Traficul haotic din Franta e valabil doar pt. Paris, Marseille si Lyon in rest se circula mai mult decat civilizat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus