un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La coadă la depus declarația pentru taxa de salubrizare

31 Jan 2018  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

Pe site-ul Ghiseul.ro scria că nu-mi pot calcula taxa de salubrizare până nu depun eu o declarație despre câți oameni locuiesc în apartament și dacă au venituri mai mici sau mai mari de 2.000 de lei, pe noul sistem. Și era acolo inclusiv link către o declarație de completat, plus că poate fi trimisă prin email către Direcția de Taxe și Impozite sector 4.

Zis și făcut.

După care am aflat că declarația aia nu e bună. Există un alt formular, absolut identic, numit F-17 (link PDF), care include și la final un câmp în care declari dacă există o firmă sau un PFA cu sediul la acea adresă.

Neoficial, am aflat că Primăria 4 ar vrea să evite dubla impozitare și, dacă există un PFA sau PJ la adresa aceea, să ia doar taxa acestora de salubrizare. Cândva pe la jumătatea lui februarie vor face această centralizare a datelor.

Așa că am descărcat F-17, am completat formularul și m-am dus să-l depun la ghișeu, agenția Șerban Vodă. Acolo, surpriză, coadă ca la lapte în vremurile de aur.

Erau așa mulți oameni, toți cu declarația în mână, încât erau lăsați înăuntru pe grupuri, ca să nu aglomereze ghișeele. Am renunțat să mai stau acolo. Era marți, ora 13.

Declarația se poate trimite și prin email, dar eu unul am scris pe acea adresă trei emailuri în decembrie și ianuarie și nu am primit nici un răspuns, așa că nu știu dacă se uită cineva și acolo. În plus, mulți oameni n-au imprimantă și scanner pentru a completa și semna și scana declarația.

O soluție ceva mai normală ar fi fost ca administratorul blocului să depună pentru toate apartamentele această evidență, dar cred că nu se mai poate. Tariful este acum diferențiat în funcție de venitul fiecărei persoane din locuință; e posibil ca astfel de date să trebuiască transmise individual, de unde și cozile pe care le vedeți.

Cum e și cu birocrația asta, nu? O decizie greșită a Primăriei  generează un volum mare de muncă pentru angajații Direcției de Taxe, care oricum sunt plătiți prost. Dar măcar sunt plătiți, nu? În mintea conducătorilor noștri, soluția asta este mai bună decât un portal în care să intre fiecare și să bifeze acolo situația curentă. Birocrația este enervantă pentru cetățean și consumatoare de bani pentru administrație, dar aduce voturi, că bugetarii sunt captivi sistemului și vor vota cu cine promite creșterea salariului.

Aceiași bugetari, apropo, vor trebui să țină o evidență lunară pentru cine a plătit sau nu anticipat taxa de salubrizare. Dacă nu o plătești anticipat, tariful ei crește.

    25 comentarii

  1. Ce atatea declaratii ? Pe la altii (cehia) platesti o suma fixa anuala pe numar de persoana si gata.

      (Citează)

  2. culmea ca prostii care stau la coada o sa-l voteze iar, vi-l meritati, ce sa zic.

      (Citează)

  3. Cand am trimis-o pe mail in 2016 am primit mail de confirmare. Dar era o directie fiscala locala, deci depinde de fiecare.

      (Citează)

  4. Stai cumninte ca n-o sa rezolve cu biurocratia, pentru ca se vor 12 lei/luna de la cetateni, nu 6 sau 9 lei in avans.

      (Citează)

  5. Întrebarea mea e: cum ai aflat că nu e bun formularul ăla inițial. Că eu am aflat acum, de la tine.

      (Citează)

  6. de ce e relevant venitul? faci gunoi diferit?

      (Citează)

    • Da. La peste 2,000 chiar iti permiti mancare si o sa faci gunoi. La sub 2,000 pe luna mananci pamant si bei apa calda ca sa tina de foame, deci faci mai putin gunoi

        (Citează)

    • @ Pluto: la mult peste 2000 lei iar nu mai faci gunoi, ca iti permiti sa mananci in oras la fiecare masa. Sau sa dai pe acasa doar noaptea la somn. Dar da, in tara asta cei care fac bani sunt pedepsiti.

        (Citează)

  7. Am trimis la mijlocul lunii ianuarie prima declaratie cu veniturile familiei pentru calculul taxei de gunoi prin email, și am observat o recalculare a taxei pe gunoi pe ghișeul.ro in minus.
    Concluzia mea este că citesc mailurile dar nu mereu trimit și confirmare de citire.

      (Citează)

  8. Salutare,

    @Adrian – acum am intrat si eu pe site-ul lor si acolo apasand pe link-ul cu “declaratiei pe proprie raspundere” (http://www.dgitl4.ro/taxa-salubrizare/) , te duce la formularul specificat de Radu.
    Zilele trecute (parca chiar ieri) intrasem de pe prima pagina si aparea formularul vechi…fara tabelul de jos pentru PFA-etc.

    @Radu – in stupizenia mea, am completat si eu noul formulat si l-am trimis catre cele 2 adrese specificate: declaratii@dgitl4.ro si declaratiisalubrizare@yahoo.com.
    Am si primit un Auto-Response de la DGITL4 DGITL4 :
    “Buna ziua,
    Confirmam primirea emailului. Va rugam verificati in termen de o saptamana.
    O zi buna”

    Acum astept…pe Ianuarie clar platest 12 lei, dar o sa verific pana pe 10 feb, sa vad daca apare ceva pe Ghiseul.ro.

    Zi buna

      (Citează)

  9. Știam că asociația de proprietari se ocupă de contractele de salubrizare, deci mi s-ar părea normal ca asociația să depună acest act. Oricum colectarea se face pentru tot blocul, nu individual pe apartamente.

      (Citează)

  10. Atat in 2016 cat si in 2017 am trimis declaratia pe e-mail frumos (cu scop, nume si CNP in subiect) la adresa indicata (declaratii@dgitl4.ro), am primit raspuns la fel de frumos si a aparut taxa pe ghiseul.ro. Am platit cu cardul si cu asta basta.
    Fara cozi, frumos si civilizat.

    O fi la litera mea un functionar care stie ce face sau traiesc eu in alt film?

      (Citează)

  11. matthers:
    de ce e relevant venitul? faci gunoi diferit?

    PSD are docrina socialista, deci conform manual reduceri de contributii la cei saraci si impozitarea suplimentara a celor bogati.

      (Citează)

  12. eu nu pricep ceva, si eu si sotia stam in acelasi apartament. well, cum facem? eu o declar pe ea iar ea pe mine? copilul unde-l pun?
    sau depunem o singura declaratie in care ne declaram toti la gramada?

    nici nu mai pomenesc de faptul ca la adresa aia de fapt sta soacra-mea iar noi stam in alta parte, tot in sector J

      (Citează)

  13. Luat apartament cu “colega de apartament” in sect4. Vrut sa platesc impozitul, facut cont pe ghiseu’ de plata 157lei. Bucuros ca am doar atat de plata, sun pe taica sa ma dau mare ca platesc mai putin decat el. Veste de la taica, vezi ca si “mulher” are de plata tot atat. Verificat, dreptate taica.
    Deci, ap in sect4 314 lei impozit. Impozit taica 400 lei, aici intra impozit pe casa, masina, 2 hectare pamant. Taica face pana in oras 30 min… eu pana la munca 1 ora…. taica win.
    Acum mai aflu ca ce am trimis “pa mail” nu e bun, si mai tre sa stau si la coada … fuck my life!

      (Citează)

    • Sa vezi tu ca ai dreptate, taxa e nominala si se plateste individual – WOW, that is cool !!!

      Si deci pentru minor, daca nu plateste nimeni in blind pentru el, cum ramane?

      Acumuleaza restante si cand face 18 ani intra direct la puscarie?

        (Citează)

    • Daca ai pe ambele persoane aparent e diatractiv

        (Citează)

  14. Are vreo importanta daca e sediu sau punct de lucru? Chiar nu stiam cum sa dau 450lei degeaba pentru ca am sediul in una dintre camerele apartamentului meu.

      (Citează)

  15. Daca declari un punct de lucru ( ca asa zice legea) si spui ca un ai activitate acolo de ce nu platesc ca simplu locatar ?

      (Citează)

  16. Până la urmă, au scăzut costurile de când se ocupa primaria de salubrizare?

      (Citează)

  17. eu tot in 4 stau. recent am gasit asta: https://www.facebook.com/Salva%C8%9Bi-Sectorul-4-1873335359618848/ afli lucruri uluitoare acolo, ce se face de fapt cu banii nostri.

      (Citează)

  18. http://ps4.ro/wp-content/uploads/2016/03/H_347_.pdf
    Cititi, va rog, Anexa 1 -> regulamentul privind instituirea taxei. La art. 7 se spune ca amenda pentru nedepunerea la timp a declaratiilor sau nedepunerea deloc a actelor se sanctioneaza cu amenda intre 200 si 500 de lei.
    Eu zic sa platiti direct in contul primarie (prin OP) sumele calculate de voi si apoi nu au decat sa va caute sa va dea amenda asta de 500 de lei!
    Eu asa as face…
    Declaratie se depune o singura data, deci daca nu o depui nu te pot amenda decat o singura data! Apoi gata, nu au ce sa mai faca pt ca nu au temei legal.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus