un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Review cameră de supraveghere: D-Link DCS-8000LH, un model mini

14 Dec 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

D-Link face de multă vreme camere video de supraveghere, iar cea testată de mine acum, modelul DCS-8000LH, este una de mici dimensiuni, gândită pentru a monitoriza simplu și rapid o zonă.

Specificații D-Link DCS-8000LH:

 • senzor de 1 megapixel, rezoluție 1280 x 720 px la 30 fps
 • unghi de vizualizare 120 grade pe diagonală
 • LED pentru iluminare în infraroșu, distanță 5 metri
 • microfon incorporat pentru a transmite și sunetul
 • conectivitate wireless 802.11n/g, IPv4
 • detecție de mișcare și detecție de sunet
 • trimitere notificări, aplicație pentru vizualizare inclusiv de la distanță
 • dimensiune 9,5 cm înălțime cu 3,8 cm diagonală, greutate 57 grame
 • conector microUSB pentru alimentare (alimentator inclus)

Preț: în jur de 260-300 de lei la eMAG.

Observați că are un set restrâns de funcții (le-am detaliat de jos). Dacă doriți ceva mai complex, D-Link are și alte camere video de rețea, inclusiv unele de exterior sau motorizate (speed-dome, pan-tilt, orientabile sau cum vreți să le spuneți).

CUM ARATĂ

Pachetul conține camera video, alimentatorul ei și un cartonaș pentru instalare rapidă. Conectorul utilizat este pentru alimentare este microUSB, deci camera s-ar putea alimenta și de la alte surse compatibile, eventual cu cabluri mai lungi, ceea ce ajută pentru instalarea ei în poziții mai dificile.

Camera este foarte mică, un cilindru de 9,5 cm înălțime, de zici că-i o baterie externă. În partea de sus are un LED ce proiectează, noaptea, lumină în domeniul infraroșu, adică invizibilă pentru ochi, dar vizibilă pentru senzorul camerei, obținând astfel imagini mulțumitoare și în beznă totală. Este un singur LED și ei spun că acoperă cam 5 metri.

Sub acest LED se află microfonul, apoi obiectivul cu senzor de 1 megapixel al camerei, apoi un senzor de lumină (ca să știe dacă e cazul să aprindă IR-ul sau nu) și un LED de stare, ce se aprinde verde când totul funcționează bine (și poate fi stins din setările avansate). Un buton de resetare este ascuns pe fundul camerei, iar conectorul microUSB undeva în spate.

Camera nu este degeaba numită “mini”. Nu are prindere pe șurub de trepied sau stativ, nu include o modalitate de a fi prinsă pe tavan sau perete sau pentru a fi orientată pe verticală, deși, având în vedere dimensiunile și greutatea ei redusă, se poate improviza ceva, la o adică. Nu prea are rost o improvizație, sunt alte camere disponibile pentru astfel de nevoi.

Mai degrabă, DCS-8000LH este ușor de plasat într-un colț pe mobilă, ca să nu te deranjeze vizual, sau chiar disimula fără a o ascunde total, ci cât să uiți de ea. Este astfel utilă pentru supravegherea intrării, a camerei copiilor, a bonei sau omului de serviciu, chiar și ca nivel de bază în securitatea casei, mai ales în tandem cu funcțiile integrate de detecție de mișcare și de sunet.

CUM SE INSTALEAZĂ

Instalarea este simplă. Se alimentează camera, iar în telefon se instalează aplicația mydlink lite, care-i gratuită: iOS, Android.

Cu aplicația respectivă se scanează cartonașul inclus în cutia camerei. Codul QR de pe acesta îi spune aplicației ce cameră trebuie să caute în zonă. Căutarea aceasta se face prin bluetooth, apropo. Odată camera identificată, aceasta îți spune ce rețele wireless detectează în zona ei și tu alegi una la care să se conecteze și îi spui cu ce parolă.

Ulterior instalării, camera poate fi configurată din aplicația mydlink lite. Camera poate fi accesată și din afara rețelei locale, fiind disponibilă în contul tău de cloud atât de pe mobil, prin aceeași aplicație, cât și de pe PC prin site-ul mydlink.com.

FUNCȚIILE CAMEREI

Are detecție de mișcare configurabilă. Poți alege zonele de interes și pragul de declanșare. Cu puțin reglaj o poți configura să dea alertă doar când sesizează mișcare în dreptul ferestrei, dar nu la modificări foarte mici precum cele cauzate de mișcarea unei crengi sau de un nor.

Are și detecție de sunet. DCS-8000LH include microfon (poți asculta de la distanță ce se vorbește pe o zonă de câțiva metri în fața camerei), iar dacă microfonul sesizează un sunet puternic, dă alertă. Se poate configura și acest prag.

Notificările sosesc ca mesaje push pe telefon, câtă vreme ai aplicația mydlink lite instalată.

Dacă accesați camera din interfața web, din browser, apare și o opțiune de email notification, pe care o puteți activa sau configura doar de acolo.

Camera nu înregistrează decât manual, când apeși tu Record în aplicație în timp ce te uiți live la imagini. Clipul (sau screenshotul) se salvează direct în telefon. Acesta poate fi considerat un minus important, dar așa este gândită camera, mai degrabă pentru accesat de la distanță pentru a vedea că totul este în regulă acasă. Nu acesta este modelul potrivit pentru cei ce vor înregistrare pe card de memorie sau în cloud, ci altele de pe piață.

Un alt minus, dar temporar -sper eu-, este următorul: din afara rețelei locale (adică pe 4G, de la mare), unii utilizatori au raportat probleme în a accesa camerele prin cloud-ul D-Link. Eu am putut-o accesa cu Huawei Mate 10 Pro și n-am putut-o accesa cu Galaxy S8+. Din ce văd în review-urile aplicației mydlink lite din Google Play, problemele au început după un update acum vreo 2-3 săptămâni, deci am speranța că un alt update le va elimina. Până atunci, însă, considerați-vă avertizați de o eventuală problemă.

CUM FILMEAZĂ

Mi-a plăcut unghiul larg de vizualizare, 120 de grade pe diagonală, 112 grade pe orizontală și 54 pe verticală, comparabil cu un GoPro, să zicem. Unghiul este suficient de larg pentru a vedea o suprafață mare, mai ales dacă montezi camera video într-un colț al camerei din locuință.

Calitatea video nu este extraordinară, dar nici nu mă așteptam de la un senzor de 1 megapixel. Imaginile obținute sunt asemănătoare cu ale altor camere video entry-level, iată o mostră pe lumină și una pe întuneric, când se filmează în infraroșu.


Iată și o combinație de clipuri filmate în ambele situații de iluminare. Am avut surpriza să descopăr că sunetul a fost înregistrat decalat față de video cu vreo secundă și l-am corectat eu când am îmbinat clipurile. Este și acesta un punct negativ, dar nu știu dacă este ceva cauzat de telefonul meu, de rețeaua locală; pentru o cameră de supraveghere, nu este un minus crucial, că nu faci cinematografie cu ea, ci supraveghezi o ușă.

CE E BINE

CE E RĂU

 • Conectivitate simplă prin cloud.
 • Detecție de mișcare și sunet cu alerte push pe mobil.
 • Unghi larg de vizualizare.
 • Alimentare pe conector microUSB.
 • Diverse buguri sau probleme de implementare la aplicație și înregistrare, dar sper să dispară cu un update software viitor.
 • Mi-ar fi plăcut un filet pentru prindere, ca să poate fi combinată cu orice suport din comerț.

CONCLUZIE

D-Link DCS-8000LH este o cameră entry-level ca video, dar de dimensiuni mici și cu câteva funcții utile la bord, precum detecția de mișcare, de sunete puternice și alertele push din acele momente. Este potrivită pentru cei ce-și doresc o unealtă simplă de supraveghere.

Preț: în jur de 260-300 de lei la eMAG..

  19 comentarii

 1. moa, ti-a furat cineva beteala de pe tablou.

    (Citează)

 2. Mie-mi scrie că video-ul e unavailable…

    (Citează)

 3. foarte scumpa pentru ce ofera

    (Citează)

 4. supravegherea instalatorului nu are? :D

    (Citează)

 5. Dacă tot știam ce faianță ai în bucătărie acum știm și gresia :)

  Cât despre cameră, sunt de acord cu Robo, e scumpă doar pentru că e mică. Singurul lucru care îmi place e unghiul larg. Am un Foscam luat la același preț cu foarte puțin mai mare care funcționează 24/24 cu detectare și înregistrare pe card sau ftp, rotire 320 de grade etc.
  Dar e bine că avem opțiuni și putem alege ce ni se potrivește.

    (Citează)

  • Multumit de Foscam ?

     (Citează)

  • am 4 camere Foscam de mai bine de 5 ani, sunt extrem de multumit de ele.
   si au fost modelele cele mai ieftine, ca am zis sa nu bag bani multi, in caz ca-s petarde.

   mai stiu de inca 2 luate de cineva la recomandarea mea acum 3 ani – fara probleme si alea.

     (Citează)

 6. Oare se poate alimenta de la o baterie externa?

    (Citează)

  • Da, că nu are amperaj mare, dar nu are cum să țină mult. Nu mi se pare o soluție de termen lung, ci mai degrabă una de disimulare dacă vrei să filmezi ceva timp de vreo 5 ore, să zicem. Camera, oricum, nu are înregistrare automată, deci nu-i gândită pentru astfel de scenarii.

     (Citează)

 7. Am citit si articolul de mai sus si ma intreb la ce bun o camera de supraveghere, daca nu mai poti fofosi filmarea in instanta ca sa fie pedepsit un hot.

    (Citează)

 8. Cătălin Tănase

  14/12/2017 la 4:43 PM

  Radu, apropo de camera asta. Ar fi interesant sa scrii un articol legat de securitatea casei, de la camere precum asta pana la sisteme de alarma si servicii de paza. Din cate inteleg se inregistreaza ceva crestere a numarului de locuinte sparte, probabil si din cauza eliberarilor din penitenciare. In fine, sunt sigur ca sunt si altii interesati

    (Citează)

  • E prea complexă treaba, vorbim de multiple moduri de securitate (efracție? incendiu?) și e destul de dificil să vorbești la modul general, că orice soluție de acest tip trebuie adaptată la respectiva locuință.

   De exemplu, mă întreabă des lumea cu ce cameră video ar putea să-și filmeze mașina în parcare, iar de obicei le spun că nu există o soluție simplă sau ieftină pentru așa ceva.

     (Citează)

 9. Si ti se pare ca radu e vreun expert in securitatea caselor? Sau care e logica pt care ai astepta un articol scris de el? Ceva despre operatii pe creier nu te-ar interesa tot scris de el?
  Uneori am impresia ca multi nu isi dau seama cat de mare si divers e internetul asta pe care ne aflam. Chiar iti poti gasi informatii despre securizarea unei case din surse specializate cu asta, nu de la cineva care scrie de la burgeri la masini si de la jocuri pe calculator la politica.

    (Citează)

  • Mulțumesc pentru comentariu. Am lucrat 6 ani întâi ca product manager pe camere video de supraveghere și sistem de detecție de incendiu, apoi am făcut pasul spre alte soluții de securitate (militară, în principal, de diverse tipuri).

   Așa că, doar pentru că nu scriu prea des pe un subiect, nu înseamnă că nu mă pricep ;)

     (Citează)

 10. Caut de multa vreme o astfel de camera pt casa (pe acumulator si fara vreun fir cand merge, monitorizare video fara salvare, neaparat sunet, accesibila pe Internet). In afara de cea din articol ce pare ca are si o problema cu accesul, imi poate recomanda cineva o alta camera buna ?

    (Citează)

 11. Am luat-o pe asta intr-un final. A mers sa o gasesc si vad local, dar remote nu am putut sa o adaug (pe ultimul Android, app v 3.85). Deci n-o vad ca device nici in cloud, si nu e alta posibilitate de setup devenind deci inutilizabila.
  Alt minus e ca merge doar pe reteaua de 2.4GHz. Upgrade la firmware nu am gasit in app.
  A, si chiar am crezut ca e reincarcabila si merge fara priza cateva ore bune. Altfel nu stiu cum as putea sa o tin in unele din locurile din pozele de aici? Ultima e vina mea, trebuia sa citesc intrebarile de pe Amazon mai bine inainte…

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus