un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Devine infracțiune dacă spui despre cineva că este urmărit penal

14 Dec 2017  ·

GÂNDURI  ·

33 comentarii

În ciuda doliului național, comisia Iordache continuă și astăzi modificarea legilor Justiției pentru că, nu-i așa, Moș Crăciun omoară un urs panda în fiecare zi de întârziere.

Iată câteva măsuri ce se discută astăzi:

Nu se mai poate spune public că cineva este urmărit penal sau judecat. Deloc.

Măsura nu interzice doar procurorilor să anunțe că au început urmărirea penală împotriva unui politician, de exemplu, ci oricărei autorități, oricărei persoane juridice sau chiar fizice. Asta înseamnă că nici televiziunile sau ziarele nu mai pot comunica acest lucru, nici măcar eu pe blog, nici măcar nea Gică pe pagina lui de Facebook.

Și atenție, nu vorbim de etapa de cercetare penală, când aș fi înțeles că s-ar putea leza reputația cuiva, ci de fazele avansate de urmărire penală și judecare a cauzei. Ah, iar comunicarea acestor lucruri devine infracțiune! Ca ziarist (sau, repet, român oarecare) faci o infracțiune și ți se face dosar penal dacă afli și anunți așa ceva.

În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale.

Așa începe cenzura și dictatura. Românii care vor să afle astfel de lucruri vor asculta din nou, în noapte, radiouri emise de peste graniță.

Nu se mai pot prezenta persoane purtând cătușe. Să nu inducă publicul în eroare că persoana respectivă ar fi deja vinovată.

Persoana acuzată va putea fi prezentă la audierea martorilor. Adică mult noroc să mai spună un martor adevărul când mafiotul pe care-l acuză este acolo, în cameră cu el, și-i face semne că-i taie gâtul.

Se limitează mijloacele de probă la doar câteva (înscrisuri, rapoarte, procese verbale, fotografii) și se elimină din lege sintagma “orice alt mijloc de probă care nu este interzis prin lege”. Cum bine zice articolul Hotnews, înregistrarea de pe o cameră video de securitate n-ar mai putea fi probă, că nu-i în listă. De exemplu, criminala de la metrou ar putea scăpa, deși a fost filmată împingând o femeie în fața trenului.

Din motivele pentru care o persoană poate fi arestată preventiv au fost eliminate spălarea de bani, evaziunea fiscală și faptele de corupție. Nu zic, nu-s chestiuni periculoase, ca să fie nevoie să-l scoți pe suspect din viața publică, dar nu pot să nu observ cum exact infracțiunile la care cad pradă cel mai des politicienii au fost eliminate.

Dacă apar probe noi într-un dosar clasat, dar la mai mult de 6 luni de la clasarea acestuia, dosarul nu poate fi redeschis. Sunt curios dacă asta se aplică inclusiv pentru crime. Ești suspectat de crimă, dar din lipsă de probe dosarul este clasat. Peste 7 luni  se descoperă arma probei cu amprentele tale pe ea. Mai ajută la ceva?

Găsiți o listă întreagă de alte modificări ale Codului Penal pe Hotnews, unele amendamente propuse chiar de către PNL.

 

    33 comentarii

  1. Pasul urmator in parlament e sa ne schimbam si numele de tara in Corea de Nord/Est.

      (Citează)

    • Gigi Esti prost facut gramada. Vorbim de o amputare a sistemului de justitie si de o bagare a pumnului in gura libertatii si tu esti linistit ca or sa circule nestingherit stirile pe feisbuc?

      De fapt nu esti doar prost, esti manjit. Imi faci sila

        (Citează)

    • Ia cu lamaie.

        (Citează)

  2. “Așa începe cenzura și dictatura. Românii care vor să afle astfel de lucruri vor asculta din nou, în noapte, radiouri emise de peste graniță.”

    Prin comparatie cu anii 80, acum avem internet iar informatiile si stirile pe surse o sa circule nestingherite prin online. Televiziunile de stiri vor fi cel mai mult afectate deoarece nu vor mai avea subiecte de tocat prin talk-show-uri, deci mai greu cu rating-ul.

      (Citează)

    • @gigi circulă nestingherite doar în bula din care faci parte

        (Citează)

    • esti prost, Jandarmeria a inceput deja sa dea amenzi pentru postari pe facebook. Iar blogurile cunoscute sunt cateva.

        (Citează)

    • Nici PSD-ul nu le poate face pe toate in 7 zile, Doamne iarta-ma!

      Mergem pas cu pas, legile justitie, codul penal, procedurile penale si asa mai departe. Ceva mai tarziu ONG-urile, deja au aruncat cateva copite si in directia aia prin omniprezentul in ticalosie Serban Nicolae. Ajungem un pic mai tarziu si la legile internetului. Legile internetului? Ce sunt alea? Uite astea?

      Stire din 2014:
      Autorităţile de la Moscova au reuşit să convingă Facebook să închidă pagina care făcea apel la organizarea unui reuniuni pentru susţinerea opozantului numărul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, provocând furia utilizatorilor de Internet, duminică.

      Stire din 2015
      Moscova a avertizat Google, Twitter si Facebook sa nu incalce legea ruseasca a Internetului, altfel risca sa fie cenzurate.

      Deja in Rusia sunt bloggeri in puscarie numai pentru ce au postat in materie de politica interna a Rusiei, incalcand “legea ruseasca a Internetului”.

      Deci, mai usor cu circulatia libera a informatiei, ca se poate rezolva si asta.

        (Citează)

  3. Citesc si nu imi vine sa cred. Oare de ce nu facem nimic ? Cum dorm noaptea cei care propun toate legile astea stiind ca nu sunt morale, dar o fac pentru a-l face fericit pe “seful” lor ? CUM ?

      (Citează)

    • Cu capul pe sacul de bani :)

        (Citează)

    • Cum ai dormit pana acum nopatea cu toate abuzurile facute de procurori? Masurile mi se par exagerate, insa vin ca urmare a ce s-a intamplat pana acum. De cate ori ai auzit in presa de “scurgeri din dosare”? nu era nimic altceva decat material dat de procurori presei pentru defaimare, ca la noi asa se lucreaza, conteaza mai mult opinia publica decat probele concrete.

        (Citează)

    • “Masurile mi se par exagerate, insa vin ca urmare a ce s-a intamplat pana acum.”

      Tu te auzi? Dupa logica asta: “Comunismul a implementat cenzura ca urmare a abuzurilor (imaginate de catre comunisti) ale liberalilor si taranistilor”.

      Nu! Cenzura nu vine niciodata din cauza ca vezi domne, procurorii rai au abuzat niste corupti nevinovati. Nu! Pur si simplu politicianului corupt ii place sa fie pupat in fund. Sa nu i se spuna cumva in fata “Infractorul condamnat definitiv” ci “domn’ profesor”. De acolo vine. Sa ramana pe veci cu “domn’ profesor” in loc sa apara detaliile legate de intreaga caracatita a coruptiei din care face parte.

      Sorry, mai baga o fisa ca scuza ta nu tine.

        (Citează)

    • ma aud, dar tu vezi ce comparatie faci? Scurgerile de informatii din dosare nu sunt imaginate de mine, ci lucruri cat de poate de adevarate. Plimbatul in catusele cu anuntul televiziunilor sunt iar lucruri adevarate, iar astea nu au nicio legatura cu statul de drept. Se puteau accepta lucrurile astea intr-o anumita masura daca intr-un procent mare se finalizau cu condamnari, insa procentul acesta este unul foarte slab si denota ca s-a dorit fix defaimarea persoanei respective.

        (Citează)

    • “Se puteau accepta lucrurile astea intr-o anumita masura daca intr-un procent mare se finalizau cu condamnari, insa procentul acesta este unul foarte slab si denota ca s-a dorit fix defaimarea persoanei respective.”

      Hai sa te ajut, ca vad ca ti-e greu sa cauti informatii.

      http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8428

      “rata condamnărilor s-a menținut în mod constant la peste 90%.”

      Statistica oficiala DNA: 9 din 10 persoane inculpate de catre DNA ajung cu condamnari definitive [cu executare, cu suspendare, mai putin conteaza]. 9 din 10 sunt hoti dovediti!

      Te rog explica-mi cum 9 din 10 persoane inseamna un “procent mic care denota ca s-a dorit defaimarea persoanelor respective”. De cat ai nevoie ca el sa fie valid in ochii tai? 11 din 10?

      N-a mers nici argumentul asta, mai baga o fisa.

        (Citează)

  4. poate dezincrimineaza si omorul din greseala si o sa le putem crapa capetele linistiti

      (Citează)

  5. Giovani:
    poate dezincrimineaza si omorul din greseala si o sa le putem crapa capetele linistiti

    Pledam pentru nebunie temporara, vad ca e la moda mai nou.

      (Citează)

  6. Nu poti sa inregistrezi un domeniu in alta tara pe .net ceva si sa zici acolo ce vrea muschiul tau?

    Mai nasol e ca se va aplica doar la anumite televiziuni si la anumite ziare, evident ca la RomaniaTV si la Antena3 unde CNA-ul este inexistent se va putea spune orice fara absolut nici o raspundere, doar e televiziuna partidului.

    Uneori cred ca era bine sa fi avut o politica a armelor ceva mai relaxata, nu ar fi stricat un nebun sa isi faca de cap prin parlament.

      (Citează)

  7. Cătălin Tănase

    14/12/2017 la 4:59 PM

    gigi:
    “Așa începe cenzura și dictatura. Românii care vor să afle astfel de lucruri vor asculta din nou, în noapte, radiouri emise de peste graniță.”

    Prin comparatie cu anii 80, acum avem internet iar informatiile si stirile pe surse o sa circule nestingherite prin online. Televiziunile de stiri vor fi cel mai mult afectate deoarece nu vor mai avea subiecte de tocat prin talk-show-uri, deci mai greu cu rating-ul.

    Si lasand bula din care faci/facem parte, poate nici n-o sa mai circule liber. Ce i-ar retine ca la un moment dat sa instituie o forma de control/cenzura indirecta a internetului?

      (Citează)

  8. Marius M:
    Cum ai dormit pana acum nopatea cu toate abuzurile facute de procurori? Masurile mi se par exagerate, insa vin ca urmare a ce s-a intamplat pana acum. De cate ori ai auzit in presa de “scurgeri din dosare”? nu era nimic altceva decat material dat de procurori presei pentru defaimare, ca la noi asa se lucreaza, conteaza mai mult opinia publica decat probele concrete.

    Săracii abuzați..

      (Citează)

  9. Marius M:
    Cum ai dormit pana acum nopatea cu toate abuzurile facute de procurori? Masurile mi se par exagerate, insa vin ca urmare a ce s-a intamplat pana acum. De cate ori ai auzit in presa de “scurgeri din dosare”? nu era nimic altceva decat material dat de procurori presei pentru defaimare, ca la noi asa se lucreaza, conteaza mai mult opinia publica decat probele concrete.

    Asa e, camarad. M-am saturat sa ii defaimeze procurorii pe oamenii pe care ii idolatrizam pana acum. Am avut soc dupa soc cand am aflat ca politicienii pe care ii stimez, ar putea fi incurcati cu legea. Sper sa se faca dreptate odata!

      (Citează)

    • Si tu mergi pe premiza ca “bine le face, or fi facut ei ceva la viata lor”? Asta e cu totul altceva, dar numai justitie nu se poate numi. Justitia trebuie sa se bazeze pe probe.

        (Citează)

    • “Justitia trebuie sa se bazeze pe probe”

      Si oamenii s-au asigurat ca nu vor mai exista probe.
      Dar in mintea ta asta e un lucru normal.

        (Citează)

  10. Marius M:
    Si tu mergi pe premiza ca “bine le face, or fi facut ei ceva la viata lor”? Asta e cu totul altceva, dar numai justitie nu se poate numi. Justitia trebuie sa se bazeze pe probe.

    Nu inteleg de ce faci asta, bro. Daca ai intentii bune, nu ar trebui sa le tii partea.

      (Citează)

    • Nu le tin partea, sa li se faca dosare si sa fie bagati la puscarie, insa condamnarile sa se faca pe probe. Iti amintesc ca justitia americana l-a condamnat pe Capone pentru avaziune fiscala, intrucat nu aveau probe pentru crimele comise de acesta. Acest lucru s-a intamplat intrucat justita de la ei nu a tinut cont de cine este persoana respectiva, ci doar de probele stranse de procurori (justitia trebuie sa fie oarba). Acum compara sistemul juridic de la noi si cel din SUA, exista termen de comparatie?

        (Citează)

  11. Aplicand la sange textul, nu poti sa-i zici nici macar avocatului tau ca esti urmarit penal, pentru ca… “sunt interzise (…) furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri”. Nici nevestei nu poti sa-i zici.

      (Citează)

    • @alunelu: Sa nu ne facem iluzii, cred ca e destul de clar pentru amandoi ca prevederile noi se vor aplica discretionar, in dulcele stil clasic al oricarui infractor sau grup infractional organizat.

      Step 1: Legea e buna daca ne avantajeaza pe noi
      Step 2: Legea ne impiedica sa furam sau nu ne avantajeaza? O incalcam da-o naibii de lege, cine se crede ea?
      Step 3: Aoleu, suntem trasi de urechi ca trebuie sa respectam legea? Hai s-o schimbam ca sa ne aflam la punctul 1. Pronto!

      Aplicat la situatia noilor modificari mie imi este cat se poate de clar ca infractorul si avocatul lui se vor tine scai ca procurorul si denuntatorii sa respecte procedura sau sa caute vicii in procedura lor. In timp ce ei, infractorii, vor da foc la probe cu nonsalanta chiar in fata judecatorului.

        (Citează)

  12. Sunt acolo si amendamente bune, mai exact două.
    La articolul 542 după aliniatul (1) se introduce un nou alin. (11), cu următorul cuprins:
    (11) Fapta persoanei care cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă a comis una din acţiunile care au condus la situaţia generatoare de daune constituie abuz în serviciu şi se pedepseşte conform art. 297. alin. (1).”

    Art. 88 alin. (1) va avea următorul cuprins:
    „Avocatul asistă sau reprezintă, în procesul penal, părţile ori subiecţii procesuali principali, în condiţiile legii. Avocatul poate asista martorii chemați de organele judiciare, iar aceștia au dreptul să se consulte cu avocatul atât înainte, cât şi în timpul audierii

    Acum sincer nu vi se pare okay sa poti sa mergi cu avocatul cum se întâmplă si in străinătate?

      (Citează)

    • Detectorul meu de sarcasm nu functioneaza astazi asa ca sper ca glumesti.

      “Buey, de ce va concentrati pe cele 98 de modificari care instaureaza de facto dictatura infractorilor? Nu vedeti astea 2 prevederi bune ca intr-o tara civilizata?”

      Hai sa te ajut cu inca o analogie:
      “Buey, de ce va concentrati pe ororile comise de comunisti si oamenii torturati, jefuiti, hartuiti de catre regim? Au dat locuri de munca baaaaaaaa! Cine va credeti voi sa-i criticati?”

      Niciuna din cele spuse mai sus nu pot deveni argumente valide. Cele 2 masuri bune scoase la inaintare sunt pur si simplu “pretexte” sub presul caruia sa ascunzi toate mizeriile care vor aduce avantaje majore oricarui infractor, dar in special marilor corupti.

      Chiar vreau sa aud cum “in strainatate” daca te violeaza 5-7 persoane ele au dreptul sa stea langa tine cand depui marturia si eventual sa te tachineze cu “Buey, cin te crezi sa ne distrugi noua viitorul pentru 5 minute de sex surpriza cu tine? Nu ti-e bine? Vrei sa-ti vezi parintii in spital?”

      Chiar vreau sa aud cum “in strainatate” infractorul e anuntat din timp ca sa distruga documentele incriminatoare pana ajunge procurorul cu mandat de perchezitie la el.

      Chiar vreau sa aud cum “in strainatate” daca e pus in aplicare un mandat de perchezitie si pe langa dovezile incriminatoare pentru infractiunea X se descopera cadavre transate in frigider, aceste dovezi sunt arse in flacari in loc sa se adauge un nou cap de acuzare si anume cel de omor.

      Ah stai! N-ai sa vezi in veci situatiile de mai sus “in straintate”. Pentru ca acolo nu este favorizat infractorul sub diverse pretexte “de bun simt”.

        (Citează)

  13. Marius M: Se puteau accepta lucrurile astea intr-o anumita masura daca intr-un procent mare se finalizau cu condamnari, insa procentul acesta este unul foarte slab si denota ca s-a dorit fix defaimarea persoanei respective.

    citation needed.

      (Citează)

  14. Deci Malin Bot o sa moara de foame… aia e

      (Citează)

  15. Tudor:
    Detectorul meu de sarcasm nu functioneaza astazi asa ca sper ca glumesti.

    “Buey, de ce va concentrati pe cele 98 de modificari care instaureaza de facto dictatura infractorilor? Nu vedeti astea 2 prevederi bune ca intr-o tara civilizata?”

    Hai sa te ajut cu inca o analogie:
    “Buey, de ce va concentrati pe ororile comise de comunisti si oamenii torturati, jefuiti, hartuiti de catre regim? Au dat locuri de munca baaaaaaaa! Cine va credeti voi sa-i criticati?”

    Niciuna din cele spuse mai sus nu pot deveni argumente valide. Cele 2 masuri bune scoase la inaintare sunt pur si simplu “pretexte” sub presul caruia sa ascunzi toate mizeriile care vor aduce avantaje majore oricarui infractor, dar in special marilor corupti.

    Chiar vreau sa aud cum “in strainatate” daca te violeaza 5-7 persoane ele au dreptul sa stea langa tine cand depui marturia si eventual sa te tachineze cu “Buey, cin te crezi sa ne distrugi noua viitorul pentru 5 minute de sex surpriza cu tine? Nu ti-e bine? Vrei sa-ti vezi parintii in spital?”

    Chiar vreau sa aud cum “in strainatate” infractorul e anuntat din timp ca sa distruga documentele incriminatoare pana ajunge procurorul cu mandat de perchezitie la el.

    Chiar vreau sa aud cum “in strainatate” daca e pus in aplicare un mandat de perchezitie si pe langa dovezile incriminatoare pentru infractiunea X se descoperacadavre transate in frigider, aceste dovezi sunt arse in flacari in loc sa se adauge un nou cap de acuzare si anume cel de omor.

    Ah stai! N-ai sa vezi in veci situatiile de mai sus “in straintate”. Pentru ca acolo nu este favorizat infractorul sub diverse pretexte “de bun simt”.

    In mare sunt de acord cu ce zici, am vrut sa arat ca explicațiile Hotnews ului despre aceste doua modificări sunt cam subiective si trase de par. Imi place sa ma uit mai in detaliu la lucruri, nu am avut intenția sa spăl imaginea acestui pachet de legi

      (Citează)

  16. Traim vremuri interesante. Atat de interesante, ca ma apuca frica.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus