blog demisec cu note fine de tehnologie

Urmăriți-mă pe Instagram și pe YouTube!

Lista cardurilor bancare co-branded din România și ce oferă acestea

12 Dec 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

35 comentarii

După ce l-a lansat eMAG pe al său, am zis că n-ar strica o listă cu toate cardurile co-branded de la noi. Ce înseamnă card cobranded? Este un card bancar emis de bancă împreună cu un partener comercial (magazin, linie aeriană, operator telecom etc), iar cei ce folosesc acest card primesc, pe măsură ce fac plăți cu acesta, diverse beneficii la acel partener.

Deși conceptul nu-i nou în România, sunt foarte puține astfel de parteneriate și de obicei cu avantaje puține comparativ cu cardurile co-branded din străinătate. Vedeți, asta înseamnă concurența pe piață și utilizarea intensă a cardurilor. În alte țări, băncile au fost nevoite să ofere multe beneficii clienților pentru a-i atrage în sistem. Citiți, de exemplu, câte oferă cardul bancar UBER.

Dacă am uitat vreun card de la noi, să-mi spuneți și-l adaug. Linkurile din titlu duc la pagina băncilor respective.

Banca Transilvania și Flying Blue

Încep cu acesta pentru că-l am chiar eu și-l cunosc în detaliu. Am ales varianta Premium, care vine cu următoarele avantaje principale:

 • primesc 1,5 mile Flying Blue pentru fiecare 4 lei cheltuiți în România (2,5 mile pentru cheltuielile în străinătate).
 • am asigurare de călătorie gratuită (am primit de la început una pe 3 ani, prin Groupama, de 50.000 euro).
 • intru gratuit împreună cu încă o persoană la lounge-ul Business din aeroportul Otopeni, unde poți sta confortabil, ai acces la prize și bei ce vrei și mănânci niște snackuri pe gratis.

Cu milele premiu Flying Blue pot achiziționa bilete de avion sau upgrade-uri de clasă la companiile aeriene din alianța Skyteam (Flying Blue este programul lor de fidelitate). Într-un an de zile eu am strâns suficiente mile ca să pot zbura până la Hong Kong, Tokyo sau în Caraibe folosind doar aceste “puncte bonus”. Ca să strângem mile și mai repede, am emis un alt doilea card pe același cont, pentru Matilda.

Mai sunt și alte avantaje, dar le găsiți pe site și poate fac cândva un articol mai mare.


Raiffeisen și eMAG

După cum am descris aici pe larg, cardul acesta, recent lansat, oferă utilizatorilor un soi de cashback la achizițiile de la eMAG și partenerii din Marketplace. Primești puncte eMAG, 1 punct = 1 leu, iar acești bani apar ca voucher în contul tău eMAG și pot fi folosiți în următorii 3 ani ca discount la o comandă cu produse eMAG.

Punctele se primesc ca procent din suma cheltuită și în funcție de categoria produselor cumpărate. Avantajul principal este pentru categoria Fashion, unde primești înapoi 10% din suma plătită. Pentru IT&C, doar 1%. Detalii găsiți și pe site-ul eMAG.


Raiffeisen și Vodafone

Acest card oferă 2 puncte Vodafone pentru fiecare 10 lei cheltuiți cu el. Punctele pot fi utilizate pentru a cumpăra telefoane și accesorii, pentru a plăti facturi și credit pe cartelă șamd. Sunt descrise în această pagină, partea de jos.

Valoarea unui punct este de 0,01 euro. Practic, la 4000 de lei cheltuiți pe lună cu acel card, primești 8 euro. Din ce înțeleg din comentarii, condițiile erau mai avantajoase acum ceva vreme. Știu oameni care și-au cumpărat, cam o dată la doi ani sau mai des, telefoane de top folosind aceste puncte, dar ce-i drept sunt și “big rollers” ca să zic așa.

Din câte înțeleg, cardul include și asigurare de călătorie în străinătate pentru 20.000 euro.


Bancpost și WizzAir

După cum spune numele, cardul oferă beneficii la Wizz Air, ceea ce-l face interesant pentru cei ce călătoresc des, având în vedere că Wizz zboară spre multe destinații din diverse orașe românești.

Cardul oferă:

 • puncte Wizz Air atunci când folosiți acest card la cumpărături. Pentru fiecare leu cheltuit în țară, primiți 2 puncte Wizz.
 • acces gratuit la lounge-ul Mastercard din Otopeni și la Sky Lounge și Jet Lounge din Viena.
 • acces gratuit în Wizz Discount Club, ce oferă reduceri de preț la bilete și bagaje.

Cu punctele Wizz acumulate puteți plăti bilete, taxa de bagaje, servicii de îmbarcare prioritară și alte servicii Wizz. Cursul de schimb este 100 puncte = 1 leu.

Sunt diverse alte condiții și avantaje, de exemplu primiți 4 puncte pentru fiecare leu cheltuit la Wizz, nu 2 puncte, dar în același timp puteți utiliza aceste puncte după ce strângeți minim 2.000 de puncte. Le găsiți pe site-ul Wizz, care explică mai bine totul decât cel Bancpost.

Practic, pentru 4000 lei cheltuiți lunar cu acest card, primiți 8.000 puncte, adică 80 de lei în clubul Wizz. Într-un an de zile se poate strânge de câteva bilete de avion Wizz.


OTP și MOL

Cardul oferă câteva avantaje dacă alimentați cu carburant de la benzinăriile Mol. Mai exact, principalele avantaje sunt:

 • carburant cadou în valoare de 10% din valoarea tranzacțiilor făcute cu cardul, limitat la 500 de lei, în primul an când primești cardul.
 • dublul punctelor MultiBonus acordate pe cardul de fidelitate Mol când se plătește cu cardul Garanti la benzinăriile Mol.

Adică, pe scurt, primești 500 de lei pentru carburant în primul an al cardului. Din ce-am înțeles, banii se dau în două tranșe, 200 de lei imediat și 300 de lei dupa ce trec cele 12 luni.

Sunt curios dacă, după aceea, poți anula cardul și să faci altul astfel încât să beneficiezi în fiecare an de 500 de lei carburant gratuit, ceea ce înseamnă două plinuri de rezervor.


Unicredit și Miles and More

Miles and More este programul de fidelitate al Star Alliance, din care fac parte o serie întreagă de linii aeriene precum Lufthansa, Austrian șamd. Principalul avantaj al cardului este că primești 1 milă premiu pentru fiecare 5 lei sau 1 euro cheltuiți cu acesta.

Nu pot să nu observ că oferta este mai slabă decât la BT cu Flying Blue sau la Bancport cu Wizz. Primești mai puțini mile pentru aceeași sumă cheltuită, nu primești acces la vreun lounge și nu am citit nimic despre asigurare de călătorie. Mai mult, comisionul de administrare anuală este de 200 de lei.


Cardurile ING și programul lor Bazar

Teoretic nu sunt carduri co-branded, dar programul Bazar este prea mișto ca să nu-l amintesc.

Pe scurt, toți posesorii de carduri ING au acces la anumite discount-uri oferite de ING în secțiunea Bazar din Homebank. Trebuie să activați o ofertă înainte de a face achiziția, trebuie să plătiți apoi cu cardul ING și după un timp banca va sesiza plata și va înapoia sub formă de puncte un procent din suma cheltuită.

1 punct = 1 leu, așa că practic vorbim de cashback.

Iată câteva dintre ofertele din Bazar la data scrierii articolului:

 • 8% reducere la Fashion Days, Reserved, Clarks, 10% reducere la Zoot, Aldo, Bata și BSB.
 • 3% reducere la Evomag, 4% reducere la PC Garage, 10% la iStyle.
 • 10% reducere la Cărturești.
 • 5% reducere la Mobexpert.
 • 8% reducere la Sensiblu.

Acestea sună bine, mai ales că se cumulează cu alte reduceri oferite de magazin. Aplicați 8% la Fashion Days când au ei o campanie de -30% și rezultă un preț și mai bun.

Dezavantajul este că majoritatea ofertelor au steluțe, adică pot fi folosite o dată pe sezon sau sunt limitate ca valoare. Cea la Fashion Days poate fi de maxim 25 lei, la Reserved de 12 lei. La iStyle ai 10%, dar maxim 50 de lei.


BRD și ISIC

Cardul se adresează studenților, așa că aici apare o primă limitare. Pentru studenți, însă, promite reduceri la o mulțime de parteneri, obținute prin ISIC – International Students ID Card. Le puteți vedea aici.


Libra Bank și Tradeville

Tradeville este o platformă de investiții online la bursă, practic un broker online. Conform legilor, nu poți investi pe bursă decât printr-un broker, iar Tradeville este unul dintre ei.

Cardul Libra Bank cu Tradeville oferă avantaje în acest sistem, precum transferul imediat al banilor între contul bancar și cel Tradeville. Fondurile din contul bursier sunt disponibile imediat în contul bancar. Nișa căruia i se adresează mi se pare foarte mică.


Garanti Bank și WWF

Garanti Bank donează 0,3% din valoarea oricărei tranzacții efectuate cu acest card către World Wide Fund for Nature România, care folosesc banii pentru diverse programe ecologice sau de protejare a unor zone naturale din România.

Există și câteva avantaje pentru posesorul cardului, le găsiți pe site.


Garanti Bank și Avon

Cardul este gândit pentru reprezentanții Avon, nu pentru clienții finali. 1% din valoarea tranzacțiilor este transformată în puncte de loialitate, cu care reprezentantul poate plăti facturi Avon prin contul său.


Asta e tot ce am găsit eu. Unde sunt ceilalți operatori telecom? Unde-s Elefant sau Blue Air?

  35 comentarii

 1. Foarte util articolul.

    (Citează)

 2. O observatie : la ING bazar totul este personalizat. Si eu si sotia avem acelasi tip de card, dar unele oferte la ea apar, la mine nu. E ciudat…

    (Citează)

  • Da, ziceau ei cândva într-o discuție că au un algoritm care încearcă să ghicească ce te-ar interesa. Mie mi se pare o idee proastă, că poate te interesează un cadou pentru o femeie și vrei reducerea la chestii de machiaj, dar na…

     (Citează)

 3. Flanco – Cetelem .

    (Citează)

 4. Totuși, așa cum ai amintit de ING și sistemul lor de oferte ”Bazar”, mai sunt și alții care fac cam același lucru – gen Credit Europe Bank cu Cardul Avantaj sau Raiffeisen Bank cu programul Multishop (parcă).

  Ai aruncat un ochi pe http://www.carddecredit.ro? (parcă nu e chiar la zi cu detaliile, dar e un punct de plecare)

    (Citează)

 5. Util ar fi sa incluzi si comisioanele anuale & costuri emitere card suplimentar etc. (acolo unde sunt, generalist)

  Unele sunt putin mai greu de gasit dar iti dau hint pentru prima intrare din listă:

  la BT Flying Blue apareau doar in versiunea /en a site-ului

    (Citează)

  • La BT Flying Blue sunt chiar sub tabelul din pagina spre care am dat link.

     (Citează)

  • Da, foarte tari cei de la BT, numai in versiunea in engleza a site-ului au link-uri catre niste pdf-uri in romana cu lista de comisioane.
   Pe langa alea (2% comision de schimb valutar!!!), eu as vrea sa stiu, de exemplu, daca atunci cand virezi bani din alte banci pentru acoperirea creditului iti iau comisionul ala de incasare, asa cum fac la creditele “normale”. Ca daca da, se mai adauga 60 lei/an la comisionul de administrare.
   As mai intreba daca au perioada de gratie, dar cum nu e mentionata nicaieri presupun ca nu.

     (Citează)

  • Păi și de ce nu-i întrebi? Au o mulțime de metode de contact, inclusiv prin intreBT.

     (Citează)

 6. Carrefour-BRD Finance

    (Citează)

 7. La ing bazar e atat de personalizat incat de 3 luni mi-au scos singura oferta pe care o foloseam lunar, cea de reducere la MOL :)).

  De atunci nici nu mai folosesc ca nu am la ce..

    (Citează)

 8. Salut, mai este si Cardul Renault BRD – https://www.renault.ro/servicii/cardul-renault.html

    (Citează)

 9. “dar programul Bazar este prea mișto ca să nu-l amintesc”

  “Dezavantajul este că majoritatea ofertelor au steluțe, adică pot fi folosite o dată pe sezon sau sunt limitate ca valoare. Cea la Fashion Days poate fi de maxim 25 lei, la Reserved de 12 lei. La iStyle ai 10%, dar maxim 50 de lei.”

  Pai deci cum e pana la urma? Programul e prea misto dar beneficiul e cam nul…

    (Citează)

 10. Singura oferta care merita pe partea de airline (desi nu este in sine un card cobrabded), este BCR+Priority Pass (https://www.bcr.ro/ro/persoane-fizice/conturi-si-operatiuni/carduri-de-debit/visa-platinum). Practic valoarea acelui Priority Pass Prestige este de 400 eur/an, si iti ofer access in foarte multe loungeuri din lume.

    (Citează)

  • E un beneficiu al unui card Visa Platinum. Nu prea conteaza banca.

     (Citează)

  • Subscriu. Este absolut genial. Cred ca in prima luna de folosire mi-am scos valoarea pe câțiva ani.

     (Citează)

  • Da, interesantă treabă. Și BRD are aceeași ofertă la MasterCard Platinum, probabil și alte bănci.

   Cu Visa Gold poți intra gratuit la Otopeni, apropo. Valabil la vreo 15 bănci românești.

     (Citează)

 11. Mastercard gold de la bcr, reduceri la mai multe magazine, restaurante, acces la Mastercard lounge din Bucuresti si Cluj. Pentru mine e mai mult decat suficient.

    (Citează)

  • Astea cred că sunt beneficii de la Mastercard, că orice card vine cu o listă de parteneri cu reduceri.

   Lounge-ul Mastercard este asemănător cu cel Business din Otopeni, da.

     (Citează)

 12. La ING probabil sunt personalizate, eu nu am la PC garage reducere.

    (Citează)

 13. alex:
  E un beneficiu al unui card Visa Platinum. Nu prea conteaza banca.

  fals. Uite de exemplu la BT: https://www.bancatransilvania.ro/pentru-tine/carduri/carduri-de-cumparaturi/star-card/star-platinum/ “Tariful este de 24 EUR/persoana/acces.”

    (Citează)

 14. Au cei de la ING un algoritm, dar e pe invers: ce folosesti la maxim nu mai primesti. Exemplu: reducerea la benzinariile Mol mie nu imi mai apare (am folosit-o in fiecare luna de 2 ori – maximul posibil), unor prieteni inca le apare sa activeze reducerea…

    (Citează)

 15. nwradu:
  Da, ziceau ei cândva într-o discuție că au un algoritm care încearcă să ghicească ce te-ar interesa. Mie mi se pare o idee proastă, că poate te interesează un cadou pentru o femeie și vrei reducerea la chestii de machiaj, dar na…

  Eu stiam ca primesti oferte la magazine unde nu prea ajungi, ca sa te atraga acolo, din spusele unui reprezentant ING de la Customer Service. De exemplu daca platesti lunar cu cardul la Mol, nu iti mai dau oferta de 2%, ca esti deja clientul acelui magazin. Dar daca o perioada nu mai apar plati la Mol facute de tine, e posibil sa primesti din nou oferta, ca sa te atraga inapoi. Cel putin asta am dedus si din discutii cu mai multi prieteni care folosesc Bazarul…

    (Citează)

 16. Ce se poate manca si bea la salonul acela? Mi se pare foarte bine, pleci satul, scutesti niste bani.

    (Citează)

  • De băut cam orice: cafea, sucuri, vin, alcoolice (gin, Martini, whisky etc), bere.

   De mâncat mai slăbuț: covrigei, napolitane, iaurt cu cereale Zuzu etc. La un moment dat am găsit și sandvișuri.

   În aeroporturile mari, la lounge-urile SkyTeam, găsești și mâncare caldă, poate și câte un bar cu barman. Cred că o să fac o serie de articole, că am strâns de-a lungul anilor fotografii cu diverse.

     (Citează)

 17. ing bazar nu e asa roz pe cat crezi, au multe stelute.

  multe din oferte te obliga sa platesti online cu cardul, nu in magazin, nu ramburs …

  ex am mers pe o oferta de la flanco – comandat un produs (de pe net) cu ridicare din magazin flanco – unde am si platit produsul la pretul de pe net ( nu la cel din magazin care era mai mare) – deci in esenta am beneficiat de oferta “site/net”, dar ING pentru ca nu e facuta plata online nu a dat niciun ‘jeton”. discutam de cativa lei amarati

  eu sunt fan rompetrol, sunt fan coresi/auchan (brasov) iar acolo numar pe degetele de la o mana de cate ori as fi putut beneficia de oferte

  totusi cred ca am castigat 5 ron la ceva dar nu imi aduc aminte.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus