un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Două reciclări simple de prin casă

30 Dec 2017  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Weekendul acela prelungit cu 1 decembrie a fost foarte util… pentru cei ce aveau treabă acasă.

Unu la mână, am ascultat sugestia unui cititor al blogului (Mădălin) și, în loc să arunc la gunoi toate cutiile de carton venite după Black Friday, le-am tăiat și desfăcut ca să le facem 2D, le-am așezat una peste alta, le-am legat cu o sfoară și le-am dus la reciclat.

Mai exact, am stat cu ele în portbagaj vreo săptămână, până am ajuns la Carrefour Băneasa, unde în parcare e un centru de colectare de carton, plastic, electronice vechi și multe altele. Le-am dat angajatului care-l supraveghea și însuși căpitanul Planetă a apărut să-mi mulțumească. Am fost întrebat dacă doresc contravaloarea lor (cred că se emit niște vouchere de Carrefour sau ceva așa), dar am zis nu. Sper să folosească cu plăcere cei 1,45 lei lăsați astfel bacșiș de mine.

Lăsând gluma la o parte, vă sfătuiesc să faceți la fel dacă vă treziți cu multe cartoane prin casă, de exemplu dacă despachetați mobilă șamd.

Doi la mână, am făcut ordine în cutia cu șosete și am aruncat o grămadă pe care nu le mai purtam, plus câteva cămăși și pulovere, iar prin aruncat mă refer că le-am dus undeva în cartier de unde le mai iau oamenii străzii și le poartă. Facem asta pe cât posibil, pe lângă donația lunară către Samusocial, și chiar mă bucur când văd prin cartier oameni purtând blugi sau haine de iarnă de-ale mele.

În particular pentru șosete, eu le țin în două cutii de carton, cu capac, pe fundul dulapului. Inițial erau organizate pe “vară” și “iarnă” în acele cutii, acum sunt aranjate mai degrabă pe “culori deschise” și “culori închise”. Intuiția îmi spunea că port mai puțin de jumătate din ele din diverse motive (desperecheate, tocite, prea mici, prea nehipsterești), așa că am intrat tare în ele, am sortat la sânge și la finalul zilei am dus afară două sacoșe mari cu astfel de lucruri.

Ceea ce vă sfătuiesc și pe voi să faceți la fiecare un an sau doi și să le lăsați unde pot fi refolosite. În străinătate am văzut și containere stradale unde puteai lăsa haine sau pantofi ce nu-ți mai trebuie și urmau să fie împărțite celor ce au nevoie de ele. Ar fi bun unul și la noi sau măcar o popularizarea a ideii Cuierul gratuit.

    18 comentarii

  1. Este un container în Bucureşti la Centrul Ceh. În rest, este destul de greu sa gasesti locuri unde sa donezi haine vechi sau mobila veche. Când le-am lăsat afara pentru a fi luate, le-am gasit pe majoritatea impraştiate în noroi…

      (Citează)

  2. Un container de colectat haine exista si in parcul Kiseleff (piata Victoriei)

      (Citează)

  3. In Bucuresti nu sunt containare pentru haine?
    In Sibiu sunt de ceva vreme, oare de ce nu se extind si-n alte parti….
    http://www.turnulsfatului.ro/2016/10/14/containerele-caritas-din-sibiu-90-de-tone-de-haine-colectate-in-ultimul-an/

      (Citează)

  4. Este un container in parcul din padurea Baneasa. Am dus acum cateva saptamani niste haine.

      (Citează)

  5. Eu am scos cutia de la tv-ul nou pe scara, sa vada toti vecinii ce 43″ mi-am tras si sa moara de invidie.

      (Citează)

  6. Din 2018, in sectorul 6, cei care vor colecta selectiv deseurile menajere nu vor mai plati taxa de salubrizare.

      (Citează)

  7. Sigura găsești o lista cu centrele de colectare pe site-ul primăriei. Aaa, era pentru București ? Scuze.

      (Citează)

  8. În străinătate am văzut și containere stradale unde puteai lăsa haine sau pantofi ce nu-ți mai trebuie și urmau să fie împărțite celor ce au nevoie de ele.

    Si la noi erau, pana au intrat (la propriu) tiganii in ele. Ce nu era bun de vandut duminica in targ era aruncat pe jos sau distrus. Toata zona din jurul containerului arata mizerabil. Acum nu mai sunt.

      (Citează)

  9. Eu trăiesc intr-un oras cu 55000 de locuitori. Nu avem centre de colectare pt haine vechi. Eu le dau soacrei ca să le dea sărmanilor, la biserică.

      (Citează)

  10. Eu am vazut un container de haine in parcul Automatica (in spatele SpringTime de pe calea Floreasca)

      (Citează)

  11. In Bucuresti nu se colecteaza selectiv gunoiul? In Sibiu avem de mai bine de un an containere obligatorii pentru hartie/carton (si evident ptr plastic/metal si sticla).

      (Citează)

  12. In Timisoara (inca) sunt asemenea containere. Foarte utile, o gramada de haine nefolosite dar in stare buna … Pana acum , din fericire, nu am vazut nici un contaner vandalizat sau spart!

      (Citează)

  13. Parcurile mari din sectorul 1 au de anul asta containere pentru haine. Cel putin in Kiseleff si in parcul Operei am vazut si folosit, arata civilizat si nu par sa fie usor jefuibile. Mi se pare ca si in fata primariei S1 e unul.

      (Citează)

  14. În București există chiar în centru, pe strada Ion Ghica în fața Centrului Ceh un astfel de container. Este păzit, deci nu există riscuri.

      (Citează)

  15. Uite o listă cu locuri / grupuri unde se pot dona haine (și nu numai) în București:
    http://www.oanaracheleanu.ro/recomandari/donezi-haine-bucuresti/

    P.S. Felicitări pentru reciclare! În general, cam tot ce ne prisosește și ne încurcă prin casă este necesar cuiva. În ultimă instanță, chiar industriei reciclării, care în prezent realmente cumpără deșeuri pentru a le procesa.

      (Citează)

  16. In București mai e un container pentru haine in parcul Regina Maria pe strada Turda. Zilele trecute am scos și noi de prin dulapuri un metru cub de haine pe care le-am dat oamenilor săraci.

      (Citează)

  17. radule tu cred ca esti o femeie in corp de mascul, la unele articole tampite imi e greu sa cred ca ai urmat o politehnica

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus