un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Apple limitează inclusiv telefoanele vechi de un an fără să anunțe utilizatorul

21 Dec 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

59 comentarii

Circulau zvonuri că Apple încetinește intenționat modelele mai vechi de iPhone și recent a venit confirmarea oficială. Ei zic că fac asta pentru că, pe măsură ce bateria îmbătrânește, nu mai poate face față solicitărilor de putere și prin limitarea chipsetului scade astfel consumul de putere.

Principiul nu-i rău, dar uitați problema principală: mecanismul este deja aplicat inclusiv modelului iPhone 7, lansat anul trecut. Este ridicol (sau o dovadă de calitate slabă) să zici că, după doar un an, bateria nu mai poate face față hardware-ului și acesta trebuie limitat.

Apple spune că, pe măsură ce bateria unui telefon se uzează, uneori nu facea față unor vârfuri de consum și telefoanele se închideau automat, așa că a introdus această limitare:

Last year we released a feature for iPhone 6, iPhone 6s and iPhone SE to smooth out the instantaneous peaks only when needed to prevent the device from unexpectedly shutting down during these conditions. We’ve now extended that feature to iPhone 7 with iOS 11.2, and plan to add support for other products in the future.

Limitarea este destul de serioasă, uneori. Cel care a descoperit inițial limitarea arată că procesorul unui iPhone 6 stătea la 600 MHz, iar după schimbarea bateriei a urcat la un normal 1400 MHz.

Site-urile străine sunt împărțite în opinii. The Next Web și TechCrunch sunt destul de ok cu asta, zicând că-i o acțiune logică. Engadget și The Verge sunt ceva mai vehemente.

Mie mi se pare foarte urât că nu au declarat asta public din proprie inițiativă, ca să știe clientul de acest aspect atunci când cumpără un telefon. Multe telefoane includ sisteme de limitare, dar acestea sunt fie opționale (gândite pentru a crește autonomia), fie automate, dar gândite pentru a limita supraîncălzirea sa. În loc de limitarea automată fără notificare, Apple ar fi putut informa utilizatorul că bateria sa are, să zicem, 50% uzură și va fi limitat procesorul, invitându-l să schimbe bateria într-un service autorizat sau să cumpere alt telefon.

Dincolo de asta, un sistem care limitează performanța pentru că bateria nu face față cererii de energie mi se pare că indică un sistem de alimentare prost gândit. Capacitatea bateriei scade în timp, dar un sistem competent ar trebui să asigure telefonului tensiunea sau amperajele necesare, chiar dacă nu cu aceeași autonomie totală ca în prima zi.

Faptul că asta se întâmplă telefoanelor vechi de doar un an arată o problemă și mai mare. La un moment dat te întrebi dacă este un mecanism real de protecție împotriva unei probleme de proiectare sau sub această justificare se ascunde o metodă de a împinge clienții spre telefoane mai noi, că poate prea mulți dintre ei își schimbau iPhone-ul o dată la doi ani.

Oricum ar fi, se pare că schimbarea bateriei unui telefon vechi elimina limitarea integrată în iOS. Până atunci, dacă aveți un iPhone, instalați o aplicație ce arată frecvența procesorului (CPU DasherX, Aida64 etc) și vedeți ce frecvențe indică în diverse momente de utilizare.

    59 comentarii

  1. să curgă comentariile de la săracii fără aifon.

      (Citează)

  2. La un 5s singura problema observata dupa 3,5 ani a fost chiar consumarea bateriei, care nu mai tinea de dimineata pana seara. Si mai rau, cu 50% nu trecea noaptea(stand by). Update-uri facute “la zi”.

      (Citează)

  3. totusi ma mira ca revine la normal dupa schimbarea bateriei

      (Citează)

    • De ce te mira ? Se poate afla gradul de uzura a bateriei foarte usor, iar in functie de asta sa subtactezi procesorul sau nu. E normal ca odata schimbata bateria, frecventa procesorului sa revina la normal.

        (Citează)

  4. Parcă erau niște probleme cu unele iPhone-uri care se închideau subit undeva pe la 20% baterie, probabil ăsta să fie un workaround la care a ajuns Apple să rezolve problema.

      (Citează)

    • @ov1d1u au fost niște loturi cu probleme, dar Apple le-a înlocuit gratuit dacă ai mers cu el în service.

        (Citează)

    • Am avut eu un 6s cu acea problema. I s-a schimbat bateria pe gratis si functioneaza corect. Amuzant este ca la noi se cere o dovada de achizitie, deci daca-l luam de pe OLX sau de pe te miri unde, nu cred ca aveam cum sa mai rezolv buba…

        (Citează)

  5. ionică:
    Depinde și ce opțiuni ai on/off prin setări. Soția are 5s și rupe facebook și o duce 2 zile.

    Da-mi voie sa nu cred asta. Cred ca sotia incarca telefonul pe la munca si nu iti spune :))

      (Citează)

  6. Hmm eu am iPhone 6 si îmi arată 1400 frecventa. Ultimul iOS. Bateria tine o zi.

      (Citează)

  7. Chestia cu inchisul telefonului cand mai avea putina baterie am patit-o si eu la un sony z1 si la un htc 10 dupa un an si ceva de utilizare, pur si simplu bateriile sunt proiectate sa reziste 1-2 ani cu incarcare zilnica, apoi trebuie schimbata bateria sau telefonul. Deci apple doar a ascuns problema publicului prin underclock, dar cauza e una valabila pt toti producatorii, nu doar la apple. Au fost atatea stiri cu baterii minune descoperite, dar tot la li-ion am ramas din pacate…

      (Citează)

  8. ionică:
    Depinde și ce opțiuni ai on/off prin setări. Soția are 5s și rupe facebook și o duce 2 zile.

    Imi vine greu sa cred aceasta autonomie, mai ales cand aplicatia Facebook e cunoscuta a ca fiind una dintre cele mai mari consumatoare de resurse.
    Nici daca spuneai ca il pune pe Airplane mode nu credeam ca tine 2 zile bateria la un telefon asa vechi.

      (Citează)

  9. Oamenii sunt supărați mai ales pentru că Apple nu schimbă bateria (în garanție, sau contra cost) dacă nu e sub 80% din capacitate. La iPhone nu poți vedea asta fără alte aplicații, dar pe MacBook poți vedea ciclurile și starea bateriei.
    Eu am un iPhone 6 de 3 ani și un pic, iar bateria e la 88% (1600/1810 mAh). Personal nu o văd ca o problemă pentru că înseamnă doar că te va ține telefonul mai mult timp. Cei ce nu folosesc prea multe aplicații n-o să simtă așa tare diferența. Până la urmă uzura bateriei diferă de la un utilizator la altul, că încărcându-l aiurea sau folosindu-l mai intens o mănânci mai repede.

    La telefoanele cu probleme la baterie (ex. iPhone 5) din fabrică s-a înlocuit fără costuri suplimentare chiar și în afara garanției.

      (Citează)

    • MacBook Air, 7 ani si 4 luni. Baterie: health 81%, 830 cicluri. Rupe. Folosire zilnica cel putin 1 h.

        (Citează)

  10. Ca utlizator si fan apple sunt foarte dezamagit. Nu exista scuza pt a incetini un telefon, indiferent ca e, chipurile, spre binele tau. Cand iei un telefon il iei dupa anumite specificatii si dai un anumit pret, de ce nu am aceleasi specificatii si dupa 1an, 2 ani? Poate vreau sa-l tin numai in priza, glumesc.. Ideea e ca daca ne incetinesc telefoanele sa ne dea si o parte din bani inapoi, evident glumesc din nou dar pare logic ce am zis…

      (Citează)

    • Dacă simți că a înetinit înseamnă că bateria ta are probleme serioase, nu doar că i s-a mai dus cu timpul din capacitate. Asta înseamnă că ți-a tăiat din viteză ca să te țină în continuare, iar tu poți să-i schimbi bateria și e ca nou sau poți să-l folosești așa. Doar că uzura bateriei ține și de modul de utilizare, de asta chiar și în garanție Apple nu o schimbă în orice condiții.

        (Citează)

  11. ionică:
    Ahaha, mă faci să râd. Am Find My iPhone, știu unde e și câtă baterie are anytime, don’t worry ;)

    Saraca…

      (Citează)

  12. “feature” cica.

      (Citează)

  13. vali:
    bogdan, nu, ideea e că plm, pe mine nu mă afectează cu nimic că samsung a decis să ceva. citesc titlul și trec mai departe fluierând.

    Discutia ar trebui sa se invarta in jurul dreptului de propietate si ce poate sa modifice producatorul fara sa te anunte.

      (Citează)

  14. Eu eram convins ca incetinsec device-urile mai vechi dar din considerente de refresh. Asta, bazat pe experienta cu iPad Air care, de aproape un an, se misca execrabil, desi am dezactivat tot ce tine de interfata fancy adaugat lately.

      (Citează)

  15. Cineva si-a luat iphone X. E posibil sa aiba problema din articol?

      (Citează)

  16. Deci nu doar printr-un marketing agresiv reuseste Apple sa atraga adepti care sa le cumpere produsele supraevaluate, ci si printr-o uzura programata aplicata de timpuriu device-urilor vandute. Viclenia si lacomia unora si naivitatea altora, fac posibile astfel de lucruri.

      (Citează)

  17. Ma uit la reactia turmei zapacite de fani Apple si ma gandesc ce misto e sa dai 1000 de euro pe un telefon si fabricantul sa-ti spuna el cum e mai bine sa-l folosesti. Si sa mai fii si multumit de asta.

      (Citează)

  18. ionică:
    Să nu crezi că are Usage 48 ore … așa cum crezi tu. Mai și muncești, mai ai și copil, nu stai toată ziua all day pe Facebook.

    Deci nu rupe facebook in 2?

      (Citează)

  19. ionică:
    Ahaha, mă faci să râd. Am Find My iPhone, știu unde e și câtă baterie are anytime, don’t worry ;)

    Ahahahah, saraca, mie mila de ea… suna totul asa highschool-ish :))

      (Citează)

  20. Apple sunt aia care spuneau ca tii telefonul gresit in mana si de aia nu are semnal? Sau ca G4 ala cub nu are crapaturi ci beauty marks? Si Siri nu ar merge pe 4 doar pe 4S ca sa te faca sa il cumperi, plus n alte aberatii si bullshituri, ca nu exista troian pe OS X cand suna clientii sa intrebe desi ala facea ravagii prin toate sistemele lor in timp real? Sau acum recent ca Ive preia din nou controlul la design, ca prea o dadeau in bara pana acum si el habar nu avea?

    Fiti seriosi. Fanii vor sta in continuare la cozi si vor vedea toate nimicurile astea ca pe niste features, doar asa a zis Apple. E vorba de statutul pe care il reprezinti cand scoti un iPhone din buzunar, nu de tehnologie sau respect fata de proprii clienti.

      (Citează)

  21. Daca reducea cu 10% – 20% nu cred ca era asa mare tevatura, insa e cu vre-o 60% si sigur se simte puternic. Daca ai sti ca e bateria de vina te duci si o schimbi, asa banuiesti ca e iphonul prea vechi si trebuie unul nou.

      (Citează)

  22. Deci cei care au facut produsul stiu mai putine despre el decat nimeni in drum care are pareri ?

    ipo:
    Ma uit la reactia turmei zapacite de fani Apple si ma gandesc ce misto e sa dai 1000 de euro pe un telefon si fabricantul sa-ti spuna el cum e mai bine sa-l folosesti. Si sa mai fii si multumit de asta.

      (Citează)

    • Permite-mi sa-ti raspund la intrebare cu o intrebare: deci eu, care am cumparat produsul, am mai putine drepturi asupra lui decat cel care mi-a luat banii pe produs?

        (Citează)

  23. Trebuia sa ramâneți pe Windows phone #saracilor

      (Citează)

  24. Razvan:
    Sictir, blogul asta e mai bun decat al tau

    sictir să îi zici mă-tii.

      (Citează)

  25. Toti producatorii fac asta nu doar Apple. E valabil si la anumite componente de PC precum placile video.

    Nu e nimic nou.

      (Citează)

  26. @Dani: Eu nu stiu de ce producatori zici tu, inclusiv de placi video. Dar te asigur ca daca ai un Eurocom/Clevo la care de exemplu poti schimba placa video, ea n-o sa-si faca throttling doar pentru simplul fapt ca a scazut capacitatea bateriei de la 70 la 50 WHr.

    In ce priveste Apple, throttlingul e throttling oricum ai incerca s-o intorci iar ceea ce fac ei e o mizerie abjecta. Nu exista telefon pe piata caruia daca ii scade capacitatea bateriei de la 12 la 8-9 WHr [cam asta e capacitatea exprimata in mod corect, nu doar “3000 mAh”] incepe sa-si reduca performanta la CPU, chiar daca bateria e incarcata 100%!

    E ca si cum ai reduce puterea motorului daca ai pus un rezervor mai mic pe masina. Acelasi motor, cu aceleasi specificatii.

    Pur si simplu nu! Ce fac cei de la Apple tot in sfera “you’re holding it wrong”, “oh, it has a bump because the engineers designed it that way” se incadreaza. De cate astfel de incidente e nevoie pentru ca oamenii sa se prinda ca singurul mod prin care Apple va accepta ca a gresit este prin vanzari mai putine?!

      (Citează)

    • Toate telefoanele cu Android la un an de la achizitie sunt puse pe butuci prin soft nici nu trebuie sa fi specialist sa vezi asta. Nu ma intereseaza ce le face dar le scade performanta si e foarte vizibil asta.

      Cat despre placile video uitate la Nvidia a si fost un scandal acum cativa ani care arata foarte clar ca dupa ce lanseaza o noua generatie de placi imping un driver care le pune pe butuci pe cele din generatia trecuta.

      Exista si la nivel de UE o discutie despre toate aparatele programate sa se strice dupa o perioada.

        (Citează)

  27. vali:
    să curgă comentariile de la săracii fără aifon.

    Nu toți săracii sunt și proști.

      (Citează)

  28. Ionut P:
    MacBook Air, 7 ani si 4 luni. Baterie: health 81%, 830 cicluri. Rupe. Folosire zilnica cel putin 1 h.

    Ahahahhaaaaaaa
    Lenovo seria T. 7 ani. Îl opresc când ma culc. 2 ore bateria, cu calculatorul în lucru, nu stand by.

      (Citează)

  29. @vali come on, oamenii au dreptate, de ce vii aici să strici jocul. Mergi la tine sau la arhiduke pe tarla si lăsați o discutie civilizată măcar aici. Macar nu avem link de cumpărături pe comentarii. Te citeam prin 2000,. Dezbăteam, dar gata. Dacă tu ai terminat cu blogul, vrei să o termine toți?

    Geez party pooper. #hornbach

      (Citează)

  30. vali:
    ai scris greșit 2016 :)

    Am scris gresit 2006.

      (Citează)

  31. ipo:
    Permite-mi sa-ti raspund la intrebare cu o intrebare: deci eu, care am cumparat produsul, am mai putine drepturi asupra lui decat cel care mi-a luat banii pe produs?

    Ai dreptul să schimbi bateria și va funcționa din nou cum trebuie. Până atunci chestia aia e acolo să nu-ți puște aifonul. Că dacă vrei să-l mai păstrezi e mai ok să meargă mai greu decât să puște de tot. Nu zic că nu e dreptul tău să te plângi că n-ai drepturi, dar problema e la ăia care și-au luat un 7, l-au folosit normal și se cam duce bateria – acolo trebuie luate măsuri, nu la unul care are aifonul de 3 ani și n-are altceva mai bun de făcut decât să-și măsoare frecvențele.

      (Citează)

  32. Cat se pierde din capacitatea bateriei in 2 ani? 25%? Pai atunci fac bateria din start cu 20% mai mare si nu mai trebuie sa degradez performanta procesorului. Deci fie e design gresit, fie e rau interntionat. In nici un caz nu e “feature”.

      (Citează)

    • La mine (iPhone 6) s-a dus la 88% în 3 ani. Depinde și de modul în care folosești bateria, că unii ajung într-un an la 80%.

        (Citează)

  33. ionică:
    Depinde și ce opțiuni ai on/off prin setări. Soția are 5s și rupe facebook și o duce 2 zile.

    Esti amuzant.

      (Citează)

  34. vali:
    din ce văd eu, ai comentarii inclusiv anul trecut. deci ești cocoș gratuit.

    Stai asa, nu am spus ca nu imi mai arunc ochii o data la cateva luni, dar, dar a citi regulat, prin feed reader sau ceva asemanator, eu aia consider citit regulat.
    Am comentat in 2016? Se poate, o fi fost inainte sa apara linkuri afiliate pe comentarii. Discutia nu-si are oricum locul aici, ca nu asta e subiectul articolului. Era o observatie valabila, pe care te prefaci ca n-o intelegi.
    Nu ma mai obosesc sa revin aici ca sa-ti citesc raspunsul laconic si pe langa subiect.

      (Citează)

  35. Dani:
    Toate telefoanele cu Android la un an de la achizitie sunt puse pe butuci prin soft nici nu trebuie sa fi specialist sa vezi asta. Nu ma intereseaza ce le face dar le scade performanta si e foarte vizibil asta.

    Cat despre placile video uitate la Nvidia a si fost un scandal acum cativa ani care arata foarte clar ca dupa ce lanseaza o noua generatie de placi imping un driver care le pune pe butuci pe cele din generatia trecuta.

    Exista si la nivel de UE o discutie despre toate aparatele programate sa se strice dupa o perioada.

    P.S. Diferenta intre Apple si restu e ca Apple isi permite sa recunoasca asta, da si pentru mine e surprinzator. Nu sunt fan Apple, folosesc Android de cand ma stiu.

      (Citează)

  36. theSame:
    Era așa de fain aici până ai apărut cu briceagul…

    Da’ chiar…. Baiatul ăsta nu are si el altă treabă decât să-i tot polueze rubricile de comentarii lui Radu cu tot felul de remarci imbecile? Eu chiar citesc cu placere blogul acesta si chiar apreciez mare parte din comentarii de aici.
    Numai că acest Vali e o prezență total neplăcută.

      (Citează)

  37. citesc titlul și trec mai departe fluierând.

    Iata un semn de mare inteligenta.

      (Citează)

  38. vali:
    din ce văd eu, ai comentarii inclusiv anul trecut. deci ești cocoș gratuit.

    dar cei care nu am comentat niciodata la tine iti putem cere sa ne scutesti de prezenta?

    #zonar

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus