un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

SUA mută prioritatea de pe Marte spre Lună în explorarea spațială

24 Nov 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Se trimit oameni pe Marte cândva în următorii ani, nu?

Nu chiar. SUA a ales să schimbe un pic prioritățile. Până acum, explorarea spațială umană avea ca țintă principală Marte și se presupunea că, în pregătirea unui astfel de misiuni, vor fi testate diverse tehnologii inclusiv prin câteva drumuri până la Lună și înapoi.

Nope.

Administrația Trump a început să schimbe prioritățile imediat după alegerea acestuia. Lucrurile au mers până la reinstaurarea National Space Council, un birou integrat chiar în aparatul Casei Albe și condus de vicepreședintele Mike Pence.

Din ce a declarat acesta cu diverse ocazii, America trebuie să fie din nou în fruntea explorării spațiale (aveam impresia că este deja, atât ca stat cât și prin companii private), că este nevoie de o strategie coerentă pentru a proteja interesele SUA în spațiu (spionaj, comunicații, dezvoltarea de tehnologii și altele) și că Luna trebuie să fie o prioritate deoarece este aici, în spațiul nostru apropiat, fiind importantă în astfel de probleme.

Înțeleg punctul de vedere. Marte este atât de departe încât o călătorie până acolo și înapoi nu va fi nimic mai mult decât un soi de “na, am fost primii care au făcut asta!”, ceea ce este palpitant și impresionant, dar fără beneficii pentru SUA. Ar fi, de fapt, o cheltuială uriașă într-o vreme în care cursa cu URSS a dispărut, iar cheltuielile publice sunt tot mai comentate de cetățeni. Cheltuielile legate de călătorii spre Lună, stabilirea unei posibile baze acolo, ieftinirea transferului pe orbita Pământului și “banalizarea” unor astfel de acțiuni sunt mai importante, în contextul în care contează pentru dezvoltarea de tehnologii sau spionaj.

Cum ar fi, cândva vor ajunge oameni și pe Marte, doar că nu cât de repede se poate, ci după câțiva ani de zburat spre Lună cu scopul de a obține și ceva profit din acest lucru. E logic, dar nu foarte entuziasmant, mai ales când auzi că propulsorul ionic funcționează chiar bine.

  11 comentarii

 1. Cu toate astea, Musk vrea Marte.

    (Citează)

  • Ăla vrea Marte ca dovadă că putem supraviețui acolo și nu depindem de planeta noastră, zice el în diverse interviuri și cartea lui Vance.

   Guvernul SUA are acum altă prioritate.

     (Citează)

  • Ideea e ca, intre guvernul american cu o NASA subfinantata si controlata de politicieni pe de o parte si Musk de cealalta parte, cred ca stiu care chestie se va intampla intai.

     (Citează)

 2. în pregătirea unui astfel de misiuni

    (Citează)

 3. Logic, Luna este la 0,38 mil km distanta, pe cand Marte la 77 mil km.
  Trump este pragmatic, pe cand Musk este vizionar.

    (Citează)

 4. Pasul doi nu ar fi Marte, ci asteroizii. Dat fiind ca exista asteroizi compusi din platina…

  Peste vreo 60 de ani, inteligenta artificiala va fi la nivelul in care navigatia printre asteroizi va fi joaca de copil.

    (Citează)

  • Exact, asta e miza cu luna cred. Luna îl pot folosi ca pe un asteroid foarte stabil, pe care să se poată exersa şi perfecţiona tehnologiile necesare de navigaţie, aterizare, decolare, urgenţe, tot ce înseamnă asta.

   După care da, urmează probabil prima tentativă de a mina un asteroid, tot viitorul fiind electronic vom avea nevoie de o grămadă de metale rare şi cine le va aduce în cantităţi mari probabil va schimba tot.

     (Citează)

 5. Trump s-a reactivat dupa ce China a dezvaluit ca vrea sa trimita oameni pe luna.

    (Citează)

 6. ussr fiind singura tara care a dus sateliti in spatiu consider ca restul este can can. :)))
  cat despre sua? ?????
  de ce certatorii germani au fost racolati? de catre cine?

    (Citează)

 7. E o idee destul de buna. Anglia si-a extins imperiul multumita societatii Indiilor de Vest, la fel poate face SUA, dar prin companii private.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus