un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Telekom România a lansat servicii bancare

19 Oct 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

40 comentarii

Telekom Banking se numește noul serviciu și este lansat de Telekom în colaborare cu Alior Bank, o bancă poloneză ce s-a remarcat la ei acolo prin modernizarea rapidă și adoptarea noilor tehnologii în domeniul bancar. Nu trebuie să fiți clienți Telekom pentru a utiliza serviciile lor bancare, desigur.

Am plecat de la conferința de lansare cu impresia că Telekom Banking este probabil cea mai modernă bancă de la noi, în acest moment. Asta nu-i greu de făcut. Băncile noastre fac pași mici înainte, așa că era de așteptat ca o companie telecom ce lucrează cu tehnologii moderne să ofere și servicii bancare oarecum la fel de high-tech, în măsura în care și legile noastre permit asta.

De exemplu: poți deveni client fără a trece pe la vreun sediu de-al lor. Tragi aplicația de telefon, ceri acolo un nou pachet bancar, completezi câteva date, uploadezi o fotografie a buletinului tău și gata. Un curier va veni cu actele necesare pentru semnat și le va duce înapoi la bancă, apoi vei primi pe telefon parola de acces la noul pachet.

Vrei card? Îl soliciți în aplicație, ți-l aduce curierul. Telekom Banking introduce și ceva numit de ei carduri instant, care nu au numele deținătorului trecut pe ele și deci se pot emite foarte rapid (dacă te duci la un sediu Telekom Banking îl primești pe loc). Aceste carduri instant (sunt emise de Mastercard) permit retragere de numerar la bancomat și plăți la comercianți și online, ca orice alte carduri. Dacă doriți unul cu numele pe el, se eliberează și acesta fără vreo procedură specială, dar durează 4 zile.

Apropo, magazinele Telekom și Germanos funcționează și ca puncte de vânzare pentru partea de banking. Cum ar fi, poți să ții acolo relația cu banca.

Aplicația mai știe și diverse alte șmecherii. Poți trimite bani cuiva doar pe baza numărului acestuia de telefon (dacă e tot client Telekom Banking, bănuiesc), nu trebuie să-i știi IBAN-ul, face autentificare cu amprentă pe iOS șamd. Digital banking, cum ar fi.

Un alt serviciu interesant este și cel oferit de platforma de schimb valutar, unde se pot schimba 10 valute la cursuri avantajoase. Interfața oferă diverse funcționalități precum cea de a programa schimbul pentru momentul când cursul ajunge la o anumită valoare introdusă de utilizator.

Cursul “avantajos” nu pare o promisiune de formă. La momentul scrierii articolului, avem așa pe Telekom Banking față de alte două bănci cu care am comparat:

 • euro cumpărare: 4,5739 față de 4,5380 și 4,5170
 • euro vânzare: 4,5991 față de 4,6380 și 4,6620

Pentru a atrage clienți, Telekom Banking se lansează cu avantaje precum:

 • retrageri gratuite de bani de la orice bancomat din țară și din lume, în primii trei ani.
 • transferuri în lei gratuite, la orice bancă din România.
 • comisioane zero pentru deschidere de conturi, administrarea lor (inclusiv în valutele principale), emitere carduri și notificări SMS pentru clienții ce rulează măcar 650 de lei pe lună prin cont.

Și sunt inclusiv niște comisioane incredibil de mici pentru diverse alte operațiuni. De exemplu, transfer în euro din contul tău către o altă bancă din lume costă doar 5 lei, iar pentru dolari costă 30 de lei. Găsiți lista cu toate comisioanele Telekom Banking aici.

Dacă nu mă înșel, este una dintre cele mai ieftine bănci din România în acest moment, dacă nu cumva chiar cea care are cele mai puține sau mici comisioane. Aceasta este faza întâi de lansare, cu servicii bancare primare legate de conturi și carduri. Va urma probabil la început de 2018 și faza 2, legată de credite de nevoi personale, overdraft șamd.

Toate acestea au fost prezentate la conferința de lansare. S-au mai spus și alte lucruri, s-a vorbit de API-uri pentru dezvoltări viitoare și integrare cu alte servicii. Telekom speră să atragă sute de mii de clienți în următorii ani. Au avantajele necesare pentru a reuși în acest plan, dar și mai tare mă bucură faptul că ideile pe care le aduc în domeniul bancar cred că măcar vor determina o transformare și ieftinire a serviciilor concurenței, așa cum și în domeniul telecom ofertele Cosmote au determinat transformarea în bine a pieței.

Nu mă întrebați de ce Telekom intră în domeniu bancar. Nu știu, dar logica îmi spune că o mare companie va căuta mereu să se extindă și pe alte domenii de activitate, mai ales când are banii necesari pentru a susține investițiile și pierderile inițiale în perioada de creștere inițială a cotei de piață. Sigur că ar putea deschide un lanț imens de patiserii, dar domeniul bancar este foarte apropiat de cel telecom pentru că poate folosi deja infrastructura logistică și tehnologică creată de acesta. N-ar fi primii, Orange lansează servicii bancare în Franța, mulți operatori au servicii de transfer de bani prin telefon, inclusiv în România, iar în alte țări băncile merg ele spre operatorii telecom pentru a porni servicii precum plățile cu mobilul.

  40 comentarii

 1. Telekom is aia care au futut pisica cand au schimbat softul de facturare si 2 luni de zile n-au stiut care clienti au platit, care nu, cine e dator, cu cat etc?
  Si vor sa le dau banii mei pe mana?

  Veste abuna e ca poate mai iau din clientii BRD, BCR etc, ca aia tre sa moara.

    (Citează)

  • Alior face banca, nu musai Telekom.

     (Citează)

  • Radu se vede ca ai fost la conferinta…de Libra Internet Bank care inca de acum 2-3 ani ofera credite direct online (nu de tipul IFN castignad un premiu pentru produsul digital al anului 2016 parca?!) inclusiv credite ipotecare, cardul evident generat din internet banking de ti-l aduce curierul si in Zanzibar, dobanzi mari la depozite, totul online, fara drumuri la banca si fara alte hartii.

     (Citează)

  • De asta e bine să faci conferințe, le comunici și altora ce faci tu.

     (Citează)

 2. PS: nu te lasa pacalit de aia 5 lei la transfer in euro: https://i.imgur.com/klc32mH.png

    (Citează)

 3. Interesant, cu siguranta acum celelalte banci sunt mai motivate sa se grabeasca pasul digitalizarii.
  Totusi, card cu nume pe el in 4 zile? Mi l-a facut la ING in 10 minute…

    (Citează)

  • neembosat.

     (Citează)

  • nu stiu de unde a rasarit fake news cu digitalizarea bancii?
   avem 3d secure, toate operatiunile bancare le poti face online la (aproape) toate bancile, au automate de cash mai smart decat un simplu ATM.
   deci unde e problema?

   da, o fi “cool” ca nu mergi la banca sa deschizi prima data cont, dar aia oricum o faci o singura data cu o banca, restul de conturi se pot deschide online.

   comisioane mici? dumping sa atraga clienti.
   angajatii de la firmele medii/mari oricum au privilegii asemanatoare.

     (Citează)

  • Sigur nu era vorba de facut in 10 min card la Catena? Era si Arsinel acolo?

     (Citează)

  • @John: da, dar acum pentru orice chestie mai complexă trebuie să mergi la bancă. Poți deschide un cont online, dar nu-l poți închide. Mai avem mult până la digitalizarea adevărată.

   john: comisioane mici? dumping sa atraga clienti.

   Zici dumping de parcă ar fi ceva rău. Cum altfel să atragă clienții? Prin culoarea siglei?

   Serviciile bancare sunt asemănătoare peste tot și strict reglementate. Majoritatea băncilor oferă cam aceleași lucruri, așa că diferența se face de obicei la preț.

     (Citează)

 4. Majoritatea beneficiilor pe care le-ai zis sunt si la ING, si la ei poti trimite bani pe un nr de telefon, poti sa iei card instant (cardul are si numele scris pe el), poti lua card din aplicatie, poti lua credit din aplicatie, retragere gratuita la orice bancomat, etc. Oricum concurenta este bine venita.

    (Citează)

  • ING are unele taxe mai mari, dar da, se apropie cel mai mult de ce oferă TB pentru că și ei au insistat pe aceleași principii digitale.

     (Citează)

 5. Retrageri gratuite de bani de la orice bancomat din țară … intre timp la Unicredit Bank plătești comision când scoți bani de la ATM-ul lor, adică țeapa pe față

    (Citează)

 6. “Cursul “avantajos” nu pare o promisiune de formă. La momentul scrierii articolului, avem așa pe Telekom Banking față de alte două bănci cu care am comparat:

  euro cumpărare: 4,5739 față de 4,5380 și 4,5170
  euro vânzare: 4,5991 față de 4,6380 și 4,6620 ”

  Nu inteleg partea asta. Din datele date de tine, cursul este mult mai prost.

    (Citează)

 7. Pana la urma se lanseaza de fapt un “punct de lucru” pentru carduri Alior, adica ceva similar cardurlor Payoneer. Nu exista inca internet banking pentru PC, doar aplicatii de mobil facute la repezeala.
  Daca scoate API are o bila alba, nici o banca nu RO nu are API si clientii au cerut asta pentru Split TVA, ca sa automatizeze platile.

    (Citează)

  • vine legislatia UE peste sarmanii astia din banci si o sa ii oblige sa dea drumul la API-uri. Problema e ca la cat de praf sunt bancile romanesti si pe business si pe tehnic o sa iasa un dezastru. Uita-te la cum arata paginile de 3d făcute de romcard ca să înțelegi unde suntem.

     (Citează)

 8. Nu mă întrebați de ce Telekom intră în domeniu bancar.

  Iti zic eu:

  E foame de bani e foame de bani baieti
  E foame de bani e foame de bani baieti
  E foame de bani e foame de bani baieti
  Lumea tre’ sa stie ce fel de baieti sunteti”

  Sa citez dintr-un academician. De serviciile de leasing nu ti-au zis?

  Ne-au schimbat reprezentantul pe corporate de 3 ori in 1 an, si nivelul de aroganta a plonjat.

  PLM, cea mai mare baza de clienti pe cartele preplatite, hemoragie de clienti, concomitent cu cei mai putini clienti atrasi din alte retele. Viitorul suna bina! Stiu, sa ne bagam cu curul in mai multe luntri!

  Si am uitat, cel mai prost serviciu suport/ post vanzare dupa RCS&RDS, zice Ancom. Vad ca e un model de tip ING, minim prezenta fizica cu suport bun online/ telefonic (vor ei). Daca isi scolesc operatorii cu aceleasi proceduri ca pe partea de telekom o sa fie distractie.

  Don’t get me wrong, more competion is better.

  Da cand esti cel mai prost operator telecom, si te bazezi doar pe cota de piata mostenita, vrei sa devii si cel mai prost operator bancar?

    (Citează)

 9. La ING au retragere gratuita de la orice bancomat din lume, dar exista si acolo niste costuri, doar ca nu mai sunt “vizibile” ca si comision. De exemplu, daca te duci intr-o tara EUR si scoti EUR de pe cardul de RON, conversia nu se va face la cursul clasic de schimb pe care il afiseaza ING pe site, de 4.6568, ci se va face la cursul “standard” cum il numesc ei, care e considerabil mai mare, de 4.7532. Deci comisioanele de 3%…4% la suta sunt mascate de aceste cursuri mari la care primesti valuta retrasa “gratuit”. Cursuri luate de aici: https://www.ing.ro/ing-in-romania/informatii-utile/curs-valutar

  Probabil si la Telekom e aceeasi poveste.

    (Citează)

 10. Tot ce face Telekom alaturi de polonezii astia fac bancile de afara de ani buni.

  In orice caz, e un lucru bun, macar ii fac si pe ceilalti (ing, brd, etc) sa se miste mai repede si sa isi aduca serviciile in 2017.

    (Citează)

  • Da, dar nu te mira de asta. În străinătate lumea vrea mai multe de la bancă. La noi băncile sunt văzute ca ceva ce-ți fură din banii tăi, iar majoritatea preferă să scoată toți banii de pe card și să se chinuie cu cash.

   Am stat zilele trecute la Mega cred că 5 minute în timp ce un client din fața mea n-a avut bani cash cum trebuie, s-au tot numărat prin portofel, au deschis altă casă ca să schimbe o bancnotă mare șamd.

   A venit rândul meu, am avut tot o sumă din asta dubioasă, am atins cardul contactless de pos și 5 secunde mai târziu ieșeam din magazin. Pentru unii astfel de avantaje nu merită ăia 5 lei de administrare lunară (sau chiar 0 lei, mai nou), că sunt ca premierul Tudose.

     (Citează)

 11. Revolut – in app store si google play daca vreti un card cu costuri foarte mici de schimb valutar.

    (Citează)

  • THIS!

   Si eu folosesc Revolut de cand a scos ING-ul Mastercard din oferta. M-a costat 24 de lei transportul cardului (care a venit din Polonia) si atat. Nu mi-e clar din ce fac bani. Aplicatia e foarte misto, are si un PFM inegrat. Se face top up card-ului dintr-un alt card, cam cum face ING-ul cu “Porteaza-ti banii”. Deci mut banii de pe Revlut pe ING si inapoi gratuit.

     (Citează)

 12. nwradu:
  Nu, că le dai 4,5991 lei ca să-ți dea în schimb 1 euro, în timp ce altora le-ai da 4,6380 pentru același lucru, adică mai mult.

  Scuze, mereu fac aceeasi confuzie cu vanzare/cumparare. Mea culpa :)

    (Citează)

  • Păi nu e o problemă. Adică uneori nu-i clar dacă prin cumpără se înțelege că tu sau banca face această acțiune. De asta mă uit direct la sume, aia mică este cea la care cumpără banca de la tine, aia mare e cea la care-ți vinde.

     (Citează)

 13. JeanValjean:
  Pana la urma se lanseaza de fapt un “punct de lucru” pentru carduri Alior, adica ceva similar cardurlor Payoneer. Nu exista inca internet banking pentru PC, doar aplicatii de mobil facute la repezeala.
  Daca scoate API are o bila alba, nici o banca nu RO nu are API si clientii au cerut asta pentru Split TVA, ca sa automatizeze platile.

  Urmeaza la anu directiva PSD2

    (Citează)

  • De la anul, cand Romania va aplica directiva, bancile mai au 18 luni pana vor trebui sa o implementeze. Deci ne auzim spre 2020 cu directiva asta.

   FYI: PSD2 = payments service directive (version 2) – expunerea de API-uri publice de catre banci

     (Citează)

 14. tu ai incredere intr-un site pe care citesti aberatii de genul ?

  Nueste necesar sa te deplasezi, contractul iti este livrat la dorita de tine in maxim 4 zile.
  Tot ceea ce trebuie sa faci este sa ai peste 18 nor, sa fii cetatean Roman si s detii un act de identitate valabil
  The cardiopulmonary resuscitation, the decease, the decease, the deceased, the deceased, the deceased, the deceased, the deceased, the deceased.
  Oda parcursi acesti pasi tot ceea ce mai ai de facut este sa semnezi documentele atunci cand iti sunt livrate de curier.

    (Citează)

 15. Cu siguranta vor fura foarte multi clienti de la alte banci, pentru ca romanul e foarte credul.

    (Citează)

 16. Ce o sa atraga este comisionul 0 pentru extragerile de la alte atm-uri. Tineti cont ca la BCR ai comision 15 lei pentru extragerile de la alte bancomante. 15 lei in 2017!!!!

    (Citează)

  • Am fost azi la Germanos in Iulius Mall Timisoara. Nu aveau habar de produs, nu aveau carduri, proceduri, etc. Total nepregatiti. Slaba lansare:(

     (Citează)

 17. La Libra mi-am facut cont online, am transferat online bani de la ING pentru validare. N-am trecut in viata mea pe la sediul lor (nici nu au in orasul meu). Asta acum vreo 2 ani (parca). Card comandat online, venit prin posta in (cred) vreo 3 zile.
  Pana acum nimic din ce ai spus scris nu m-a dat pe spate, cele mai multe chestii enumerate le gasesti si la ING.

    (Citează)

 18. Adi: Zici dumping de parcă ar fi ceva rău.

  Radu, dumpingul e ceva rau. Chiar ilegal sa vinzi in pierdere doar sa scoti un competitor de piata. Altfel e monopolul celui care o are mai lunga ( cu mai multi bani, adica) :).
  Reducerile de preturi sunt altceva .

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus