un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

IGSU va implementa sistemul RO-ALERT de alertare prin mesaje tip SMS

23 Oct 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Este oficial că se va implementa un sistem general de alertare a populației, numit generic RO-ALERT. Urmare a furtunii de la Timișoara, unde 8 oameni au murit, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care aprobă proiectul, urmând ca implementarea să fie făcută sub supravegherea IGSU cu un buget maxim de 30,4 milioane de lei.

Sunt bune și rele la mijloc.

Partea bună este că a fost aleasă alertarea prin mesaje similare celor SMS, trimise de operatorii de telefonie. Pentru astfel de situații, tehnologia cea mai simplă este de obicei cea mai potrivită. Atunci când IGSU dă o alertă pentru o anumită zonă, operatorii vor transmite mesaje tip SMS tuturor telefoanelor conectate la antenele de comunicație din acea zonă. Mesajele vor apărea direct pe ecran, fără să fie nevoie de nimic special instalat în telefon pentru a le recepționa și afișa.

IGSU va cumpăra probabil echipamentele și software-ul necesar interconectării la sistemele operatorilor de telefonie, pentru a putea trimite direct astfel de mesaje Ro-Alert.

Soluția aleasă este similară cu cea funcțională în multe alte țări (evident, alții au făcut asta de mult). Am auzit, post-Timișoara, diverse teorii despre cum trebuie făcute aplicații speciale de Android și iOS pentru avertizarea populației, dar aplicațiile au multe dezavantaje: oamenii trebuie convinși să le instaleze, apoi ele trebuie constant testate și adaptate la noi rezoluții și versiuni de sistem de operare. În plus, o mulțime de dumbphone-uri sunt încă folosite, în special în mediul rural.

O aplicație de smartphone ar putea complementa sistemul. Mesajele SMS ar putea include linkuri pentru mai multe detalii sau pentru hărți detaliate, iar alertele pentru orice zonă ar putea fi văzute acolo, cu explicații de rigoare, sfaturi, linkuri șamd. Prioritar și de bază, însă, este sistemul tip SMS.

IGSU spune că va utiliza și canalele TV pentru a da mesaje, începând cu ale TVR-ului.

Partea rea: implementarea sistemului în regim de urgență înseamnă că IGSU va putea achiziționa toate echipamentele prin procedură de negociere fără publicare prealabilă, adică, pe scurt, poate lua cam de unde are chef, ceea ce poate deschide calea către multe abuzuri. Nu înțeleg de ce a apărut această grabă. Nu cred că vreo 3-4 luni suplimentare pentru analiză și achiziție prin licitație publică ar fi distrus țara.

O știre recentă spune că se negociază cu 5 firme diferite pentru a alege soluția. Va fi cea mai ieftină? Cea mai performantă? Nu se știe, pot face ce vor și cu cine vor, fără o procedură transparentă.

Sper să adauge și o alertă de cutremur acolo, că asta prin Telegram este prea puțin adoptată.

asus s5507

    16 comentarii

  1. Toate alertele pe care le-am primit pe Telegram in canalele de cutremure au venit cu intarziere. Ceea ce inseamna ca nu mai e alerta ca urmeaza cutreur ci ca a fost cutremur. Cu ce ne ajuta?

      (Citează)

    • Eu le-am primit inainte sa apara cutremurul pe site-ul INFP.

        (Citează)

    • Până nu e un cutremur pe care să-l simțim toți, e greu de zis dacă au venit înainte sau după cutremur.

        (Citează)

    • Pai e simplu de demonstrat ca alertele sosesc DUPA producerea cutremurului.
      Verificati ora pe siteul INFP a producerii cutremurului si apoi pe telegram cand ati primit alerta. La absolut toate, sunt dupa producere.

        (Citează)

    • Ora pe site-ul INFP nu are mare valoare. De exemplu în alerta.infp.ro se trece momentul ultimului cutremur. A fost acum câteva luni unul care a tot dat unde timp de vreo două minute.

      Plus că, vorbind de secunde, e greu de zis cu ce precizie trec ei datele acolo.

        (Citează)

  2. Guvernul si IGSU au mai gasit o metoda sa mai fure niste bani. Le trebuie 7 milioane de euro sa trimita niste SMS-uri. Serios?

      (Citează)

  3. În Olanda se folosește cell broadcast, care funcționează și pe dumb phones. Și nu ai nevoie de nicio aplicație nici pentru smartphones.

    În plus, mesajele CB sunt mult mai eficiente, pentru că nu congestionează rețeaua. E un singur mesaj („către toată lumea în aria de acoperire”), nu mesaje individuale către fiecare număr în parte.

      (Citează)

    • Pai tot asa, pe Cell Broadcast, va fi implementat si ro-alert. Bugetul ala banuiesc ca este pentru partea de solutie care va sta la IGSU si se va interconecta cu retelele operatorilor.

        (Citează)

    • Asta se va folosi si prin RO-Alert, dar autorul nu stie din astea, desi e blog tehnic.

      Plus ca problema cea mai mare a unor aplicatii nu e ca trebuie lumea convinsa sa le instaleze, ci ca ai nevoie constant de conexiune la date, iar intarzierile sunt prea mari pe date pentru o astfel de alertare.

        (Citează)

    • Probabil așa va fi și la noi, dar n-am vrut să intru în astfel de detalii. Vedem asta la final, când e gata.

        (Citează)

  4. Ca sa incaseze Baroni clar ca prin SMS o sa fue implementat.
    Sper ca o sa fie cellbroadcast ca nu ai nevoie dr semnal al retelei tale ca sa il primesti ajunge sa fi in aria de acoperire unei retele care emite…

      (Citează)

  5. Ar trebui făcut niște push public să se includă și alertele pt cutremur, să ai timp să închizi aragazul și să te adăpostești undeva.

      (Citează)

  6. Până nu e un cutremur pe care să-l simțim toți, e greu de zis dacă au venit înainte sau după cutremur.

    Lasa ca la ultimul cutremur de 4,5, de lunile trecute, a venit alerta fix dupa ce incepuse sa vibreze casa. Fiind la 5 dimineata am auzit perfect zgomotul, dupa care alarma telefonului. Asa ca mai e de lucru la bajetzii.

      (Citează)

  7. Salutare,
    Cell Broadcast este folosita afara pentru reclame de la magazinele din zona in care esti.
    Este foarte usor sa identifici cine este conectat la BTS_urile din zona respectiva.

    Nu ai nevoie de nici un fel de soft aditional firmele de telefonie mobila au asemenea capabilitate.
    Este un fel de mesaj de notificare nu are proprietatile unui sms sau alte servicii vas.

      (Citează)

    • Știu, dar mi se pare că se creează confuzie folosind acest termen. E mai simplu să zici că prin mesaje ca lumea să înțeleagă că nu are nevoie de ceva special pe telefon.

      Când o fi gata serviciul îl putem analiza mai în detaliu.

        (Citează)

  8. nwradu:
    Ora pe site-ul INFP nu are mare valoare. De exemplu în alerta.infp.ro se trece momentul ultimului cutremur. A fost acum câteva luni unul care a tot dat unde timp de vreo două minute.

    Plus că, vorbind de secunde, e greu de zis cu ce precizie trec ei datele acolo.

    Fa o verificare de curiozitate la cutremurul de astazi, vei vedea ca Telegram trimite alertele dupa, din pacate.

    P.s. Eu folosesc aplicatia “Earthquake” din appstore si am primit alerta (notificare) la 16:56:45 , pe Telegram a venit primul mesaj la 16:57

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus