un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Încă o problemă cu cărțile vândute prin metode clasice, apropo de Calea Regilor

28 Jul 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

54 comentarii

Uitați un alt motiv pentru care editurile, librăriile și cartea tradițională pe hârtie au probleme în lumea curentă.

Calea Regilor, The Way of Kings în original, scrisă de Brandon Sanderson, este prima dintre serie fantasy destul de bună. Am citit-o, împreună cu volumul doi (Words of Radiance), și mi-a plăcut, având o poveste interesantă. Are loc într-o lume în care diverse regate se războiesc între ele după ce regele fusese asasinat, există magie, există niște săbii și armuri foarte puternice și rare, care schimbau felul în care te războiai, există și ceva politică, intrigi, mistere despre trecutul personajelor, furtuni ce periodic loveau continentul și blocau totul șamd.

Dacă vă interesează mai în detaliu povestea: după cum ziceam, regele este ucis de un asasin ce folosește o magie ce nu mai fusese văzută până acum. Cartea urmărește diverși nobili ce se luptă pentru putere în regat (și în alte regate), în timp ce împreună se războiesc cu cei ce trimiseseră acel asasin. Pe fondul acestor întâmplări, cartea îl urmărește mai în detaliu pe Kaladin, sclav-soldat într-o unitate militară unde se murea pe capete, arătându-i trecutul și făcându-l să descopere diverse amănunte despre magie, armele magice despre care vorbeam și diverse secrete legate de acestea și de întâmplări ce-au avut loc cu mii de ani în urmă, când oamenii și eroii lor s-au luptat cu demoni puternici.

Un alt personaj urmărit este Shallan, o tânără de origine bună, cu ceva mistere în trecutul ei, care încearcă să intre în anturajul unei prințese pentru a fura un obiect magic. Se va găsi în mijlocul unor intrigi mult mai mari, își va descoperi puterile magice și va deveni o parte importantă din poveste.

Dezavantajul cărții este că avansează foarte greu. Povestea evoluează cu viteza unui melc cu reumatism, așa că citești ceva vreme la ea; până când Kaladin și Shallan se întâlnesc, ai deja nepoți și pensia bate la ușă. Cu toate acestea, eu zic că merită efortul dacă vă plac acest gen de cărți, eu am citit-o cu plăcere și aștept volumul trei în curând. Întreaga serie se numește Stormlight Archive, apropo.

Acum problema. Pe Amazon, varianta de Kindle costă 6,54 dolari, adică 26 de lei. Plătești și o poți citi în momentul următor.

La noi, cartea a fost tradusă și publicată de editura Paladin (ca și Răzbunare ancilară despre care vă spuneam zilele trecute). Întrucât romanul este foarte lung, a fost tipărit în două volume groase, așa că în librărie (sau la comandă online) trebuie să fii atent să le cumperi pe amândouă. Fiecare costă în jur de 35-45 de lei, în total 70-90 de lei pentru aceeași carte ca cea de 26 de lei de pe Amazon. Chiar și cu reducerile ce apar periodic, tot vei plăti aproape dublu.

Vreau să susțin afacerile românești și să cheltui banii în țară, cum se zice, dar asemenea condiții nu sunt rezonabile. Editurile românești trebuie să insiste mai multe pe ebookuri pentru a reduce costurile.

Prețul crescut apare din faptul că atât costă hârtia, legarea, lipirea și ce se mai întâmplă acolo. Și apropo, obții două cărți ce împreună au vreo 14 cm grosime. M-am uitat la ele în librărie și mi-a venit să râd pentru că tableta mea, ce conține aceeași carte, are vreo 10 mm grosime cu tot cu husa de protecție, o transport ușor oriunde, nu am nevoie de mușchi pentru a o ține deschisă atunci când ajung la pagina 300 și nici de veioză seara ca să văd textul. Când termin cartea, deschid alta și nu rămân cu un kilogram de hârtie inutilă.

Calea Regilor: Paladin, eMAG, Elefant, Cărturești, Libris sau în engleză pe Amazon, Books Express, Okian, Book Depository.

Și o altă chestie apropo de vânzare online de cărți în România: te uiți pe Amazon și vezi cum în pagina unui produs îți semnalează toate cărțile dintr-o serie de mai multe volume, că s-au prins și ei că oamenii vor să le cumpere deodată pe toate. Ba chiar numele autorului este un link ce-ți arată toate cărțile scrise de acel autor.

Apoi intri pe site-urile românești. Seriile nu sunt semnalate, nici nu au o pagină a lor; la multe nu scrie nici măcar un banal “cartea 3 din seria cutare”, ca să știi de unde începe. Numele autorului nu te duce nicăieri, nu poți vedea ce alte cărți mai au la vânzare. Unul dintre cei mai mari vânzători de carte, Libris, are un search ce uneori nu afișează cărți pe care le poți găsi răsfoind manual categoria respectivă.

    54 comentarii

  1. Sunt foarte multe avantaje ale ebooks vs convențional. Preț redus pentru consumator, cost scăzut și pentru edituri (nu mai tipărești, depozitezi, livrezi cărțile), livrare instant pentru client. Mă uitam recent în content manager pe Amazon și observasem ca multe cărți aveau update. Dacă tipărești o carte cu o greșeală o sa îți ia mult sa îți dai seama. Se mai întâmplă ca autorul sa schimbe mici detalii pe care fanii le observă. Într-o carte un personaj era brunet și la un moment dat era blond.

    Dicționarul integrat este foarte bun. Nu aveam nicio idee ce înseamnă “ancilar”. Și de o vreme bună, nu cred că la toate cărțile, kindle are x-ray unde îți dă un rezumat, fără spoiler, cine e personajul. Ajută la cărți rusești, romane cu multe personaje sau când au nume ciudate și nu le reții. Mai este și opțiunea sa cumperi și versiunea audio a cărții pentru ceva în plus, dar nu am încercat niciodată.

    Bonus, pe Amazon poți sa returnezi ebooks, așa că dacă primul capitol nu îți place îți ia 2 click-uri sa returnezi cartea. Am făcut de vreo 2 ori asta la cărți științifice ce costau 200 și ceva de lire. Am citi ce m-a interesat și după am returnat.

      (Citează)

  2. Poate sunt eu nostalgic, dar nimic nu se compara cu tinutul unei carti in mana. Nu am acelasi feeling, aceeasi placere de a citi.

      (Citează)

    • Da, ești nostalgic. E firesc… ai crescut cu cartea în mână, ai simțit hârtia de mic, te-ai atașat de ea, înconjurat de toate senzațiile vizuale, tactile și olfactive oferite.

      Dar… dacă de mic ai umblat cu telefonul/tableta, ce ar putea să-ți mai transmită o carte tipărită pe hârtie? Este clar că nu o să îi vezi rostul și nu vei înțelege niciodată de ce (mai) există așa ceva.

        (Citează)

    • Și eu am crescut cu cartea în mână și tare fericit am fost când au apărut ebook-urile și n-am mai ținut cărți în mână.

        (Citează)

  3. Remington Steele

    28/07/2017 la 8:13 AM

    Mai adaugă la preț și traducătorul, tehnoredactorul etc. Sau crezi că ăia muncesc degeaba? Mai e și timbrul literar care e obligatoriu. Ascultă un interviu dat de Ana Nicolau de la Nemira lui Eftimie și Lazăr la ICR podcast și o să auzi părerea unui editor. Și cam ce costuri implică editarea de carte, cam cum e cu transportul prin curier, cu plata prin librărie

      (Citează)

    • Știu podcastul. Nu-mi pasă așa tare de costuri, aș cumpăra varianta electronică chiar și la același preț pentru că-i mai confortabilă pentru mine.

        (Citează)

  4. Daca tu insisti sa nu cumperi de pe The Book Depository, nu inseamna ca altii suntem la fel de patrioti. TBD depinde tot de Amazon, este al lor.
    https://www.bookdepository.com/author/Brandon-Sanderson
    20 de euro, aprox 90 de lei, pretul pentru AMBELE carti aparute in serie si transport gratuit.

    Fraier sa fii sa cumperi de pe direct Amazon care te rupe la costul de transport – care de multe ori e cat cartea aproape – cand TBD vinde aceeasi carte cu 1-2 Euro in plus transport gratis.

      (Citează)

    • De pe Amazon dar pentru Kindle, bei. Transport gratis și instant.

        (Citează)

    • Refuz sa platesc pentru un bun digital acelasi pret ca pentru unul fizic. La ebook nu au costuri de printare, editarea este deja facuta, nu ocupa loc in depozit, nu au costuri de transport etc etc

      Deci la ebook trebuie sa fie mult mai ieftin.

        (Citează)

    • Amazon pentru varianta de Kindle, da.

      Dacă ar fi să iau cartea în engleză pe hârtie, aș lua de pe Books Express, Book Depository sau altceva cu livrare gratuită. Dar nu văd de ce aș face asta, exceptând diverse albume sau cărți cu fotografii..

      Gaelex: Deci la ebook trebuie sa fie mult mai ieftin.

      “Mult” mai ieftin e greu de definit. Nu știm cât din prețul final este transportul sau depozitarea. Costurile principale vin din licența de publicare și din traducere. Hârtia nu e atât de scumpă, plus că și pe partea de digital ai costuri cu magazinul și sistemul de gestiune al cărților electronice.

        (Citează)

  5. “Are loc într-o lume în care diverse regate se războiesc între ele după ce regele fusese asasinat, există magie, există niște săbii și armuri foarte puternice și rare, care schimbau felul în care te războiai, există și ceva politică, intrigi, mistere despre trecutul personajelor, furtuni ce periodic loveau continentul și blocau totul șamd.”

    Zici ca vorbesti de Morrowind…superb joc :) abia astept varianta noua.

      (Citează)

  6. Eu ador cititul pe hârtie. Știu ce consum, însă indiferent cât de tare m-aș strădui dacă citesc pe tabletă adorm, deși în general o carte mă ține în alertă mai abitir ca un film. Altfel, nu suport nicio secundă să citesc volumul 1 și 2 după care să aștept vreo 2 ani pentru volumul 3. Ca exemplu ar fi Robert Jordan cu Roata Timpului care are 18 volume, primul volum l-am cumpărat acum 10 ani, cred, și anul acesta sunt la volumul 7 #dăcât.

      (Citează)

    • 13 volume :P Frumoasă serie, chiar excelentă aș putea spune.

      Când le-am citit eu, apăruseră 10 volume și le-am așteptat pe ultimele trei. Dacă aștepți și variantele traduse, cred că le vei citi pe toate la pensie.

        (Citează)

  7. Cartile sunt toate cu coperti tari,sa fie grele,trebuie sa mergi la sala daca vrei sa o citesti in pat ,sa aiba scrisul mare cu randuri rare.Ce citim in avion ? o carte de aproape un kg (850 grame) cu 800 pagini groasa cat un lat de palma.O minunatie

      (Citează)

    • Nu glumi, că am văzut deseori în avion oameni citind cărți groase de zici că era dicționarul explicativ.

      Poate vor să care așa ceva sau poate că nu știu de alternative mai bune. Eu nu vreau să car așa ceva nici măcar în casă.

        (Citează)

  8. apropo de carti, poate ma ajuta cineva.

    citit pe kindle o carte acu mult timp (prima parte cel putin) cu dragoni, ceva depozite de pucioasa, un turnir la care fiica celui care participa (chosen one) il salveaza omorand nu stiu cati oameni … cred ca facea parte din trilogie inca netradusa la noi.

    avand in vedere ca nu mai e pe kindle si pe hdd am o gramada imensa de carti la care aparare cuvantul dragon aveti vreo idee ce carte e ?

      (Citează)

  9. Cred ca editurilor românești le este frica de piraterie, este destul de ușor sa copiezi un ebook chiar dacă are DRM.
    Legat de site, aici este vina programatorilor si a managerului de proiect, multi nu s-au adaptat la cerințe ci au făcut un site de prezentare.

      (Citează)

  10. Te invidiez ca ai timp sa citesti “cai verzi pe pereti” cand sunt atatea carti utile de citit. Vreau sa spun ca treptat beletristica se va reduce mult, omul de azi nu mai are timp de citit povesti (fantasy). Dar da, le urmareste daca sunt pe ecran, gen GoT.

      (Citează)

    • Uite de asta sunt probleme in Romania si nu evoluam. Pentru unii cartile sunt “cai verzi pe pereti” si prefera sa-si omoare timpul pe FB sau urmarind TV-ul.

        (Citează)

    • asa e. de ce ai vrea sa te deconectezi de la lumea reala, cand poti sa stai non stop blocat. In fond, antidepresivele cum sa se vanda?

        (Citează)

    • Jeane, las-o. asta cu cărțile utile e o prostie inimaginabilă. Nu uita că înainte de toate a fost basmul, care e fantasy, și care s-a folosit pentru transmis învățături încă de când a învățat omul să articuleze cuvinte. Dar bine, am impresia că e inutil să îți răspund inteligent.

        (Citează)

    • Dar care sunt aceste cărți utile, totuși? Că poate sunt și ele interesante.

        (Citează)

  11. Ce ebook ai?

      (Citează)

  12. Radule, de ce nu te-ai uitat tot pe amazon sa vezi cat costa paperback-ul?
    iti spun eu, costa aproape la fel ca si varianta kindle, adica 6.94 USD fata de 6.54 Kindle.

    si asta nu e intamplator: cam asta e in general diferenta intre cartea pe hartie si cartea in format electronic: vreo 10% max 20%.

    e si normal sa fie asa, altfel editurile si-ar omori singure cartile pe hartie.

    daca insa cartea pe hartie apare la o alta editura intr-o alta limba, e normal sa coste ceva mai mult, pt ca sunt mai multe cheltuieli.

    dar tu uiti ca cele 2 carti nu sunt comparabile decat pentru tine, ca nu oricine poate sau vrea sa citeasca cartea in engleza, sunt persoane care vor sa o citeasca in romana

    si sunt persoane carora nu le plac cartile in format electronic (eu de exemplu)

    de aia exista o piata si pentru varianta pe hartie, in romana, a volumul de care vorbesti, chiar daca e mai scump.

      (Citează)

    • Mai bine înveți engleza și te bucuri de talentul de scriitor al autorului, plus de prețuri mai mici și ușurință în citire.

      Nu trebuie să știi engleza perfect înainte de a citi ceva. Așa o înveți, citind, mai ales că o apăsare lungă pe orice cuvânt îți deschide dicționarul explicativ.

        (Citează)

  13. Cei de la emag par campioni la partea de recomandare ”Produse similare”. La titlul ”Calea regilor” mi-a apărut în listă: ”Suge-o, Ramona!”. Te pomenești că o fi încadrată tot la fantasy?

      (Citează)

    • N-au cum să facă recomandări bune. Pentru asta ai nevoie de:
      – categorii, tag-uri, metadate care să descrie bine fiecare carte în sistemul de gestiune
      – vânzări multe pe același cont ca să-și dea seama cam ce tip de cărți îți plac ție
      – vânzări multe în general ca să-și dea seama că cei ce cumpără cartea X au cumpărat și Y, deci poate Y ar putea fi recomandată

      Momentan ei recomandă best seller-urile și cam atât.

      Uită-te la Amazon. Nici acolo nu stă bine partea de recomandări, că îți arată pur și simplu alte cărți din categoria preferată, dar le au foarte bine categorisite.

      De exemplu, SF are 21 de subcategorii, de poți face browsing pe teme precum alien invasion, first contact, military șamd.

      https://www.amazon.com/Best-Sellers-Kindle-Store-Science-Fiction/zgbs/digital-text/158591011/ref=zg_bs_nav_kstore_3_668010011

      Dar nu-s nici ei prea buni. Momentan nu sunt în stare să-mi spună “bă, vezi că acum trei zile a apărut un nou volum din seria aia din care ai mai cumpărat două cărți”.

        (Citează)

  14. Recomand si seria Mistborn, plus Warbreaker, Elantris si Arcanum Unbounded: The Cosmere Collection (Unde gasesti alt caracter important din Stormlight). Toate seriile astea se intretaie intre ele, dar pot fi citite si ca stand alone.

      (Citează)

    • Mistborn le-am citit pe toate, aștept să mai scoată ceva nou, deși mi se pare că o poate lungi la infinit cu Wayne și aventurile sale.

      Elantris încă nu, dar mi-a plăcut seria care începe cu Steelheart, o idee mișto.

        (Citează)

  15. Apropo de cartile in format digital (de pe amazon) am observat o chestie foarte dubioasa (din punctul meu de vedere). Sunt mai scumpe decat cele in format tiparit.

    Am vazut de foarte multe ori chestia asta, in special la cartile nou aparute si mi se pare fara logica…

      (Citează)

  16. Si eu l-am descoperit pe Brandon S in urma stormlight archives iar apoi am citit pe urma cu multa placere seria mistborn ( un pic plicticoasa pe la cartea a 3-a iar 4 si 5 n-am mai avut curiozitatea ca sunt un fel de prelungire la extrem cred , seria a fost trilogie de fapt dar hai sa mai mulgem ceva)
    O veste buna ca apare cartea 3 si pentru stormlight. Ma face sa cred ca a facut treaba buna si cu finalul pentru Wheel of time cu toate ca era deja creionat.
    Timp sa fie !
    tip: kindle app pe telefon , usor usor citesti o carte in ratb/metrou. daca din nefericire mergi doar cu masina…ghinion:)

      (Citează)

    • Citește seria care începe cu Steelheart, tot a lui Sanderson. E despre lumea noastră, dar în care apar supereroi gen X-Men/Heroes, doar că toți sunt nebuni și răi.

        (Citează)

  17. Nu stiu altii cum sunt, dar eu nu pot citi o carte mai mare de 250-300 de pagini in format digital. Ma oboseste. De obicei citesc ebook-uri scurte si/sau antologii.

    Apropo de ebook-uri. Stie cineva de ce au disparut de pe elefant.ro? :(

      (Citează)

  18. Nu înţeleg de ce se compară aici mere cu pere. Way of kings hardcover costă pe Amazon 19,77 dolari, la care se adaugă costul transportului în România, plus eventualele taxe vamale (nu ştiu dacă e cazul). Aceeaşi ediţie, în limba română, pe site-ul editurii costă 82 lei, adică 21,08 USD. Pe rinocer.ro (sau ceva de genul ăsta) e chiar mai ieftină. Şi atunci, despre ce vorbim? A, despre ediţia digitală pe care o cumpără zece oameni şi o citesc 10.000? Păî dacă editura ar scoate ebook, n-ar mai vinde nimic. Hai să nu ne mai furăm singuri căciula şi să recunoaştem că suntem un neam de piraţi. M-am săturat de cei care se plâng pe tot felul de site-uri că nu apare cartea X sau Y, iar atunci când ea apare se duc cu miloaga la editură să o primească moca în schimbul unei aşa-zise recenzii (care uneori face mai mult rău decât bine) sau o piratează. Cumpăraţi, fraţilor, cărţile din librării şi astfel daţi o şansă editurilor şi librăriilor româneşti.

      (Citează)

  19. Aş vrea să cumpăr şi eu Calea regilor, de pe Amazon, cu 6,54 dolari, în limba română. Mă poţi ajuta cu un link, te rog?

      (Citează)

  20. @Radu: Un link nu primim si noi? Da, stiu, sunt Nătăfleață. :)

      (Citează)

  21. io:
    Cartile sunt toate cu coperti tari,sa fie grele,trebuie sa mergi la sala

    Nu, Art-ul (și Paladin) scot cărți ușoare pentru niște hardbacks. Cartonul ăla e chiar ușor, și hârtia la fel, de-aia o să vezi că și cărțile lui Sanderson sunt scoase într-o ediție care rivalizează ca „ușurime” cu paperback-urile.

    Ne documentăm și noi înainte să vorbim?

      (Citează)

  22. Cum ma? Dupa ce termini de citit o carte in format fizic, tu consideri ca ramai cu “hartie inutila”?? Da-ti doua palme peste ceafa de australopitec sa vezi daca esti pe bune.

      (Citează)

    • Înțeleg că tu ești fan carte pe hârtie. În acest caz, se poate spune că poți cumpăra cărți, dar acestea nu-ți dau și bună-creștere.

        (Citează)

  23. Și totuși, cărțile print sunt mai bune decât ebooks. Uite aici ce zice un studiu: https://www.theguardian.com/books/2014/aug/19/readers-absorb-less-kindles-paper-study-plot-ereader-digitisation

      (Citează)

  24. nwradu:
    De ce presupui că Amazon ar vinde în română?

    Scuze pentru ironia deplasată, poate, dar eu că m-am născut în România, vorbesc româneşte şi mi se pare normal să plătesc în plus pentru traducere şi copyright, în cazul unei variante Kindle. Plus alte costuri în cazul variantei tipărite.
    De fapt, sunt două discuţii separate: în primul rând e vorba de varianta electronică, care mi se pare normal să coste mai mult decât cei 6,54 USD de pe Amazon. Dar editurile sunt reticente, pentru că intervine problema pirateriei; în momentul în care cartea apare în limba română (în format digital), ea este “împrumutată” de cel care a cumpărat-o şi în momentul următor apare pe net. Fii sincer, tu ai dat bani pe TOATE filmele văzute şi cărţile citite în viaţa ta?
    În ceea ce priveşte varianta tipărită, preţurile par mari, la prima vedere, dar trebuie ţinut cont de cheltuielile aferente tipăririi unei cărţi (copyright, traducere, tipar, alte cheltuieli contabile) care la noi sunt foarte mari şi din cauza tirajului extrem de scăzut al unui titlu. În plus, reducerile editurilor sau ale marilor distribuitori ajung până la 50% sau chiar mai mult, astfel că preţul unei cărţi devine mai mult decât accesibil.
    Din păcate, în România nu se prea mai citeşte, iar barometrul cel mai bun este tirajul, caraghios chiar, al unor titluri excelente. Când ajungi să te lauzi cu vânzări de 5000-10000 exemplare (în cazul bun) dintr-un titlu vândut în câteva milioane de bucăţi în USA (sigur, păstrând proporţiile) perspectiva e sumbră

      (Citează)

  25. Dorine, intr-adevar n-ai raspuns deloc inteligent: basmele au rolul lor in educatia copiilor insa dupa o varsta chiar sunt pierdere de vreme. De exemplu tu, decat sa pierzi cateva saptamani citind o ‘epopeie’ despre nimic, nu mai bine in timpul asta te pui la punct cu un limbaj nou de programare?

      (Citează)

  26. JeanValjean: Adrian

    Trebuie sa fii un pic creativ cu timpul. Dupa cum ziceam mai devreme eu unu citesc in metrou/ratb – sf&f . Nu mi se pare ca as putea sa citesc/invat un limbaj de programare in conditiile astea. Cu toatea astea un “basm” te poate deconecta si e un fel de meditatie activa, pornesti ziua mai incarcat energetic si tot la fel, seara te eliberezi de nervii acumulati in timpul zilei la munca.
    Altfel da , e de apreciat focalizarea si concentrarea pe o directie , pasiune dar daca nu iti schimbi din cand forma de unda a curentilor cerebrali ( doar suntem pe un blog despre tehnologie ;) ) s-ar putea ca in scurt timp sa se mai ocupe un loc la spitalul 9.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus