un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Filme: Dunkirk a fost bun, dar nu excelent

31 Jul 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

24 comentarii

M-am dus cu așteptări mari la Dunkirk, după cât îl lăuda lumea, așa că am fost ușor dezamăgit. Filmul este bun, probabil printre cele mai bune ale anului; mă așteptam să fie excelent, luându-mă după ce ziceau alții și având în vedere că înainte de asta Christopher Nolan (regizor și scenarist) a făcut Interstellar.

Dunkirk are toate ingredientele unui film bun: baza pentru o poveste bună și încă neexplorată suficient în filme, bani pentru decoruri și efecte, actori acceptabili, dramă, victorie, reușită în al doisprezecelea ceas șamd.

Cu toate acestea, ingredientele nu sunt niciodată îmbinate într-o rețetă excelentă. Le consumi separat, pe rând, în mod simplu, iar specialitatea bucătarului nu apare niciodată pe masă.

Filmul tratează în paralel câteva fire epice: un pilot de avion, un vaporaș civil plecat să ajute la evacuare, câțiva soldați de la Dunkirk disperați să scape de pe plajă șamd, dar o face concentrându-se exclusiv pe aceștia, aproape fără nici un cuvânt despre ce s-a întâmplat în rest la Dunkirk, de ce și cum, ceea ce e păcat, că adevărata poveste mai degrabă acolo stătea.

De asemenea, personajele sunt unidimensionale și complet neinteresante; chiar nu-mi păsa dacă pilotul supraviețuiește sau nu, habar n-am cine din barca albastră a fost împușcat și cine nu. N-am reținut numele niciunui personaj. Nici nu cred că s-au spus aceste nume, în film, iar dialoguri sunt foarte puține.

Mai mult, m-au supărat micile elemente introduse fără mare motiv sau chiar stupid prezentate. Sute de mii de oameni stau pe plajă, așezați pe grupe în șir indian, din care primii 20 în apa mării (care probabil avea 15 grade), așteptând un vapor deși niciunul nu se vedea în zare. Nici nu știi exact de-au ajuns acolo sau de nemții nu trec peste cei aparent 5 francezi ce apără intrarea în zonă pentru a-i captura pe toți.

Dramatismul este crescut artificial când unul dintre civili se lovește la cap în barcă, iar un avion Spitfire pare că zboară vreo oră fără combustibil în rezervor, cu motorul oprit, ba chiar și doboară un neamț făcând asta. Un soldat reîntors acasă nu crede că-și poate privi compatrioții în ochi din cauza rușinii pe care o simte… până i se oferă o bere și totul devine ok.

Cum ar fi, cred că se putea și mai bine. Dunkirk e un film bun, serios, dar putea fi și mai bun sau, cel puțin, mai pe gustul meu.


Sper că găsiți câteva minute pentru a citi despre evacuarea de la Dunkirk. Forțele britanice trimise în apărarea Franței au fost surprinse de blitzkrieg-ul german și “alergate” până la Dunkirk. Britanicii estimau că vor pierde toți cei 400.000 de soldați încercuiți în acea regiune și toate echipamentele militare, dar nemții au oprit înaintarea forțelor terestre, bazându-se pe bombardamentele aviației pentru a-i distruge pe britanici. Până ce nemții s-au certat între ei pe cine ce atacă, britanicii s-au organizat și au evacuat aproximativ 340.000 de oameni de pe plajă, pierzând “doar” 70.000 de soldați în lupte. Era o vreme când să pierzi rapid 70.000 de oameni era ceva normal.

Au abandonat la Dunkirk și toate echipamentele militare transportate pe continent, peste 400 de tancuri, peste 2000 de tunuri, mii de tone de provizii și muniție au fost lăsate în urmă și capturate de naziști.

Și deși filmul spune că în ajutorul celor de pe plajă nu au fost trimise vapoare sau avioane militare, zeci de vapoare și avioane au fost distruse de nemți în luptă, în timp ce transportau soldați sau apărau evacuarea de-a lungul celor 10 zile cât a durat toată evacuarea. A fost o bătălie de mare amploare, iar cursul războiului poate că ar fi fost altul dacă naziștii dădeau o puternică lovitură în moralul Marii Britanii printr-o lovitură decisivă la Dunkirk.

Apropo, dacă ați vizitat Marea Britanie sigur ați văzut cât de mult își cinstesc eroii din război, cum fiecare unitate și, la nivel de localitate, numele fiecărui soldat este bine păstrat și scris în locuri publice. Pentru micile bărci civile ce-au fost la Dunkirk și au transportat atâtea zile soldați de pe plajă (unele bărci s-a inventat un steag special pe care doar acestea au primit apoi permisiunea de a-l arbora, marcându-le astfel prezența acolo. Unele încă circulă și astăzi, că o barcă bună ține mulți ani.

    24 comentarii

  1. Daca-i tai sunetul, Dunkirk e un film la care poti adormi linistit undeva pe la jumatatea lui.

      (Citează)

  2. Intrebare de 1000 puncte:mai exista filme bune produse in ultimii ani?

    Cu poveste buna, intriga, punct culminant, cu subiect dezvoltat serios, cu personaje bine conturate, cu final…

      (Citează)

    • Mie mi-a plăcut Hacksaw Ridge, ca film de război.

        (Citează)

    • cauta un serial numit “Justified”. O sa fie o surpriza placuta.

      Seria 1, episodul 1. E aproape un film complet.

        (Citează)

    • Drive, Hateful 8, Baby Driver (ca tot ruleaza chiar acum in cinema), Fences, Hail Caesar, The Martian, Ex Machina.

      Mai sunt destule daca stau sa ma gandesc, dar astea mi-au venit direct.

        (Citează)

    • au, Baby Driver nu, daca vrei coerenta. L-am vazut. La ce se intampla spre sfarsit, incepi sa te uiti pe bilet sa vezi daca cumva nu ai luat din greseala bilet la un SF.

        (Citează)

  3. And that, kids, is how I learned bombs aren’t as effective on the beach.

      (Citează)

  4. nwradu: Hacksaw Ridge

    L-am vazut chiar zilele trecute, dupa ce rocmai trailer-ul de la dunkirk mi-a deschis apetitul pt filme de razboi.

    Da, pot sa zic ca e o exceptie. I-a iesit lui Mel Gibson.

    Ma gandesc si la Inglourious Basterds dar e deja vechi

      (Citează)

  5. @nwradu

    asteptam si un review la Emoji?

      (Citează)

  6. Mie mi-a placut filmul. Acesta nu si-a propus sa prezinte episodul Durkirk in mod clasic, de film de razboi. Altfel, printre altele, ar fi trebuit sa-i vedem si pe nemti, care stralucesc prin absenta (ma refer la chipuri, actori). Insa e o realizare deosebita sa combini cele trei planuri ale filmului, de la digul de evacuare si plaja – care au durat in film o saptamana, de pe mare – o zi si din aer – o ora. Nolan e un regizor meserias.
    Inceputul este terifiant, cu eroul care scapa de gloante in ultima clipa, imaginea care-l urmareste, odata cu vajaitul gloantelor in jur.
    Muzica senzationala, te tine liptit de scaun, normal ca are rolul ei in film, altfel ramaneam la filmele mute.
    Am fost la IMAX unde poti aprecia cadrele largi si imaginea perfecta. Am apreciat efectul de claustrofobie, in burta navelor de evacuare, in avioane, pe dig, chiar pe plaja deschisa, unde se pare ca nu mai ai loc. Apropo de avion, scenele de lupte aeriene – dog fight au fost spectaculoase.
    Evident ca exista unele controverse, evacuarea nu s-a facut doar cu barcile si vaporasele civile, marina regala britanica si comerciala a realizat efectiv evacuarea.
    De ce nu au atacat germanii plaja, nimicindu-i complet, ei bine, asta e una dintre enigmele razboiului. Comandantul infanteriei spunea ca nemtii ii pot omora mai bine ca pestii in acvariu cu avioanele, dar nu asta e poate doar o parte de explicatie.
    Da, personajele nu au fost conturate aproape deloc, deoarece ritmul filmului a fost intens. Daca nu erai bombardat, torpilat, mitraliat, inecat, erai ntr-o asteptare, sa ti se intample una din variantele anterioare. Nu aveai timp sa gandesti, sa reflectezi. Trebuia sa iei decizii rapide, sa te misti cat mai repede.
    Super film!

      (Citează)

  7. Razvan: Inceputul este terifiant, cu eroul care scapa de gloante in ultima clipa, imaginea care-l urmareste, odata cu vajaitul gloantelor in jur.

    Nu e terifiant, e scena clasică din toate filmele când zece soldați trag după eroul nostru, dar nu-l nimeresc pentru că… aleargă.

    Chiar n-aș putea zice că m-a ținut ceva cu sufletul la gură sau că am ținut cu vreun personaj. Dacă mureau toți ar fi fost fix același film.

      (Citează)

  8. Dunkirk a fost un mare esec de fapt pentru Marea Britanie, IN PRIMA FAZA. Da, si-au salvat oamenii de acolo, dar au ramas fara tancuri, masini, echipamente, provizii, munitie, combustibil… aproape nimic de nimic nu au reusit sa ia in afara de oamani.

    In faza doi, au fost obligati sa isi inlocuiasca tot cu echipamente moderne, de la americani sau din fabricile britanice. Tehnologia a castigat razboiul pentru Marea Britanie si SUA. Si nu ar fi inlocuit in asa masura si atat de repede daca nu ar fi fost obligati de Dunkirk.

      (Citează)

    • Nu prea e cum stiu eu.
      Tehnologia nu a castigat razboiul, ca daca era asa castigau germanii. Cantitatea de echipament ieftin a castigat razboiul. Dupa rusi.
      Dunkirk a fost un succes pentru englezi. Materialele se schimba, oamenii antrenati mai greu. Plus, moral, a avut un efect extraordinar.

        (Citează)

  9. Apropo de muzica, mai jos o explicatie a tehnicii care sta la baza intensitatii efectelor muzicale din film:
    https://youtu.be/LVWTQcZbLgY

      (Citează)

  10. Dacă mureau toți ar fi fost fix același film.

    Eu cred ca ar fi fost un cu totul alt film, posibil mai bun, cu exceptia faptului ca ar fi trebuit, tot probabil, sa iti incepi articolele cu Heil.

      (Citează)

    • Mă refeream la actorii principali. Nu se știe cum evolua războiul dacă britanicii erau înfrânți aici. Poate că americanii ar fi suplimentat forțele lor, poate că moralul avea de suferit pentru viitoare Bătăliei a Britaniei șamd.

        (Citează)

  11. Sunt de acord cu tot ce ai spus, aceeasi senzatie am avut-o si eu dupa ce s-a terminat..parca a lipsit ceva. Nu vad nicaieri in articol laudat coloana sonora incredibila, Hans Zimmer inca o data arata ca este genial!

      (Citează)

  12. Din cate am inteles eu…acest episod de la Dunkirk a fost un mare ESEC pentru englezi. Nu inteleg de ce au facut un film dupa asta.

    Ca sa arate cat de bine fug din fata nemtilor ? Wow….foarte curajos.

      (Citează)

    • Fain cum analizam curajul armatei britanice în fata germanilor când noi am fost cei mai frumoși, ce mai învingători și cei care au stat cei mai capra I’m funcție de cum bătea vântul.

        (Citează)

    • pentru ca s-a vazut la polaci ce bine era sa stai sa te bati cu astia

        (Citează)

    • Nu stiu de unde ai inteles asta. Dunkirk a fost un succes pentru englezi si o mare greseala a germanilor.

        (Citează)

    • Dacă prin eșec înțelegi că le-a supraviețuit armata ca să lupte în anii următori, păstrând ridicat și moralul britanicilor, atunci a fost un eșec.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus