un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am dus civilizația prea departe

23 Jun 2017  ·

GÂNDURI  ·

52 comentarii

Mi se pare că noi, ca societate și preocupări, ne-am complicat inutil de mult atunci când vezi că zona de detergenți și produse de curățare dintr-un hipermarket are vreo 300-400 de metri pătrați.

Trei rânduri duble, pline cu saci și bidoane de toate formele și culorile. Stăteam în mijlocul lor, ajuns din întâmplare în acel colț, și mă întrebam pentru ce-i nevoie de atâtea tipuri. Serios, de ce sunt așa de multe? Mă simțeam ca-n zona crepusculară acolo.

Aceeași senzație o am și la raionul de pastă de dinți.

“- Ia și tu o pastă de dinți.
– De care?
– De care vrei tu, n-am vreo preferință.”

pasta_de_dinti

Am stat 5 minute la raft, citind toate tipurile de paste de dinți, și nu mă puteam decide pe care să o cumpăr. Ar fi bună una cu fluor. Ar fi bună și una pentru gingii sensibile. Aș vrea una anti-tartru, poate cu particule în ea. Nu înțeleg de ce nu pot avea pastă cu fluor și efect de albire (lăsând la o parte că impresia mea este că, de fapt, toate sunt la fel). E musai cu câte o funcție și numai una? Există pastă de dinți level 10, care primește două funcții?

Stăteam cu ochii mari acolo, uitându-mă în stânga, uitându-mă în dreapta, neștiind ce să iau. Am fost salvat de Matilda, care a venit, a luat o pastă și a zis “hai să încercăm din asta”. Eu mă blocasem complet, aveam nevoie de un reset.

    52 comentarii

  1. va dati seama ca Radu a stat in noaptea nuntii sa programeze posturi pentru cand e plecat?

      (Citează)

  2. La aprope 40 de ani nu ai o pasta de dinti preferata? Esti hopeless…

      (Citează)

    • Nu am. Mi se par toate cam la fel, dincolo de diferența de aromă. Mai degrabă prefer să iau ce e la ofertă. În general folosim Sensodyne sau Paradontax.

        (Citează)

  3. Nashu_mare, nu esti cu el??

      (Citează)

  4. @nwradu: legea cererii și a ofertei. Detergenții ăia și pastele alea de dinți, așa multe cum sînt, nu rămîn necumpărate, fii fără grijă.

    Plus că, acum fiind însurat, nu e departe momentul cînd vei veni acasă cu tipul GREȘIT de detergent, să vezi după aia exact ce atent o să fii cînd cumperi detergenți :-)

      (Citează)

    • În plus, nu sunt perisabile, și poți să-ți ții rafturile pline fără să te doară capul că ai pe stoc produse care expiră.

        (Citează)

    • alias: Plus că, acum fiind însurat, nu e departe momentul cînd vei veni acasă cu tipul GREȘIT de detergent, să vezi după aia exact ce atent o să fii cînd cumperi detergenți :-)

      Nu, avem linia de producție bine pusă la punct. Ea detergește, programează mașina și spală, eu le pun pe sârmă și le strâng de acolo, ea la bagă în dulap. Eu habar n-am cum se utilizează mașina de spălat rufe.

        (Citează)

  5. Eu pastă de dinți iau prin rotație. Tocmai am terminat Aquafresh? Iau Colgate. Și după aia Blend a Med și după aia Sensodyne etc. Evident că nu țin o evidență exactă, dar iau după principiul „de-asta n-am mai folosit de mult”.

      (Citează)

  6. Bernie Sanders triggered!!!

      (Citează)

  7. Urmeaza sa te plangi ca Amazon vinde prea multe produse?

      (Citează)

  8. Asta cu pasta de dinti mi s-a intamplat si mie fix asa.
    Dar daca te uiti pe ingrediente toate sunt la fel. *

    *tehnic nu sunt la fel, ca pot avea componente netrecute pe ambalaj daca sunt cantitatile sub un anumit prag (daca stiu bine)

      (Citează)

  9. Eu ma spal pe dinti cu detergent si uite asa am redus timpul pierdut in magazin la jumatate.

      (Citează)

  10. Frate-miu, care sta in Irlanda de Nord, se plange de faptul ca, invers, au prea putine sortimente de ales. Sunt magazine unde gasesti maxim 2-3 feluri din fiecare produs. Cica nu e bine nici asa.

      (Citează)

  11. E foarte simplu: daca ai folosit Ariel, pui mana pe Ariel si ai plecat. Daca ai folosit Colgate, ai pus mana pe Colgate si ai plecat.

    Simplu si rapid.

      (Citează)

  12. Răspunsul e simplu: nu poți măsura preferințele oamenilor astfel încât să faci o statistică relevantă.

    Prin urmare, e nevoie să trecem prin acest decision fatigue de fiecare dată când cumpărăm… orice. De la pâine și detergent până la pastă de dinți și șampoane.

      (Citează)

  13. Uite asa se duce dracu’ planeta asta! Producem mai mult decat consumam..e de ajuns sa te uiti la cate haine sunt in magazine..cata risipa de materiale..la electrocasnice si mobila..nu mai zic de telefoane mobile (care folosesc resurse rare si neregenerabile) ..suntem cea mai nociva specie de pe aceasta planeta! mai rau ca un virus suntem, ca omenire!

      (Citează)

  14. Și totuși la noi nu se găsesc (sau de găsesc foarte greu) chestii de scos pete – special acelea care sunt făcute special pentru pete de grăsime sau rugină sau alte chestii. Sau acelea care scot pete “pe uscat” – care ar fi foarte folositoare in anumite situații.

      (Citează)

  15. Atâtea opţiuni și totuși sunt destui care te agresează olfactiv. Probabil de aia nu se spală, prea multe opţiuni.

      (Citează)

  16. Am genul asta de problema cu absorbantele, se mai intampla sa fiu trimis sa cumpar cu x stelute, y aripioare, de zi / de noapte, z naiba mai stie ce…

      (Citează)

  17. Sunt sigur ca Radu cauta ceva cu ingrediente naturale…
    Toți știu de codul culorilor pastei…

    Care nu știe.. Link aici (exemplu)
    http://www.ziarulring.ro/life_inedit/de-ce-fiecare-tub-de-past-de-dini-are-o-culoare-diferit-n-partea-de-jos

      (Citează)

  18. add:
    va dati seama ca Radu a stat in noaptea nuntii sa programeze posturi pentru cand e plecat?

    … sau cat a stat sa-si aleaga din supermarket prezervativele de concediu?!

      (Citează)

  19. Ontopic: v-ati uitat vreodata la pretul la pasta de dinti/litru? Ca idee, in Carrefour singura sub 125 de lei/l e Aquafresh, la distanta URIASA fata de Blend a med si Colgate. Ma rog, Cristal face dintii ca de cal.

      (Citează)

  20. Alea de la Himalaya sunt bune.

      (Citează)

  21. theSame:
    Sunt sigur ca Radu cauta ceva cu ingrediente naturale…
    Toți știu de codul culorilor pastei…

    Care nu știe.. Link aici (exemplu)
    http://www.ziarulring.ro/life_inedit/de-ce-fiecare-tub-de-past-de-dini-are-o-culoare-diferit-n-partea-de-jos

    Data viitoare lasa “Ziarul” Ring si cauta niste informatii reale: http://www.snopes.com/inboxer/household/toothpastemarkings.asp

      (Citează)

  22. Tocmai de aia nu ma spal pe dinti, decizii greu de luat

      (Citează)

  23. Tare as vrea sa te vad la “impinge tava”. Cred ca mori de foame…

      (Citează)

  24. Cum te descurci la MacDonalds? Pe langai produse, au si combinatii!

      (Citează)

    • Am avut liceul lângă un McDonald’s, așa că am mâncat între meniul de câte 86 de ori și acum știu exact ce vreau: Big Mac sau Dublu Cheese, cartofi, apă, sos de curry. Asta când nu au ediții speciale, desigur.

        (Citează)

  25. Legat de produse care nu au toate opțiunile “all in 1”: lucrurile se bazează pe chimie. Unele substanțe reacționează cu altele și nu mai au neapărat efectul dorit.
    Mie mi se pare ok. Oamenii nu sunt la fel, nu au aceleași nevoi, nici aceiași bani, nici același percepții.

    sau cat a stat sa-si aleaga din supermarket prezervativele de concediu?!

    Să știi că numai la Durex ai vreo 6 opțiuni.
    Cumpăr cam 3 tipuri și le folosesc în funcție de starea de spirit.

      (Citează)

  26. Radu nu te teme.
    Curand o sa ajungi la raionul de pampersi si alte produse de gen…
    Sa vezi acolo deruta

      (Citează)

    • Și la hârtie igienică e uneori problematic. Adică nu-mi vine să cred că sunt atâtea parfumuri pentru o chestie care nu contează. Eu de obicei mă uit după “cea mai ieftină în 3 straturi”, dar sunt uimit câte etichete citesc până să găsesc cea potrivită.

        (Citează)

  27. Crearea de cerere artificiala. Pt ca nu mai sunt produse de “inventat”, (re)inventezi acelasi produs, facandu-i o sub-gama.

    Fiind produse de consum, basic, este necesar sa vii cu chestii care sa te diferentieze de concurente: ambalaje colorate, forme diferite, arome si proprietati care promit diverse.

    chestii de marketing, clasic, manual de P. Kotler

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus