un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Trei clipuri de urmărit cât așteptați grătarul

1 May 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

7 comentarii

Puneți-vă căștile, așezați-vă mai comod în șezlong și, la zgomotul valurilor sau până vin mititeii de la grătar, uitați-vă la cele două clipuri de mai jos.

Primul este despre cum se sărbătorea 1 mai în perioada comunistă. Articolul explică mai bine și de ce comuniștii au schimbat sensul sărbătorii muncii, pornită de la americani, modificându-i originea pentru a simboliza felul în care muncitorii au luat puterea în țările comuniste. Sărbătoarea originală mai degrabă celebra modul în care muncitorii și-au câștigat câteva drepturi de bază, precum trecerea de la o săptămână de muncă de 6 zile x 10 ore/zi la una cu 8 ore pe zi.

Mai este și acest clip despre manifestațiile din comunism și felul în care Securitatea supraveghea totul. Reporterul care a introdus știrea exagera un pic vorbind despre cum și grătarele se desfășurau sub supravegherea securiștilor, de parcă aceștia ar fi mers printre oameni să vadă ce vorbesc și ce bagă în gură, ceea ce e un pic de exagerare. Sunt sigur însă că 1 mai era o ocazie bună pentru a afla de la tot felul de informatori ce mai zic cei din popor, ce bârfesc și ce părere au despre partid.

Bănuiesc că acum, în 2017, este doar o altă zi liberă, poate una privită ca fiind cea în care sărbătorim cât de mult se muncește în restul anului, fără prea multe implicații politice sau sociale. Oamenii se bucură că au liber, nu contează de ce.

Al doilea este de la White House Correspondent’s Dinner, unde Hasan Minaj a făcut mișto de Trump într-un discurs lung și amuzant. De obicei, la aceast dineu organizat pentru ziariștii implicați în politică apare chiar președintele și ține un discurs amuzant, făcând diverse glume despre ziariști sau propria persoană (poate vă aduceți aminte din alți ani cu Obama), dar Trump nu a apărut.

    7 comentarii

  1. Nu e exagerare. Taică-miu s-a ales cu dosar și luni bune de urmărire din cauză că la un grătar de 1mai ’86 avut tupeul să spună timid că a găsit greu carne.

      (Citează)

    • Dar cum? L-a pârât cineva sau ce s-a întâmplat?

        (Citează)

    • Îmi aduce aminte de vizita din 1961 a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej în orașul Iași. Când a văzut ce mici sunt apartamentele noi construite pe bulevardul Ștefan cel Mare, i-a spus primarului că a avut parte de celule mai confortabile în lagărul de la Târgu Jiu. Speriați, mai marii orașului nu i-au mai prezentat apartamentele de pe bd. Independenței.

        (Citează)

  2. un muc:
    Nu e exagerare. Taică-miu s-a ales cu dosar și luni bune de urmărire din cauză că la un grătar de 1mai ’86 avut tupeul să spună timid că a găsit greu carne.

    Dezvoltă

      (Citează)

  3. un muc:
    Nu e exagerare. Taică-miu s-a ales cu dosar și luni bune de urmărire din cauză că la un grătar de 1mai ’86 avut tupeul să spună timid că a găsit greu carne.

    Dezvoltă

      (Citează)

  4. “grătarele se desfășurau sub supravegherea securiștilor, de parcă aceștia ar fi mers printre oameni să vadă ce vorbesc și ce bagă în gură, ceea ce e un pic de exagerare.”
    Din pacate nu e exagerare. Pe vremurile acelea nu puteai sa stai acasa sa o arzi aiurea ca esti”bloger” trebuia sa muncesti la fabrica …. sau in fine in prezenta altor colegi.
    Acei colegi primeau 300-500 de lei in plus pe luna ca sa spuna la securitate ce discuta colegi lor la munca, la bere, la mici , la bloc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus