un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ryzen 5 în teste: foarte bun în multi-core, similar în single-core cu Intel, mult mai ieftin la raft

18 Apr 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Ryzen 5 este a doua clasă de procesoare lansată de AMD în gama Ryzen, după cele cu sufixul 7. După cum spune numele, Ryzen 5 concurează cu Intel Core i5 (ba chiar modelul de top concurează cu Core i7-7700K), iar primele teste au început să apară pe site-urile de specialitate.

Sunt patru procesoare în gama Ryzen 5:

Ca să începem cu românii, cei de la Lab501 au un test foarte lung în care trec procesoarele 1500X și 1600X prin mai multe teste, inclusiv overclockate, inclusiv în condiții similare cu procesoarele Ryzen 7, pentru o comparație bună cu clasa superioară. În compresie video, 1500X este superior procesorului Core i5-7600 comparativ, iar 1600X este cu doar o secundă mai lent decât un Core i7-7700, deși diferența de preț este mult mai mare în favoarea celui AMD.

În PCMark 8, care analizează performanța totală a sistemului simulând diverse aplicații (n-au zis ce test au făcut, mai exact) și sarcini de tip business/creative, Intel este superior, dar AMD îi răsuflă în ceafă. Rezultatele sunt de genul 5675 puncte la 5441 puncte, o diferență de vreo 4-5%. În AIDA, Intel câștigă detașat, însă în 3D Mark, care analizează performanța grafică, AMD câștigă. În benchmark-urile din jocuri Full HD, Intel iese din nou în față, dar nu cu mult.

Concluzia mea, citind 20 de pagini de benchmark-uri, este că AMD Ryzen 5 nu depăsește un Core i5, dar este foarte aproape de acesta. Când ne uităm la bani, însă, un Ryzen 5 1500X costă 960 de lei, un Core i5-7600K este 1200 de lei. Cum ar fi, performanța superioară oferită de Core i5 nu justifică prețul mult mai mare față de Ryzen 5.

Cei de la AnandTech compară două procesoare de același preț: AMD 1600X versus Core i5-7600K, ambele la aproximativ 1.250 lei. Dacă ați citit cu atenție ce-am spus despre testele de mai sus, probabil puteți deduce că acel AMD bate acel procesor Intel în teste.

 

Comparison: Ryzen 5 1600X vs Core i5-7600K
AMD
Ryzen 5 1600X
Features Intel
Core i5-7600K
6 / 12 Cores/Threads 4 / 4
3.6 / 4.0 GHz Base/Turbo 3.8 / 4.2 GHz
16 PCIe 3.0 Lanes 16
16 MB L3 Cache 6 MB
95 W TDP 91 W
$249 Price (MSRP) $242

Situația este însă mult mai complexă de atât. Cu 6 nuclee fizice și 12 virtuale față de 4 și 4 la Intel, AMD-ul Ryzen 5 este avantajat în acele aplicații bineconstruite pentru multi-threading. În performanța single-core, Intel iese în față. Inclusiv în jocuri, concluzia nu este ușor de tras deoarece unele jocuri sunt avantajate de procesarea multi-core, altele de frecvența superioară de tact a procesorului Intel în ceea ce privește numărul de instrucțiuni per ciclu.

Practic, concluzia lor este că, pentru performanță în aplicații, poți merge pe AMD, dar în jocuri ai fi mai avantajat de un Intel.

Cei de la PC World fac același test, 1600X versus 7600K.

Ca exemplu, în test single-core Intel iese cu puțin în față, dar în cel multi-core AMD este de 5 ori mai rapid. Testele, însă, sunt sintetice, procesări matematice gândite special să solicite toate nucleele disponibile, pe când aplicațiile reale nu sunt astfel scrise. Ryzen 5 iese ușor în față și în testul PCMark; acesta, vă spuneam, simulează o suită de diverse aplicații și sarcini reale.

Concluzia lor este că Ryzen 5 este alegerea mai bună: depășește masiv Intel în multi-core, se comportă la fel în single-core, e doar un pic în urmă la gaming. Totuși, pentru același preț, dacă jocurile sunt principalul scop pe acel desktop, eu aș spune că Intel este mai bun.

Cum ar fi, după ce Ryzen 7 a ieșit foarte bine în teste, și Ryzen 5 confirmă că AMD a găsit o arhitectură bună, performantă, iar prețul mult mai mic al procesoarelor este cu siguranță foarte atrăgător.

Este însă atât de simplu? Ar trebui ca oricine construiește acum un PC desktop să meargă pe AMD? Nu, nu-i atât de simplu. După cum zicea cineva, trebuie luate în considerare și avantajele celor două platforme, ce oferă chipseturile Intel sau AMD din plăcile de bază compatibile cu fiecare procesor în parte.

Apoi, simt că problema cea mai mare pentru AMD este să-și facă cunoscute aceste procesoare în piață, să fie în mintea cumpărătorilor atunci când aceștia intră în modul de achiziție. În plus, piața de desktop-uri este destul de mică, anual vânzându-se mult mai multe laptopuri. Pe piața de notebooks, ultima oară când am pus mâna pe sub mână pe o statistică GfK, AMD avea cam 5% cotă de piață. Dacă mă uit acum la eMAG, au în ofertă 10 laptopuri cu AMD și 708 cu procesoare Intel, iar la PC Garage raportul este de 9 la 1077. Pe ultrabook-uri, este de 0 la 156.

Practic, ca să reînvie cu adevărat concurența în piață și în domeniul procesoarelor, AMD trebuie să ducă succesul Ryzen în gama notebook-urilor. Dacă reușesc să facă asta și cu prețuri similar de bune, probabil că producătorii de echipamente li se vor alătura din nou. Până atunci, Ryzen este doar un început bun.

 

 

    16 comentarii

  1. De-a lungul timpului procesoarele AMD au fost eclipsate de multe ori de catre Intel.Situatiile cand au depasit Intel-urile in teste si benchmark-uri sunt atat de putine incat pot usor fi incadrate in categoria “neglijabila”
    Pentru mine AMD-ul a incetat sa mai existe acum vreo 10-12 ani si probabil vor mai trece inca pe atat ca sa-i mai bag in seama.
    Stiu, sunt un simplu utilizator, dar procentele de listari din magazinele online sunt zdrobitoare in favoarea Intel.
    Practic ei nu exista, nici ca listari, nici ca vanzari.

      (Citează)

    • Da, dar privește-o din alt unghi. Diferență de performanță -5%. Diferență de preț -30%. Și asta în acele teste când AMD nu iese în față.

        (Citează)

    • Amd s-a dus de rapa din cauza unei decizii foarte proate luata acum multi ani. Au mizat pe niste core-uri optimizate in operatii cu dubla precizie. Cum majoritatea aplicatiilor au si mult cod gen if(some_bool_value) sau operatiuni aritmetice cu integere, procesoarele au scos rezultate mai slabe in teste, insa rarele aplicatii care operau in dubla precizie au rulat bine pe aceste procesoare. Acum ce a fost.. a fost , amd a inteles greseala si a remediat-o, in acest moment intel nu mai are nici acel avantaj al procesului tehnologic de fabricare al chipurilor. Din punctul meu de vedere as miza mai degraba pe un cpu cu mai multe core-uri si performanta mai mica per nucleu decat unul cu mai putine core-uri dar mai performante. Cel din urma si-a atins momentul de glorie, cel cu mai multe core-uri urmeaza ca sa ofere mai mult. Tendinta este de a optimiza aplicatiile cat mai bine spre multi treading. A se vedea diferenta DX11 vs DX12 in acest sens.

        (Citează)

  2. problema cu amd nu era de pret sau performanta, ci de caldura pe care o generau.
    puteai sa te incalzesti in apartament cu cateva amd-uri in casa.
    dar e greu de multumit pe toata lumea, si la pret, performanta si caldura disipata.
    sau de fapt stai, aia face intel de cativa ani.
    ups…

      (Citează)

  3. nwradu:
    Da, dar privește-o din alt unghi. Diferență de performanță -5%. Diferență de preț -30%. Și asta în acele teste când AMD nu iese în față.

    comparatia nu e prea realista, pentru piata mare ryzenurile se bat cu procesoarele intel sh, nu cele la pret complet. performantele procesoarelor sunt stabile de ceva vreme, de aia piata de sh e mult mai populara decat piata pentru nou.

      (Citează)

    • De ce piata sh vorbesti frate ? Mai ales la procesoare, unde nu ai cum sa stii daca ala a fost tinut 2-5 ani mereu in OC (cum e al meu de exemplu).

      Nu uita ca in timp Intel a schimbat socketurile, un i7 de generatie 3 nu ai cum sa il pui pe o placa noua, nici un procesor de generatie 6 sau 7 pe o placa de baza veche. Aceeasi logica pentru memorie (DDR3 / DDR4). Daca iti iei ceva sh esti blocat acolo.

        (Citează)

  4. Proud owner de AMD de cand ma stiu, acum am FX8320 care nu gafaie, nu pacane si nu vad de ce sa dau mai mult pe Intel, sau chiar pe Ryzen 5. In combinatie cu R9 270X am jucat tot ce a aparut recent in rezolutie full HD fara probleme. Urmeaza un upgrade la placa video, cat mai pot sa iau ceva pe cea veche. Probabil voi trece la RX470 sau 480 cu 4 GB ram (8 GB daca gasesc un pret bun). Nu vad avantajul sa am sute de fps-uri, in conditiile in care ochiul omenesc nu pecepe vizibil diferenta fata de 30-60 fps-uri. Nu dau bani in plus doar ca sa ma laud cu sute de fps-uri. Prefer sa fac altceva cu ei. Si daca va deranjeaza ca e prea cald vara…. dati drumul la AC. Doar de asta l-ati luat, sa faca racoare in casa.

      (Citează)

  5. Cristi:
    De ce piata sh vorbesti frate ? Mai ales la procesoare, unde nu ai cum sa stii daca ala a fost tinut 2-5 ani mereu in OC (cum e al meu de exemplu).

    Nu uita ca in timp Intel a schimbat socketurile, un i7 de generatie 3 nu ai cum sa il pui pe o placa noua, nici un procesor de generatie 6 sau 7 pe o placa de baza veche. Aceeasi logica pentru memorie (DDR3 / DDR4). Daca iti iei ceva sh esti blocat acolo.

    si diferenta intre un i5 gen 3 si un i5 gen 4/5 ? parca e in defavoarea 4/5, un gen 6-7 e mai bun, dar nu merita schimbat, la asta ma refer. spor minim de performanta odata cu schimbare socketului.

    de ce ti-ai luat o alta placa de baza odata cu un ryzen + alte memorii cand e mai simplu ca de banii unui ryzen 5 nou sa iei un i7 sh, chiar de generatie mai veche ? + ce economisesti neluand placa de baza si restul -> o placa video ? nu schimbi platforma integral + costurile de rigoare pentru un adaos minim de performanta, sau chiar negativ.

    ma rog, fiecare cu piticii lui.

      (Citează)

  6. Cat timp AMD nu va castiga in fata Intel in jocuri, degeaba au toate briz-brizurile si performanta cea mai buna in orice altceva.

      (Citează)

  7. Comparatiile sunt bune dar ați uitat de ps4 pro,produs care este pe arhitectura AMD atât cpu cat și gpu. Ținând cont că dețin această consolă aș putea spune că AMD face lucruri bune la preț accesibil.

      (Citează)

  8. cartus:
    Nu vad avantajul sa am sute de fps-uri, in conditiile in care ochiul omenesc nu pecepe vizibil diferenta fata de 30-60 fps-uri.

    LOL, aia e cea mai mare gogoasa pe care au scornit-o producatorii de console, ca sa nu para ca sunt depasiti de PC-uri.

    Spune-mi ca nu vezi o diferenta clara: https://www.youtube.com/watch?v=QksH65BmjK4

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus